| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nejlepší sirup je z koziček

 Celkem 35 názorů.
 Raketka 


bezový sirup 

(12.6.2006 10:52:39)
na Brněnsku tomu říkám normálně bezový sirup, když je to z bezu a mohu jen potrdit, že je to vynikající, náramný, úžasný, funkční a mňam ňam :)
 Kristain 


Re: bezový sirup 

(12.6.2006 12:03:17)
Tak jste mi zrovna kápl do noty:) včera jsem si na netu našla několik receptů již vyzkoušených a dnes se na bez chystám, chtěla bych krom sirupu dělat i limonádu...
Můj muž jinak loni na podzim z plodů bezu (bobulí) udělal skvělý likér:)
tak hodně zdaru při výrobě všem:)
K.
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Kozičkový :o) sirup určitě vyzkouším 

(12.6.2006 21:50:26)
Díky za recept, určitě vyzkouším :o) :o).

Chtěla jsem se jen zeptat, jakou má konzistenci? Není moc řídký?

Díky
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Kozičkový :o) sirup určitě vyzkouším 

(12.6.2006 21:54:13)
Čtu těď příspěvky, které se zde objevily než jsem napsala ten svůj a mám další dotaz :o) tu štávu už pak neředíte, pijete rovnou ?

díky :o)
 Etinka 


Re: Re: Kozičkový :o) sirup určitě vyzkouším 

(13.6.2006 7:09:01)
Pokud máte namysli můj příspěvek, tak my už šťávu neředíme, ale záleží na každém, každý to má rád jinak sladké.
 jahudkaa 


Re: Re: Re: Kozičkový :o) sirup určitě vyzkouším 

(15.6.2006 10:16:57)
Etinko, ale vy dáváte na 5 litrů vody pouze půl kila cukru, to co popsal pan Nágl se podle mě ředit musí, protože na 2 litry vody 2 kila cukru, to by se snad dalo pozřít pouze občas po lžičkách. Takže Katko, je to sirup, a ten se ředí.
Jahudka
 Radek 
  • 

Re: Kozičkový :o) sirup určitě vyzkouším 

(26.5.2009 11:21:53)
Ahoj, je hustý jako olej, do sklenice z Ikei - 0,3l stačí na dno asi 0,5 cm.
 Vladan 


Oprava 

(12.6.2006 11:19:27)
To přísloví zní "Před heřmánkem smekni, před černým bezem klekni." Přidal jsem tu příspěvek ještě dřív, ale nevím, jestli se tu zobrazí.
 Antonie 
  • 

Souhlasím 

(12.6.2006 12:24:26)
Článeček mě úplně pohladil po duši.
Mimo jiné, u nás kozičkový sirup taky vede. Už máme udělánu 1. várku, ale ještě nekončíme. A to jsem si ještě říkala, že jenom my jsme tak "blbí", co se s tímhle děláme. Myslela jsem si, že takových maminek moc není, co by se s tím babraly.
Jsem ráda, že jsou mezi náma ještě lidé, co umí využívat darů přírody (než si všechno kupovat v supermarketech).
 jahudkaa 


děkuji za recept 

(12.6.2006 12:34:02)
Využívám poprvé svou příležitost napsat komentář, i když Vaše články čtu již delší dobu. Krásně napsané a ještě jednou - děkuji za recept. Dnes určitě vyrazím na květy a ochutnám to, co tady tak chválíte. Jsem už totiž strašně zvědavá.

Jahudka
 Martina, syn 22 mesicu 
  • 

Dekuji 

(12.6.2006 13:19:09)
Ziji v zahranici a na bezovy sirup (prominte, sirup z kozicek), bych tady nejspis marne hledala zakladni ingredienci.
Jiz delsi dobu vam vsak chci podekovat za vase poeticke clanky, ze kterych na me vzdy, ac tak daleko, dychne vune domova. V dnesni dobe prece neni mozne zit tak idylickym zivotem! Anebo ta idyla musi byt v nas? Ja ji v sobe v tom vecnem spechu jen tezko nachazim, ale vzdy si od vas kapicku ukradnu.
 Agnes+3 
  • 

Vydrží? 

(12.6.2006 13:30:35)
Dobrý den.
Můžete mi, prosím, někdo napsat, jak dlouho ten sirup vydrží? (je mi jasné, že je TAK dobrý, že NEVYDRŽÍ vůbec :-) Dělávám něco podobného, ale když jsem ho nepřevařila, časem (asi za měsíc) zplesnivěl. Jinak ho skladujeme celý rok (pokud teda vydrží:-)
Díky za odpověď.
 ducik 


Re: Vydrží? 

(12.6.2006 14:18:54)
nedelame sice zrovna kozickovy sirup, ale klasicky ovocny, treba rybizovy.. a konzervantem by v obou pripadech mela byt zminovana kyselina citronova..
podle babiccina receptu jeste davame sirup do nevymytych lahvi od tvrdeho alkoholu, to pry take pomaha :-)
 Martina, 2 kluci 


Re: Re: Vydrží? 

