Důležitý je výběr základní suroviny.
Jáhly obsahují tuk, proto nesmí být staré,doporučuji kupovat v obchodech se zdravou výživou, kde je větší obrat.
Přebrané jáhly spaříme 2x vroucí vodou. Zalijeme mlékem, aby byly ponořeny, mírně osolíme a vaříme za stálého míchání doměkka, na hustou kaši. Tekutinu můžeme v průběhu vaření doplnit.
Do vychládající kaše vmícháme 1-3 žloutky (podle počtu strávníků), kousek másla (rostlinného tuku) cukr dle chuti a sníh z příslušného množství bílků. Do vymazané a vysypané zapékací misky dáme vrstvu těsta, vrstvu sušených švestek(meruněk..) nebo čerstvých jablek a opět vrstvu těsta.
Pečeme při 180°C cca 45 minut. Neuvádím základní množství jahel, odvíjí se od počtu strávníků. Suché jáhly nabudou po uvaření zhruba jako rýže. Proti rýžovému nákypu je jahelník mnohem lahodnější.
Těhotenství |
Dítě |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.