Monika | •
|
(20.10.2005 8:04:04) A co mléčné výrobky, maso? Připadá mi to jako propagace vegetariánství. Po přečtení článku si opravdu připadám jako nezodpovědná matka, která jí i něco jiného jež je napsáno.
|
aja | •
|
(20.10.2005 8:27:37) Tak toto me opravdu pobavilo. Lusteniny koncem druheho mesice veku ditete!To muze jist jen nekdo, jehoz dite netrpi na plynatost. ja si kolem tretiho mesice poprve dala trochu hrasku a zelenych fazolek. Odmnenou me bylo cele prorvane odpoledne a vecer. Pak jsem se zase na velmi dlouhou dobu pokorne vratila k diete, ktera vylucovala cokoliv nadymaveho, takze moc zeleniny jsem nejedla. Snad tak mrkev, rajcata...Kazdy prohresek se na malem s nekolikahodinovym zpozdenim projevil.Takovou cibuli nebo kedlubnu jsem si dovolila az v roce a zeli jsem nemela odvahu zkusit doted.Ale pokud ma nekdo neprdici deti...:-)
|
Eva K | •
|
(20.10.2005 8:38:56) Určitě máš pravdu, že to bylo doporučení pro neprdící děti. Však tam taky radili to prvně zkusit s malým množstvím. E
|
Olga | •
|
(26.10.2005 15:10:33) Tím, co která potravina obsahuje užitečného nebo škodlivého, se léta zabývá Státní zdravotní ústav (SZÚ). www adresa přiložena. http://www.chpr.szu.cz/ stránky mají škaredé, nepřehledné, už několik let neobnovované, ale po chvíli brouzdání se dobrouzdáte k tomuto: klikněte na Monitoring dietární expozice a pak na ""2002 Plná verze závěrečné zprávy monitoringu"". Pak už jen to, co vás zajímá. Tak třeba vápník, ten z výše uvedeného článku v potravě moc mít nebudete, ejhle, hlavním zdrojem jsou sýry... a čokoláda! :-) (tam je ten vápník z mléka, které se do čokolády přidává, v hořké ho moc nenajdete)
http://www.chpr.szu.cz/monitor/tds02c/5chem/anorg/pilot/CA.pdf
PS: tenhle výzkum platíme ze svých daní, tak by SZÚ ty výsledky mohl trochu více zviditelnit, když o sobě tvrdí, že jsme v tomto v Evropě špička
|
|
|
Gábi, 2 děti |
|
(20.10.2005 8:40:46) Obecně je trend význam výživy matky pro tvorbu mléka přeceňovat. Jde spíš o to, aby maminka jedla vyváženě a nepřejidala se, pokud má vyvážený a zdravý jídelníček není potřeba ho nijak měnit. Kvalitní mléko se tvoří i podviživeným matkám, zatím se prokázalo, že do mléka se s určitostí dostanou látky, které procházejí buněčnými membránami - např. alkohol, ale o ostatním se dá pochybovat. Spíš, než luštěnin či česneku a cibule (oblíbená to klišé v oblasti "zakázaných potravin"), bych se vyhýbala podezřelým polotovarům, o jejichž zdravotní nezávadnosti můžeme pochybovat (majonézové saláty, grilovaná kuřarata, uzeniny, ...). Jde samozřejmě o maminku, péokud jí nějaká potravina nedělá dobře, tak ji přece nebude jíst, jen proto, že jí to někdo poradil nebo naopak nevyřadí potraviny, které má ráda a tráví dobře, ze stejného důvodu. Co se týká mléka, tak se zase dospělým doporučují jen kysané výrobky a někdo zakazuje mléčné výrobky maminkám vůbec. Maso také není nic, co by musela kojící matka jíst každý den. Chce to prostě zdravý rozum, přemýšlet o svém jídelníčku komplexně a poslouchat svoje tělo.
|
Eva K, 17tt | •
|
(20.10.2005 12:10:55) Taky jsem byla překvapená, kolik věcí si moje kojící kamarádka zakazuje. Ale je to podobné jako v těhoteství, taky si přečíst dostupnou literaturu a z toho si vybrat své. Třeba plynatostí teď trpím docela dost a nepříjemnou, ale vadí mi kedlubna a bubliková voda, ale zelíčko a čočka je v pořádku. Zajímavé:-) Eva
|
|
Eva K, 17tt | •
|
(20.10.2005 12:50:06) Moje informace jsou takové, že mléko obsahuje jednu bílkovinu, na kterou existuje pouze jeden trávící enzym. A pokud mléko přestaneš pít, tento enzym vymizí a mléko prochází nestrávené a zbytečně zatěžuje organismus. Ostatní mléčné výrobky již tuto látku neobsahují. Ale je samozřejmě možné, že je tato informace mylná, nebo zastaralá. Eva
|
|
adelaide k. |
|
(21.10.2005 8:07:59) Že se kvalitní mléko tvoří i podvyživeným matkám je sice možné, ale tehnle článek IMHO směřuje k tomu jak se při kojení stravovat aby organismus nebyl úplně vycucnutý. Aby nepadaly vlasy, nekazila se pleť atd.
