| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Britská Strava Exkluzivně (BSE)

 Celkem 89 názorů.
 AlaKs 


knedlíky 

(28.4.2005 8:55:07)
Tenhle článek rozveselí moji sestru. Čeká příští týden návštěvu – chlapce z Británie a už dlouhé měsíce přemýšlí, co mu bude vařit. Nakonec to dopadlo tak, že si pozve naši mamku - vyhlášenou kuchařku. Jsem zvědavá, jestli se bude chlapec cpát knedlíky se svíčkovou nebo jestli to odmítne jíst.
 difo 
  • 

Re: knedlíky 

(28.4.2005 9:07:36)
OOps ... a já si připadala jak macecha, když jsem vytáhla rybí prsty jednou za dvy týdny.
 CzKamila,Eliska10/02,Alfie9/07 


Ucel tohoto clanku??? 

(28.4.2005 9:32:49)
Na toto nelze nereagovat. Ja jsem v Britanii zila 7 let a za tu dobu jsem nepotkala nikoho, kdo by se takto stravoval. Kdyz jsem delala Au-pair, tak maminka deti vzdy trvala na zdrave vyzive i maminky kamaradek "mych" deti. Kdyz jsem poznala maminku meho muze, tak ta a cela rodina take varila velmi zdrave. Po narozeni me dcery jsem poznala mnoho maminek, ktere varily pro sve deti zdrave a z organickych surovin.
Rozdil je v tom, ze se v Britanii misto tepleho obeda ji sedvice (hlavne ti, co pracuji) a pak se vari teple vecere (alespon tak to delaji vsichni britove, co znam).
Proste jiny kraj, jiny mrav. Rozhodne bych ale nerekla, ze cely narod zije o fish and chips!!!!!
 CzKamila,Eliska10/02,Alfie9/07 


Re: Ucel tohoto clanku??? 

(28.4.2005 9:35:50)
A co maji britske stravovaci navyky spolecneho s BSE a slintavkou a kulhavkou? Ta je, pokud vim na celem svete....
 Alena 
  • 

Vánoční puding 

(28.4.2005 11:29:25)
Já jsem byla strašně mile překvapená,když jsem ochutnala anglický vánoční puding.Slyšela jsem o něm naprosto úděsné věci,tak jsem tožila ho ochutnat,až mi ho kolegině nechala dovést z Anglie.Mě strašně chutnal.Angličtinu se naučit schopná nejsem ale tohle mi fakt chutnalo.
 Andrea Vyletalova 
  • 

Re: Vánoční puding 

(1.4.2006 12:30:49)
Zdravim, rada bych touto cestou pozadala o recept na anglicky vanocni puding. Moji dva synove byli loni v Anglii, kde tento zazrak ochutnali a pozaduji po mne, abych jim ho upekla.

Dekuji
 Alena 
  • 

Vánoční puding 

(28.4.2005 11:29:30)
Já jsem byla strašně mile překvapená,když jsem ochutnala anglický vánoční puding.Slyšela jsem o něm naprosto úděsné věci,tak jsem tožila ho ochutnat,až mi ho kolegině nechala dovést z Anglie.Mě strašně chutnal.Angličtinu se naučit schopná nejsem ale tohle mi fakt chutnalo.
 Jana + 2 


Re: Vánoční puding 

(30.4.2005 17:06:38)
Ali, to asi zalezi na tom, o kterem tom pudinku ti dotycni mluvili. Tady je totiz jeden uplne odpornej z kousku masa v krvavem zele a nejlepsi udajne je, kdyz je rok stary a pak jsou ty ovocne, ty ujdou, mi osobne teda moc nejedou, ale na navsteve ty ovecne ze slusnosti snime. Jana
 CzKamila,Eliska10/02,Alfie9/07 


Vůbec se nedivím, že právě z Británie se rozšířila nemoc šílených krav (BSE) a kulhavka se slintavkou. Když takhle krmí sebe, čím spíše chudinky kravičky!  

(28.4.2005 14:30:48)
Slintavka a kulhavka:
"Poslední epidemie onemocnění v roce 2001 postihla především Spojené království, ale také Irsko, Francii a Nizozemí. Ve Spojeném království muselo být utraceno více než čtyři miliony zvířat, aby se zabránilo šíření nemoci. Ztráty britského zemědělství a turismu jsou odhadovány na 13 miliard dolarů. Onemocnění sem tehdy bylo přeneseno z Východní nebo Jihovýchodní Asie produkty ze zvířat, která slintavkou nebo kulhavkou trpěla."
(prevzato ze stranek: www.veda.cz)
Takze bych urcite netvrdila, ze to bylo tim, cim ta zvirata ve VB krmi (je to virus, takze s tim urcite nema nic spolecneho).

BSE uz je o necem jinem, ale tu mame i v CR. Cimpak se tu ty kravy asi krmi, ze??
 Alicee 


Re: Vůbec se nedivím, že právě z Británie se rozšířila nemoc šílených krav (BSE) a kulhavka se slintavkou. Když takhle krmí sebe, čím spíše chudinky kravičky!  

(28.4.2005 16:37:50)
Kamilo, to bylo mmyšleno jako vtip, nadsázka...ach jo. Je hezké, že se takhle dovedeš zastat britských kraviček, ale autorka je určitě nechtěla urazit. (tohle je také míněno s nadsázkou, jen pro vysvětlení než začneš bojovat...:))))
 Ivana Procházková 


Re: Vůbec se nedivím, že právě z Británie se rozšířila nemoc šílených krav (BSE) a kulhavka se slintavkou. Když takhle krmí sebe, čím spíše chudinky kravičky!  

(30.4.2005 12:01:56)
Alice, a ten posměšný článek paušalizovaný na všechny brity napsaný na základě velmi úzké autorčiny zkušenosti - to je taky nadsázka, jo???

Spojitost s BSE, kterou autorka jakože v nadsázce použila mi připadá fakt hloupá.

A navíc, k úvodní upoutávkce: "Britové jsou proslulí svou strašnou kuchyní".. Hádej proč jsou takto proslulí?? Protože jejich tradiční kuchyně málo solí, pepří a používá hodně dušené zeleniny, málokdy nějak dochucené... Takže použít tuto větu jako úvodník k liatniím, jak se strašlivě nezdravě v UK stravují mi moc nesedí..
 Jana + 2 


Re: Re: Vůbec se nedivím, že právě z Británie se rozšířila nemoc šílených krav (BSE) a kulhavka se slintavkou. Když takhle krmí sebe, čím spíše chudinky kravičky!  

(30.4.2005 17:09:25)
Do nekterych jidel se pridava rozemlety prasek z kosti zvirat, neco takoveho pry obsahuje i zele, to se vsak nevari a visrus a znici pouze varenim.
 Alicee 


Re: Re: Vůbec se nedivím, že právě z Británie se rozšířila nemoc šílených krav (BSE) a kulhavka se slintavkou. Když takhle krmí sebe, čím spíše chudinky kravičky!  

(30.4.2005 17:47:07)
Ivule, prostě máme každá jiný smysl pro humor...to co mě připadá veselé, tobě připadá urážlivé. V tom případě se asi těžko shodneme.

Připouštím, že článek je "generalizující" a tutíž by se dalo říct, že značně "politicky nekorektní"...ale právě proto je pro mě tak osvěžující a vtipný. Samozřejmě že autorka mohla psát o "určitém procentu Britů, kteří nedodržují zásady správné výživy...", ale myslím, že článek byl myšlený jako fejeton a ne statistická práce.

A na závěr...vyspělost národa se pozná v tom jak si sám ze sebe dokáže udělat legraci. A Britové to dovedou dokonale...dělají parodie sami na sebe, terčem jejich vtípků jsou jak jejich tradice, tak jejich tradičně "negativně proslulé" jídlo. Jeden z příkladů, který mě teď napadá je britská učebnice angličtiny Headway...Všechny díly jsou protkané větami o "strašlivém britském vaření a kávě"...a nikdo se neuráží...:)))
 Haluška 


Re: Vůbec se nedivím, že právě z Británie se rozšířila nemoc šílených krav (BSE) a kulhavka se slintavkou. Když takhle krmí sebe, čím spíše chudinky kravičky!  

