| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nedoceněná pochoutka: sušené ovoce

 Celkem 13 názorů.
 Lída 
  • 

Děti a sušené plody 

(8.3.2005 7:39:20)
Moje děti bez problému jedí sušené ovoce.Nevadí jim,že je scvrklé.Ale pravda je,že viděli nás jak to jíme a my jim jeden čas říkali když byli malinké, že to ještě nesmí a pak platí.Zakázané ovoce nejvíc chutná.
 Klára 
  • 

křížaly 

(8.3.2005 17:05:43)
Když mi bylo asi pět let, tak se u nás doma hodně dělaly křížaly. Tvrdila jsem, že je nechci, že mi nechutnají (= neznala jsem je, tak jsem říkala, že mi nechutnají). Už ten název - křížaly jako žížaly. Můj starší brácha je ovšem miloval. A když jsem je potajmu ochutnala i já, mohla jsem se po nich taky utlouct. Měla jsem ale starost, aby mě nikdo neviděl je ujídat...
 melounek 
  • 

Re: Děti a sušené plody 

(8.3.2005 19:43:42)
Chtela jsem se zeptat, jestli oxid siricity jde tak lehce umyt?? Mam pocit, ze ve vsech dostupnych prodejnach je jim ovoce osetreno, dokonce hodne prodavajici ani nevi, co prodava a na dotaz jestli je ovoce o.s.osetreno nemaji zadnou odpoved. Dik
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Děti a sušené plody 

(9.3.2005 19:17:21)
Ja mam susene ovoce hodne rada, ale nekupuju si ho prave kvuli tomu chemickymu osetreni. Podle me to nejde jen tak "splachnout" horkou vodou.
Osetreni musi byt napsano na vyrobku.
Bez teto konzervace jsem videla zatim jen merunky, a samozrejme patricne drahe.
Takze jsem se rozhodla, ze si koupim susicku a pripadne si navyrobim neco do zasoby.
 Martina M. 
  • 

Plísně 

(9.3.2005 8:18:01)
Sušené ovoce mám ráda, ale slyšela jsem, že je není vhodné konzumovat natož dávat dětem, protože může obsahovat plísně, které se tam dostaly při sušení nebo i potom. Tuším, že právě kvůli tomu je tam to sířidlo - aby ovoce neplesnilo, ale jak už bylo uvedeno v článku - sířidlo zase není moc dobré ke konzumaci...

Takže asi i sušeného ovoce jenom s mírou...

Martina
 Gábi, 2 děti 


Re: Plísně 

(9.3.2005 9:56:33)
O plísních se mluví hlavně v souvislosti s ořechy. Tenhle problém je i u vlastních ořechů - možná byste se divili, z čeho naše babičky pečou "to úžasné ořechové cukroví". (Dodnes si pamatuju na jednu babičku, která loupala ořechy a ofukovala "ty bílé nitky". samozřejmě také sbírala plíseň z vrchu kompotu nebo marmelády. :-(( ) Problém s plísní mají i ovesné vločky nebo rýže. Nevím také do jaké míry se omytím sušeného ovoce odstraní síření a kolik živin se naopak mytím odplaví ...
Jinak neznám nikoho z okolí, kdo by sušené ovoce neměl rád, rozinky, sušené švestky, fíky a křížaly byly oblíbené i za mého dětství. Problém u sušeného ovoce je také s koncentrovaným cukrem - je to docela kalorická bomba.
 Helena, dva kluci 
  • 

Suste doma ! Dva recepty na mlsani. 

