AlaKs |
|
(28.4.2005 8:55:07) Tenhle článek rozveselí moji sestru. Čeká příští týden návštěvu – chlapce z Británie a už dlouhé měsíce přemýšlí, co mu bude vařit. Nakonec to dopadlo tak, že si pozve naši mamku - vyhlášenou kuchařku. Jsem zvědavá, jestli se bude chlapec cpát knedlíky se svíčkovou nebo jestli to odmítne jíst.
|
difo | •
|
(28.4.2005 9:07:36) OOps ... a já si připadala jak macecha, když jsem vytáhla rybí prsty jednou za dvy týdny.
|
CzKamila,Eliska10/02,Alfie9/07 |
|
(28.4.2005 9:32:49) Na toto nelze nereagovat. Ja jsem v Britanii zila 7 let a za tu dobu jsem nepotkala nikoho, kdo by se takto stravoval. Kdyz jsem delala Au-pair, tak maminka deti vzdy trvala na zdrave vyzive i maminky kamaradek "mych" deti. Kdyz jsem poznala maminku meho muze, tak ta a cela rodina take varila velmi zdrave. Po narozeni me dcery jsem poznala mnoho maminek, ktere varily pro sve deti zdrave a z organickych surovin. Rozdil je v tom, ze se v Britanii misto tepleho obeda ji sedvice (hlavne ti, co pracuji) a pak se vari teple vecere (alespon tak to delaji vsichni britove, co znam). Proste jiny kraj, jiny mrav. Rozhodne bych ale nerekla, ze cely narod zije o fish and chips!!!!!
|
CzKamila,Eliska10/02,Alfie9/07 |
|
(28.4.2005 9:35:50) A co maji britske stravovaci navyky spolecneho s BSE a slintavkou a kulhavkou? Ta je, pokud vim na celem svete....
|
Alena | •
|
(28.4.2005 11:29:25) Já jsem byla strašně mile překvapená,když jsem ochutnala anglický vánoční puding.Slyšela jsem o něm naprosto úděsné věci,tak jsem tožila ho ochutnat,až mi ho kolegině nechala dovést z Anglie.Mě strašně chutnal.Angličtinu se naučit schopná nejsem ale tohle mi fakt chutnalo.
|
Andrea Vyletalova | •
|
(1.4.2006 12:30:49) Zdravim, rada bych touto cestou pozadala o recept na anglicky vanocni puding. Moji dva synove byli loni v Anglii, kde tento zazrak ochutnali a pozaduji po mne, abych jim ho upekla.
Dekuji
|
|
|
Alena | •
|
(28.4.2005 11:29:30) Já jsem byla strašně mile překvapená,když jsem ochutnala anglický vánoční puding.Slyšela jsem o něm naprosto úděsné věci,tak jsem tožila ho ochutnat,až mi ho kolegině nechala dovést z Anglie.Mě strašně chutnal.Angličtinu se naučit schopná nejsem ale tohle mi fakt chutnalo.
|
Jana + 2 |
|
(30.4.2005 17:06:38) Ali, to asi zalezi na tom, o kterem tom pudinku ti dotycni mluvili. Tady je totiz jeden uplne odpornej z kousku masa v krvavem zele a nejlepsi udajne je, kdyz je rok stary a pak jsou ty ovocne, ty ujdou, mi osobne teda moc nejedou, ale na navsteve ty ovecne ze slusnosti snime. Jana
|
|
|
CzKamila,Eliska10/02,Alfie9/07 |
|
(28.4.2005 14:30:48) Slintavka a kulhavka: "Poslední epidemie onemocnění v roce 2001 postihla především Spojené království, ale také Irsko, Francii a Nizozemí. Ve Spojeném království muselo být utraceno více než čtyři miliony zvířat, aby se zabránilo šíření nemoci. Ztráty britského zemědělství a turismu jsou odhadovány na 13 miliard dolarů. Onemocnění sem tehdy bylo přeneseno z Východní nebo Jihovýchodní Asie produkty ze zvířat, která slintavkou nebo kulhavkou trpěla." (prevzato ze stranek: www.veda.cz) Takze bych urcite netvrdila, ze to bylo tim, cim ta zvirata ve VB krmi (je to virus, takze s tim urcite nema nic spolecneho).
