tisk-hlavicka

Exotické ovoce v naší kuchyni

Už se vám také stalo, že jste koupili krásně vyhlížející ovoce, nabídli je rodině a nedočkali jste se pochvaly?

Všichni jistě víme, že pomeranče, mandarinky, citrony, grepy a další citrusové plody obsahují pro nás tak potřebné vitaminy, a ani se nemusíme učit, jak je jíst. Doby, kdy byly na trhu jen pár týdnů před Vánoci, jsou už téměř tři desetiletí pryč, takže je můžeme koupit během celého roku. Kromě nich jsou ale v nabídce i plody, se kterými si leckdy nevíme rady.

Je nesporné, že příjem vitaminů ze stravy je pro zdravý lidský organismus mnohem výhodnější než z vitaminů v tabletách. Dnešní nabídka ovoce a zeleniny je i v zimě v každém supermarketu tak bohatá, že si občas kladu otázku, jestli už to není trochu „proti přírodě“. Jsem totiž spíš příznivcem sezonních potravin, které vyrostly v daném regionu, a farmářských trhů, kde člověk velmi rychle zjistí, od koho nakupuje, a roste tak důvěra mezi dodavatelem a spotřebitelem. Přesto je dobře, že ovoce z našich českých zahrad a sadů můžeme dnes běžně kombinovat či doplňovat plody exotickými.

Pomeranče, mandarinky a banány milují děti i dospělí, ale i spousta druhů exotických plodů v obchodní síti láká k ochutnání. Už se vám také stalo, že jste koupili krásně vyhlížející ovoce, nabídli je rodině a nedočkali jste se pochvaly? Je to většinou proto, že některé druhy méně známého exotického ovoce či zeleniny neumíme konzumovat. Je totiž třeba poznat, kdy je ovoce správně zralé a jak je připravit, aby si naši strávníci opravdu pochutnali. A je lepší vždy nejprve vyzkoušet jen malé množství neznámého plodu, protože různých alergií a potravinových intolerancí v naší populaci přibývá. V neposlední řadě také nesmíme zapomenout ovoce vždycky důkladně umýt!

Avokádo

Možná jste si někdy kladli otázku, jestli je ona zelená „hruška“ s velkou peckou – avokádo – ovoce nebo zelenina. Je to ovoce, ale používá se spíš jako zelenina. Z avokáda jsou výborné například pomazánky na chléb či pečivo (nastrouhané avokádo smícháme například s nadrobno nakrájenou šunkou, majonézou nebo jogurtem, přidáme sůl, případně pepř apod.). Nastrouhaným avokádem se dají také výborně nastavit oblíbené krabí tyčinky.

Avokádo je bohaté na obsah vitaminů A a C. Po nákupu je většinou nutné plod avokáda nechat v pokojové teplotě dozrát, jinak není příliš chutné.

Z avokáda je rovněž možné připravit kvalitní pleťovou masku na povadlou pleť. A pokud krásnou, velkou, hladkou pecku z avokáda zasadíme do květináče, většinou brzy vyrazí a budeme mít dekorativní pokojovou rostlinu.

Liči

Drobné plody okrasného stromu z Vietnamu připomínají jakési kožovité jahody. Když kožovitou slupku opatrně odloupneme (setkala jsem se i s tím, že dítě slupku liči okusovalo – to nedovolte, ale opatrně ji odstraňte nožem, jde to velmi dobře), uvidíme průhlednou, sklovitou šťavnatou dužinu výborné chuti, která připomíná kombinaci ananasu, jahody a višně. Je velmi bohatým zdrojem vitaminu C. Semena liči připomínají tvarem klokočí.

Toto ovoce výborně snáší přepravu. Často se konzervuje jako kompot, také se suší, nejlepší je ale konzumovat je čerstvé – třeba jako součást nedělního ovocného poháru…

Mango

Plody manga jsou poměrně velké, mohou vážit až 1 kg (v našich obchodech váží spíš méně). Mají velmi tuhou slupku a uvnitř dužiny je uložena velká plochá pecka, která se – na rozdíl od pecky z avokáda – velmi špatně odděluje, protože je srostlá vlákny s dužinou.

