22.4.2006 17:53:06 Verča
Baklava - recept
BAKLAVA
Ingredience:
5 sklenic hladké mouky
na hrot nože soli
500g másla
voda dle potřeby
1 sklenice másla na potírání těsta
4 sklenice mletých ořechů (lze i z lískových ořechů nebo neslaných arašídů)
½ sklenice moučkového cukru
1 lžička mleté skořice
1 sklenice cukrového sirupu (ateru)
Postup přípravy:
Mouku, sůl a máslo dobře promícháme. Postupně přidáváme vodu a mísíme, až je těsto hladké a pružné, nikoli tuhé. Necháme odpočinout alespoň 30 minut. Těsto rozdělíme na 12 stejných dílů, které rozválíme na plátky asi 25 x 35cm. Plátky těsta poklademe na sebe a každý plátek potřeme rozpuštěným máslem. Na sebe položíme 6 plátků, povrch posledního plátku posypeme nádivkou, kterou jsme připravili z mletých ořechů, cukru a mleté skořice. Na nádivku položíme dalších 6 plátků těsta a každý plátek potřeme máslem. Povrch posledního plátku těsta potřeme zbylým máslem a celou baklavu nakrájíme ostrým nožem na kosočtverce, čtverce či jiné tvary. Pečeme v horké troubě dočervena 15minut. Hotové polijeme cukrovým sirupem.
Cukrový sirup - potřebujeme 2 sklenice krystalového cukru, 1 sklenici studené vody, 1 lžičku citrónové šťávy, 1 – 2 lžičky příchuti z růží nebo pomerančových květů (lze nahradit kouskem celé skořice). Cukr rozmícháme ve studené vodě a rozpustíme na mírném ohni. Jakmile začne vařit, přidáme citrónovou šťávu společně s příchutí a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí (asi 10 minut). Během vaření nemícháme, protože sirup by byl kalný.
Správnou hustotu vyzkoušíme tak, že na studený talířek kápneme trochu sirupu. Po vychladnutí by měl být tak hustý, jako řidší med.
Hotový sirup necháme vychladnout a použijeme buď ihned nebo v uzavřených láhvích či nádobách vydrží v chladu i několik měsíců.
(Já dělám jak baklavu tak cukrový sirup z 1/2 množství.)
Odpovědět