BSE uz je o necem jinem, ale tu mame i v CR. Cimpak se tu ty kravy asi krmi, ze??
|
Alicee |
|
(28.4.2005 16:37:50) Kamilo, to bylo mmyšleno jako vtip, nadsázka...ach jo. Je hezké, že se takhle dovedeš zastat britských kraviček, ale autorka je určitě nechtěla urazit. (tohle je také míněno s nadsázkou, jen pro vysvětlení než začneš bojovat...:))))
|
Ivana Procházková |
|
(30.4.2005 12:01:56) Alice, a ten posměšný článek paušalizovaný na všechny brity napsaný na základě velmi úzké autorčiny zkušenosti - to je taky nadsázka, jo???
Spojitost s BSE, kterou autorka jakože v nadsázce použila mi připadá fakt hloupá.
A navíc, k úvodní upoutávkce: "Britové jsou proslulí svou strašnou kuchyní".. Hádej proč jsou takto proslulí?? Protože jejich tradiční kuchyně málo solí, pepří a používá hodně dušené zeleniny, málokdy nějak dochucené... Takže použít tuto větu jako úvodník k liatniím, jak se strašlivě nezdravě v UK stravují mi moc nesedí..
|
Jana + 2 |
|
(30.4.2005 17:09:25) Do nekterych jidel se pridava rozemlety prasek z kosti zvirat, neco takoveho pry obsahuje i zele, to se vsak nevari a visrus a znici pouze varenim.
|
|
Alicee |
|
(30.4.2005 17:47:07) Ivule, prostě máme každá jiný smysl pro humor...to co mě připadá veselé, tobě připadá urážlivé. V tom případě se asi těžko shodneme.
Připouštím, že článek je "generalizující" a tutíž by se dalo říct, že značně "politicky nekorektní"...ale právě proto je pro mě tak osvěžující a vtipný. Samozřejmě že autorka mohla psát o "určitém procentu Britů, kteří nedodržují zásady správné výživy...", ale myslím, že článek byl myšlený jako fejeton a ne statistická práce.
A na závěr...vyspělost národa se pozná v tom jak si sám ze sebe dokáže udělat legraci. A Britové to dovedou dokonale...dělají parodie sami na sebe, terčem jejich vtípků jsou jak jejich tradice, tak jejich tradičně "negativně proslulé" jídlo. Jeden z příkladů, který mě teď napadá je britská učebnice angličtiny Headway...Všechny díly jsou protkané větami o "strašlivém britském vaření a kávě"...a nikdo se neuráží...:)))
|
|
|
|
Haluška |
|
(2.5.2005 13:36:53) Kamilo, říká se o Britech, že jsou studení čumáci, ale rozhodně lépe umějí pochopit vtip, než třeba Ty. Já mám Anglii a Angličany moc ráda, ale při přečtení tohoto článku jsem se od srdce zasmála. Snad právě proto, že mi jsou tak sympatičtí. Jestli nechápeš fejetony, nevytahuj se tu aspoň se svou omezeností.
|
|
|
|
marketa | •
|
(28.4.2005 11:26:39) Souhlasim s CZKamilou, nechapu ucel tohoto clanku, takove globalizovani - vsichni anglicani se zivi fish and chips... apod. jsou nesmyslne a zavadejici.
|
|
Arka |
|
(28.4.2005 13:41:49) Já nevím, byla jsem v Anglii několikrát u různých rodin i s malými dětmi a všichni vařili stylem, který popisuje autorka. Vždy před večeří jsme se všichni postavili před mrazák a hledali tam něco dobrého. Za velkou kuchařku byla považována má anglická kamarádka, která k tomu uvařila brambory. Ale musím přiznat, že já gurmán nejsem a mě tyhle polotovary a obložené chleby vyhovovaly. Vařím dobře, vařím pro dítě i zdravě, na můj vkus až moc často, ale jím hlavně chleba s máslem nebo ovoce, protože mi nejvíc chutná. Tedy sumárně - anglická kuchyně může být považována z našeho hlediska za hroznou, ale když jim to vyhovuje ...
|
|
IlonaK2+Verunka+Ondrášek |
|
(28.4.2005 16:43:31)
Kami, nerada píšu příspěvky, které jsou opoziční. :-D Byla jsem v Anglii 2x. První rodina se stravovala přesně podle tohoto článku. A kamarádky au-pairky měly podobnou zkušenost. Taky jsme všechny odjížděly o pár kilo těžší (dietu jsem však nedržela, po českých knedlících a buchtách jsem vše do měsíce měla dole!!!).