|
|
Martina | •
|
(23.10.2005 19:28:18) Já jsem jedla to, co jsem jedla i před početím a porodem. Ale... Bohužel jsem musela vyřadit zeleninu a ovoce. A to mi moc vadilo. Všude jsem četla, že kojící matka má mít dostatek zeleniny a ovoce. Ale nikdo vám nenapíše co konkrétně můžete. Veškeré ovoce a zeleninu jsem po porodu rozdělovala do dvou skupin. I. z čeho bude mít dítě větry. II. z čeho se mi dítě osype. Jediné, co jsem mohla jíst bylo jabko (v zimě už moc živin asi stejně nemělo), banán (ten nemá vitamíny vůbec) a mrkev. Takové zelí jsem si dala až po roce a i to se mi vymstilo. Dítě řvalo a kroutilo se. A navíc mi to zelí, brokolice, květák... začaly dělat problémy taky. Nikdy předtím jsem žádné problémy s nadýmáním nemívala. Tělo si asi za ty 2 roky, co jsem kojila, odvyklo na tuto stravu. Chtěla bych tedy vědět od těch, kteří tvrdí, že kojící matky mají mít přísun vitamínu, kterou zeleninu a ovoce můžeme?????
|
|
|
|
Eva K, 17tt | •
|
(20.10.2005 8:36:46) Myslím, že je třeba podobné články vnímat jako další kousek skládačky, ne jako danou a jedinou pravdu. Když si hledám nějaké informace, použiji více zdrojů a vyberu si, co bude vyhovovat, ne? Eva
|
|
Zdislava a kluci |
|
(20.10.2005 9:01:13) jeste me napadlo,jestli mate v rodine alergii, tak na 100% nesmite med, to radeji cukr (ale treba hroznovy,ten je lepsi nez repkovy)
jinak ja jsem opravdu jedla jenom varene maso,zeleninu a vyvary (a denne cca 1 litr mleka-uzasne obdobi mohla jsem pit mleka co se mi zachtelo a jeste jsem za to byla chvalena,ale vim, ze nektery maminky nesmi mleko vubec pit,protoze miminko ho nesnese),proste mi to za to nestalo a jedla jsem takhle 8 mesicu a nic se mi nestalo,ale na druhou stranu jsem vubec netrpela,protoze jidlo neni zrovna smysl meho zivota :-) ale znam dost maminek,ktere si davaji kavu,colu, smazene rizky a jejich miminka jsou zdrava a bez problemu :-) takze to chce zdravy rozum a nic neprehanet :-D
|
Eva K, 17tt | •
|
(20.10.2005 12:57:35) Vyšilování kvůli alergii je samostatná kapitola. Cukr může být i třtinový, pokud někdo nerad med. Ten navíc obsahuje i některé užitečné látky. Tuhle se mi maminka půl roční holčičky vytahovala, že přikmuje malou svíčkovou z bílé mouky. A jak je to skvělé, že není žádná hysterka, co poslouchá doktory, že se řídí svými zkušenostmi. Holka je teď taky v pořádku. Ale její první tři děti jsou těžcí alergici a zagroškudla. Eva
|
|
Vali, dcerka 2 a půl roku | •
|
(26.10.2005 14:43:37) A proč ne svíčkovou? Vždyť tam nic špatného není, maso se peče se zeleninou (mrkev, petržel, celer, trochu koření), pak se zelenina rozmixuje, přidá se zakysaná smetana a decentně zahustí moukou. Tam není nic, co by nadýmalo, je to vhodné i pro alergiky, protože zelenina je uvařená, smetana zakysaná. Lze to udělat i úplně bez koření. Pokud to chci bez lepku, tak zahustím bezlepkovou moukou. Proti tomu nenamítá nic ani moje hooodně alergické tělo :-)
|
Vali, dcerka 2 a půl roku | •
|
(26.10.2005 15:14:45) ježíšmarjááá, NESTRAŠ!!!, mrkev a celer mi zatím vadí jen v syrovém stavu, jak se to uvaří/upeče, tak pohoda, no snad to tak zůstane
|
|
|
Eva K | •
|
(1.11.2005 13:00:39) Právě o tu mouku šlo. Naservírovat dítěti byť decentně klasickou bílou mouku mě u kamarádky překvapilo. Prý taky existuje dýňová náhražka mouky, ale zatím jsem to nikde nezmerčila. Možná v nějaké zdravé výživě. Jinak považuji svíčkovou taky za zdravou:-). Eva
|
|
|
|