(2.5.2005 13:36:53)
Kamilo,
říká se o Britech, že jsou studení čumáci, ale rozhodně lépe umějí pochopit vtip, než třeba Ty. Já mám Anglii a Angličany moc ráda, ale při přečtení tohoto článku jsem se od srdce zasmála. Snad právě proto, že mi jsou tak sympatičtí. Jestli nechápeš fejetony, nevytahuj se tu aspoň se svou omezeností.
 marketa 
  • 

Re: Ucel tohoto clanku??? 

(28.4.2005 11:26:39)
Souhlasim s CZKamilou, nechapu ucel tohoto clanku, takove globalizovani - vsichni anglicani se zivi fish and chips... apod. jsou nesmyslne a zavadejici.
 Arka 


Re: Ucel tohoto clanku??? 

(28.4.2005 13:41:49)
Já nevím, byla jsem v Anglii několikrát u různých rodin i s malými dětmi a všichni vařili stylem, který popisuje autorka. Vždy před večeří jsme se všichni postavili před mrazák a hledali tam něco dobrého. Za velkou kuchařku byla považována má anglická kamarádka, která k tomu uvařila brambory.
Ale musím přiznat, že já gurmán nejsem a mě tyhle polotovary a obložené chleby vyhovovaly. Vařím dobře, vařím pro dítě i zdravě, na můj vkus až moc často, ale jím hlavně chleba s máslem nebo ovoce, protože mi nejvíc chutná.
Tedy sumárně - anglická kuchyně může být považována z našeho hlediska za hroznou, ale když jim to vyhovuje ...
 IlonaK2+Verunka+Ondrášek 


Re: Ucel tohoto clanku??? 

(28.4.2005 16:43:31)

Kami, nerada píšu příspěvky, které jsou opoziční. :-D Byla jsem v Anglii 2x. První rodina se stravovala přesně podle tohoto článku. A kamarádky au-pairky měly podobnou zkušenost. Taky jsme všechny odjížděly o pár kilo těžší (dietu jsem však nedržela, po českých knedlících a buchtách jsem vše do měsíce měla dole!!!).

Jediné, co vyžadovalo trošku umu, byly palačinky. S citrónem a cukrem. Nenáviděla jsem rána, kdy se děti probudily s chutí na palačinky (protože jsme ráno nestíhali a protože je moc neumím). :-)

Jídlo mi tam teda chutnalo, ochutnala jsem u prarodičů i normálně vařená jídla. Ale jinak pravidelně se tam střídala pizza a kolínka v sýrové omáčce ohřáté v mikrovlnce (a teď si vůbec nemůžu vzpomenout na ten název, už to nějaký ten pátek je). Jo, a baked beans přelité přes tousty (ty fazole v tomatové omáčce).

Jestli sledujete pořad Pod pokličkou, taky tam na britskou resp. anglickou kuchyni chválu nepěli.

Podruhé jsem byla u rodiny z Nigérie, to bylo úplně jiné a snad ještě horší. :-D To nepřeju nikomu na delší dobu. :-D

Souvislost s těmi nemocemi jsem brala spíš jako pointu, myslím, že nešlo o žádný vědecký závěr. Nebo ano? :-D
 Lucka 
  • 

Re: Re: Ucel tohoto clanku??? 

(29.4.2005 15:30:41)
To: IlonaK2 Ty kolínka v sýrové omáčce se jmenujou MACARONI CHEESE a je to tak nejzdravější jídlo co děti z "mojí" rodiny kdy jedly.... :-)))
 Jolana dobešová 
  • 

No Alčo,ten tvůj sloh! 

(5.5.2005 22:25:30)
Ahoj aLCO,TAK TĚ TEDY PŘI MÉM PRAVIDELNÉM NAVŠTĚVOVÁNÍ TĚCHTO STRÁNEK ZDRAVÍM!tEN TVŮJ SLOH JE PROSTĚ ÚŽASNÝ!pOKRAČUJ A DOTÁHNEŠ TO NA SLAVNOU WRITER! GOD BLESS yOU DOBEŠOVI
 Alena, autorka 
  • 

Re: Jolance 

(6.5.2005 0:41:58)
No Jolanko, to je prekvapeni! Zrovna jsem na vas v posledni dnech docela myslela, jak se asi mate. Tedka pred minutou jsem vam prave poslala email, a rikala si, ze treba prijde nejaka reakce. Prisla, a z naprosto necekane strany, no to teda koukam!! :)))
 Alena, autorka 
  • 

Re: Ucel tohoto clanku???  

(28.4.2005 19:46:24)
Ja bych rada napsala o mistni strave neco pozitivniho, ale ona vetsina lidi, ktery jsem poznala (a hlavne ty s detma) se opravdu stravovala tak, jak jsem to popsala :(
Mozna ale, ze to hodne ovlivnuje misto pobytu, pripadne vzdelani, kdovi. Londyn mne ale pripada preplneny take-away shopy a narustajici obezitu Britu resi i Ministerstvo zdravotnictvi.
Ale Anglicani si docela delaji i legraci sami se sebe co se tyce nechvalne proslule kuchyne, mozna si videla nejake takove pohledy, co se prodavaji v centru Londyna.
To s BSE, kulhavkou a slintavkou byla samozrejme nadsazka :)
 L+2 
  • 

Re: Ucel tohoto clanku??? 

(29.4.2005 13:32:02)
Musim se tedy take anglicanu castecne zastat. Ziji zde 8 let a moc takovych rodin, jake popisuje ALena neznam, ale, to bude nejspise tim, ze se jedna o jine typy lidi, nez se kterymi se stykam. My naopak mame spoustu znamych, kteri vari velmi dobre a velmi chutne.

Je pravda, ze anglie zrovna proslula svou kuchyni neni, a zejmena deti z nizsich socialnich vrstev ziji na polotovarech a bramburkach. Plati tady trochu pravidlo, cim bohatsi a vzdelanejsi tim se lepe stravuji (zdraveji). Mnoho deti tady trpi nadvahou a tomu jim napomahaji take skolni jidelny, kde se temer kazdy den podavaji chips a pizza, a jako zakusek si k tomu daji bramborove lupinky s Colou.

Co se tyce pozdnich veceri, tak ty jsou zde proto, protoze proste se drive nestihnou uvarit. Pokud tady lide prijizdi domu z prace okol 7 vecer, tak je zcela pochopitelne, ze drive nez v 8:30 se proste neda veceret (pokud se vari, samozrejme).
Ale, co mi tu vadi a na co jsme si nezvykla jsou sendvice k obedu. Proste mi stale chybi poradne teple jidlo v poledne.


Ale, musim rici, ze komukoliv jsme uvarila ceskou kuchyni, tak mu chutnala. Jeste nikdo nerekl, ze by mu nechutnali houskove knedliky (bramborove jim moc nejedou, prijdou jim tezke, ale houskove miluji). Nejpopularneji jidla mezi anglicany je asi nasledovnem poradi: kure na paprice s knedlikem vitezi!,bramboaky, gulas, kachna se zelim, veprove rizky, spanelske ptacky,spenat na cesky zpusob (s cesnekem); bublanina; cesky pernik s pytliku; babovka;
 JaninaH 


Re: Re: Ucel tohoto clanku??? 

(29.4.2005 16:32:12)
L+2,
myslíš tedy, že bych mohla zkusit udělat "opravdové" obalované řízky, třeba s bramborovou kaší?
J.
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Ucel tohoto clanku??? 

