tisk-hlavicka

Polévky z dýní a tykví

9.10.2001 Souradová Věra 2 názory

Dýně a jiné tykvovite plody jsou v našich zahradách a hlavně v kuchyni stále ještě popelkou. Ještě tak dýňový kompot (vynikající dělávala moje tchyně, panu Souradová z Ronova nad Doubravou) nebo sladdokyselé někde najdete, ale polévky, koláče?

Tak jsem pro Vás našla pár zajímavých receptů. Ten první můžete využít, když dýně kvetou. Na ty ostatní je teď právě čas. Tykve jsou symbolem podzimu, úrody, v Americe svátku HALLOWEEN a THANKSGIVIG (Dikuvdani)....

Polévka z květů tykve(dýně), cukety patisony atd.

Tenhle recept je pro ty, kdo mají vlastní zahradu. V Itálii, Španělsku nebo i u nás se květy dýní prodávají na v sezóně na trzích. Vaří se z nich polévky. Plní se sýrem a obalují se v těstíčku. Jedí syrové i opékané.

Tahle polévka z nich je opravdu velmi delikátní pochoutka:

Potřebujete: ( Na polévku pro 6 osob):

Asi 40 mužských květů. Každý, kdo pěstuje dýně nebo okurky ví, že existují mužské a ženské květy. Z ženských jsou plody. Ty mužské se často uštipuji, protože jsou "k ničemu". Můžete je tedy dobře využít pro takovou vynikající polévku.

Je úplně jedno , z kterého druhu tykvovitých rostlin květy použijete.

Odstraňte stopky a okvětní kalíšky. Nechte květy asi 1/4 hodiny v litrů silného vývaru povařit. (vývar může být kuřecí nebo zeleninový).

Vyjměte květy sběračkou z vývaru a rozmělněte je v mizeru spolu se dvěma oloupanými nakrájenými rajčaty a jednou malou pokrájenou cibuli.

Toto puree poduste na pánvi v 50 g másla na mírném ohni za stálého míchání. Celou kaši pak vmíchejte zpátky do vývaru, prohřejte a přidejte trochu oregana (dobromysli). Můžete do každého talíře přidat trochu creme fraiche nebo kyselé smetany. (Vaříte-li pro min osob, snadno si můžete recept upravit).

Malé plněné tykve

Nejdříve si připravte náplň:

Zpěňte cibulku na olivovém oleji, přidejte nakrájené žampiony a trochu kardamonu, sůl a pepř. Smíchejte všechno s trochou divoké ryze a na kostičky nakrájenou slaninou (nejlépe ovcí, ale nemusí být).

Tykev se rozpůlí, vydlabou se semínka a nitky. Vnitřek se pomaže olivovým olejem ( tak snadněji zmenkne vnitřek tykve) Naplňte je, posaďte do malých zapékacích misek a pečte asi 20 minut v předehřáté troubě. Jako příloha je ideální zelený salát a bílý chléb, nebo kousky potřené česnekem.

Polévka z tykve

Existuje nepřeberné množství receptů na dýňovou, tykvovou polévku. Nejmíň tolik, kolik je druhu všelijakých tykví. Můžete použít i cukety, patisony, ale oranžové druhý tykví chutnají nejlépe.

Připravte si dobrý vývar. Nejlepší je zeleninový nebo kuřecí, ale můžete vzít jakýkoliv, který máte rádi.

Osmažte na oleji s přidáním trosky másla nahrubo pokrájenou cibuli a očištěný nakrájený vnitřek tykve. V poměru asi 1: 6, čili na jednu velkou cibuli asi šest dílu pokrájené tykve. Před zalitím vývarem zaprašte trochu moukou a zamíchejte. Zalijte vývarem, ještě trochu povařte. Pokud chcete mít polévku hustou, krémovou, můžete ji zalít jen trochou vývaru a rozmixovat v mixéru. Pak teprve dolít zbytek vývaru. Posypte nadrobno nakrájenými salátovými listy, nebo perzelkou. Můžete také přidat kopeček kyselé smetany nebo jogurtu.

Velmi hezky vypadá taková polévka servírována v malých vydlabaných tykvích.

Variacím kuchařek s fantazii se meze nekladou: Můžete ji ochutit trochou curry, nebo cayesnnskeho pepře,přidat rajský protlak. Vynikající jsou pokrájené houby atd. Existuje i varianta s hruškami.Ta se mi ale zda na české mopery trochu exotická, ale recept mohu dodat.

Názory k článku (2 názorů)
tykvova polevka Veronika  2.3.2006 22:29
*Nový bezlepkový obchod Martina 3.3.2006 0:7




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.