| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Naše hříbky

 Celkem 38 názorů.
 M,Christina+Dean 
  • 

hribky 

(18.7.2007 8:35:01)
No hlavne ze to vsechno dobre dopadlo to je to hlavni jinak byste byli uz davno pod drnem.Ja su taky takova ze to co neznam nebo me nejak nepasuje tak to ani neberu.Tady v Australii se bojim este vic protoze muj manzel kolikrat chodi s malou na hriby a vzdycky prinese maslaky a ryzce protoze nic jinsiho nejedovateho tady ani neroste a ostatni ani nevime co je(chybi me ty ceske lesy v lete,vune lesnich jahod a hribku) ale to uz je neco jineho tak se me trochu stysklo.
Preju hodne stastnejsich ulovku bez pumpovani zaludku :)
 eva 
  • 

Re: hribky 

(18.7.2007 12:44:17)
i v naší rodině platí "pokochej se pohledem , ale nesbírej....". Manžel to zakázal, protože jsem jednou přišla na chalupě celá nadšená z lesa s krásným úlovkem několika hřibů, celou rodinu jsem svolala abych se pochlubila, ale moje máti spráskla rukama, že je to všechno špatné a je nutno to vyhodit....od té doby můj manžel kategoricky odmítá jakýkoliv můj pokus o sběr hub, což mně dosti mrzí, jelikož zbožňuji tu vůni lesa,jehličí a koukání na zem, zda tam něco neroste...
 Berush 


Re: Re: hribky 

(18.7.2007 18:18:17)
Docela dlouho jsem nad nadpisem článku přemýšlela, co by se někomu asi tak mohlo stát po požití hříbků. Po přečtení článku jsem si řekla, že nadpis se neměl zmiňovat o hříbkách a o houbách.
Chodím na houby už mnoho let - ale opravdu bezpečně poznám jen ty s "dírkama vespod". Dokonce rozliším pohledem hořčák od praváka. Tedy alespoň ty, co rostou u nás.
Také si myslím, že si pisatelka mohla už při krájení hub všimnout, že se nejedná o hříbek.
Ale hlavní je, že všechno dobře dopadlo.


 Jitoušek 


Re: Re: Re: hribky 

(22.7.2007 15:34:03)
Před 17 lety jsem se přivdala do Beskyd a dlouho jsem nemohla pochopit, že se tu u nás neříká houby, ale hřiby (a to všem houbám bez rozdílu). Pokud se z lesa přinese třeba hřib smrkový, tak je to "pravák" , ale výraz hřiby se tu používá pro jakékoliv houby.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Tak nevím. 

(18.7.2007 12:57:06)
Tcháni mi včera přinesli misku plnou hřibů - naše Terezka hřiby prostě miluje. Vypadají všechny stejně - já se v tom nevyznám - tak po přečtení tohohle článku nevím, zda jíst, či opatrně a nepozorovaně vyhodit. Já si stejně říkám, že pro děti to nějak extra dobré není, o stravitelnosti hřibů jako takových mám zásadní pochyby.... budu dumat dál a uvidíme.
 Pavlína, Míša 2 roky 
  • 

Naše zásady 

(18.7.2007 13:31:24)
Jednoduché zásady, které mi vštípil můj otec:

1) Jíst pouze ty hříbky, které mají zespodu dírky (např. hřiby, suchohřiby, babky), z těch je jedovatý pouze hřib satan - velice vzácný a navíc po tepelné úpravě ne smrtelně jedovatý, jinak možno omylem nasbírat hořčáky, které stejně nelze pozřít.

2) NEjíst ty houby, co mají zspodu žebra (jako např.holubinky a bedle, i v článku zmíněný žampión) a v žádném případě nejíst houby bílé a zelené

 Lída,3 kluci a holka 


Re: Naše zásady 

(18.7.2007 15:52:30)
Nojo, ale bedla je výborná houba, stejně tak žampiony, případně i růžovky (masáky). Jen se je člověk musí naučit bezpečně poznat...
 sunsung 


Re: Tak nevím. 

(18.7.2007 14:11:51)
Jak se říká u nás, všechny houby jsou jedlé, ale některé jen jednou...

Pokud sbíráte jen ty s "trubičkama a ne s čárkama", tak se snad??? nemůže nic stát, akorát hřib satan má trubičky a nejí se, ale ten je tak hořký, že se nedá sníst ani omylem...jinak já jím houby celý život a zatím o.k.,už jako dítě jsem je zbožńovala
 Lída+2 


Re: Tak nevím. 