(29.4.2005 17:54:16)
JaninoH,

verim, ze rizky by urcilte byly uspesne s bramborovou kasi (ta je v UK popularni), ale take treba gulas s testovinami nebo ryzi. Dusene maso s omackou by take asi mel rad (oni tady mivaji takove "stews", ktere ale na rozdil od tech nasich dusenych jidel jsou bez chuti a bez zapachu.
 Ivana Procházková 


Re: Mě se článek taky VUBEC nelíbí 

(30.4.2005 11:50:44)
Kamilo, taky jsem nějaký čas v UK strávila a s článkem nesouhlasím. Ano, znala jsem rodinu, kde se hlavní jídlo dne jedlo v 10 až 11 hodin večer, načež druhý den do sebe paní domu lila až do oběda jen čaj s mlíkem, v poledne si dala něco hodně malého a našťouchla se zase až večer, když se vrátil domů manžel. Ale vždyť i u nás má spousta lidí v jídelních návycích takových nešvarů, že by se tomu zase točila hlava nejednomu britu (mimochodem, nevím, co mají to se zdravou výživou společného houskové, resp. toustové knedlíky, které autorka článku hájí). Na druhou stranu jsem znala spoustu rodin, kde se jedlo hodně zeleniny (dušené i čerstvé) a ovoce, tmavé pečivo, mléčné výrobky. A jestli mám porovnat tradiční českou kuchyni (pečená kachnička, knedlíky, svíčková aj.) s tradiční anglickou kuchyní z hlediska zdravé výživy, tak si skoro myslím, že by ta anglická vyhrála..
Ano, britové v poledne neznají teplé obědy. Pro ně hlavní jídlo dne přichází večer (ve většině rodin tak kolem 18 hodiny - aspoň co vím). A co je na tom špatného? Než jsem odešla na MD, tak jsem se stravovala podobně, protože větší teplé jídlo přes den pro mě byla příliš velká zátěž, byla jsem po něm ospalá a hůř se mi pracovalo.
 Janka skoro Anglicanka 
  • 

Re: Trochu porozumeni!! 

(8.5.2005 9:18:02)
Jak tak procitam prispevky k tomuto clanku rekla bych, ze hodne lidi si porad mysli, ze v Anglii ziji mimozemstane. Omyl, jsou to lidi jako my a tim padem individualni lide s individualnimi prijmy(cim vyssi prijem, tim kvalitnejsi a tim padem drazsi potraviny si muze dovolit jakakoli narodnost) i chuti! A urcite si nemyslim, ze i po vetsine meho dospeleho zivota straveneho v Anglii mam patent na znalost Anglicke kuchyne, jak to tu hodne lidi o sobe prezentuje.
Autorcin clanek me sice taky moc nerozesmal, ale je fakt, ze hodne opravdu Anglickych hospodynek nejsou valne kucharky, ale na to maji prece vsechny ty au-pair ale hlavne nanny, ktere za sve sluzby take dostanou vice penez.
Osobne jsem dobra kucharka a take jsem casto varila pro deti i dospele a muj domaci Shepherds Pie je vehlasny.
Ono je celkem mozne, ze nas podobny osud taky postihne, neb se srdnate hrneme za "Zapadnimi vzory" kde rodice maji se mene casu.....
 Gábina 
  • 

Re: knedlíky 

(28.4.2005 10:05:17)
Holky, neblbněte, mějte s tím klukem trochu soucit o). Co jsem tak slyšela, tak průměrnýho Anglána by naše tradiční strava zabila o). Svíčkovou a knedlíky možná ze zvědavosti a zdvořilosti sní, ale asi mu pak bude těžko a bude ho bolet břicho. Neškodilo by maminku nasměrovat, aby vařila recepty spíš lehčí a dietnější, oni na hutný smetanový omáčky a bytelný guláše nejsou zvyklí.
 JaninaH 


Re: Re: knedlíky 

(28.4.2005 11:42:54)
No jo, ale co tedy uvařit malému Angličanovi na uvítanou? Máma nic dietního a lehkého neumí, jen tradiční českou kuchyni. A to hostovi plánujeme ještě po té svíčkové s knedlíkem předložit pravé české povidlové buchty! Teď jsem zmatená. Abychom ho neměli na svědomí. Budu vděčná za jakýkoli nápad, už zbývá jen týden :-)
J.
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Re: Re: Re: knedlíky 

(28.4.2005 11:50:24)
Co takhle pečené kuřátko, rýže, poívečka. buchta klidně jako dezert.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(28.4.2005 12:02:32)
Tulačko, kombinace pečeného kuřete s rýží není moc dietní. Manža má chronickej zánět slinivky, a po téhle kombinaci mu bývá dost těžko.
M.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(28.4.2005 12:04:44)
Tulačko, kombinace pečeného kuřete s rýží není moc dietní. Manža má chronickej zánět slinivky, a po téhle kombinaci mu bývá dost těžko.
M.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(28.4.2005 12:06:25)
Pardon, počítač nějak zlobí.
M.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: knedlíky 

(28.4.2005 11:53:23)
Co se přeorientovat na čínu nebo sójový maso? Anebo se ze smetanové svíčkové přeorientovat spíš na omáčku jen s nízkým obsahem tuku a ochucenou jogurtem - a místo knedlíků brambory? To je taky docela pikantní, a řekla bych, že o něco lehčí.
M.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(28.4.2005 12:00:08)
Teď jsem si vybavila ještě recept odkouknutý z hotelových jídelních lístků: dušená kuřecí prsa na ananase a broskvích a k tomu hranolky (ohřáté bez tuku v troubě)?
Místo kynutých buchet, které pro přítomnost droždí mohou dráždit žlučník, upéci nějaké lité těsto s kompotovaným ovocem (ála 2 hrníčky mouky, hrnek cukru atd.)? (Ačkoliv jsem si vybavila, že moje babička bývávala naopak alergická na prášek do pečiva... Tož štrůdl z listového těsta s jemně pokrájenými šťavnatými jablíčky a rozinkami...)
M.
 JaninaH 


Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(28.4.2005 12:14:00)
Mirko, :-)))
Máma by snad nepřežila, kdyby měla svoji vyhlášenou svíčkovou zalévat místo šlehačkou jogurtem. A když jsem jí řekla, že pro jistotu uděláme pro návštěvu ke svíčkové i brambory, vynadala mi, že jsem se zbláznila. A kdyby viděla, že hostovi dávám něco tak příšerného, jako hranolky, asi by mě rovnou zabila.
Ach jo, asi jsem to překombinovala :-) Chtěla jsem, aby Angličan poznal pravou českou kuchyni, a ne, aby jedl to, co jíme běžně u nás doma (kuře, špagety, rýži, i ty rybí prsty s hranolkami). Ale musím popravdě přiznat, že mi je po obědě od maminky samotné někdy těžko, i když její jídla (už zmíněná svíčková a buchty, taky vepřo-knedlo-zelo) jsou božská.
Díky za rady všem.
J.
 Janet 
  • 

přetížený Anglán?? 

(28.4.2005 12:32:53)
Janino,

přiznám se, že jsem trochu alergická na ty horující zástupy, co kamenují českou kuchyni. Je pravda, že je těžší, ale nikdo ji nejí snad denně a ve velkém množství. Osobně bych brala babičku se svíčkovou všema deseti. Vždyť mu menu nemusí padat z talíře, aby se napral tak, že by padl (předpokládám, že není žlučníkář a netrpí jinými zažívacími problémy). Prostě porci menší, ale ochutná. Vždyť je to taky zážitek, když babička je tak skvělá kuchařka. Pokud bude mít navíc procházku Prahou, rozhodně ho to nezklátí. Možná bych zvážila ty buchty až na svačinu a volila velmi lehoučký moučník nebo zmrzlinu s kávou. Rozhodně už teď Anglánovi závidím a jestli nepřijede, klidně se k vám nacpu jáááá...:-)))))
 Xantipa 
  • 

Re: přetížený Anglán?? 

