tisk-hlavicka

Velikonoční menu: Jaké jídlo a pití nesmí chybět na svátečním stole?

26.6.2025 Komerční sdělení

Velikonoční hostina má dlouhou tradici a každé jídlo na stole má svůj význam.

Beránek symbolizuje obětování a nové začátky, mazanec bohatství a vejce plodnost a život. Přidejte do jídel čerstvé bylinky a zeleninu, které na jaře přinášejí do kuchyně svěžest, a vyzkoušejte jako přípitek moderní zelené pivo.

Foto: Freepik

 

Zelené pivo: Symbol jarní obnovy i velikonoční tradice

Zelené pivo je v Česku fenoménem posledních dvou dekád a patří k moderním velikonočním tradicím. Barva připomíná jaro a obnovu života. Přestože jde většinou o světlý ležák obarvený přírodním barvivem, někteří pivovarníci přidávají bylinky pro jemnou změnu chuti. Skvěle se hodí k lehkému a slavnostnímu velikonočnímu menu.

 

Velikonoční nápoje: Co kromě zeleného piva?

Zelené pivo sice kraluje, ale jsou i další možnosti:

 

  • domácí bezinkový sirup nebo zázvorová limonáda pro řidiče,
  • bílé víno nebo svěží rosé podtrhnou lehkost jídel,
  • velikonoční bylinkové koktejly s mátou nebo meduňkou.

 

Beránek nesmí chybět

Pečený beránek je asi nejikoničtější součástí velikonoční tabule. V tradiční podobě se připravuje z kynutého těsta nebo jako piškotový moučník. Symbolizuje nevinnost a nový život. Chcete-li něco netradičního, zkuste slanou variantu z masové nádivky s bylinkami.

 

Sladký mazanec

Mazanec patří mezi nejstarší velikonoční pečivo. Jemné těsto s rozinkami a mandlemi je nejen chutné, ale má také hlubokou symboliku hojnosti. Tajemství úspěšného mazance? Poctivé kynutí a kvalitní máslo. Pro odlehčenou verzi můžete vyzkoušet špaldovou mouku nebo sušené brusinky místo rozinek.

 

Oblíbené přílohy a jarní speciality

Velikonoční tabule by měla být pestrá a lehká, proto vsaďte na sezónní suroviny, které podtrhnou čerstvost a lehkost jarní kuchyně, a zařaďte:

 

  • nádivku s kopřivami nebo mladými bylinkami,
  • vejce na různé způsoby – plněná, majonézová, vejce mimóza,
  • jarní saláty z ředkviček, mladého špenátu nebo polníčku,
  • čerstvé pečivo – domácí housky, chleby s bylinkami.

 

Velikonoční hostina jako oslava jara a tradice

Velikonoční stůl je víc než prostřené jídlo – je to okamžik setkání rodiny a přátel a návrat k tradicím. Přiťukněte si na jaro a nové začátky zeleným pivem nebo jiným přípitkem a oslavte život!




Vyhledávání článků podle věku