(12.6.2006 22:22:04)
Nám bezový sirup vydrží (používáme ho jako šťávu do vody, ne jako lék samostatně) - do každé láhve přilijeme nakonec trochu slivovice. Zůstane nahoře a manžel má úkol ji pokaždé upít :-))
Jinak také zahříváme až k vodu varu a horké lijeme do láhví. Také dáváme víc bezových květů, prostě kolik se do té 4litrové sklenice k těm 3 litrům vody nacpe.
 Markéta+8 
  • 

Jak to děláme u nás 

(12.6.2006 20:35:07)
Díky za milý článek. Letos jsem si podle něj ověřovala, kolik tam vlastně přijde té kyseliny citronové. Jinak, k té trvanlivosti: Po vyzkoušení nejrůznějších zaručených metod jsme zakotvili u systému klasických kompotovek, (0,7 l OMNIA),sterilovaných v zavařovacím hrnci. (Ty, které napoprve nechytnou, označím výhružným nápisem vzít brzy.) Tady je procento zkažených dlouhodobě nejmenší. A letos poprve mi díky Náglovům napadlo, že to zkusím míchat zastudena a vařit jen jednou, ve sklenicích v hrnci. Je to ta nejjednodušší zavařenina co znám, čím víc navařím koziček, tím míň se o měsíc později morduji s rybízem a s jostou.
Naše roční spotřeba je okolo 100 sklenic šťávy. (To není překlep :-))) To cukrové šílenství se dá jednou do roka přežít, a pak už jen chodíme do komory na dobrou šťávu. Jinak, to byla dobrá metoda, jak nenásilně přimět potomky k pomoci při společném díle....
Všechny Náglovy moc zdravím
Markéta
 magda1 


Re: Jak to děláme u nás - poradíte 

(18.6.2006 20:33:29)
já dělám bezinkový sirup už několik let,vždy převařím vodu a v ní máčím květy a cukr míchám zastudena,v zavařovačkách jsem ho pak uchovávala v lednici,vydržel tam v pohodě až do zimy (akorát to zabere dost místa).Letos chci udělat víc várek,tak se chci zeptat jak to zavařujete- na kolik stupňů a jak dlouho děkuji za odpověď.
 Radek 
  • 

Re: Jak to děláme u nás 

(25.5.2009 12:39:39)
Včera jsem zrovna dodělal sirup. Chtěl bych se podělit se svým postupem. Asi kolem 200 ks menších květů jsem namočil na 24 hodin do cca 12-15 litrů převařené vody, spolu s adekvátním množství kyseliny citronové. Druhý den jsem vše scedil a přidal 15 kg. cukru. Vše jsem zahřál na 80 st. celsia a 5 min. vařil, pak nalil do sterilních flaší od rumu (1 a 0,5 l). Ještě se mi nestalo, že by se mi nějaký v komoře zkazil. Akorát jsem na vážkách, zda těch květů nebylo moc. Co vy nato ? Dík za odpovědi. Radek.
 Etinka 


bezinková šťáva 

(12.6.2006 13:46:30)
To je náhoda, zrovna při čtení článku mám ve skleničce nalitou bezinkovou šťávu. Nedělám sirup, ale asi do 5 litrů vody dám 5-10 květů černého bezu, na kolečka 4 citrony a asi 1/2 kg cukru. Vše dle vlastní chuti.Nechám 1-2 dny vylouhovat, pak citrony ještě vymačkám a scedím. Už více neředíme.
 Kreli+Madlenka7 


Re: bezinková šťáva 

(12.6.2006 16:07:24)
Na bezinky a jejich šťávu jsem bohužel alergická (už jsem si jednou prodělala pěkné osipky po celém těle), ale jinak vařím šťávy a marmelády uplně ze všeho co je. Džem kupovaný v supermarketu, byť sebeznačkovější a sebedražší, nikoho v naší rodině neuctí. Zato domácí jahodová nebo višňová marmeláda ... a navíc mně to baví (někdo tvrdí, že jsem úchylná, ale vy mne jistě pochopíte, že?)
Zdar všem domácím bylinkářům!
 Labuznik 
  • 

shanim nejake neprezrale kozicky 

(13.6.2006 2:07:08)
Muze mi nekdo laskave rici kde ty vase kozicky nebo snad kozy najdu.
Jsem komopletne ztracen a zadny nemuzu sehnat.
 Agnes+3 
  • 

kde najít 

(13.6.2006 7:13:31)
Černý bez je plevel, roste "všude". Na rumištích, kolem cest, v lese i v zahradách - pochopitelně ne s anglickým trávníkem :-) Akorát je asi potřeba se kouknout do knížky, jakže to vlastně vypadá.
A napadla mě snad jediná nevýhoda sirupu: je hodně močopudný.
 Petr 
  • 

do 2l 2kg cukru? 

(13.6.2006 11:31:05)
V receptu se pise do 2l vody nakonec dat 2kg cukru - ehm, to je bud preklep nebo naprosto nezdravy napoj
 Antonie 
  • 

Re: do 2l 2kg cukru? 