(28.4.2005 13:52:08)
Chtěla jsem napsat něco podobného, co Janet. A třeba pak bude ten dotyčný doma vyprávět, že by taky aspoň občas chtěl s knedlíky tu světlou /svíčkovou/ nebo červenou /rajskou/ omáčku. Že to ještě nejedl a že mu to chutnalo. Přece ho nebudeš nacpávat hranolkami, chtěla jsi přece ukázat tradiční českou kuchyni.
A naše buchty - ty jsou skvělé, tak proč by je neměl ochutnat.
 MirkaEyrová 


Re: přetížený Anglán?? 

(28.4.2005 14:26:29)
(Nemusíte se cítit eventuelně uražené mými příspěvky... Taky miluju svíčkovou i vepřo péčo. Dávala jsem jen tipy, a kromě toho já na rozdíl od některých hranolky považuju k výtečnému dušenému s bohatou zeleninovou oblohou za skutečně sváteční menu... Na druhou stranu ovšem, Janet, kdybys měla manžu "slinivkáře" a sama byla počínající "žlučníkář", tak to samo o sobě by byl, řekla bych, velmi pádný argument k opuštění části klasické české kuchyně... Apropos, potíže se zažíváním bych řekla, že nejsou až takovou raritou, aby se to nemohlo aspoň tak lehce brát v úvahu.)
M.
 Janet 
  • 

Re: Re: přetížený Anglán?? 

(28.4.2005 15:09:25)
MirkoEyrova,

vůbec se necítím pohoršená Tvými příspěvky, jenom si myslím, že je škoda ochuzovat hosta-cizince o českou kuchyni, ozbláště, vaří-li ji skvělá kuchařka. Jenom jsem chtěla říct, že stačí dát malou porci a návštěvník si může s sebou odvézt kulinářský zážitek. Při zdravotních obtížích je samozřejmě nutné kuchyň přizpůsobit, ale snad to nebude případ Janiny.
 CzKamila,Eliska10/02,Alfie9/07 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(28.4.2005 14:08:59)
Janino, jen mu ty knedliky uvarte. Muj muz (anglicky vegetarian) je ma rad a svickou taky (tu mu nase mama vari vegetarianskou)! Takze bych se rozhodne nebala. Mel by urcite ochutnat typicka ceska jidla.
K
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(29.4.2005 17:36:15)
Uvař mu co jsi měla v plánu. já měla na návštěvě angličana jednou v životě. Nejdřív jsem ho s manželem honili po Českým ráji asi 25km ve sněhové vánici a pak mu předložili zapečené těstoviny. a bá¨bovku jako dezert. Přežil to byl tu dva dny,ale co jedl celou dobu nevíma to co my určitě A PŘEŽIL TO:

Jo a když dbát o jeho zdravý vždy mu může naservírovat mátový čaj NE????
 Magda77 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(1.5.2005 7:46:37)
janino, já bych se s tím nepárala a od původniho plánu neupouštěla, ať anglánek ochutná pravou českou kuchyni. stejně to pro něj bude trochu "divný" ať se bude mamča snažit sebevíc. myslíš, že oni by si s tím tak lámali hlavu? chacha...

já v anglii znala vařící i nevařící - těch bylo víc, to ano. ale tak bohatě zásobené supermarkety, ten výběr a kvalita - o tom si tady, v zemi co se tak chlubí poctivou kuchyní, můžeme nechat jenom zdát.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(1.5.2005 7:51:53)
Já furt nevím, jakou kuchyní že se "chlubíme". Většina cizinců, kteří českou kuchyni znají a s nimiž jsem se o ní bavila, ji považuje za těžkou, tučnou a chuťově nic moc. Mají třeba jednotlivá oblíbená jídla, ale českou kuchyni jako celek moc nežerou :-))) (můj vzorek tvoří lidi z US, Austrálie, Itálie a Balkánu a všichni se v tom vzácně shodují). Tak nevím, jestli si zase nelžem do kapsy...
 Magda77 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(1.5.2005 8:28:51)
lízo, já to tak i myslela.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(1.5.2005 8:33:51)
:-)
 EvčaK 


Re: Re: Re: knedlíky 

(28.4.2005 15:12:55)
Janino, nedá mi to taky něco nepřidat. Mám hodně kamárádů cizinců, žijících v ČR a každý rok sem jezdí tlupa amíků. Všichni jsou vždycky diví po specialitách české kuchyně. Ale myslím že většinou ochutnávají s mírou. Knedlíků pro všechny jeden talíř apod. Vzpomínám si na kuchařské umění manželova dědečka. Vařil výbornou českou kuchyni. Svíčková, knedlík a buchty - tipické. Každá návštěva u nich mě trochu děsila, protože byla spojená s těžkým žaludkem. Pokaždé a to jsem Češka.
 kanibalka 
  • 

Re: Re: Re: knedlíky 

(28.4.2005 15:25:32)
Uvařte mu Vokouna, loni jste si na něm přece pochutnali......
 JaninaH 


Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(28.4.2005 15:41:56)
Kanibalko,
:-))) Z Vokouna ještě zbylo, přece jen to bylo 6 kg rýže!
Jana mě trochu vyděsila. Hodlám večer na syna uhodit. Abyste věděli, on totiž loni v Anglii u rodiny toho chlapce týden byl. Ale není mi absolutně schopen říct, co tam jedli. Šlo to nějak mimo něj, kromě octových chipsů, jedině ty ho zaujaly :-). A taky říkal, že jejich maminka pekla výborné cookies, takové tvrdé pečivo s čokoládou. Syn si ho od té doby kupuje v Delvitě, ale prý to není ono. Přes týden se děti stravovaly ve školní jídelně, tam prý jedli pořád samé hamburgery (!). Jo, a na radu známých vezl syn do Anglie spoustu čokolády Orion, měl tam s ní velký úspěch.
J.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Re: knedlíky 

(29.4.2005 11:27:09)
Co takhle kompromis - guláš s těstovinami?

A nebo polívku k níž se bude podávat pečivo - bramboračka, vývar, zelňačka apod.

Nebo kapra. Taková obměna fish and chips - smažený kapr s bramborem, pokud by měl problém s bramborovým salátem.
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(29.4.2005 17:51:13)
Marketo,

s tema polivkama to take neni jednoduche. Anglicani nejedi vyvary, a dale jsou zvykli na polivky ktere jsou rozmixovane, takze bramboracku mozna, ale rozmixovat v mixeru (tak jako kdyz miminka neumela kousat), a nejlepe si tam jeste nalit smetanu.
 JaninaH 


Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(29.4.2005 20:02:01)
Na polívku jsem rezignovala už předem :-) Někde jsem se dočetla, že nejedí vývary, jinde zase, že neznají "zasmažené" syté polévky, ke kterým se jí pečivo, jako třeba gulášová nebo tak.
Jsem tak ráda, že se tu objevil článek i následná debata! Jako kdyby byl načasovaný přímo pro mě. Děkuji autorce článku, redakci Rodiny a všem diskutujícím za nápady a rady.
J.
 katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky 

(21.6.2005 2:01:50)
"...s tema polivkama to take neni jednoduche. Anglicani nejedi vyvary, a dale jsou zvykli na polivky ktere jsou rozmixovane, takze bramboracku mozna, ale rozmixovat v mixeru (tak jako kdyz miminka neumela kousat), a nejlepe si tam jeste nalit smetanu."

JO JO JO A JESTE JEDNOU JO :-)
anlgican bez smetany ani ranu: jahody se smetanou, polivku se smetanou, strudl se smetanou fiky, se smetanou broskve se smetanou.....
 Paja 
  • 

Proboha 

(3.5.2005 14:34:06)
jak se nekdo muze zastavat anglicke kuchyne? Jsou to jidelni barbari a to vi cely svet. Moje sestra zije s Anglicanem a vim o cem mluvim. Z domu byl zvykly na nechutna jidla,jejichz chut - nechut prerazel kecupem. Kdyz si nalil pulku kecupu na sestriny spanelske ptacky s ryzi,malem mu to vyklopila do klina.
 Jana K. 
  • 

Návštěva z Anglie: knedlíky kontra pizza 

(28.4.2005 15:27:57)
Na tohle mi nedá neodpovědět a nepodělit se s Tebou o své zkušenosti a zážitky.

