tisk-hlavicka

Probiotika a mléko

21.8.2003

Mléko nás ve výživě provází už celé tisíciletí.

Nejdříve jako mateřské mléko, kdy je vlastně první, a měsíce i jedinou, potravinou člověka.
Později mléko zůstává významnou složkou ve stravě člověka. Po skončení kojení ( přirozené výživy mateřským mlékem ) člověk pije však už mléko jiné, u nás je to především mléko kravské.
Mléko je ve své podstatě "ideální potravinou". Je vyváženou směsí bílkovin, tuků, cukrů, minerálů i vitamínů, která je poměrně lehce stravitelná, je možné ho vhodně doplňovat potřebnými látkami, upravovat, konzervovat i zpracovávat na mnohé další produkty ( sýry, máslo, smetanu, jogurty, či jiné nápoje ).
Kravské mléko je však ideální potravinou pro mladá telátka, ale pro výživu malých dětí ho už musíme přizpůsobit jejich vlastním potřebám. Na základě četných výzkumů získala medicína mnoho důležitých poznatků o optimálním složení stravy dětí. Dnes se ví, že pro správný vývoj organismu malého dítěte je potřebné "obohatit" kravské mléko o vitamín C, vitamín D i o železo a některé nezbytné mastné kyseliny v upraveném poměru. Je známé, že mléko a mléčné výrobky jsou nejvýznamnějším zdrojem vápníku, který v správném poměru spolu s fosforem je nevyhnutný pro stavbu a pevnost kostí a je důležitý i pro mnohé další funkce organismu, jako je činnost svalstva či aktivita specifických buněčných složek. Navíc některé cukry obsažené v mléku mají velký význam při vývoji a regeneraci střevní sliznice, ale i mozku.
Protože lidé se vždy snažili zvýšit trvanlivost a skladovatelnost potravinářských výrobků, tak se potraviny nejen konzervovaly tepelnou úpravou či jinými fyzikálními anebo chemickými postupy, ale i sterilizovaly ( byly v nich různými metodami likvidované jakékoli bakterie ). Dnes po mnoha desetiletích takovýchto postupů však zjišťujeme, že zvláště v rozvinutých zemích přibývají alergie, různé autoimunitní nemoci, což asi významně souvisí s nedostatkem příjmu "příznivých" bakterií ve stravě. I proto se v posledním období začíná celosvětově a velmi intenzívně prosazovat využívání pozitivních vlastností těchto mikrobů, nazvaných probiotika, již i ve stravě nejmladších dětí.
Probiotika jsou mikroby, které nejsou schopny po požití vyvolat u člověka onemocnění, nýbrž při opakovaném podávání příznivě ovlivňují jeho zdraví. Jejich pozitivní efekt je mnohonásobný. Kromě potlačení růstu a množení "špatných" střevních bakterií se podílejí na ochraně střevní stěny, chrání střevo před průjmovými onemocněními, spolupracují při trávení, zvyšují celkovou odolnost dítěte vůči četným nemocem a pomáhají i jinak upevnit zdraví.
Unikátní novinkou ve světě mléčné výživy je mléko od Nestlé s probiotickými kulturami JUNIOR mléko BIFIDUS, které obsahuje množství "dobrých" bakterií ( jsou to Bifidobacterium lactis a Streptococcus termophilus). Toto mléko upravené vitamínami, minerálami a přizpůsobené potřebám mladého dětského věku, navíc i s obsahem priobiotik, je jedinečným nápojem, který při pravidelném pití od konce prvního roku života dokáže příznivě ovlivnit vývoj a zdraví Vašeho juniora.
Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.