tisk-hlavicka

Zaměřeno na langoše. Jde to i nasladko

27.10.2025 Komerční sdělení

Se sýrem, kečupem a česnekem? Možnosti jsou širší a například po sladkých langoších se utlučete.

Ricotta a ovoce, jablka se skořicí, povidla, mák a švestky... to jsou lahodné kombinace, na které se můžete těšit.

Základní těsto je vždy stejné

Ať už chcete langoše slané nebo sladké, základ je stejný.

Pokud chcete těsto od základu, budete potřebovat mouku, droždí, trochu mléka, špetku soli a cukru. Tajemství spočívá v důkladném vykynutí – těsto potřebuje ležet alespoň hodinu v teple.

Langoše s ricottou a ovocem

První recept, který překvapí svojí lehkostí, jsou langoše s ricottou a čerstvým ovocem. Je to jako když spojíte to nejlepší z italského dezertu s českou klasikou.

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balíček Droždí Dr. Oetker
  • špetka soli
  • sůl
  • 1 lžička cukru
  • 350 ml vlažného mléka
  • 250 g ricotty
  • 2 zarovnané lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce borůvkového žahouru
  • 300 g lesního ovoce

V míse smíchejte mouku s droždím, solí a cukrem. Přidejte mléko a vypracujte na hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu vykynout. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše rozdělte asi na 12 stejných dílů. Vytvořte placky. Ty smažte v rozpáleném oleji (po obou stranách) dozlatova.

Na krém jednoduše smíchejte ricottu s cukrem, podle chuti. Vmíchejte žahour – vznikne krásné mramorování. Upečené a vychladlé langoše potřete krémem a bohatě ozdobte ovocem.

TIP: Ricottu můžete nahradit mascarpone nebo tvarohem. Výsledek bude pokaždé trochu jiný, ale vždycky lahodný.

Langoše s jablky

Jablka a skořice jsou kombinací, která nikdy nezklame, a v langoších funguje naprosto dokonale. Tenhle recept je výjimečný tím, že jablka patří rovnou do těsta.

  • 600 g hladké mouky
  • 1 balíček Droždí Dr. Oetker
  • špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • 330 ml vlažného mléka
  • 250 g nastrouhaných jablek
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 balíčky Skořicový cukr Dr. Oetker
  • 2 menší jablka

V míse smíchejte mouku s droždím, solí a cukrem. Přidejte mléko a nastrouhaná jablka a vypracujte na hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto rozdělte na pomoučené ploše přibližně na 12 dílů, vytvořte placky a smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Hotové a vychladlé langoše potřete bílým jogurtem a posypete skořicovým cukrem. Ozdobte pokrájenými jablky.

Mini langoše s povidly, mákem a švestkami

Poslední recept je pocta české tradici. Povidla a mák patří mezi nejoblíbenější sladké náplně v naší kuchyni, tak proč je nezkusit i na langoších?

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balíček Droždí Dr. Oetker
  • špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • 350 ml vlažného mléka
  • 250 g švestkových povidel
  • 1 lžíce rumu
  • 150 g 100% Mák mletý Dr. Oetker
  • 1 zarovnaná lžíce moučkového cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 300 g vypeckovaných švestek

Základní těsto připravíte stejně jako u předchozích receptů – mouka, droždí, sůl, cukr a mléko. Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky (proto mini langoše) a usmažte dozlatova.

V misce dohladka vymíchejte povidla s trochou rumu. V jiné míse smíchejte mák s cukrem. Upečené a vychladlé langoše potřete povidly, ozdobte švestkami a posypte makovou směsí.

Tipy pro dokonalé sladké langoše

  • Teplota oleje je klíčová – má být kolem 170°C. Když je olej moc horký, langoše se spálí zvenku a uvnitř zůstanou syrové.
  • Nechte langoše vychladnout – sladké náplně nanášejte až na vlažné nebo studené langoše, jinak se roztečou.
  • Buďte kreativní – zkusit můžete nutellu, arašídové máslo, karamel nebo domácí marmeládu.

Servírujte hned – sladké langoše nejlépe chutnají čerstvé, maximálně do několika hodin po přípravě.




Vyhledávání článků podle věku