Měli jsme doma celkem třikrát návštěvu z Anglie. Poprvé to byli mladí manželé, českou kuchyni si velmi oblíbili, především knedlíky... a to tak, že jsem je to musela naučit a prý potom dělali i knedlíky pro své přátele v Anglii. Ona milovala štrúdl. On neměl rád kyselé, kyselé okurky sundaval z chlebíčků a kyselé zelí jedl s chutí, když jsem ho osladila :-). Nauvítanou jsem jim udělala řízek s bramborovým salátem, což (kyselé) nebyla dobrá volba. Maso ve všech úpravách jim chutnalo moc. Uzené - moc. České párky - moc :-)

Druhá návštěva u nás nebyla tak dlouho, českou kuchyni včetně knedlíků a buchet dlabala s chutí.

Ovšem na potřetí k nám přijel na školní výměnou akci čtrnáctiletý chlapec. Byl u nás přes víkend, pak měly děti tu společnou týdenní akci a pak před odjezdem domů u nás neposledy jednou jedl a spal. Přijel a byl celkem vstřícný, ale v jídle VELMI opatrný. Vypadalo to, jakoby mu maminka před odjezdem nakázala, ať nejí nic, co nezná :-) Knedlíky odmítl, na brambory se zeptal, jestli jsou to opravdu brambory... a pak si jich pár vzal. Zeleninu odmítl. Kousek libového masa si vzal. Ke snídani si vzal rohlík a nakonec si ho trochu potřel uvnitř máslem. Sýry ne, salámy ne, vajíčka ne, ovoce ne. Koupila jsem nějaké cereálie, ale ty taky nechtěl. Nejhorší to bylo ale s pitím. Odmítl všechno, co jsme doma měli (minerálku, džus, limonádu), na nabídnutý čaj se rozesmál a prohlásil, že čaj pije v Anglii jen stará generace a to on není. Ze zoufalství jsem mu nabídla i pivo, ale to taky odmítl. Nechal si nalít vodu z vodovodu :-)
Na otázku, co má k jídlu rád, opáčil, že čipsy... a taky pizzu.
Druhý den jsme byli v ZOO a tam se rozzářil u stánku s občerstvením a nacpal se hranolky :-) a dal si COLU! To mě vůbec nenapadlo, že by mohl pít colu, protože u nás doma se cola nepije vůbec. A on zřejmě až v té ZOO zjistil, že to taky v Čechách známe.

No tak pak už jsem věděli, co pije a jí... a na rozloučenou jsem teda koupila k večeři pizzu a on si pochvaloval, že to bylo nejlepší jídlo, které v Čechách měl.

Takže když to shrnu - je to INDIVIDUÁLNÍ!

Užijte si návštěvu a přeju Vám, ať je knedlíková!

Jana
 Tereza, Anna 4,5r, Madeline 1r 


Re: Návstěva z Anglie: knedlíky kontra pizza 

(29.4.2005 22:00:28)
To je hezke : )))

Ono to je podobne i naopak, kdyz jedou ceske deti do Britanie. Znam se s lidmi, kteri casto organizuji oboustranne navstevy a ti vzdy chteji dat rodinam dopredu vedet, co u nich ubytovane dite nema rado. Velmi casto se tam objevuje spenat, coz Britove vubec nechapou. Oni ho totiz skoro nevari, a uz vubec ne jako to zname ceske zelene blaticko (ktere ja mimochodem moc rada).

Jidla jako pecene kure, hranolky, testoviny, pizza a podobne jsou asi pro pripadne mlade hosty z ciziny jisty uspech. Dospeli maji vetsinou vetsi chut experimentovat, i kdyz jsem se asi jeste nesetkala s Britem, kterymu by chutnaly ovocny knedliky a maloktery si pochutna na kyselych okurkach nebo mazacich syrech.
 Jana + 2 


Re: knedlíky 

(28.4.2005 21:22:49)
Jsem ceska vdana za anglicana a zijem v Uk, mi leze UK na nervy, mu taky, decka z toho zatim nemaj rozum, on Cechy mi;luje, porad se tam chce stehovat a to ja zas radsi zustanu v Anglii. My jsme prave ten opak co tu Alena popisuje, u nas se vari, prevazne manzel, nejaky ty rybi prsy a pripraveny kurata sice v mrazaku taky mame, ale proste vetsinou varime. Manzel miluje ceskoukuchyni, krome bramborovych knedli a kyseleho zeli mu chutna snad vse a tak se v tom kuchareni sem tam stridame, on vari anglicky jidla a ja ty cesky. Svickovou miluje, ale z neznamyho duvodu tomu rika syrova omacka. Ja myslim, ze pokud cekate anglickou navstevu,t ak uspejete s hranolkama a nejakou tou rybou, oni se anglani vetsinou na vsechno tvari jako kdyby je to melo otravit - manzel je teda jedinej anglan, kteryho znam a nedela to. Jana
 Nika 
  • 

BSE trochu inak 

(28.4.2005 12:42:22)
U mojej milej Rosemary v Scarborough mi hrozne chutilo pečené mäsko, podliate mňamkovou šťavou, zemiaková kaša a dusený hrášok s mrkvičkou. Keď sme stolovali celá rodina, na mise bol celý pečený prasiatkový chrbát a mäso okolo tých rebier bolo jednoducho božské. Piekla aj skvelé ovocné koláče, ktoré sa ráno podávali s bielou kávou. Bola som zamilovaná do jej domácich karamelových a škoricovo -medových keksíkov. Výborné boli aj grilované kuriatka s opečenými zemiakmi, ktoré si deti polievali kečupom, my sme ich jedli s "mixed pickles" - zeleninou v kyslom náleve, chutilo to ako niečo medzi kvasenou a sterilizovanou zeleninou. Len ja, vtedy ešte malá a hlúpa, som si recepty nevypýtala, nevedela som, že toto je v Anglicku neobvyklé.
Faktom je, že Rosemary, hoci Angličanka, rada a výborne varila. Nikdy nedovolila, aby jej deti žili na pouličných fišendčipsoch, nebodaj hamburgeroch. Do školy nám balila box -vždy s opekaným sendvičom, ovocím, zeleninkou a jej božskými keksíkmi.

Takže milému Angličanovi by som pokojne navarila to, čo má rada celá vaša česká rodina, prípadne by som sa ho rovno opýtala, čo má na jedenie rád on. Reakcia v oboch prípadoch môže byť veľmi povzbudivá :-)))

 Jana, syn+dcera 
  • 

Jak vařila Španělka 

(28.4.2005 14:29:23)
S anlickou kuchyní zkušenosti nemám, ale jako studentka ještě za socialismu jsem tady v Praze hlídala děti od jednoho španělského diplomata. Jeho manželka, tehdy tak něco přes 30 let a celý den doma, vařívala dětem večeře - na střídačku párky a pizzu z mrazáku, pro kterou každý týden jezdila do Vídně (bylo to v roce 1984). Vrchol všeho vaření bylo, když mi občas dovolila, abych uvařila obyčejnou vaječnou omeletu - to když už neměla čas, potřebovala vypadnout a večeři nestíhala. Naštěstí taky děti občas jedly normální jídla, to když jim česká kuchařka vařila pro větší společnost a něco zbylo i pro děti..... Ráda bych jim uvařila něco jiného, ale nějak nebylo moc z čeho.
 kája 
  • 

mně se to nezdá 

(28.4.2005 19:34:56)
já sem byla v Anglii mockrát a vařili dost a zdravě,takže to co tobě se mi teda vůbec nestalo...tak nevím...byla sem v dost rodinách a bylo to tak vždycky...
 Jana 
  • 

