12.1.2005 22:29:26 sally
Re: střední cesta
Žijeme v Kalifornii, zákaz kouření (a pozor - i restaurace je místo VEŘEJNÉ) tu funguje v pohodě. Do restaurace se lidi chodí především najíst - ujišťuji vás, že jídlo, které můžete ochutnávat bez nezbytného nikotinu chutná výtečně.
Dále nevím, proč by - jak tady někdo píše - moje dítě nemělo patřit do restaurace. Chodí s námi v podstatě od narození. Určitě je přítomnost dítěte v restauraci zdraví mnohem méně škodlivá, než přítomnost nikotinu. V restauracích je samozřejmostí dětská židlička, a samozřejmostí jsou i děti obědvající či večeřící s rodiči. Většinou ani není problém objednat pro dítě jídlo - klidně i nějakou kombinaci, která není na jídelníčku. V naší oblíbené vietnamské restauraci Tomovi přinesou hovězí polívku s nudlemi, extra misku na vyfoukání, extra malou lžičku - a taky nůžky na rozstříhání nudlí :-))
Nezdá se mi, že by restaurace trpěli odlivem klientů. Pak samozřejmě exitují bary - dost často mají status "klubu" - právě proto, aby se tam kouřit SMĚLO (v soukromém klubu můžu mít pravidla jaká chci) - ale vzhledem k tomu, že do barů a klubů nechodím, tak moc přehled o tom, nakolik se kouří a nekouří nemám. Myslím, že oddělení restaurací (tj. zařízení, kam se jdou lidi najíst) od "hospod" a náleven, kam chodí lidi se opíjet a kouřit je docela funkční. Co zakázat kouření v prostorách, kde se jí na místě vařené jídlo (tj. zakouřená hospoda by si nadále mohla zachovat utopence a tatranky) a nechat kouření v barech a putykách - kam nekuřák chodit nemusí a mimina tam už vůbec nemají co dělat.
Odpovědět