Jediné, co vyžadovalo trošku umu, byly palačinky. S citrónem a cukrem. Nenáviděla jsem rána, kdy se děti probudily s chutí na palačinky (protože jsme ráno nestíhali a protože je moc neumím). :-)
Jídlo mi tam teda chutnalo, ochutnala jsem u prarodičů i normálně vařená jídla. Ale jinak pravidelně se tam střídala pizza a kolínka v sýrové omáčce ohřáté v mikrovlnce (a teď si vůbec nemůžu vzpomenout na ten název, už to nějaký ten pátek je). Jo, a baked beans přelité přes tousty (ty fazole v tomatové omáčce).
Jestli sledujete pořad Pod pokličkou, taky tam na britskou resp. anglickou kuchyni chválu nepěli.
Podruhé jsem byla u rodiny z Nigérie, to bylo úplně jiné a snad ještě horší. :-D To nepřeju nikomu na delší dobu. :-D
Souvislost s těmi nemocemi jsem brala spíš jako pointu, myslím, že nešlo o žádný vědecký závěr. Nebo ano? :-D
|
Lucka | •
|
(29.4.2005 15:30:41) To: IlonaK2 Ty kolínka v sýrové omáčce se jmenujou MACARONI CHEESE a je to tak nejzdravější jídlo co děti z "mojí" rodiny kdy jedly.... :-)))
|
Jolana dobešová | •
|
(5.5.2005 22:25:30) Ahoj aLCO,TAK TĚ TEDY PŘI MÉM PRAVIDELNÉM NAVŠTĚVOVÁNÍ TĚCHTO STRÁNEK ZDRAVÍM!tEN TVŮJ SLOH JE PROSTĚ ÚŽASNÝ!pOKRAČUJ A DOTÁHNEŠ TO NA SLAVNOU WRITER! GOD BLESS yOU DOBEŠOVI
|
Alena, autorka | •
|
(6.5.2005 0:41:58) No Jolanko, to je prekvapeni! Zrovna jsem na vas v posledni dnech docela myslela, jak se asi mate. Tedka pred minutou jsem vam prave poslala email, a rikala si, ze treba prijde nejaka reakce. Prisla, a z naprosto necekane strany, no to teda koukam!! :)))
|
|
|
|
|
Alena, autorka | •
|
(28.4.2005 19:46:24) Ja bych rada napsala o mistni strave neco pozitivniho, ale ona vetsina lidi, ktery jsem poznala (a hlavne ty s detma) se opravdu stravovala tak, jak jsem to popsala :( Mozna ale, ze to hodne ovlivnuje misto pobytu, pripadne vzdelani, kdovi. Londyn mne ale pripada preplneny take-away shopy a narustajici obezitu Britu resi i Ministerstvo zdravotnictvi. Ale Anglicani si docela delaji i legraci sami se sebe co se tyce nechvalne proslule kuchyne, mozna si videla nejake takove pohledy, co se prodavaji v centru Londyna. To s BSE, kulhavkou a slintavkou byla samozrejme nadsazka :)
|
|
L+2 | •
|
(29.4.2005 13:32:02) Musim se tedy take anglicanu castecne zastat. Ziji zde 8 let a moc takovych rodin, jake popisuje ALena neznam, ale, to bude nejspise tim, ze se jedna o jine typy lidi, nez se kterymi se stykam. My naopak mame spoustu znamych, kteri vari velmi dobre a velmi chutne.
Je pravda, ze anglie zrovna proslula svou kuchyni neni, a zejmena deti z nizsich socialnich vrstev ziji na polotovarech a bramburkach. Plati tady trochu pravidlo, cim bohatsi a vzdelanejsi tim se lepe stravuji (zdraveji). Mnoho deti tady trpi nadvahou a tomu jim napomahaji take skolni jidelny, kde se temer kazdy den podavaji chips a pizza, a jako zakusek si k tomu daji bramborove lupinky s Colou.
Co se tyce pozdnich veceri, tak ty jsou zde proto, protoze proste se drive nestihnou uvarit. Pokud tady lide prijizdi domu z prace okol 7 vecer, tak je zcela pochopitelne, ze drive nez v 8:30 se proste neda veceret (pokud se vari, samozrejme). Ale, co mi tu vadi a na co jsme si nezvykla jsou sendvice k obedu. Proste mi stale chybi poradne teple jidlo v poledne.