Re: mně se to nezdá 

(28.4.2005 21:17:54)
Ahoj, mne se to naopak zda dost trefny. Byla jsem v Anglii i ve Skotsku ve svem zivote nekolikrat a stravila jsem tam docela dlouhou dobu celkem tak 3 roky a ta strava by clanku odpovidala. V nekterych rodinach se tedy vari i "normalne" a ne jenom z polotovaru. Ale jejich ty jejich opravdu varene domaci "speciality" byly pro muj zaludek mnohem horsi nez kupovana pizza a chipsy...
Nikdo tady neuzminoval ale vrchol anglicke kuchyne je skopove maso. Pokud opravdu vari tak vzdycky skopove. Ale u nas kdyz je skopove nebo spis jehneci tak ho mam docela rada, v Anglii to "jejich" tzn. naprosto bez koreni polopecene a podavane studene (predstavte si ten studenej luj...) to je jenom pro silne zaludky a moooc velkej hlad :)
Jinak "typicka" ceska kuchyne vubec neni o svickove a knedlicich!!! Mam kamarada a ten ma restauraci ve ktere se specializuje na staroceskou kuchyni, vari podle starych ceskych receptu, ne podle Magdaleny Dobromily, ktera byla hodne ovlivnena nemeckou kuchyni. A byla jsem strasne prekvapena, ze tam knedliky, svickovou a veproknedlo vubec nepodava. Hlavni jidla jsou vetsinou ze sladkovodnich ryb, zveriny, drubeze , spousta ruzne upravene zeleniny a hodne vubec bez masa a koreni spis takove jake zname z francouzske kuchyne- salvej, rozmaryn, koriandr, zazvor... Hrozne dobry... Jana
 Alicee 


Re: Re: mně se to nezdá 

(29.4.2005 3:32:44)
Jednou jsem někde četla takovou obhajobu klasické anglické kuchyně (zvláště těch polopečených, nekořeněných mas o kterých píšeš ty). Autor psal, že oni si právě chtějí vychutnat maso a jeho pravou, ryzí chuť a že koření je o to ochuzuje...No, nevím...já asi raději budu "ochuzená" s kořením...:)))
 Nada 
  • 

Jak u ktere rodiny 

(29.4.2005 8:59:44)
Podle me zalezi na tom, do jake se dostanete rodiny. Byla jsem v hodne rodinach v Anglii a musim rict, ze krom jedne, tak kazda z nich si vecer varila vydatnou veceri.Jine to bylo v U.S.A., tam mam takovou zkusenost, ze kazda z tech rodin, kde jsem hlidala, jidla mela rovnou koupene z obchodu nebo privezene na objednavku, ale i tam muze zalezet, jak ktera rodinu. Mimochodem, u nas uz se tento trend zacina taky rychle sirit, tak uvidime, jak na tom za par let budem my tady.
 KACI 


Popularni psani? 

(3.5.2005 12:58:29)
Mila pani Aleno,
zatimco vas clanek o skolach v UK jsem velmi uvitala, nebot byl informativni, zajimavy a zejmena objektivni, vas clanek o zdejsi strave uz nikoliv.

Stravovani, ktere jste popsala, znam pouze z novin, kde prave probiha velka kampan o zlepseni stravovani, ktera, ja uz zde nekdo napsal, je zamerena vicemene na nizsi socialni tridu, tedy osoby, ktere bezne vodi sve deti k McDonalds, protoze je to tam levne a rychle. Stejna skupina lidi nechava sve deti pobihat pozde do noci po ulicich a nevenuje se jim - myslim, ze zde je potreba si davat pozor na to, abyste nehazela vsechny anglicany do stejneho pytle.

Rada bych poukazala na par faktoru z vlastni zkusenosti: za prve, na pocatku prelomu 80./90. let, kdy jsme se v CR stale jeste krmili typicky ceskou kuchyni, zeleninove salaty jsem temer neznali a jedine vitaminy (!!!) byli v okurkovem, popr. listovem salate (zahustenem smetanou) nebo v merunkovem kompotu, byla cerstva/dusena zelenina pravidelnou soucasti zdejsiho jidelnicku. Brokolice, fazolky, mrkev (dusena nebo varena) a zeleninove salaty opravdu nechybeli u zadneho jidla. Tyto zvyky jsem privezla po svem letnim pobytu zde domu a cela moje rodina byla nadsena.
2. Anglicka kuchyne jak jste ji popsala neexistuje. Vy jste popsala jak se stravuji ruzne skupiny zde zijici, z nichz procento anglicanu je pravdepodobne velmi male. To, ze davat detem polotovary nebo take-away je silene nezdrave vime vsichni a ze sveho okoli opravdu neznam nikoho, kdo by tam cinil. Podotykam, ze mam deti skolou povinne, tudiz navstevy meho syna u jinych rodin a naopak jsou velmi caste.

Pokud chcete popsat anglickou typicky kuchyni, podivejte se treba do nektere z kucharek Nigelly Lawson, verim, ze i zde najdete recepty, ktere je mozne pochvalit.

Ja osobne varim kombinaci ceskych a anglickych jidel, u anglickych deti je velmi obliben treba cesky rizek, kure na paprice, cevabcici, bramborova polevka, kvetakova polevka a naprosto milujou palacinky.

Zaver vaseho clanku byl nejenze neobjektivni, ale i zavadejici. Rada bych vam doporucila, abyste se pri dalsim psani drzela stejneho standartu jako u vaseho prvniho clanku a vyhnula se snaze psat popularne.

Zdravim z Londyna, Katerina
 Alena, autorka 
  • 

Re: Popularni psani? 

(5.5.2005 19:42:22)
Ahoj Katko,
moc dekuju za komentare k memu clanku.
On ten clanek byl hodne o nadsazce a bylo to minene jako fejeton, ne jako poucne cteni, je mi lito, jestli to z toho nebylo zrejme.
Ja jsem se taky snazila spis zamerit na to, jak vnimam stravovani mistnich lidi, nez na popsani typicke anglicke kuchyne; asi jako kdyby Anglican popisoval ceskou kuchyni stylem knedliky, maso, pivo, buchty - protoze to je pro nej novy a vnima lidi delat to. To ale ovsem neznamena, ze kazdy knedlo zelo zapite pivem pravidelne pojida.
Mimochodem jednu staroanglickou kucharku mam a mate pravdu, ze v ni jsou bezva recepty. :)
Takze jeste jednou dekuju a zdravim z Londyna do Londyna, at se dari.
Alena
 Jolana Dobešová 
  • 

Re: Re: Popularni psani? 

(5.5.2005 22:45:08)
Ahoj Alčo,tak si tady čtu a zjištuju ,že jméno autorky je mi známé!No ten tvůj sloh...to mne baví...ty ještě budeš slavná writer!God bless you dobešovi
 Ian 
  • 

Autorce clanku 

(17.5.2005 20:38:14)
Vazena Alenko,
Vas clanek o strave Britu mne velice pobavil a presvedcil o Vasi absolutni neznalosti tohoto tematu. Za prve, v Anglii je kazdy 9 clovek vegetarian, zatimco v Cechach je to kazdy 90. 57% britskych rodin nakupuje bio potraviny (organic food), v Cechach necele procento. Mytus o nechutne anglicke kuchyni je jaksi zastaraly, jelikoz vetsina britu se poslednich 100 let zivi kuchyni z celeho sveta. Nejoblibenejsi je indicka kuchyne a jeji nekonecne curry variace, recka, italska, thajska atd.
Dle meho nazoru pouze papouskujete nazory omezenych lidi a tlachate nesmysly, ktere nemate vubec podlozene.
S pozdravem

