17.8.2007 21:55:04 MM, 2 kluci
Tak já se tedy připojím k Libikovi...
... - jsem také (skoro ;-)-vegetarián. Nejedla jsem přes 10 let vůbec žádné maso, teď občas rybu. O způsobu, jak tu vystupuju Gatto, si myslím totéž co Libik :-(, i když jsem sama kdysi vystupovala poněkud "dogmatičtěji" v diskusích vegetariánství, zdravé výživy atd., ale ne zas takhle! To jen odrazuje ty lidi, kteří by se o tématu chtěli informovat věcně.
Obecně mi vadí, že se často v různých článcích zaměňuje vegetariánství (což je širší pojem a existují různé podvarianty) a veganství (což je ten směr vegetariánství, který odmítá vše, co pochází od zvířat, tzn. např. i med, protože jsou vykořisťovány včely...).
Vegetariáni, kteří jen nekonzumují nic od MRTVÝCH zvířat (maso, sádlo, želatinu - tu "klasickou" z kostí...), ale přitom jedí mléčné výrobky, popř. i vejce, nemají problém s příjmem plnohodnotných bílkovin, protože ty v mléce a vejcích jsou také živočišné a tudíž identické jako v mase! S tím tedy problém není, a to ani u dětí (těm dokonce příliš živočišných bílkovin škodí - zatěžuje ledviny, pročež např. Sunar má menší obash bílkovin než obyčejné kravské mléko). Jediné co při této formě vegetariánství problém být může, je dostatečný příjem železa, právě u dětí. To je hodně obsažené v mase (obzvláště červeném), v mléku ale nikoliv. Je ale i v zelenině, ovoci, celozrnném obilí, luštěninách, pohance... atd., ale je nutné dbát trochu víc na dostatečný příjem těchto potravin a jejich vhodnou kombinaci - např. železo se líp vstřebává spolu s vitamínem C, ale špatně spolu s mlékém... Pokud to člověk uhlídá, problém není.
Ale naše děti stejně zatím maso dostávají (možná tak 2x za týden), později ať se rozhodnou sami zda ho jíst či ne. Jen jim ho nevařím - nedokážu prostě manipulovat s tím syrovým, krvavým masem a jakkoliv ho připravovat, ani to neumím (jediná výjimka je mražená ryba). Mladší synek dostává maso zatím spolu se zeleninou v podobě skleniček typu Hami apod.(dá se z nich udělat i docela dobrá omáčka na těstoviny apod. :-)), větší třeba tím, že mu občas koupím "baby šunku" (taková ta trochu "zdravější" s nižsím obashem soli a přidatných látek) nebo ho má ve školce, kde se vaří celkem zdravě, ale s masem. Takže tak je to u nás.
Můj muž maso jí, ale nemusí ho mít nijak často, dá si ho v práci k obědu, večer a o víkendech ho nepostrádá. Kdyby ano, tak si ho může samozřejmě udělat (třeba i pro děti), ale zatím je mu ta představa manipulace se syrovám masem taky nepříjemná.
Odpovědět