Ale, musim rici, ze komukoliv jsme uvarila ceskou kuchyni, tak mu chutnala. Jeste nikdo nerekl, ze by mu nechutnali houskove knedliky (bramborove jim moc nejedou, prijdou jim tezke, ale houskove miluji). Nejpopularneji jidla mezi anglicany je asi nasledovnem poradi: kure na paprice s knedlikem vitezi!,bramboaky, gulas, kachna se zelim, veprove rizky, spanelske ptacky,spenat na cesky zpusob (s cesnekem); bublanina; cesky pernik s pytliku; babovka;
|
JaninaH |
|
(29.4.2005 16:32:12) L+2, myslíš tedy, že bych mohla zkusit udělat "opravdové" obalované řízky, třeba s bramborovou kaší? J.
|
L+2 | •
|
(29.4.2005 17:54:16) JaninoH,
verim, ze rizky by urcilte byly uspesne s bramborovou kasi (ta je v UK popularni), ale take treba gulas s testovinami nebo ryzi. Dusene maso s omackou by take asi mel rad (oni tady mivaji takove "stews", ktere ale na rozdil od tech nasich dusenych jidel jsou bez chuti a bez zapachu.
|
|
|
|
Ivana Procházková |
|
(30.4.2005 11:50:44) Kamilo, taky jsem nějaký čas v UK strávila a s článkem nesouhlasím. Ano, znala jsem rodinu, kde se hlavní jídlo dne jedlo v 10 až 11 hodin večer, načež druhý den do sebe paní domu lila až do oběda jen čaj s mlíkem, v poledne si dala něco hodně malého a našťouchla se zase až večer, když se vrátil domů manžel. Ale vždyť i u nás má spousta lidí v jídelních návycích takových nešvarů, že by se tomu zase točila hlava nejednomu britu (mimochodem, nevím, co mají to se zdravou výživou společného houskové, resp. toustové knedlíky, které autorka článku hájí). Na druhou stranu jsem znala spoustu rodin, kde se jedlo hodně zeleniny (dušené i čerstvé) a ovoce, tmavé pečivo, mléčné výrobky. A jestli mám porovnat tradiční českou kuchyni (pečená kachnička, knedlíky, svíčková aj.) s tradiční anglickou kuchyní z hlediska zdravé výživy, tak si skoro myslím, že by ta anglická vyhrála.. Ano, britové v poledne neznají teplé obědy. Pro ně hlavní jídlo dne přichází večer (ve většině rodin tak kolem 18 hodiny - aspoň co vím). A co je na tom špatného? Než jsem odešla na MD, tak jsem se stravovala podobně, protože větší teplé jídlo přes den pro mě byla příliš velká zátěž, byla jsem po něm ospalá a hůř se mi pracovalo.
|
|
Janka skoro Anglicanka | •
|
(8.5.2005 9:18:02) Jak tak procitam prispevky k tomuto clanku rekla bych, ze hodne lidi si porad mysli, ze v Anglii ziji mimozemstane. Omyl, jsou to lidi jako my a tim padem individualni lide s individualnimi prijmy(cim vyssi prijem, tim kvalitnejsi a tim padem drazsi potraviny si muze dovolit jakakoli narodnost) i chuti! A urcite si nemyslim, ze i po vetsine meho dospeleho zivota straveneho v Anglii mam patent na znalost Anglicke kuchyne, jak to tu hodne lidi o sobe prezentuje. Autorcin clanek me sice taky moc nerozesmal, ale je fakt, ze hodne opravdu Anglickych hospodynek nejsou valne kucharky, ale na to maji prece vsechny ty au-pair ale hlavne nanny, ktere za sve sluzby take dostanou vice penez. Osobne jsem dobra kucharka a take jsem casto varila pro deti i dospele a muj domaci Shepherds Pie je vehlasny. Ono je celkem mozne, ze nas podobny osud taky postihne, neb se srdnate hrneme za "Zapadnimi vzory" kde rodice maji se mene casu.....
|
|
|
|
Gábina | •
|
(28.4.2005 10:05:17) Holky, neblbněte, mějte s tím klukem trochu soucit o). Co jsem tak slyšela, tak průměrnýho Anglána by naše tradiční strava zabila o). Svíčkovou a knedlíky možná ze zvědavosti a zdvořilosti sní, ale asi mu pak bude těžko a bude ho bolet břicho. Neškodilo by maminku nasměrovat, aby vařila recepty spíš lehčí a dietnější, oni na hutný smetanový omáčky a bytelný guláše nejsou zvyklí.
