tisk-hlavicka

Také byste rádi kaktusy snědli láskou?

Tak to zkuste!

Máte rádi kaktusy? Paritě k derviske sektě kaktusářů, kterým ze samé lásky ke kaktusům rostou místo vousů ostny a glochidy? (Podle půvabné povídky Karla Čapka mají sběratelské vášně totiž jen muži). A máte je raději nakyselo nebo nasladko? Ne, nedělám si z vás legraci. Kaktusy vždycky byly, a dnes zase jsou, důležitou součástí jídelníčku domorodého obyvatelstva Ameriky. K nejoblíbenějším patří řada druhu OPUNTIE, ale i kaktusy z rodu ECHINOCEREUS (na jednom z nichž zahynul Čapkův hrdina pan Racek, zloděj kaktusů), SAGUARO, FEROKAKTUSY a mnohé další a s nimi celá skupina dalších sukulentu.

Dnes je už samozřejmě nejedí jen Indiáni a Mexičané, ale každý “pravý” obyvatel amerického Jihozápadu. Jsou vynikajícím doplňkem vegetariánské stravy a vhodné doplňují moderní lehkou kuchyň.

Nejedí se jen plody, které jste už asi také viděli na trzích v jižních zemích, ale i jejich zelené části. Oblíbené jsou hlavně mladé výhony OPUNTIE, která u nás v Kalifornii roste divoce na každém rohu, ale pěstuje se i na rozsáhlých polích na východ od Los Angeles.

Chtěla jsem se o kaktusech a jejich použití v indiánské kuchyni dovědět co nejvíc, tak jsem využila naší cesty za dětmi napříč Amerikou (pro znalce ze San Diega k Mexickému zálivu do ostrovního městečka Galveston). Podařilo se mi prosadit svou a ne jen tak po americku přefrčet podivuhodným územím pouští a kaktusů. Museli jsme se tentokrát zastavit. Ochutnala jsem kaktusové bonbóny, které se prodávají v obchodech se suvenýry v celé Arizoně a i v Novém Mexiku. Nakoupila marmelády pro kamarádky, ochutnala NOPALES (výhonky opuntie) jako salát i grilované a s masem. A koupila sem si knížku s recepty, abych se s vámi mohla o některé podělit. Ale hlavně jsem si užila kaktusů a pouště do sytosti.


Kaktus varhanove pistaly, jehoz plody tak zajimave zpracovavali Indiani za casu misionaru

Jak všichni milovníci cestování a přírody vědí, není totiž poušť jako poušť.

I když si to mnohdy neuvědomujeme, je jich na severním americkém kontinentě požehnaně. Od nedohledných pískových dun, žlutých či dokonce bělostných, přes doslovně hory kamenů, až po rozsáhlé lesy kaktusů či jiných sukulentů. Cestujete-li Amerikou napříč vždycky na nějaké narazíte. Z těch nejkrásnějších jsou samozřejmě chráněné oblasti nebo státní parky... Měli jsme jich po cestě několik. Já jsem měla namířeno do Státního parku SAGUARO kaktusů nedaleko TUCONU.

Když jsme při minulé cestě jen tak frčeli poušti v Arizoně, udělaly na mne větší dojem, než pověstné Ježíšovy stromy, sukulenty ve tvaru žehnajích rukou, jejichž park je od nás trošku víc na sever, na cestě do Las Vegas.. SAGUARO připomínají lidské postavy víc než Ježíšova yucca. Jsou to vlastně kaktusové stromy. Mohou být až 50 stop vysoké a žijí i 200 let.


Sbirani plodu z obru SAGUARO neni vubec jednoduche. Indiani kmene Papago na nej potrebuji zvlastni naradi.

Věděla jsem, že čas sbírání jejich plodů byl pro místní indiánské kmeny začátkem nového roku (konec června, začátek července). Dělali z něj ( a dělají) velmi silné víno, jímž tento začátek roku bohaté zapíjeli. Jeho velmi chutné plody se dají jist i čerstvé, vaří se z něj sirup, dělají bonbóny. Z jeho semen dělají Indiáni také mouku na chleba. V parku nerostou jen tito velikáni, ale celá řada dalších nádherných kaktusů, keřů a sukulentů, které se všechny dají v nějaké úpravě jíst.