(18.7.2007 16:15:38)
Äle autorka jasně psala, že se tam zamíchal žampion sice nevím jak se jim to povedlo,ale holt stalo se....

Můj taťka sbírá holubinky: zelený,fialový a podobný kloboučky ke zděšení mojí mamky.:-D ale už si zvykla.Já chodím na houby co jsem ušla nějakých 5 km tak asi od 3 let. Taťka mě tahal po lese skoro denně.Na dovče ráno před snídaní a pak navečer... Každou houbu ukazoval vysvětlil.Fakt je znám.
Manžel se děsně bojí takže co jsem sním seberu jen hříbky...ani růžovky nesmím. Holubinky si můžu jen fotit.:-D A posílat taťkovi e-mailem. Ale to je tím, že on v lese byl jednou až 5x za rok a má z toho hrůzu....
Minulý týden jsem synovi ukázala hořčák(za tu dobu co je tahám po lese jsem na ně nenarazila) on se divil proč se jako nesebere, když je tak krásnej. Tak jsem mu dala malinkatý kousíček ochutnat a zajedli jsme to borůvkama.
 Finrod Felagund 


Tak to jste měli štěstí.... 

(18.7.2007 13:43:27)
mně houby naštěstí nechutnají, takže je ani nesbírám - a jinak odmala tatáž zásada, o jaké tady někdo píše jinde: má to rourky, je to dobré, má to lupeny, je to špatné... ta je IMHO nejlepší...
 Markéta 
  • 

Hříbky??  

(18.7.2007 13:58:01)
Nejdříve něco obecně:

Při houbaření platí dvě zásady.
1. sbírej jen to co bezpečně znáš
2. nikdo nezná všech druhy hub

Tyto zásady uznává většina lidí, kteří se mykologii věnuji amatérsky či profesionálně.
Opravdu je nejlepší sbírat jen to co znám, to co neznám a je jedlé udělá při sběru radost někomu jinému. A co není jedlé, prostě patří do přírody. Ti, kteří si chtějí rozšířit znalosti v oblasti hub, mají mnoho možností. Existuje po republice několik mykologických kroužků (klubů) a ti často provozují mykologické poradny. Není problém se tam jít s nalezenou houbou poradit. Na internetu různé stránky s touto tématikou a diskuzemi. Jsou výstavy hub v průběhu roku po celé republice.


A teď k autorce článku:
Sesbírat houby, které vám prostě připomínají hříbky, které jste někdy viděla, je stejné hazardování se životem jako přecházet na červenou a myslet si vás nic nezajede. Někdy to vyjde a jindy ne. Můžete si gratulovat, že jste „nevyvraždila“ celou rodinu. Protože je mnoho lidí, kteří otravu houbami nepřežijí nebo si odnášejí trvalé následky.

A něco k té záměně:
Ponechávám stranou mnoho rozlišovacích znaků. Ale snad jen ten základní. Hřib má na spodní straně klobouku rourky a žampion lupeny. Na první pohled rozdílné houby i pro začátečníka. Takže více pozornosti při sběru a příště to bude lepší. Tedy jestli vás to neodradilo od sběru hub úplně.
 andrea 
  • 

Re: Hříbky??  

(18.7.2007 21:29:16)
Markétko, jsem si téměř jistá, že Vaše mykologické znalosti nezpůsobí "vyvraždění" rodin. Nicméně náš pan doktor z JIP mi sdělil, že od té doby, co tam pracuje a asistuje při úspěšných vyprazdňováních žaludků řady odborníků, "hřiby" nejí. Není nic neobvyklého, že lidé sbírají houby 30 let a 31. rok skončí s otravou. To víte, s jídlem roste chuť. A opatrnosti není nikdy dost, jak vidíte u samotné "vražedkyně". Ještě, jestli se chcete přít ohledně termínu hřibů a hub našich lesů a luk, jistě najdete fundovanější článek. My chodíme na hřiby. "Naše hříbky" to je ironie, jak cumel. Děkuji moc a moc za relativně šťastnou pointu.
 Jana, 3 dospělé děti 
  • 

Re: Hříbky??  

