tisk-hlavicka

Recepty, když dítě stoná

8.2.2006 Portál 10 názorů

Co vařit dětem, které jsou doma nemocné?

Zeleninový vývar

Mrkev, petržel, brokolici a brambory v celku uvaříme do měkka se špetičkou soli. Přecedíme a podáváme teplé se starším rohlíkem, zavařenou krupicí nebo vařenou rýží.

Kroupový čaj – odvar

Vyprané kroupy nebo krupky uvaříme do měkka nejlépe v Papinově hrnci. Přecedíme a odvar podáváme teplý nebo vlažný.

Rýžový krém

Vypranou kulatou rýži uvaříme do měkka ve vodě a rozmixujeme i s odvarem. Můžeme zředit kysaným výrobkem, ochutit pomerančovou šťávou a ozdobíme strouhanými oříšky pro větší děti – mají -li chuť. Krém je sytý, nedáváme ho mnoho.

Ovocné želé

Rozvaříme angrešt nebo jostu a černý rybíz, přecedíme a lehce přisladíme. Přidáme namočenou želatinu podle návodu a necháme v misce nebo tvořítku vystydnout. Podáváme při teplotě a horečce.

Dušené těstoviny s jablky

Těstoviny rýžové uvaříme v dostatku vody a scedíme. Zvlášť podusíme v trošce vody loupaná jablka a banán. Přisypeme těstoviny, promícháme a pod poklicí necháme v troubě prohřát. Podáváme jako lehké jídlo při dietě odlehčovací.

Dušená mrkev s rýží a vločkami

Mrkev nastrouháme nahrubo, zalijeme vařící vodou, vsypeme vypranou kulatou rýži a ovesné vločky. Vše vaříme do měkka a rozmixujeme. Podáváme při průjmovém onemocnění.

Pudink rýžový nebo kukuřičný

Ve vodě vaříme do měkka kulatou rýži (nebo použijeme kukuřičnou instantní kaši) nejméně půl hodiny a zahustíme ji rozmíchaným pudinkovým práškem, který povaříme nejméně 2 minuty, lehce osladíme a dobře rozšleháme. Pudink podáváme vlažný při zažívacích potížích.

Bramborová kaše s jablky

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zalijeme je vařící vodou (asi 1 cm nad brambory), mírně přisolíme a po chvíli přidáme kousky loupaného jablka. Dovaříme společně, scedíme a za tepla rozmačkáme nebo rozmixujeme podle věku dítěte. Podáváme vlažnou, jen kolik dítě přijme. Raději za chvíli nabídneme další dávku.

Šťáva z krájené cibule

Cibuli nakrájíme jemně, prosypeme hroznovým cukrem, po 12 hodinách přecedíme a po lžíci podáváme 5x denně při nachlazení, zejména při kašli.

Zeleninové džusy

Čerstvou mrkev a brambor nastrouháme, nakrájíme petrželovou nať a vše vymačkáme. Šťávu ředíme horkou vodou 1 : 1 a podáváme po lžičkách.

Podle knihy Zdravá výživa malých dětí, kterou vydal Portál a kterou koupíte zde.

Názory k článku (10 názorů)
Pro jak staré dítě? Beruberu 8.2.2006 7:40
*Re: Pro jak staré dítě? Vlasta,3děti 8.2.2006 8:51
*Re: Pro jak staré dítě? kuliočko 9.2.2006 22:30
Má zkušennost Irena, dvě malé děti 8.2.2006 11:7
*Re: Má zkušennost Monika 8.2.2006 13:41
**Re: Má zkušennost Daniela,2 slečny 8.2.2006 14:21
*Re: Má zkušennost anonym 8.2.2006 15:34
**Re: Má zkušennost Mirka a Ája 2,5 roku 13.2.2006 10:23
Ovocné želé a nechutná želatina v něm ilaris 20.2.2006 13:59
*Re: Ovocné želé a nechutná želatina v ... Katka 20.2.2006 14:2




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.