Ian Huntley
 LucieG. 
  • 

Re: Autorce clanku 

(17.5.2005 21:08:32)
No jo, to je prave ono, ta puvodni "nechutna" anglicka kuchyne uz totiz temer vymizela, protoze je vsude tolik jinych chuti z celeho sveta. A anglicane je zhusta vyuzivaji, proc asi???....A ze je kazdy devaty clovek vegetarian, no, opet - proc asi? Ze by BSE?:-) Zdejsi maso (zejmena hovezi) skutecne neni to z nejlepsich, snad jen skotske kravy se mohou chlubit jistym uspechem.
A ze 57% britu kupuje "organic food"? No, taky jsem nekde slysela, ze jediny rozdil mezi "organic food" a normalnim je to, ze "organic" se hnoji v noci, aby pestitele nikdo nepristihl:o))))
Tak ted me klidne muzete obvinit ze sucheho anglickeho humoru...:o)
 Ian Huntley 
  • 

Re: Re: Autorce clanku 

(17.5.2005 21:21:00)
Draha damo,
Doporucuji Vam vzdelat se v oblasti prumysloveho zpracovani masa a ekologickeho zemedelstvi. V Britanii vam kazde 16 lete dite vysvetli rozdil mezi bio a konvencnimi potravinami, kdezto Cesi jsou zaneprazdneni honbou za znackovymi odevy, zlatymi retizky, bilymi ponozkami a hlavne honbou za co nejlevnejsimi potravinami.
S usmevem

Ian
 Líza 


Re: Re: Re: Autorce clanku 

(17.5.2005 21:23:46)
Iane, s úsměvem se pouštíš pouze do jiných, zatímco vtípky na účet Angličanů ti nějak nejedou...pročpak?
 Denisa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(17.5.2005 22:29:43)
Protoze je pravdepodobne vegetarian a jak znamo absence masa rovna se absence dobre nalady :-))))
 Marta 
  • 

Re: Re: Re: Autorce clanku 

(17.5.2005 23:48:02)
Ian Huntley to mi neco rika.....aha - Holly Wells a Jessica Chapman!
Takze nyni anglicka kuchyne je vlastne indicka kuchyne a ostatni?? Ale my se bavime o anglicke kuchyni ne o ostatnich a o takovych delikatesach jako vanocni pudding a nebo oblibene cucumber sandwiches, mnam, velmi vego!

Za cim se honi prumerni Britove a prumerni Cesi, to je zajimave srovnani....v kazde zemi je neco jineho modni. Ono az ta moda dojde do CR, tak se taky Cesi budou honit za BIO, vis. Neboj.


 LucieG. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 9:00:09)
No jiste, Holly a Jessica, taky jsem nad tim premyslela:o)

On ma Ian evidentne krome jinych veci odlisnych od Cechu i odlisny smysl pro humor...Zapomnel jsi, Iane, ze Cesi maji krome tebou uvedenych zlozvyku jeste jeden postatny - umeji si totiz delat legraci sami ze sebe...

Krome toho - jeste jsem nikde jinde nevidela, aby se lide honili za znackovymi odevy tak, jako v Anglii...
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 12:30:53)
LucieG?

a ono se v anlgii jine, nez znackove obleceni prodava? Ja jsem zadne nevidela, zatim.Krome jednou jednoho trhu v Bath, neco na zpusob vietnamcu, ale to je po 10 letech jedine. Protoze i M&S je znacka, nebo ne?


Nevim, co kdo ma proti Anglickemu hovezimu, ja osobne jsem lepsi hovezi nikde na svete nejedla? Nebo vy snad ano? (neptam se vegetarianu)
 Psychouš 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 12:40:02)
Existuje i tečka, nejen otazník. :-)

Nevím čím se liší anglické hovězí od jiného hovězího, krom toho, že bylo donedávna krmeno masokostní moučkou, což bylo u nás zakázáno dokonce už za komunistů. A co způsobilo, že se u krav v Británii vyvinula naprosto příšerná mozková nemoc, která se může dokonce přenášet na lidi. Onemocnění a neodvratná smrt jsou nepředstavitelně hrozné. A inkubační doba je 20 i více let.
Tak asi tolik k "dobrému" anglickému hovězímu.
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 15:36:26)
Psychousi,

ve vetach tazacich se pise otaznik, alespon tatkto me to ucili ve skole.

Nemoc sielnych krav size vznikla v britanii, ale v Cechach, pokud se nemylym, je take. Navic, v soucasne dobe je tady maso kontrolovano daleko vice, nez kdekoliv jinde. Myslim ze kvalita potravin, nejen nasa, se s Cechamam srovnavat moce neda. Francie ma sice slusne hovezi, ale sami Francouzi ti reknou, ze VB je na hovezi specializovanejsi a maji velmi casto kvalitnejsi a chutnejsi maso.

 Marta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 13:40:36)
Ty jsi Lido bolehlav. To nevis, ze kdyz nekdo rekne, ze se lide honi za znackovymi odevy...tak mysli, ze jdou na trh do Bath a koupi si tam burberry balonak za 5liber apod?
To jaka je kvalita hoveziho zavisi samozrejme od rasy dobytka, ale i od pece o nej. Ja teda opravdu nejsem expert na hovezi a UK hovezi jsem si uz opravdu dlouho nedala, nicmene vyborne hovezi je ve Francii (nevim jestli nekdo pestuje vetsi mnozstvi druhu krav nez prave Francouzi - 43) a domaci hovezi od sousedky se jen rozpada, takze i v CR se najde....
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 15:07:02)
Marto,
je mi lito, zeti zpusobuji boleti hlavy.Jenom mam pocit, ze jsi me nepochopila.
Trh v Bath je ale pravdepodeobne jedine misto v UK, kde sezenes "neznackove" obleceni, jelikoz ostatni obleceni je znackove (samozrejme, znacky se lisi cenou a kvalitou)! POkud mel nekdo na mysli "drahe obleceni" pak se tyto nazyvaji "designer", a to je rozdil.

PS. pokud ale vim, tak mam pocit, ze se od Cechu v tomto smeru vubec nelisi. Jenom samozrejme "znacky" se lisi adekvatne k prijmum, tot vse.

 Marta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 15:34:31)
V bezne cestine se slovo "designer" pro "drahe obleceni" nepouziva a tak me taky neprekvapilo, ze LucieG pouzila zcela spravne slovni spojeni, ktere se v cestine bezne pouziva. Mimochodem v CR take vsechno obleceni, prodavane v obchodni siti, je znackove. A kdyz se rekne, ze se nekdo honi za znackama aut (nevim jake procento aut na svete nema znacku), tak si to taky nikdo nebude vysvetlovat tak, ze by dotycny touzil po Skodovce, tot vse.




 LucieG. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 16:24:10)
Lido, pojem "znackove obleceni" tady vlastne poprve pouzil Ian ve svem horlivem haneni ceskych zlozvyku:o) Nejen ze z jeho temer bezchybne cestiny usuzuji, ze je zrejme ceskym vegetarianem, nicmene jej i podeziram, ze pokud je tomu tak, ma nakonec i jisty zvraceny smysl pro humor, kdyz pouziva tuto prezdivku...Zpet k slovickareni:o) v Cechach se, pokud vim, ovsem Ianem uvedeny pojem "znackove obleceni" pouziva zcela bezne pro "znacky" typu Nike, Adidas, Levi"s, Replay, Benneton, Next, GAP...; verila bys, Lido, tomu, ze nekteri lide jsou pysni i na to, ze maji dziny "znacky" Kenvelo? Zrovna tak jako lidi v UK si na ulici dulezite vykracuji s taskou od Harrods nebo Harvey Nichols. Na opravdove "designer cloth" typu Luis Vuitton, Jean Paul Gaultier, Roberto Cavalli, Carolina Herrera, DKNY, atd. v CR moc lidi penize nema. A zatim existuje pouze jeden "outlet". Proste jsme neustale trochu pozadu..., vis co, Lido, zkus si nekdy na navsteve CR zajit do prazske Parizske ulice...
Re anglicke hovezi: Lido, ty jsi opravdu nepoznala lepsi hovezi nez anglicke? A to jsi letala na vikendy do Cape Town a do NYC? Mozna te manzel mel vzit spis do Argentiny, do Mexika...i evropske - ceske, spanelske, francouzske, dokonce i skotske hovezi - byva vyborne! Uz te nekdy napadlo, proc se do UK dovazi tolik hoveziho z Argentiny? (tipla bych si, ze to nebude kvuli imigrantum, kvuli tem se dovazi spis curry:-)).
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 16:33:26)
LucieG,

s temi znackami mas asi pravdu.