(19.7.2007 12:31:31)
Vážení!
Připomělo mě to vtip, jak se pacient na ARO brání: Ale pane doktor, já sbírám jen ty houby, co bezpečně poznám, byla to mochomůrka tygrovaná, mě můžete věřit, já je znám...
Jinak taky sbíráme houby s dírkama a lišky, jenže tady číhá záměna s houbou zvanou pavučinec, který má na svědomí více otrav, než ty zpropadené muchomůrky a málo se to ví. Podívejte se do atlasu hub, muchomůrek plno, ale pavučinec max. 1. Přitom pavučinec nevratně ničí játra a to ještě počase, kdy se fakt nedá dělat nic. Jo a otravu z hub si lze přivodit i z hub jedlých, při špatné úpravě, kombinaci s alkoholem apod. A na konec: smaženice z jedovatých hub je prý velmi chutná, aspoň jsem to četla v nějakém dávném časopise pro houbaře, svědectví nemnoha, kteří snědli a přežili
Zdravím
Jana
 H 
  • 

Re: Re: Hříbky??  

(19.7.2007 18:04:48)
Jak si mohu přivot otravu z jedlých hub špatnou úpravou ? Díky za info
 Jana, 3 dospělé děti 
  • 

Re: Re: Re: Hříbky??  

(20.7.2007 11:07:40)
Milá/ý H,

do špatné úpravy počítám: za
(a přinesení hub z lesa v igelitce,
(b nechat chvilku na slunci, houby se zapaří a tím se nastartují procesy, které nejsou vidět, ale houba vytvoří látky, které nám nedělají dobře.
(c pokrm z hub nemá ohřívat

Jestli toto patří do houbařských pověr nevím, ale řídím se tím: Houby nosím v košíku, ihned zpracuji a dám do chladna(lednička, sklep)
Po uvaření konzumujeme. Syrové houby ukládám do mrazáku.
Stačí?
Jana

 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Hříbky??  

(20.7.2007 16:46:15)
OK, tohle všechno jsem vím, (a taky to dodržuju, i když po Čerbnobylu houby jen výjimečně), ale nespadalo mi to do kategorie úprava hub.
Přesto díky¨
Hanka
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Hříbky??  

(20.7.2007 21:43:54)
S Janou naprosto spoulasím, jen pro holky, které mají v mrazáku stejně málo místa jako já přidávám, že já si nakrájené a vyprané houby podusím s troškou soli a kouskem másla a pak je dám do mrazáku.Taky už jsou uplně připravené např. do omáčky nebo do rizota.
 Úja 
  • 

Re: Re: Re: Re: Hříbky??  

(21.7.2007 14:19:20)
Nutno přidat ještě bod d) nedostatečná tepelná úprava. Známým se nedávno podařilo přiotrávit se obyčejnými modráky, které nebyly dostatečně tepelně zpracované (vařené/smažené příliš krátkou dobu). Pozor na to, i jedlé houby můžou nadělat rutyku.
 fisperanda 


Hořčáky 

(18.7.2007 14:19:51)
To mi připomnělo jak sme byli s kamarádama na chalupě, nahnali sme se do lesa pro hříbky a nikdo nic moc nedonesl a já sem se vracela s plným košem a eště plnou mikinou hub, vysmátá jako lečo, jaký to sou žabaři. Netrvalo dlouho a zjistilo se, že sem vysbírala hořčáky z celýho lesa :o)
Jinak pro mě platí, sbírat "rourkatý" houby a bedle, ty poznám. Jakmile to má "chladič" tak nic.
 Olina 
  • 

Velmi vás chválím 

(18.7.2007 17:52:07)
Velmi vás chválím za opatrnost, že sbíráte jen houby s rourkama, alespoň zbydou nějaké dobroty i na nás, co jsme líní chodit daleko. Když tak se mi složte na věnec. Před týdnem jsem zrovna dělala košík žampionů a říkala jsem si: "Jestlipak vy kluci nejste zápašní?" Ale, zdá se, nebyli.
 děda a tři vlasy 
  • 

Re: Velmi vás chválím 

(19.7.2007 7:59:00)
Jako povídka příjemné čtení, obsahově blábol, mykologicky nesmyl neb po žampionu zápašném se ještě nikdo neotrávil.
 andrea 
  • 

Re: Re: Velmi vás chválím 

(19.7.2007 14:50:28)
Vševěde, díky za kritický rozbor. Bože, díky za "zápašňáky", protože se mohlo stát, že bych už nemohla s chutí blábolit.
 děda a tři vlasy 
  • 

Re: Velmi vás chválím 

(19.7.2007 7:59:15)
Jako povídka příjemné čtení, obsahově blábol, mykologicky nesmyl neb po žampionu zápašném se ještě nikdo neotrávil.
 Ekaterina 