|
JaninaH |
|
(28.4.2005 11:42:54) No jo, ale co tedy uvařit malému Angličanovi na uvítanou? Máma nic dietního a lehkého neumí, jen tradiční českou kuchyni. A to hostovi plánujeme ještě po té svíčkové s knedlíkem předložit pravé české povidlové buchty! Teď jsem zmatená. Abychom ho neměli na svědomí. Budu vděčná za jakýkoli nápad, už zbývá jen týden :-) J.
|
MirkaEyrová |
|
(28.4.2005 12:02:32) Tulačko, kombinace pečeného kuřete s rýží není moc dietní. Manža má chronickej zánět slinivky, a po téhle kombinaci mu bývá dost těžko. M.
|
|
MirkaEyrová |
|
(28.4.2005 12:04:44) Tulačko, kombinace pečeného kuřete s rýží není moc dietní. Manža má chronickej zánět slinivky, a po téhle kombinaci mu bývá dost těžko. M.
|
MirkaEyrová |
|
(28.4.2005 12:06:25) Pardon, počítač nějak zlobí. M.
|
|
|
|
MirkaEyrová |
|
(28.4.2005 11:53:23) Co se přeorientovat na čínu nebo sójový maso? Anebo se ze smetanové svíčkové přeorientovat spíš na omáčku jen s nízkým obsahem tuku a ochucenou jogurtem - a místo knedlíků brambory? To je taky docela pikantní, a řekla bych, že o něco lehčí. M.
|
MirkaEyrová |
|
(28.4.2005 12:00:08) Teď jsem si vybavila ještě recept odkouknutý z hotelových jídelních lístků: dušená kuřecí prsa na ananase a broskvích a k tomu hranolky (ohřáté bez tuku v troubě)? Místo kynutých buchet, které pro přítomnost droždí mohou dráždit žlučník, upéci nějaké lité těsto s kompotovaným ovocem (ála 2 hrníčky mouky, hrnek cukru atd.)? (Ačkoliv jsem si vybavila, že moje babička bývávala naopak alergická na prášek do pečiva... Tož štrůdl z listového těsta s jemně pokrájenými šťavnatými jablíčky a rozinkami...) M.
|
JaninaH |
|
(28.4.2005 12:14:00) Mirko, :-))) Máma by snad nepřežila, kdyby měla svoji vyhlášenou svíčkovou zalévat místo šlehačkou jogurtem. A když jsem jí řekla, že pro jistotu uděláme pro návštěvu ke svíčkové i brambory, vynadala mi, že jsem se zbláznila. A kdyby viděla, že hostovi dávám něco tak příšerného, jako hranolky, asi by mě rovnou zabila. Ach jo, asi jsem to překombinovala :-) Chtěla jsem, aby Angličan poznal pravou českou kuchyni, a ne, aby jedl to, co jíme běžně u nás doma (kuře, špagety, rýži, i ty rybí prsty s hranolkami). Ale musím popravdě přiznat, že mi je po obědě od maminky samotné někdy těžko, i když její jídla (už zmíněná svíčková a buchty, taky vepřo-knedlo-zelo) jsou božská. Díky za rady všem. J.
|
Janet | •
|
(28.4.2005 12:32:53) Janino,
přiznám se, že jsem trochu alergická na ty horující zástupy, co kamenují českou kuchyni. Je pravda, že je těžší, ale nikdo ji nejí snad denně a ve velkém množství. Osobně bych brala babičku se svíčkovou všema deseti. Vždyť mu menu nemusí padat z talíře, aby se napral tak, že by padl (předpokládám, že není žlučníkář a netrpí jinými zažívacími problémy). Prostě porci menší, ale ochutná. Vždyť je to taky zážitek, když babička je tak skvělá kuchařka. Pokud bude mít navíc procházku Prahou, rozhodně ho to nezklátí. Možná bych zvážila ty buchty až na svačinu a volila velmi lehoučký moučník nebo zmrzlinu s kávou. Rozhodně už teď Anglánovi závidím a jestli nepřijede, klidně se k vám nacpu jáááá...:-)))))
|
Xantipa | •
|
(28.4.2005 13:52:08) Chtěla jsem napsat něco podobného, co Janet. A třeba pak bude ten dotyčný doma vyprávět, že by taky aspoň občas chtěl s knedlíky tu světlou /svíčkovou/ nebo červenou /rajskou/ omáčku. Že to ještě nejedl a že mu to chutnalo. Přece ho nebudeš nacpávat hranolkami, chtěla jsi přece ukázat tradiční českou kuchyni. A naše buchty - ty jsou skvělé, tak proč by je neměl ochutnat.
