Markéta | •
 |
(18.7.2007 13:58:01) Nejdříve něco obecně:
Při houbaření platí dvě zásady. 1. sbírej jen to co bezpečně znáš 2. nikdo nezná všech druhy hub
Tyto zásady uznává většina lidí, kteří se mykologii věnuji amatérsky či profesionálně. Opravdu je nejlepší sbírat jen to co znám, to co neznám a je jedlé udělá při sběru radost někomu jinému. A co není jedlé, prostě patří do přírody. Ti, kteří si chtějí rozšířit znalosti v oblasti hub, mají mnoho možností. Existuje po republice několik mykologických kroužků (klubů) a ti často provozují mykologické poradny. Není problém se tam jít s nalezenou houbou poradit. Na internetu různé stránky s touto tématikou a diskuzemi. Jsou výstavy hub v průběhu roku po celé republice.
A teď k autorce článku: Sesbírat houby, které vám prostě připomínají hříbky, které jste někdy viděla, je stejné hazardování se životem jako přecházet na červenou a myslet si vás nic nezajede. Někdy to vyjde a jindy ne. Můžete si gratulovat, že jste „nevyvraždila“ celou rodinu. Protože je mnoho lidí, kteří otravu houbami nepřežijí nebo si odnášejí trvalé následky.
A něco k té záměně: Ponechávám stranou mnoho rozlišovacích znaků. Ale snad jen ten základní. Hřib má na spodní straně klobouku rourky a žampion lupeny. Na první pohled rozdílné houby i pro začátečníka. Takže více pozornosti při sběru a příště to bude lepší. Tedy jestli vás to neodradilo od sběru hub úplně.
|
andrea | •
 |
(18.7.2007 21:29:16) Markétko, jsem si téměř jistá, že Vaše mykologické znalosti nezpůsobí "vyvraždění" rodin. Nicméně náš pan doktor z JIP mi sdělil, že od té doby, co tam pracuje a asistuje při úspěšných vyprazdňováních žaludků řady odborníků, "hřiby" nejí. Není nic neobvyklého, že lidé sbírají houby 30 let a 31. rok skončí s otravou. To víte, s jídlem roste chuť. A opatrnosti není nikdy dost, jak vidíte u samotné "vražedkyně". Ještě, jestli se chcete přít ohledně termínu hřibů a hub našich lesů a luk, jistě najdete fundovanější článek. My chodíme na hřiby. "Naše hříbky" to je ironie, jak cumel. Děkuji moc a moc za relativně šťastnou pointu.
|
|
Jana, 3 dospělé děti | •
 |
(19.7.2007 12:31:31) Vážení! Připomělo mě to vtip, jak se pacient na ARO brání: Ale pane doktor, já sbírám jen ty houby, co bezpečně poznám, byla to mochomůrka tygrovaná, mě můžete věřit, já je znám... Jinak taky sbíráme houby s dírkama a lišky, jenže tady číhá záměna s houbou zvanou pavučinec, který má na svědomí více otrav, než ty zpropadené muchomůrky a málo se to ví. Podívejte se do atlasu hub, muchomůrek plno, ale pavučinec max. 1. Přitom pavučinec nevratně ničí játra a to ještě počase, kdy se fakt nedá dělat nic. Jo a otravu z hub si lze přivodit i z hub jedlých, při špatné úpravě, kombinaci s alkoholem apod. A na konec: smaženice z jedovatých hub je prý velmi chutná, aspoň jsem to četla v nějakém dávném časopise pro houbaře, svědectví nemnoha, kteří snědli a přežili Zdravím Jana
|
H | •
 |
(19.7.2007 18:04:48) Jak si mohu přivot otravu z jedlých hub špatnou úpravou ? Díky za info
|
Jana, 3 dospělé děti | •
 |
(20.7.2007 11:07:40) Milá/ý H,
do špatné úpravy počítám: za (a přinesení hub z lesa v igelitce, (b nechat chvilku na slunci, houby se zapaří a tím se nastartují procesy, které nejsou vidět, ale houba vytvoří látky, které nám nedělají dobře. (c pokrm z hub nemá ohřívat
Jestli toto patří do houbařských pověr nevím, ale řídím se tím: Houby nosím v košíku, ihned zpracuji a dám do chladna(lednička, sklep) Po uvaření konzumujeme. Syrové houby ukládám do mrazáku. Stačí? Jana
|
Hanka | •
 |
(20.7.2007 16:46:15) OK, tohle všechno jsem vím, (a taky to dodržuju, i když po Čerbnobylu houby jen výjimečně), ale nespadalo mi to do kategorie úprava hub. Přesto díky¨ Hanka
|
|
Linda | •
 |
(20.7.2007 21:43:54) S Janou naprosto spoulasím, jen pro holky, které mají v mrazáku stejně málo místa jako já přidávám, že já si nakrájené a vyprané houby podusím s troškou soli a kouskem másla a pak je dám do mrazáku.Taky už jsou uplně připravené např. do omáčky nebo do rizota.
|
|
Úja | •
 |
(21.7.2007 14:19:20) Nutno přidat ještě bod d) nedostatečná tepelná úprava. Známým se nedávno podařilo přiotrávit se obyčejnými modráky, které nebyly dostatečně tepelně zpracované (vařené/smažené příliš krátkou dobu). Pozor na to, i jedlé houby můžou nadělat rutyku.
|
|
|
|
|
|