Velikonoční hostina má dlouhou tradici a každé jídlo na stole má svůj význam.
Beránek symbolizuje obětování a nové začátky, mazanec bohatství a vejce plodnost a život. Přidejte do jídel čerstvé bylinky a zeleninu, které na jaře přinášejí do kuchyně svěžest, a vyzkoušejte jako přípitek moderní zelené pivo.
Zelené pivo je v Česku fenoménem posledních dvou dekád a patří k moderním velikonočním tradicím. Barva připomíná jaro a obnovu života. Přestože jde většinou o světlý ležák obarvený přírodním barvivem, někteří pivovarníci přidávají bylinky pro jemnou změnu chuti. Skvěle se hodí k lehkému a slavnostnímu velikonočnímu menu.
Zelené pivo sice kraluje, ale jsou i další možnosti:
Pečený beránek je asi nejikoničtější součástí velikonoční tabule. V tradiční podobě se připravuje z kynutého těsta nebo jako piškotový moučník. Symbolizuje nevinnost a nový život. Chcete-li něco netradičního, zkuste slanou variantu z masové nádivky s bylinkami.
Mazanec patří mezi nejstarší velikonoční pečivo. Jemné těsto s rozinkami a mandlemi je nejen chutné, ale má také hlubokou symboliku hojnosti. Tajemství úspěšného mazance? Poctivé kynutí a kvalitní máslo. Pro odlehčenou verzi můžete vyzkoušet špaldovou mouku nebo sušené brusinky místo rozinek.
Velikonoční tabule by měla být pestrá a lehká, proto vsaďte na sezónní suroviny, které podtrhnou čerstvost a lehkost jarní kuchyně, a zařaďte:
Velikonoční stůl je víc než prostřené jídlo – je to okamžik setkání rodiny a přátel a návrat k tradicím. Přiťukněte si na jaro a nové začátky zeleným pivem nebo jiným přípitkem a oslavte život!