|
|
MirkaEyrová |
|
(28.4.2005 14:26:29) (Nemusíte se cítit eventuelně uražené mými příspěvky... Taky miluju svíčkovou i vepřo péčo. Dávala jsem jen tipy, a kromě toho já na rozdíl od některých hranolky považuju k výtečnému dušenému s bohatou zeleninovou oblohou za skutečně sváteční menu... Na druhou stranu ovšem, Janet, kdybys měla manžu "slinivkáře" a sama byla počínající "žlučníkář", tak to samo o sobě by byl, řekla bych, velmi pádný argument k opuštění části klasické české kuchyně... Apropos, potíže se zažíváním bych řekla, že nejsou až takovou raritou, aby se to nemohlo aspoň tak lehce brát v úvahu.) M.
|
Janet | •
|
(28.4.2005 15:09:25) MirkoEyrova,
vůbec se necítím pohoršená Tvými příspěvky, jenom si myslím, že je škoda ochuzovat hosta-cizince o českou kuchyni, ozbláště, vaří-li ji skvělá kuchařka. Jenom jsem chtěla říct, že stačí dát malou porci a návštěvník si může s sebou odvézt kulinářský zážitek. Při zdravotních obtížích je samozřejmě nutné kuchyň přizpůsobit, ale snad to nebude případ Janiny.
|
|
|
|
CzKamila,Eliska10/02,Alfie9/07 |
|
(28.4.2005 14:08:59) Janino, jen mu ty knedliky uvarte. Muj muz (anglicky vegetarian) je ma rad a svickou taky (tu mu nase mama vari vegetarianskou)! Takze bych se rozhodne nebala. Mel by urcite ochutnat typicka ceska jidla. K
|
|
Lída+2 |
|
(29.4.2005 17:36:15) Uvař mu co jsi měla v plánu. já měla na návštěvě angličana jednou v životě. Nejdřív jsem ho s manželem honili po Českým ráji asi 25km ve sněhové vánici a pak mu předložili zapečené těstoviny. a bá¨bovku jako dezert. Přežil to byl tu dva dny,ale co jedl celou dobu nevíma to co my určitě A PŘEŽIL TO:
Jo a když dbát o jeho zdravý vždy mu může naservírovat mátový čaj NE????
|
|
Magda77 |
|
(1.5.2005 7:46:37) janino, já bych se s tím nepárala a od původniho plánu neupouštěla, ať anglánek ochutná pravou českou kuchyni. stejně to pro něj bude trochu "divný" ať se bude mamča snažit sebevíc. myslíš, že oni by si s tím tak lámali hlavu? chacha...
já v anglii znala vařící i nevařící - těch bylo víc, to ano. ale tak bohatě zásobené supermarkety, ten výběr a kvalita - o tom si tady, v zemi co se tak chlubí poctivou kuchyní, můžeme nechat jenom zdát.
|
Líza |
|
(1.5.2005 7:51:53) Já furt nevím, jakou kuchyní že se "chlubíme". Většina cizinců, kteří českou kuchyni znají a s nimiž jsem se o ní bavila, ji považuje za těžkou, tučnou a chuťově nic moc. Mají třeba jednotlivá oblíbená jídla, ale českou kuchyni jako celek moc nežerou :-))) (můj vzorek tvoří lidi z US, Austrálie, Itálie a Balkánu a všichni se v tom vzácně shodují). Tak nevím, jestli si zase nelžem do kapsy...
|
Magda77 |
|
(1.5.2005 8:28:51) lízo, já to tak i myslela.
|
Líza |
|
(1.5.2005 8:33:51) :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
EvčaK |
|
(28.4.2005 15:12:55) Janino, nedá mi to taky něco nepřidat. Mám hodně kamárádů cizinců, žijících v ČR a každý rok sem jezdí tlupa amíků. Všichni jsou vždycky diví po specialitách české kuchyně. Ale myslím že většinou ochutnávají s mírou. Knedlíků pro všechny jeden talíř apod. Vzpomínám si na kuchařské umění manželova dědečka. Vařil výbornou českou kuchyni. Svíčková, knedlík a buchty - tipické. Každá návštěva u nich mě trochu děsila, protože byla spojená s těžkým žaludkem. Pokaždé a to jsem Češka.