Různé indiánské kmeny mají různé recepty a různé způsoby zpracování. Nejčastěji se jedí a sbírají plody, ale ze SAGUARO se používá i dřevo ze starých kmenů na stavby. Z některých druhů yuccy dělají Indiáni mýdlo a šampon. Jeden z nejchutnějších kaktusů je prý kaktus Varhanové píšťaly (Stenocereus thurberi), který má také svůj zvláštní státní park. Jeho plody sbírají všechny indiánské kmeny Sonoranske pouště. Většina kmenů jeho drobná semena nezpracovává, jako je to u jiných kaktusů obvykle, na mouku, ale někteří Indiáni v Baja California je sbírají a dělají z nich mouku.

Nejzajímavější na tom je “technika”, kterou malá semínka z plodů získávali před staletími. Popsal je v roce 1740 misionář otec Consag. Indiáni trávili v kaktusovém lese při sběru plodů celé týdny. Konsumovali plody a určili si několik míst, kam se chodili vyprazdňovat a místa označili, aby se tam mohli po čase vrátit a semínka sesbírat. Říkali tomuto způsobu sběru “druhá úroda”. Kupodivu misionáři nebyli nijak znechucení touto technikou a popsali jako jeden že zajímavých zdrojů získávání potravy v pouštních oblastech..


Kaktusovy velikan SAGUARO ve stejnojmennem narodnim parku.

Některé druhý sukulentu se používají jako léčiva, tiší bolesti a snímají otoky, jako třeba OCOTILLO (Fouquieria splendens). Dělá se z něho vynikající chladivý nápoj, jedí se z něj semena a používá se k vytváření živých plotů kolem zahrádek. Jeho ostny odradí každého králíka, aby se s vámi dělil, o úrodu.

Pro chutnost svých plodů byl málem vymýcen. I Arizonský sud (Ferocactus wislizenii). Jeho žluté plody jsou velmi šťavnaté a sladké. Tenhle kaktus má ještě jedno jméno: Kompas kaktus. Roste totiž rychleji na straně, která je ve stínu a rád se natáčí směrem k jihu, takže je dobrým kompasem pro poutníky v poušti.

Mohla bych o kaktusech psát ještě dlouho. Patřím také ke kaktusovým dervišům. Ostny mi sice nerostou, ale s láskou jim přináším krvavé oběti…

Raději prozradím pár receptů, jak takový kaktus chutné připravit. A protože já jim dávám přednost nakyselo než nasladko (jak udělat sirup ví ostatně každá hospodyně) a je to tak - také pro nás neobvyklejší budou to saláty a dušené kaktusy:

Nejvíce receptů jsem našla na zpracování OPUNTIE, Američané mu říkají pichlavá hruška. Možná, že si pamatujete písničku, kterou o ní zpíval medvěd Balú v Knize džunglí.

Mladé zelené výhonky tohoto kaktusu, kterým Mexičané říkají NOPALES se mohou používat všude, kde používáte zelené papriky něho třeba okru. Mohou doplňovat masitá i vegeratianska jídla. Dají se z nich dělat šašliky (shish-kabobs), pizy, omelety, saláty, zapékané missy. Mohou se servírovat i samotné, jen s trochou másla , rýží a třeba rajčaty. Nejlepší doba na jejich přípravu právě teď nastane. Brzy zjara, po prvních jarních deštích, když vyrazí nové tmavozelené výhonky jsou napolitos nejchutnější.

Na podzim zase mají OPUNTIE sladké červené plody. Musíte být jen opatrní, jak adí Balú. Existuje i druh OPUNTIE bez pichláku, ale ta zas není tak šťavnatá.

Nejlepší je sbírat je v pevných rukavicích.

Tady je pár rád, jak je zbavit pichláku:

a) Můžete je odstranit kartáčem na zeleninu

b) Dát plody nebo výhonky pod horkou vodu, bodláky pak odpadnou

c) Můžete je také osprchovat proudem vody

d) Také je možné je odrhnout pevnou lněnou utěrkou

e) Nahrát je nad grilem a pak se samy sloupnou.

Ty které se prodávají v obchodech už bývají pichláků obvykle zbavené.

