Více než 10 druhů cukroví
U nás doma se dělalo asi tak 8 -10 druhů, ale postupem času se to posouvalo k 15ti a od loňska jich je asi 16 - 17, podle toho, jestli se dělá "salám".
Obdivuji každou, která se s takovým počtem dělá v malém množství (chci říct od každého druhu trochu). To bych dělat nechtěla. U nás to děláme tak, že 16 druhů je rozděleno do 3 rodin (moje matka, sestra a já). Udělá se toho "kotel" a rozdělí na 3 hromádky. Jednotlivé druhy si mezi sebou proházíme. Navíc, každá už jsme na něco odborník nebo máme určité nutné vybavení (matka např. vanilkové rohlíčky protlačuje strojkem, která žádná jiná nemáme). Vyhovuje nám to a myslím, že tento způsob zachováme i když se nám rodiny ještě více rozrostou.
Líbil se mi ještě další trik mojí známé. Z jednoho druhu těsta udělá tři na pohled i chuť úplně jiné druhy cukroví. Tak jsme začaly z pracen dělat dva druhy. Obě těsta plníme do formiček a z části vykrajujeme tlustší placičky, opatrně, aby se těsto netrhalo. Tmavé placičky mažu ledovou polevou (bíloprůhledná) a sypu barevným zdobením. Světlé pracnové placičky dělám "polomáčené" čokoládovou polevou. Navíc světlé pracny jsou kokosové, takže placičky jsou "chlupaté" - využívám toho. Vykrajuji různá zvířátka, kde je efekt "kokosových vyčnívajících chlupů" na parádu.
Začínáme péct perníčky na přelomu listopadu a prosince a pak pokračujeme dalším pečením. V horkovzdušné troubě to po dvou plechách najednou jde docela dobře. V životě se u nás do Vánoc nesnědl jediný kousek cukroví, jíst se začalo až na Štědrý den a na balkoně druhy s největším počtem kousků v pohodě vydržely až do konce února.
Mimochodem, já tedy na to cukroví celkem ani nemám chuť, samozřejmě, obvykle chuť přijde, když už cukroví není ... ale nevzdala bych se toho. Přeji všem příjemné pečení.
Odpovědět