|
|
kanibalka | •
|
(28.4.2005 15:25:32) Uvařte mu Vokouna, loni jste si na něm přece pochutnali......
|
JaninaH |
|
(28.4.2005 15:41:56) Kanibalko, :-))) Z Vokouna ještě zbylo, přece jen to bylo 6 kg rýže! Jana mě trochu vyděsila. Hodlám večer na syna uhodit. Abyste věděli, on totiž loni v Anglii u rodiny toho chlapce týden byl. Ale není mi absolutně schopen říct, co tam jedli. Šlo to nějak mimo něj, kromě octových chipsů, jedině ty ho zaujaly :-). A taky říkal, že jejich maminka pekla výborné cookies, takové tvrdé pečivo s čokoládou. Syn si ho od té doby kupuje v Delvitě, ale prý to není ono. Přes týden se děti stravovaly ve školní jídelně, tam prý jedli pořád samé hamburgery (!). Jo, a na radu známých vezl syn do Anglie spoustu čokolády Orion, měl tam s ní velký úspěch. J.
|
|
|
markéta, Tereza 7/03 | •
|
(29.4.2005 11:27:09) Co takhle kompromis - guláš s těstovinami?
A nebo polívku k níž se bude podávat pečivo - bramboračka, vývar, zelňačka apod.
Nebo kapra. Taková obměna fish and chips - smažený kapr s bramborem, pokud by měl problém s bramborovým salátem.
|
L+2 | •
|
(29.4.2005 17:51:13) Marketo,
s tema polivkama to take neni jednoduche. Anglicani nejedi vyvary, a dale jsou zvykli na polivky ktere jsou rozmixovane, takze bramboracku mozna, ale rozmixovat v mixeru (tak jako kdyz miminka neumela kousat), a nejlepe si tam jeste nalit smetanu.
|
JaninaH |
|
(29.4.2005 20:02:01) Na polívku jsem rezignovala už předem :-) Někde jsem se dočetla, že nejedí vývary, jinde zase, že neznají "zasmažené" syté polévky, ke kterým se jí pečivo, jako třeba gulášová nebo tak. Jsem tak ráda, že se tu objevil článek i následná debata! Jako kdyby byl načasovaný přímo pro mě. Děkuji autorce článku, redakci Rodiny a všem diskutujícím za nápady a rady. J.
|
|
katka | •
|
(21.6.2005 2:01:50) "...s tema polivkama to take neni jednoduche. Anglicani nejedi vyvary, a dale jsou zvykli na polivky ktere jsou rozmixovane, takze bramboracku mozna, ale rozmixovat v mixeru (tak jako kdyz miminka neumela kousat), a nejlepe si tam jeste nalit smetanu."
JO JO JO A JESTE JEDNOU JO :-) anlgican bez smetany ani ranu: jahody se smetanou, polivku se smetanou, strudl se smetanou fiky, se smetanou broskve se smetanou.....
|
|
|
|
|
Paja | •
|
(3.5.2005 14:34:06) jak se nekdo muze zastavat anglicke kuchyne? Jsou to jidelni barbari a to vi cely svet. Moje sestra zije s Anglicanem a vim o cem mluvim. Z domu byl zvykly na nechutna jidla,jejichz chut - nechut prerazel kecupem. Kdyz si nalil pulku kecupu na sestriny spanelske ptacky s ryzi,malem mu to vyklopila do klina.
|
|
|
Jana K. | •
|
(28.4.2005 15:27:57) Na tohle mi nedá neodpovědět a nepodělit se s Tebou o své zkušenosti a zážitky.
Měli jsme doma celkem třikrát návštěvu z Anglie. Poprvé to byli mladí manželé, českou kuchyni si velmi oblíbili, především knedlíky... a to tak, že jsem je to musela naučit a prý potom dělali i knedlíky pro své přátele v Anglii. Ona milovala štrúdl. On neměl rád kyselé, kyselé okurky sundaval z chlebíčků a kyselé zelí jedl s chutí, když jsem ho osladila :-). Nauvítanou jsem jim udělala řízek s bramborovým salátem, což (kyselé) nebyla dobrá volba. Maso ve všech úpravách jim chutnalo moc. Uzené - moc. České párky - moc :-)
Druhá návštěva u nás nebyla tak dlouho, českou kuchyni včetně knedlíků a buchet dlabala s chutí.