Re: Re: Velmi vás chválím 

(19.7.2007 10:05:25)
Tak to bych tedy oponovala. Už jsem taky u známých zažila, že se přiotrávili právě žampionem zápašným. Nebylo to sice na umření, ale blbě jim bylo pěkně.
 petra 
  • 

Re: Velmi vás chválím 

(19.7.2007 10:27:28)
zápašný od normálního se dá poznat. Po té co jsem jednou přinesla domů plný košík zápašných jsem se to naučila. Naštěstí se mně moc nezdáli už při krájení do hrnce, tkaže jsem to zkonzultovala s odborníky všechnu tu krásu jsem vyhodila. Doma sbíráme i lupeny, jen ty holubinky má manžel zakázané, v těch se 100% nevyznáme. ale bedla nebo růžovka, to je dobrota.
 H 
  • 

Re: Re: Velmi vás chválím 

(19.7.2007 18:11:32)
To je možná škoda. Některé druhy holubinek patří mezi vynikající houby a zaměnit moc nejdou, holubinky obecně nemají pochvu !!!, a většinou specificky zabarvený klobouček, např. do zelena, fialova.. a lze je podle mne docela snadno bezpečně určit. Ale nemá smysl sbírat jedince, kde si člověk není jistý.
 Linda 
  • 

Nechápu 

(19.7.2007 11:05:35)
Naprosto nepochopím, jak se dá zaměnit hříbek se žampiónem... To se nezlobte, ale když uděláte takovou hloupost ani vás nelituji.
 Róza 
  • 

Re: Nechápu 

(19.7.2007 16:29:24)
Já to taky nechápu. Sbíráme kde co, ale musím bezpečně vědět co to je. Nejsem-li si jistá, vyhazuju. Pokud mi někdo daruje "hříbky", tak je opět prohlédnu a najdu li mezi nimi žampión (rourky a lupeny nerozezná jen slepej), vyhazuju.
Je spousta dobrých hub i mezi "lupenovýma" (masák, šedivka, pošvatka, šafránka, určitě i spousta dalších co neznám a nesbírám). Zrovna tak ne úplně každá "rourková" houba se jí.
 H 
  • 

Re: Re: Nechápu 

(19.7.2007 18:06:11)
Není náhodou pošvatka chráněná ?
Některé vynikající houby jsou chráněné.
 Lizzie 


Houby 

(19.7.2007 13:02:19)
Houby ráda jím, ale nerada je sbírám. Prostě mě to nebaví, přírodu miluji, ale přiznávám, že z lesa (zvlášť hlubokého) mám přirozený respekt a díky několika borůvkovým výpravám i nepříjemné vzpomínky (nesnáším sbírání borůvek). Nechápu Lindinu poznámku, ta mi přijde fakt hnusná, ráda bych jí upozornila, že i zkušený houbař se může seknout a její cynismus se mi protiví.
Hodně štěstí všem houbařům, dobré a jedlé úlovky:-)
 Linda 
  • 

Re: Nechápu 

(20.7.2007 21:23:25)
Mohl by se splést i chudák zesnulý pan Smotlacha, ale žampión a hříbek rozezná díky podhoubí i pětileté dítě.Nikdo není neomylný, ale pokud si nejsem na 100% jistá, houbu v lese nechám.
 Houba 
  • 

pro chytrou Lindu 

(26.7.2007 22:36:56)
Pětileté dítě by možná lupenům nebo rourkám řeklo "podhoubí", ale pro dospělou (předpokládám) osobu drobný detail: podhoubí neboli mycelium jsou vlákna v zemi, ze kterých vyrůstá plodnice, zatímco lupeny, rourky, případně ostny aj. struktury na spodní straně klobouku lze shrnout pod termín hymenofor (ten se až tak běžně nepoužívá, ale rozhodně to není podhoubí!).
 Meta 


