| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Otázka Odpověď

Současné odstranění nosní i krčních mandlí

20.4.2011 15:30:12   Karolína, syn 4 roky
Dobrý den, synovi jsou 4 roky, již rok chodí do školky. Od té doby je často nemocný. Nejprve 2x po sobě píchané uši (v obou případech antibiotika), poté dostal první angínu (opět antibiotika). Na ORL doporučili v budoucnu vyšetřit nosní mandli a případně jí vyndat. Přes léto byl vpodstatě zdravý, po nástupu do školky v září jen asi 2x rýma, ale od listopadu se začaly opakovat angíny. Měl jí v listopadu (objektivní nález v krku+streptokok A ve výtěrech z krku), poté dostal v prosinci znovu horečky, dle pediatra byl krk vpořádku, ale ve výtěrech se opět našel streptokok A. Tudíž zase antibiotika. Další angína v únoru a poslední teď v dubnu. U té poslední nebyl ve výtěru nalezen streptokok ani nic jiného, podle pediatra mohl být výsledek falešně negativní, protože prý nález v krku byl jasný. Syn byl nicméně další den bez teplot, ale antibiotika jsme začali brát a tudíž je i dobrali. TAk nevíme, zda to naposled angína skutečně byla. Podle ORL i pediatra má syn patrně v nosní mandli ložisko streptokoka a mělo by se zvažovat její odstranění. Problém byl ale v tom, že syn si na ORL kam chodíme odmítal nechat nosní mandli vyšetřit - bojí se tam od té doby co mu tam píchali uši, krk mu ale vyšetřili. Proto jsme šli na ORL do Motola. Tam vyšetření provedli, zjistili zvětšenou nosní mandli, ale doporučili odstranění nejen nosní, ale současně i obou krčních mandlí. Prý splňujeme s 5 angínami za rok normy pro odstranění. A že pokud má ložisko streptokoka v nosní mandli bude ho mít jistě i v krčních. Já se ale obávám, zda to není předčasně příliš radikální řešení. Navíc na "našem" ORL o ničem takovém zřejmě ani neuvažovali. Nebylo by lepší nechat odstranit pouze nosní mandli a s krčními ještě vyčkat? V Motole nás upozorňovali, že vyndání nosní mandle nebude mít patrně z hlediska angín žádný efekt.... Také se v Motole divili, že synovi dosud nikdo neudělal test na ASLO. Náš pediatr dělal pouze test na EB virus (negativní). Jsme také odesláni na imunologii, ale jsou tam hrozně dlouhé čekací lhůty, o jeden termín jsme navíc kvůli nemoci přišli, takže tam jdeme až v červnu. V Motole ale radí s odstraněním nečekat a operaci provést nejlépe do prázdnin. Nechci ale syna trápit takovým zákrokem pokud není nezbytně nutný. Prosím poraďte mi v rozhodování. Děkuji
Názory k dotazu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

(C) 1999-2020 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.