Z plodů se vaří vynikající marmela, kompoty kombinované třeba s rebarborou, dělají bonbóny, ale já jsem vám slíbila něco ostřejšího:

Nopales s ryzí a se sýrem:

  • 4 lžíce drobné nakrájené cibule
  • 1 lb mletého masa
  • hrníček vařené rýže
  • 3 hrníčku napalitos, spařených a pokrájených
  • 1/8 malé lžičky oregana
  • 1/8 malé lžičky pepře

Opečte mleté maso dohněda. Přidejte cibuli a duste pokud cibule není měkká. Přidejte rýži, nopalitos a koření.

Sýrová omáčka na polevu

  • 2 lžíce margarínu
  • 2 lžíce mouky
  • 1 hrníček mléka
  • 1 1 hrníčku nasrouhaneho amerického sýra (sýr, který se snadno rozpouští)
  • 1 malá lžička soli
  • 1/3 malé lžičky pepře

Margarín rozpusťte na pánvi, přidejte mouku, osmahněte. Pomalu přidejte za stálého míchání mléko. Přidejte koření a míchejte dokud omáčka nezhoustne. Přidejte sýr, míchejte dokud se nerozpustí.

Výhonky nopale (opuntie)

Spařte celé mladé výhonky kaktusů tak 4 až 5, podle toho, jak jsou velké. Přidejte dostatek sýrové omáčky k ryzí a masu, aby drželo pohromadě. Překryjte kaktusy náplní a svrchu polijte zbylou syrovou omáčkou a zapečte při 350 st. F.

Ensalada de Nopales

  • 2 hrnečky na kostky nakrájených uvařených, vychladlých Nopales
  • 1 svazeček pokrájené zelené cibulky
  • 2 rajčata, oloupaná a pokrájená na kostky
  • 2-3 jalapenos (papriky), pokrájené
  • 1 malá konserva černých oliv
  • 1 hrnečku čerstvého zeleného koriandru (je možné nahradit petrželkou, ale ztratí se jedna z hlavních mexických chutí při přípravě zeleniny CILNATRO)
  • 1 hrníčku nastrouhaného sýra (recept doporučuje Monterey Jack Cheese)

Naložte pokrájený kaktus v citrónové šťávě asi tak hodinu. Osušte a smíchejte se zelenou cibulkou, olivami, jalapenos, rajčaty a koriandrem.

Naaranžujte salát na misce vyloženě jemnými salátovými listy. Posypte sýrem, ozdobte olovami. Podává se vychlazený. Vystačí pro 8 malých salátových misek.

Shis-Kabob s NAPALITOS

  • 1 lb dobrého hovězího (flank steak), nakrájet na kostičky a naložit do marinády (UVEDENA DOLE). Je možné ale i zaměnit za maso kuřecí, vepřové i skopové, podle chuti.
  • 8 MALYCH RAJCATEK
  • 1 HRNICKU NAKRAJENEHO ANANASU
  • 1 HRNICKU NAKRAJENYCH SPARENYCH Napolitos
  • 8 čerstvých hub (žampiony)
  • 8 šalotek, spařených

Všechno postupně namícháte na špíz. Umístit nad grilem nebo pečte v trúbě, dokud maso není propečené tak, jak si přejete. V průběhu grilování potíráte kabob připravenou marinádou.

Marináda

  • 1 hlavičky česneku, rozmačkaná
  • 2 lžíce rozmačkané cibule
  • 1/8 malé lžičky oregana
  • 1/16 lžičky thymianu
  • 1/8 mál lžičky pepře
  • 1 malé lžičky soli
  • 2 velké lžíce oleje
  • 4 malé lžičky bílého octa.

Dobře promíchat, přidat na kostky nakrájené maso. Nechat odležet v nálevu přes noc v ledničce.

Už jste si asi všimli, že v amerických receptech se neměří na gramy, ale na lžíce, lžičky a hrníčky. Nejdřív mi to připadalo trochu jako střílení od boku. Lžičky mohou být všelijaké…Ale pak jsem objevila, že všechny hospodyně mají sbírku malých odměrek, se kterými je to velmi jednoduché. Pro ty, komu by se to nezdálo, malý přepočet na gramy, který jsem si opatřila v Čechách v mojí oblíbené keramické dílně…


Tabulka na prepocitavi lzic a lzicek na gramy. Je keramicka a mam ji z Ronova nad Doubravou z moji oblibene keramicke dilny.

Tak ať vám kaktusy pěkně chutnají.

Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.