Róza | •
 |
(11.3.2008 9:10:19) Já bych viděla problém asi jen v dostupnosti. Z článku jsem pochopila, že nakupovat BIO v supermarketu nemá už jen z finančního hlediska smysl. Pokud bych bydlela kousek od Ekofarmy, asi bych neváhala, ale to se mi bohužel nepoštěstilo . Jezdit si pro nákup nebo si ho dokonce nechat posílat mi už za to ale nestojí. Taky už to není ani tak ekologické ... stejně jako to všechno, co kupuji v tom supermarketu ;-).
|
Judy | •
 |
(11.3.2008 9:18:44) Já myslím, že to nemusí být přímo ekofarma. I když bydlíte třeba v Praze, zkuste si vyjet za město, zkuste se na vesnici poptat. Určitě Vám dají typ na lidi, kteří pěstují na poli. A tihle malí zemědělci, kteří to nedělají na kšeft, ale pro sebe, příbuzné, známé, snad taky většinou nepoužívají žádná chemická hnojiva a tak. Ostatně to se dozvíte, když si s nimi promluvíte. Není to taky možná cesta?
|
Róza | •
 |
(11.3.2008 9:23:28) Jistě, je to cesta, jen jde o míru vložené energie a ta mě osobně za to nestojí. Tohle má ale každý jinak a taky jinak v různých věcech.
|
Judy | •
 |
(11.3.2008 9:26:40) Ale to můžeš zkusit jednou takhle někam zajet a třeba Ti někdo padne do oka a pak už budeš u něj objednávat pořád.
|
|
|
Opuncie | •
 |
(11.3.2008 12:06:37) No jo, jenže kde má člověk jistotu, když mu farmář řekne, že to ničím nesype, že je to pravda... Kamarádka mi zrovna říkala, že její švagr pracoval v Itálii a tam se biojablka pěstovala u dálnice a když se mu zdála malá, tak je pohnojil a prodal jako bio... :-/ Věřím ale, že v ČR je větší a důslednější kontrola. Navíc jsem slyšela, že zelenina ze zahrádek může být kolikrát horší než kupovaná, protože kdoví co v té půdě je... A taky že bio zelenina, protože se nehnojí, do sebe z hlíny táhne úplně všechno dobrý i špatný, hlavně dusičnany... Jen se tu dělím o to, co jsem slyšela, sama taky kupuju bio (brambory za padesát, co se dá dělat) na příkrmy pro dcerku. Jsem trochu alergická na lidi z menších měst, kteří se mi vysmívají za to, že kupuju bio (bydlíme v Praze), protože oni si prostě vezmou zeleninu ze zahrádky nebo koupí na trhu a stačí jim to (a já jsem za snoba - fakt jsem se s tím už několikrát setkala). Těžko se mi pak vysvětluje, že u nás v albertu je k dostání mrkev jedině z Itálie a o trhu s čerstvou zeleninou si můžu nechat zdát :-(
|
|
|
Mery72 | 
 |
(11.3.2008 9:21:28) Omlouvám se za stupidní dotaz, ale opravdu se najde člověk, který si mrkev po vytažení ze země NEUMYJE??????? Osobně ji prostě operu vodou z hadice, kupovanou obvykle drhnu kartáčkem nebo oloupu, když je strašná, ale mrkev od hlíny bych fakt do pusy nedala. Vám ta hlína chutná? Není to provokace, jen to prostě nechápu a v diskusích jsem tento názor už četla víckrát.
|
Insula | 
 |
(11.3.2008 9:27:58) Mery, a to si představ, že jsem znala jednu paní (už bohužel není mezi námi), které doslova chutnala hlína. Ne, to není vtip. Ona to probírala i s lékařkou, ale v podstatě jí jenom řekla, že když jí to chutná, ať si dá. Milovala mrkev o hlíny, i brambory a další. Pro mě nepochopitelné.
|
Zuzka M. | •
 |
(11.3.2008 14:20:10) Jednou jsem se o tom se sestrou bavila (je analytička potravin a prý je to z nějakého nedostatku vitamínu a může se to stávat hlavně těhotným... mimochodem mně brambory od hlíny strašně moc voní a taky se mi z toho až skoro sbíhají sliny :D
|
|
majdaleenka +07+11 | 
 |
(11.3.2008 14:43:58) veterinář se mě jednou ptal, jestli mi želva jí hlínu, že má tak tmavý krunýř, že to dělá molybden, třeba ho potřebujou, nebo něco jiného v ní obsaženého:o) mně vadí, že mi skřípe mnezi zubama
|
Adéla+syn 06/04 | •
 |
(12.3.2008 12:51:56) Mě zas vaděj ty žížaly ,jak to křoupne .Brrrrrr  Ale jinak hezký článek.Dík
|
|
|
|
brzobohatka | 
 |
(11.3.2008 11:20:08) ha, tedy, vaše starosti bych chtěla mít...ne, ted´vážně, ptala jste se, tak vám odpovím: mrkev kupovanou si zásadně myju a často i loupu, mrkev (i jiné ovoce a zeleninu)z vlastní zahrádky sním klidně neumytou.ne, že bych se takle stravovala běžně, ale když něco dělám na zahradě, tak si "uzobávám" a nelítám s každým kouskem ke dřezu.
|
Mery72 | 
 |
(11.3.2008 12:15:55) S každým kouskem ke dřezu taky nelítám Těch neumytých jahod, třešní, okurek... co jsem snědla - a babičku "okresní hygieničku" málem odváželi. Šlo mi jen o tu hlínu. Představila jsem si osobu slastně chroupající blátem obtěžkanou mrkev...