Je třeba, aby se mango konzumovalo dobře zralé. Obsahuje vitaminy B, C a provitamin A. Z jeho plodů lze také připravovat džemy, šťávy, kompoty nebo želé, ale to v našich podmínkách opravdu nebývá běžné. Češi konzumují mango čerstvé, což je samozřejmě nejlepší. Nezralé plody lze využít i jako zeleninu – jako základ například pro přílohu typu chutney (čatní).

Pozor, po konzumaci manga se nedoporučuje pít alkohol – kombinace manga s alkoholem může vyvolat nepříjemné žaludeční potíže s podrážděním ledvin a močového měchýře.

Původní vlastí mangovníku je Barma a Indie, dnes se pěstuje i v Brazílii, na Floridě, v Číně a na Kubě.

Kaki, churma, tomel

Všechny tyto názvy označují jeden druh skvělého ovoce, které je u nás v obchodní síti běžně ke koupi. Je ale velmi důležité, aby toto ovoce bylo opravdu zralé, protože nedozrálé má svíravě trpkou chuť.

Toto ovoce se k nám dováží nejčastěji z Japonska, ale také z Číny a z Kalifornie. Je přiváženo většinou ještě značně nezralé a trpké, proto zakoupené plody uložte do košíku či na misku v pokojové teplotě a počkejte, až dužina na omak změkne – obvykle to trvá asi 2 týdny. Potom plod rozřízněte, dužinu lehce pokapejte citronovou nebo limetkovou šťávou (dužina je dost sladká), nechte chviličku „odležet“ a pak vybírejte dužinu malou lžičkou. Tomel má výbornou chuť, která připomíná dobře vyzrálou meruňku s jemnou chutí karotky a s výrazně vanilkovou vůní.

Dužina obsahuje velké množství vitaminu C a až 20 % cukrů. Doporučuje se podávat tomel lidem s nemocnými játry a ledvinami. Konzumovat se dá nejen čerstvý, ale i sušený nebo proslazovaný. Skvěle chutná v ovocných salátech.

Papája (papaya)

Plody mohutné exotické byliny s dřevnatějící lodyhou, jejíž vlastí je původně Střední Amerika, jsou velké bobule. Mohou mít různý tvar a velikost, dosahují váhy až 10 kg (s takovými se ale v naší obchodní síti nesetkáváme). Vzhledově připomínají tykev. Uvnitř plodu je sladká, šťavnatá dužnina oranžové až červené barvy, kterou je nejlepší konzumovat syrovou. Ve středu dužniny můžeme najít množství drobných kulatých šedočerných semen o průměru asi 5 mm, která jsou obalena průsvitným rosolovitým „míškem“ sladkokyselé chuti. Sama o sobě mají semena palčivou až pepřovitou chuť a v bobuli se jich může nacházet až 1 500. Nejvýznačnějšími látkami obsaženými v papáje jsou proteolytické enzymy, z nichž nejznámější je papain. Tyto enzymy jsou obsaženy jak v latexu, který vytéká z rostliny, tak i ve zralých plodech. Tento enzym podporuje trávení (pomáhá při plynatosti, průjmu, zvracení atd.) a působí i protizánětlivě. Plody papáji dále obsahují vitamin C, B6 (pyridoxin), beta karoten, vitamin B2 (riboflavin) a PP (niacin).

Semena papáji se používají v lidovém léčitelství například k odčervování. Ale pozor! V žádném případě by je neměly užívat těhotné ani kojící ženy (mohou přivodit i potrat) a nesmějí je ani v přirozené formě, ani ve formě přípravků užívat lidé, kteří berou léky na ředění krve (například warfarin, který je často předepisován hlavně starším pacientům).

Článek vyšel v tištěné verzi časopisu Informatorium 3-8, který vydává Portál.

INFORMATORIUM 3-8 je časopis pro výchovu a vzdělávání dětí od 3 do 8 let v mateřských školách a školních družinách.
Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.