(9.3.2005 9:48:39)
A proc si neususite ovoce doma?
Ceska susicka / pokud nemate akumulacky nebo nechcete pouzivat elektrickou troubu / nestoji zadne horentni penize.. Pokud vidim v obchode cenu za obycejne susene svestky,myslim,ze cenu susicky mate doma za jednu sezonu. Suseni neni zadna veda a skladovane krizaly v hezkych lahvich se zabrousenou zatkou, nebo v platenych pytlicich taky neurazi.Dobre ususene svestky ve spajzu nebo vplatenem pytliku nezplesnivi.
Susit muzete skoro vsechno ovoce: Svestky,jablka, hrusky ,banany, vyborne jsou susene boruky -jsou vynikajici proti prujmu ,susit muzete v susicce i zeleninu. Suseni krasne to provoni byt. Muzete rychle zakonzervovat treba jablka, co uz nikdo neji a lezi na mise
zcvrkla a nechce se vam do strudlu..
Vyrobit krizaly asi umi kazdy : Umyjete jablko a nakrajite na platky/ nebo na kolecka pres jadrinec, ktery nejdriv vypichnete skrabkou. Silu platku vam napovi praxe. Suche krizaly jdou ohybat.Stejne postupuji u hrusek. Hruskove krizaly u nas zmizi prvni.Pro snazsi orientaci mlsounu je krajim na kolecka.
Svetky a ostatni peckoviny suste zprvu zvolna a teprve kdyz trochu seschnou, muzete pridat na teplote. Pokud svestky zacnete susit zprudka, svestky se nafouknou a nekdy prasknou, nebo je pripecete.Suche jsou ve chvili, kdy jsou jeste vlacne,jdou ohybat , a u pecky jsou chutove stejne seschle jako na povrchu.U nekterych hodne sladkych svestek se uz behem suseni vyskytne bily cukr na povrchu. Oproti plisni to poznate snadno.Plisen neprijemne pachne.Idealni na svestky jsou akumulacni kamna.Ale i v obycejne troube to snadno zvladnete. Nekdo je susi nad ustrednim topenim. Chce to sehnat nejake uzke podlozky,co dobre propousti teplo, ale sita me pripadaji nevhodna .Mam porad pocit, ze do ovoce stoupa z ustredniho topeni plno prachu.Ovoce susene na ustrednim topeni asi budete muset trochu urychlit v troube.
Pokud se vam nebude zdat suche ovoce behem zimy dost suche, staci ho vysypat na plech a presusit.
Co s nim : Jist jen tak .
Do musli : nakrajte susene ovoce na kouksy a zamichejete do domaciho musli:
na lehce olejem vylityplech vysypejte pytlik vlocek a za obcasneho michyni uprazte do svetle ruzova. Pridejte libovolnou smes z techto veci : Dve lzice medu nebo dve lzice cukru nebo plechovku Salka ,pytlik kokosu ,orisky mlete nebo nasekane nebo cele, slunecnicova seminka ...a pod . Promichejte a vratte na kratkou chvili do trouby. Hlidejte. Vse se spoji do takove patlave hmoty . Vyndejte , pridejte rozinky, susene ovoce a pri chladnuti obcas promichejte, aby se vam udelaly male hrudky.Jeste se u nas tohle zobaci jidlo nikdy nezkazilo.A uplne idelani je pro pubose, co lezic na brise hltaji sve knihy a jedi vse, co jim podam na dosah, nevnimajic celkem co to je .Je to dobra a levnejsi varianta bramburku a susenek.
Vanocni svestky v cokolade:
Susene svestky kratce namocite do horke vody/ nebo rumu /a opatrne vypeckujete.Prazdne misto po pecce vyplnite sparenou mandli a napichnute na spejli namocite do cokolady. Date zaschnout na pecici papir.
Naprosto nejlepsi vanocni cukrovi ! Prideluji na kusy.
Hezke jaro /konecne /a plno dobrot behem roku preji . Helena
 Jarmusha,David 7/01,Diana 2/03 


Re: Suste doma ! Dva recepty na mlsani. 

(9.3.2005 23:51:49)
Teda Heleno,

Ty jsi mě fakt na tu sušičku nalákala - žasnu, jak to máš zmáknutý :-)
 Lucka 
  • 

Re: Suste doma ! Dva recepty na mlsani. 

(4.4.2005 14:28:23)
Dík za skvělý tip.Švestky v čokoládě znám ,jsou fakt super.Müsli jsem včera dělala poprvé a měly velký úspěch.Dokonce i manžel - zapřísáhlý nepřítel veškeré celozrnné stravy - ujídal a ujídal.Myslím ,že ty co zbyly vydrží tak maximálně do zítřka.Výborná a levná/!/ pochoutka.
 gaba 


My taky 

(9.3.2005 13:55:43)
U nás jde sušené ovoce taky nadračku.Sušíme jablka,hrušky bez šlupek,třešně,sladkovišně,švestky.Strýc suší i jahody.Jsou moc dobré,ale nemám jich tolik.Je to lepší mlsání než čoko a bonbóny.Naše tříletá dcera je jak divá,má to na příděl,protože by nejedla nic jiného.Nemám ráda kandované ovoce,tak přidávám do pečení sušené ovoce nadrobno krájené.
 Majka + 2x2 


Re: My taky 

(26.7.2006 17:14:11)
Taky jsem si pořídila sušičku na ovoce, máme neskutečnou úrodu meruněk, chtěla jsem se zeptat na nějakou literaturu nebo webovský odkaz, kde zjistit, jak sušit - postupy, příprava před sušením, za každou radu děkuji.
 Dan Mráz 
  • 

E 

(12.3.2005 12:49:38)
Připojuji se k upozornění na chemické látky v sušeném ovoci, je to opravdu děs a běs. Křížaly a všechno ostatní sušené doporučují doma udělané. Jen umytí opravdu nestačí. Jistější je nakupovat tam, kde je BIO certifikát, případně přímo na farmě. Kupujeme takto jablečný mošt v Košticích na pomezí Litoměřicka a Lounska, farma Karfíkův dvůr. Mohu doporučit! Víme, odkud je a můžeme se i podívat, jak ho vyrábějí - jen moštováním jablek, bez cukru, bez dalších chemických látek.
D.M.
 MajdaZ 
  • 

Re: E 

(12.3.2005 18:52:14)
Dane, do Koštic to máme kousek - dá se tam mošt jen koupit, nebo jen když přivezete vlastní jablka? Díky.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.