(13.6.2006 14:41:17)
Není to překlep. Jen se nesplést při čtení: do 2 litrů vody 2 kg cukru (1 l vody = 1 kg cukru)
 Kristain 


Re: do 2l 2kg cukru? 

(13.6.2006 17:13:18)
není to překlep, je to SIRUP!!! tzn. že se ředí vodou. Stejně cukru je ve všech kupovaných sirupech.
To co píše Efina je recept na bezinkovou kvašenou limonádu, to se pije neředěné. K.
 Lei 


Re: Re: do 2l 2kg cukru? 

(14.6.2006 14:00:38)
Abych to taky trochu zamotala :) Mne se zda malo 15 kvetu (tedy okveti, abych byla presna) na dva litry vody...neni to vic sladke nez vonave? Ja jsem sirup delala shodou okolnosti den predtim, nez jsem si precetla clanek, ale na dva litry mam kvetu tak 35 odhadem...a cukru podstatne min. Asi jak komu chutna :)
 Toranoko 
  • 

Bezovy x Bezinkovy 

(14.6.2006 20:20:32)
My rozlisujeme bezovy a bezinkovy - bezove je vsechno (sirup, vino,...), co je z kvetu, bezinkovwe vsechno, co je z bezinek, tedy plodu
Jinak, kvety jsou taky vyborne jako "kocmatice" smayene v testicku...
 Jára, 1 dítě 


Prosba o recept 

(15.6.2006 7:23:28)
Prosím, prosím, nemohl by mi někdo poskytnout recept na tu "kozičkovou" limonádu? Jako malé holce mi to moc chutnalo, ale recept jsem nikdy nesehnala.
 Kristain 


Re: Prosba o recept 

(15.6.2006 20:03:42)
ahoj, tady je:
do 5litrů vody přidat 1,5 kg cukru a 2 velké plátky citronu bez jader a povaříme do rozpuštění cukru. Do odstavené horké tekutiny přidáme 10 bez. květů a necháme vychladnout. Poté přelijeme do nádoby a necháme 8-10 dnů kvasit na teplém místě. Násladně přecedíme,slijeme do čistých lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.
Dělám to poprvé, už se kvasí od úterý :)
 Jára, 1 dítě 


Re: Re: Prosba o recept 

(16.6.2006 7:43:11)
Moc dík, o víkendu to určitě zkusím!
 jahudkaa 


Prosba o recept podruhé 

(15.6.2006 10:13:41)
Tak jsem se včera vydala na ty kozičky, je jich opravdu všude strašně moc, ani jsem si dříve nevšimla, jak rostou na každém rohu. Už se doma louhují, udělala jsem to přesně podle receptu, ale jak tady už Lei psala, také mi přišlo těch květů málo. No uvidíme, do další várky jich dám možná víc.
Já bych zase chtěla poprosit, zda byste mi někdo nemohl napsat recept na to kozičkové víno, to se musí nechat vykvasit na sluníčku že? Ale neznám přesný postup. Díky předem.
Jahudka
 ALice  
  • 

snizuje krveni tlak 

(2.6.2007 11:02:51)
Autor clanku opomnel zminit, ze bez snizuje krevni tlak. Po intenzivnim piti bezoveho sirupu se me i memu okoli dost toci hlava. Tudiz " Doporuceno lekari", ale existuji i nezadouci ucinky.
 Lenka 
  • 

prosba o recept 

(10.8.2007 18:11:40)
Chtěla bych poprosit o recept na sirup z plodů bezu,všude nacházím jen recept na sirup z květů :-)) Díky
 Jara 
  • 

Re: prosba o recept na bezinkovou stavu 

(23.8.2007 11:39:29)
1l bezinek, voda, vanilka, skorice, hrebicek, 4 citrony, 700g cukru, lahve.
Opereme bezinky, otrhame a vylisujeme stavu (mozno vylisovat az po uvareni).Prilijeme 2l vody, stavu z citrovu, kousek cele vanilky, skorici, 5 hrebicku. POmalu varime 10 min, potom pomalu prisypavat cukr, znovu varit 10 min. Horkou stavu lijeme do odparenych lahvi.
Pokud se prida rum, je to uzasnej liker pro rodice :o) Do likeru ale davam jeste 4 lzice kafe (uvareneho turka).
 jaja 
  • 

co je na to dobrého 

(1.10.2007 9:32:17)
když je tam tolik kyseliny? to už nemusím dávat bez a mohu jen tu kyselinu s cukrem
 Kamila 
  • 

kozičkový sirup 

(1.6.2016 19:09:37)
právě jsem "dovařila" tento sirup musím uznat - voní a vypadá dokonale. Chuť je ale trošku jinde - kyselý jak šťovík .Na můj mlsný jazyk je té kyselky vážně moc. Až budu dělat další várku dám jí asi jen polovinu. Jinak fakticky jednoduchý, rychlý, a je ho hodně.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.