|
brzobohatka | 
 |
(11.3.2008 12:57:24)
no, já tu hlínu otřu do gatí...říkejte mi primitíveček
|
madlenka07 | 
 |
(11.3.2008 12:59:59) Tak,tak,já také ne všechno drbu ve dřezu.Hlavní je,aby i hlína byla tak trochu bio ,což u nás na zahrádce je
|
|
|
|
|
petishee | 
 |
(11.3.2008 11:38:54) Jo, to mě taky zaujalo. Nemyslím si teda, že by někoho požití neumyté mrkve přímo zabilo, a jasně, když je sucho, tak ta mrkev ani moc od hlíny špinavá nebude. Ale spíš by mě zajímal ten důvod, proč nemýt - ztrácí se tím nějaké vitamíny, je to lenost nebo prostě mají tito lidé pocit, že jsou blíž k přírodě (pominu-li skupinu, které chutná hlína )? Moje babička pěstovala celý život zeleninu na zahrádce, jestli byla bio nevím, možná jo, ale všechno jsme si vždycky myli - tak proto se ptám
|
Jana (Kačka 11/03+Matýsek8/05) | 
 |
(11.3.2008 11:57:37) vzhledem k tomu, že přes naši zeleninovou zahrádku a jahody korzují zástupy cizích koček (nechápu proč - asi máme zahrádku na nějaké stezce) a náš pes to pak chodí přečůrat, tak vše myju. Když jsem na zahrádce u svých rodičů, tak nevím, která zvířata vykonávala potřebu na dědových záhoncích, tak to vklidu slupnu nemyté. I když chuť hlíny mi moc nechutná...
|
|
|
zuzini | 
 |
(11.3.2008 13:26:58) Táta mi často vypráví, jak trávili prázdniny u své babičky. Měla deset dětí a o prázdninách se k ní na venkov sjela všechna vnoučata. Krom úžasných historek mi taky vyprávěl, že vařila nejlepší zeleninovou polévku, kterou kdy jedl. Zeleninu tam naházela tak jak ji sklidila, neumytou. Na dně polévky prý ležela spousta hlíny
|
katka+katka | •
 |
(11.3.2008 22:27:29) čtu a za tenhle příspěvek fakt děkuju. Honí mě mlsná a ještě bych něco snědla, ale stačí polévka s hlínou na dně a chuť je pryč. Děkuju
|
|
|
Linda | •
 |
(11.3.2008 14:19:57) Tomu taky nerozumím, jaký důvod či význam má jíst mrkev nemytou. Zvlášť když bylo výše zdůrazněno, že BIO vyžaduje AKTIVNÍ PŘÍSTUP. Chcete říct, že nejste líní shánět či pěstovat bio zeleninu a jste líní ji omýt???
|
brzobohatka | 
 |
(11.3.2008 15:40:21) ale to je, Lindo, trochu jinak, všechno kupovaný si umývám a je jedno, jestli je to bio nebo nebio, ale zelenina z vlastní zahrádky kde vím, že se nikde neválela ve skladu, nedotýkaly se jí cizí ruce, nebyla postříkaná postřikem...tak to tolik neřeším a když mám chut´-kousnu si!(omlouvám se, jestli přízpěvek bude 2x, nějak to tu blbne)
|
|
|
Modřinka | 
 |
(11.3.2008 14:32:28) Tak já se přiznám, že když jedu na naše políčko, kde si pěstujeme naši biozeleninu, a mám chuť na mrkev, tak ji prostě vytrhnu a "umeju" ji v trávě, takže na ní skoro žádná hlína není. Ale s vodou se nepotká . Doma ji samozřejmě myju. Ještě ani jednou jsem se nepoto...
|
|
šikulka (autorka) | •
 |
(11.3.2008 20:38:26) Slušně se ptáte, snad slušně odpovím: Ano, takový člověk se nejen najde, ale dokonce ze svých zkušeností bych řekla, že mezi pěstiteli tento přístup převládá. Nevím, jestli jste někdy zkusila vytrhnout mrkev za suchého počasí přímo ze záhonu, podle textu asi zahradničíte. Záleží také na typu půdy, ale třeba u nás platí, že na mrkvi moc hlíny nenajdete,a pokud ano, vždy se dá utřít do trička :o))) Možná počítáte s rozměry zahrady, ale třeba já to mám z pole k nejbližšímu pitnému zdroji 300m, může to být i dál. Ale popravdě, asi bych tu mrkev neumyla, i kdybych vodu měla u nosu. Já z toho mám dobrý pocit a i když třeba nevidím kolem lidí auru, řekla bych, že taková nemytá mrkev má energeticky něco do sebe :o)
|
|
|
Insula | 
 |
(11.3.2008 9:22:37) Přesně, jak píše Róza. Kdybych měla ekofarmu poblíž a prodávala za takové ceny, jako jsou v článku, tak neváhám. Dokonce když jsme začínali přikrmovat, tak jsem také koupila bio zeleninu, když jsem na ní narazila, protože jí syn spotřeboval málo. Ale teď už na to prostě nemám. Občes sice něco bio koupím,´ale je to jen málo (ve srovnání celkového množství stravy). Jinak o bio mase si můžu nechat jenom zdát. To jsem tady u nás neviděla ani jednou.
|
|
Insula | 
 |
(11.3.2008 9:22:42) Přesně, jak píše Róza. Kdybych měla ekofarmu poblíž a prodávala za takové ceny, jako jsou v článku, tak neváhám. Dokonce když jsme začínali přikrmovat, tak jsem také koupila bio zeleninu, když jsem na ní narazila, protože jí syn spotřeboval málo. Ale teď už na to prostě nemám. Občes sice něco bio koupím,´ale je to jen málo (ve srovnání celkového množství stravy). Jinak o bio mase si můžu nechat jenom zdát. To jsem tady u nás neviděla ani jednou.
|
|
|