Kdo nepozná houby 

(20.7.2007 9:05:47)
Asi jsem mrcha, ale zastávám pravidlo, že kdo nepozná naše houby a přivodí si otravu, nic jiného si nezaslouží :) Je docela děsné, když lidé neznají kytky na louce, stromy v lese a o houbách ani nemluvě.
V naší širé rodině se houbaří, co pamatuji, třetí generaci a k záměně nikdy nedošlo. Pokud mám opravdu malou houbičku s málo rozpoznatelnými znaky a nemůžu se 100% rozhodnout, pak ji do košíku nikdy nedám.
Nikdy neberte houby jako dárek a nikdy je nestrkejte do igelitové tašky, či do sáčku. V poslední době se prosazuje trend jíst jen pravé hřiby, ale málokdo ví, že právě čisté hřiby mírně toxické jsou, takže smaženice z čistých hřibů je více riziková, než směs "prašivek" :))))
Jo a včera mě kousla na procházce se psem u řeky ve vysoké trávě zmije. Těšila jsem se, jak nebudu muset do práce a rodině vylíčila, jak umřu, ale kromě oteklé nohy a mírného pocitu nevolnosti mi nic nebylo, tak jsem zblajzla Diazepam a šla si lehnout. Rušit doktora na pohotovosti mi přišlo zbytečné...Mám já to smůlu, ani se zmijí si nezastůňu. Asi to s tou její nezezpečností taky nebude moc slavné. Takže nezapoměňte - kdo se bojí - nesmí do lesa. (Nebo i k řece.)
 Meta 


Re: Re: Kdo nepozná houby 

(20.7.2007 12:13:42)
Kdepak smajlík, to myslím naprosto vážně. Alergici mají vyjímku, to dá rozum. Ale jinak - na vlastní oči jsem viděla, jak maminka natrhala batolátku kytici pryskyřníku a "Na, tumáš kytičky!" Tak to fakt zuřím. Lidé jsou ochotni děsit se imaginárního nebezpečí ptačí chřipky, ale na opravdové nebezpečí neberou zřetel. Jako třeba já blbec, když lezu vysokou trávou ve vietnamkách a pak se divím, proč je mi blbě :)
 metty, 3 kluci 


jedovaté bejlí 

(23.7.2007 8:52:34)
Nejen houbama se dá pěkně otrávit. Objevila jsem knihu, která se jmenuje myslím Jedovaté rostliny a živočichové (vyšla v takové "zelené" řadě, kde vychází atlasy různých živočichů, rostlin, hub, kamenů atd.). Od doby, co mám zvídavá a mlsná robátke jsem už několikrát studovala její obsah, když kluci zobli něco podezřelého. A nestačila jsem se divit, co u nás roste za jedovaté potvory (víte, že je jedovatá třeba i pokojová azalka nebo brambořík?). Mimo popisu těch nejčastějších jedovatých rostlin jsou tam i příznaky otravy a první pomoc. Vřele doporučuji.
 Olina 
  • 

Re: Re: Kdo nepozná houby 

(21.7.2007 13:10:48)
Já jsem v tomhle tak trochu s Metou. Myslím si,že člověk by měl být alespoň minimálně v obraze o tom, co kolem roste, běhá, cvrliká, plazí se. Na louku bych hned nechodila, protože kytky nemají jmenovky. Začala bych knížkou a rostliny obecně rostou všude kolem nás(ale ta alergie je fakt hrozná,soucítím s tvými alergiky). Pak se nemůže stát taková záměna jaká je popsaná v článku. Přihodit si mezi houby s rourkama jednu s lupenama, a v klidu ji připravit k jídlu už chce kus nevšímavosti, neřku-li zpozdilosti. Tam se riziko opravdu významně liší a informovaný člověk ho dokáže rozeznat i když zrovna neumí tu konkrétní houbu jménem a příjmením.
 Betina 


hřib - žampion 

(27.7.2007 10:06:47)
no milá Andreo nějak v těch vašich rodinných pokynech a zásadách asi chybělo,že prašivky mají pod klouboučkem mřížky a jedlé houby jsou dírkované,
jnak teda vůbec nechápu, jak můžete nepoznat žampion od hřibu, to snad pozná i tříleté dítě ( s těmi prašivkami a jedlými - samozřejmě je to velmi zjednodušené, ale pokud neznám druhy hub, tak to funguje až na hořčáka bez problémů)
 Betina 


hřib - žampion 

(27.7.2007 10:49:23)
no milá Andreo nějak v těch vašich rodinných pokynech a zásadách asi chybělo,že prašivky mají pod klouboučkem mřížky a jedlé houby jsou dírkované,
jnak teda vůbec nechápu, jak můžete nepoznat žampion od hřibu, to snad pozná i tříleté dítě ( s těmi prašivkami a jedlými - samozřejmě je to velmi zjednodušené, ale pokud neznám druhy hub, tak to funguje až na hořčáka bez problémů)

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2020 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.