Ovšem na potřetí k nám přijel na školní výměnou akci čtrnáctiletý chlapec. Byl u nás přes víkend, pak měly děti tu společnou týdenní akci a pak před odjezdem domů u nás neposledy jednou jedl a spal. Přijel a byl celkem vstřícný, ale v jídle VELMI opatrný. Vypadalo to, jakoby mu maminka před odjezdem nakázala, ať nejí nic, co nezná :-) Knedlíky odmítl, na brambory se zeptal, jestli jsou to opravdu brambory... a pak si jich pár vzal. Zeleninu odmítl. Kousek libového masa si vzal. Ke snídani si vzal rohlík a nakonec si ho trochu potřel uvnitř máslem. Sýry ne, salámy ne, vajíčka ne, ovoce ne. Koupila jsem nějaké cereálie, ale ty taky nechtěl. Nejhorší to bylo ale s pitím. Odmítl všechno, co jsme doma měli (minerálku, džus, limonádu), na nabídnutý čaj se rozesmál a prohlásil, že čaj pije v Anglii jen stará generace a to on není. Ze zoufalství jsem mu nabídla i pivo, ale to taky odmítl. Nechal si nalít vodu z vodovodu :-) Na otázku, co má k jídlu rád, opáčil, že čipsy... a taky pizzu. Druhý den jsme byli v ZOO a tam se rozzářil u stánku s občerstvením a nacpal se hranolky :-) a dal si COLU! To mě vůbec nenapadlo, že by mohl pít colu, protože u nás doma se cola nepije vůbec. A on zřejmě až v té ZOO zjistil, že to taky v Čechách známe.
No tak pak už jsem věděli, co pije a jí... a na rozloučenou jsem teda koupila k večeři pizzu a on si pochvaloval, že to bylo nejlepší jídlo, které v Čechách měl.
Takže když to shrnu - je to INDIVIDUÁLNÍ!
Užijte si návštěvu a přeju Vám, ať je knedlíková!
Jana
|
Tereza, Anna 4,5r, Madeline 1r |
|
(29.4.2005 22:00:28) To je hezke : )))
Ono to je podobne i naopak, kdyz jedou ceske deti do Britanie. Znam se s lidmi, kteri casto organizuji oboustranne navstevy a ti vzdy chteji dat rodinam dopredu vedet, co u nich ubytovane dite nema rado. Velmi casto se tam objevuje spenat, coz Britove vubec nechapou. Oni ho totiz skoro nevari, a uz vubec ne jako to zname ceske zelene blaticko (ktere ja mimochodem moc rada).
Jidla jako pecene kure, hranolky, testoviny, pizza a podobne jsou asi pro pripadne mlade hosty z ciziny jisty uspech. Dospeli maji vetsinou vetsi chut experimentovat, i kdyz jsem se asi jeste nesetkala s Britem, kterymu by chutnaly ovocny knedliky a maloktery si pochutna na kyselych okurkach nebo mazacich syrech.
|
|
|
Jana + 2 |
|
(28.4.2005 21:22:49) Jsem ceska vdana za anglicana a zijem v Uk, mi leze UK na nervy, mu taky, decka z toho zatim nemaj rozum, on Cechy mi;luje, porad se tam chce stehovat a to ja zas radsi zustanu v Anglii. My jsme prave ten opak co tu Alena popisuje, u nas se vari, prevazne manzel, nejaky ty rybi prsy a pripraveny kurata sice v mrazaku taky mame, ale proste vetsinou varime. Manzel miluje ceskoukuchyni, krome bramborovych knedli a kyseleho zeli mu chutna snad vse a tak se v tom kuchareni sem tam stridame, on vari anglicky jidla a ja ty cesky. Svickovou miluje, ale z neznamyho duvodu tomu rika syrova omacka. Ja myslim, ze pokud cekate anglickou navstevu,t ak uspejete s hranolkama a nejakou tou rybou, oni se anglani vetsinou na vsechno tvari jako kdyby je to melo otravit - manzel je teda jedinej anglan, kteryho znam a nedela to. Jana
|
|
|