Re: Dýňová x hrachová polévka
hrachová polévka je pro mne mnohem pracnější - namáčení hrachu, uzený vývar, to je prostě nadlouho... hrášková polévka je otázka pár minut (vařím výhradně z mraženého, čerstvý se u nás sní vždycky jen tak)
a dýňová je lahůdka, i když pracnější než hrášková - vařím z hokaido, takže vydlabat, nakrájet, upéct s mrkví, trochou rozmarýnu, pokapané olejem a posypané lžičkou cukru. Na másle zesklovatím cibulku, nasypu upečenou dýni s mrkví, trošku podliju vodou, přidám smetanu (12%), osolím, špetka muškátu, provařím, rozmixuju... podávám v misce s posypem pražených semínek (v případě nouze slunečnicové), zakápnuté dýňovým olejem a kapkou smetany (nechávám si trošku stranou, abych mohla "namalovat" sluníčko, srdíčko a podobně
)
jinak dýni občas peču se zeleninou jako přílohu, dělávám dýňové rizoto... někdy jsem zkoušela i koláč (z máslové dýně), ale ten moc nezabodoval
Odpovědět