Ale co se tyce toho hoveziho, tak ja si opravdu myslim, ze hovezi v UK je nejlepsi a nejkvalitnejsi, co se tyce chuti, vzhledu, vareni apd. (do tohoto zarazuji i hovezi ze skotska). Zrovna Argentinske hovezi, ci hovezi z Mexika je hovezi, ktere se dovazelo vsude protoze bylo LACINE, ne pro svoji kvalitu (navic takovy argentinsky steak lezi v zaludku jeste mozna dalsi dva tydny). A jak jsem jiz uvedla, i sami Francouzi, pres jejich neprimerenou hrdost nakonec priznaji, ze to hovezi v UK je lepsi, ale oni ho z principu jist nebudou, jelikoz maji svoje.
Nevim, jestli na to existuje nejaka studie, je to muj nazor a take nazor mnoha "masozravcu" ktere znam (i kdyz se samozrejme mohu mylit jelikoz i kdyz jsem procestovala hodne, vsude jsem hovezi nejdla). Ale kdyz uz nic jineho, hovezi v UK se neda ani nahdou srovnavat s hovezim v Cechach. To snad musi uznat kazdy soudny clovek.
 LucieG. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 17:09:08)
Lido,

nevim, jak dlouho jsi nebyla v CR, ale kvalita potravin vseobecne se hodne zlepsila. To se tyka i masa. Rekneme - maso, ktere jsi mohla drive dostat jen od sousedu-farmaru, se nyni prodava v obchodech. Ja nejsem az takovy expert, ale muj manzel a jeho rodina si na dobre hovezi vylozene potrpi. A i par dalsich kamaradu ci znamych. No, ja se priucila rychle. Podle jejich (i meho) soudu je zdaleka nejlepsi hovezi prave argentinske (ma i svetovou povest...., na hodne jidelnich listcich se najde "argentinsky steak"), Mexiko ujde, CR je skvely, Francie ci Spanelsko rovnez (az po Argentine:-)), o anglickem hovezim jsem dosud neslysela nic dobreho..., my v UK kupujeme vyhradne to argentinske, i kdyz je DRAZSI! Kazdopadne takovy steak z ceske svickove (prave!), je hned v zavesu za nim.
Pokud Ian bude cist nasi diskusi, bude mu asi pekne blbe...:-)
Tak jen co se tyce zeleniny jeste dodam, ze velka cast sortimentu - mrkev, cibule, cesnek, brokolice, papriky, rajcata atd. (i organicke) prodavane v UK pochazi ze Spanelska...a neni to tak davno, co me rozesmala cedulka u nekolika druhu v Sainsbury"s, kde se pravilo, ze z duvodu spatneho pocasi ve Spanelsku se bohuzel nepovedlo vypestovat a dodat danou zeleninu...
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 17:30:58)
LucieG

ja sice do Cech moc casto nejezdim, ale kdyz jsem tam naposledy byla, tak jsem shanela nejake dobre maso. Vetsina masa byla v supermarketu balickovanych, ale opravdu "dobre maso" jsem jen tezko shanela.(Kam zmizely reznici?!?)
Mozna jsem ale jako "masozravkyne" (Iane, je to spatne?) prilis narocna, a i v UK chodim do specialnich obchodu, pokud chci opravdu dobre maso, Sainsbury zas tak skvele neni, to Weitrose nebo M&S je trochu lepsi. Ale i supermarkety jako Sainsbury maji porad daleko vetsi vyber kvalitnejsi potravin ve srovnani s CR. A take jiz velky vyber organickych potravin, i kdyz nejsem uplne zarputily zastance organickeho zbozi. Davam prednost cerstvosti.

PS: Ale argenticky steak mi opravdu nechutna, to maso je priliz tezke a "hutne"

Myslis, ze Ian ma rad skolacky?
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 17:31:22)
LucieG

ja sice do Cech moc casto nejezdim, ale kdyz jsem tam naposledy byla, tak jsem shanela nejake dobre maso. Vetsina masa byla v supermarketu balickovanych, ale opravdu "dobre maso" jsem jen tezko shanela.(Kam zmizely reznici?!?)
Mozna jsem ale jako "masozravkyne" (Iane, je ti spatne?) prilis narocna, a i v UK chodim do specialnich obchodu, pokud chci opravdu dobre maso, Sainsbury zas tak skvele neni, to Weitrose nebo M&S je trochu lepsi. Ale i supermarkety jako Sainsbury maji porad daleko vetsi vyber kvalitnejsi potravin ve srovnani s CR. A take jiz velky vyber organickych potravin, i kdyz nejsem uplne zarputily zastance organickeho zbozi. Davam prednost cerstvosti.

PS: Ale argenticky steak mi opravdu nechutna, to maso je priliz tezke a "hutne"

Myslis, ze Ian ma rad skolacky?
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 17:31:26)
LucieG

ja sice do Cech moc casto nejezdim, ale kdyz jsem tam naposledy byla, tak jsem shanela nejake dobre maso. Vetsina masa byla v supermarketu balickovanych, ale opravdu "dobre maso" jsem jen tezko shanela.(Kam zmizely reznici?!?)
Mozna jsem ale jako "masozravkyne" (Iane, je ti spatne?) prilis narocna, a i v UK chodim do specialnich obchodu, pokud chci opravdu dobre maso, Sainsbury zas tak skvele neni, to Weitrose nebo M&S je trochu lepsi. Ale i supermarkety jako Sainsbury maji porad daleko vetsi vyber kvalitnejsi potravin ve srovnani s CR. A take jiz velky vyber organickych potravin, i kdyz nejsem uplne zarputily zastance organickeho zbozi. Davam prednost cerstvosti.

PS: Ale argenticky steak mi opravdu nechutna, to maso je priliz tezke a "hutne"

Myslis, ze Ian ma rad skolacky?
 LucieG. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 17:36:05)
Lido,

reznici v CR porad jeste existuji (kvalitni), chce to jen vedet, kam jit. Zrovna tak, jako tady. I tady se kvalitni maso najde spis u mistnich rezniku nez v supermarketu. Sainsbury"s jsem zminila pro tu prihodu se zeleninou, ale jinak je vzdycky lepsi kupovat maso u reznika a ryby u rybare. Zrovna tak jako boty u sevce:o)

Nevim, jestli je Ian na skolacky, ale kazdopadne ma zrejme rad dobre propecene maso:o)))
 Lida+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 17:38:15)
LucieG,

a pravdepodobne i "mlade masicko".....
 LucieG. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 17:42:56)
Kdopak by rad maso jako podesev...
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 17:49:13)
LucieG

a take ma asi rad dva mlade steaky najednou......
 Marta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorce clanku 

(18.5.2005 13:40:54)
Ty jsi Lido bolehlav. To nevis, ze kdyz nekdo rekne, ze se lide honi za znackovymi odevy...tak mysli, ze jdou na trh do Bath a koupi si tam burberry balonak za 5liber apod?
To jaka je kvalita hoveziho zavisi samozrejme od rasy dobytka, ale i od pece o nej. Ja teda opravdu nejsem expert na hovezi a UK hovezi jsem si uz opravdu dlouho nedala, nicmene vyborne hovezi je ve Francii (nevim jestli nekdo pestuje vetsi mnozstvi druhu krav nez prave Francouzi - 43) a domaci hovezi od sousedky se jen rozpada, takze i v CR se najde....

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.