Malá poznámka k "cukrům" ve sladkostech: Hroznový cukr je název pro glukózu. Cukr řepný nebo třtinový(to, co koupíme jako krupici, moučku,....) je tzv. sacharóza, která je tvořena z glukózy a fruktózy a na tyto dvě složky se v organismu stěpí. Med obsahuje glukózu a fruktózu.Čili v medu je (pokud jde o cukry) totéž co v cukru řepném a třtinovém, hroznový cukr je tvořen jednou z komponent tvořících sacharózu. Metabolismus (trávení) glukózy a fruktózy probíhá v organismu stejně, ať se do těla tyto monosacharidy dostaly z čisté glukózy, sacharózy, z medu nebo třeba ze škrobu v chlebě či pudingu. Na zubech se vytvoří stejný povlak, ať cucáme lízátko oslazené obyčejným řepným cukrem nebo cukrem hroznovým. Energetický zisk z glukózy a z fruktózy a sacharózy je (po přepočtu na jednotku monosacharidu) stejný. Takže sacharóza není o nic škodlivější (nebo zdravější) než cukr hroznový.
Nezapomínejme ovšem (pokud nejde jen o zuby, ale o tloustnutí), že různé řezy a tyčinky obsahují vysoký podíl tuků. Takže takové dvě tatranky na výletě nám nahradí (pouze ale z energetického hlediska) slušně výživný oběd.
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.