Jana Vojíková, syn Tomášek 7 měsíců | •
 |
(4.5.2000 21:28:52) mohl by mi někdo poradit nějaké dobré a hlavně zdravé recepty, které bych mohla vařit Tomáškovi. (svačinky, obědy, večeře) Díky Jana
|
Šárka, syn 9 let | •
 |
(5.5.2000 15:52:54) Milá Jano, uz jsem Ti napsala před chvílí, ale zřejmě bylo na serveru něco v nepořádku a odpověď mi zmilzela. Takže to zkusím ještě jednou. Docela se mi osvědčily svačinky z krému buď puding vanilkový + tvaroh netučný, neslazený, nebo puding + jogurt ovocný (hladký bez kousků ovoce). Když jsem svého chlapečka pak později postupně přestávala kojit, najela jsem na polévky. Základem byla voda a sůl (eventuálně vývar z kousku libového masa), pak nadrobno nakrájené alespoň tři druhy zeleniny (mrkev, pórek, kapusta, růžičková kapusta, cibule, čínské zelí,...) a potom nakrájený brambor nebo ovesné vločky nebo těstoviny (malé: písmenka, hvězdičky)nebo rýže nebo předem uvařené sojové boby. Tak vidíš, co to dá kombinací. A chutnalo nám náramně oběma. Takže přeju dobrou chuť i Tobě a Tomáškovi. S pozdravem Šárka
|
|
Stáňa(39)+Ondra(6) | •
 |
(9.5.2000 15:08:27) Ahoj Jano, u mne už vzpomínky na miminkovská jídla pomalu blednou, ale přece jen možná dám ještě něco dohromady 1. svačiny: pokud jsme byli doma, tak čerstvé ovoce (strouhané nebo rozmačkané), někdy doplněné trochou jogurtu (bílého, živého), později i trochou rýžových corn flakes; pokud jsme jedli venku, tak kupovaná přesnídávka. 2. obědy: zeleninové polévky (základ byl většinou brambor a přidávala jsem obykle mrkev, růžičkovou kapustu nebo kadeřávek, hrášek, kedlubnu - prostě, co zrovna bylo k dispozici, Ondrovi nevadily ani dost netradiční kombinace, přidávala jsem i salát. okurku, hlávkový salát ap.), ze začátku jsem je dělala čistě zeleninové, později jsem občas použila vývar z kuřete, krůty nebo králíka a kolem roku už jsem sem tam přidala i trochu masa (opět drůbež). Všechno jsem zezačátku mixovala na kaši (dost hustou), později jsem zeleninu mačkala vidličkou a maso buď mixovala nebo hodně drobně krájela. přidávala jsem trochu (ani ne půl lžičky) rostlinného oleje 3. večeře - kaše, ze začátku rýžová (instatní), kolem roku i krupicová. Nemastila jsem, instatní jsem nedoslazovala, sypala jsem jen skořicí. Přidávala jsem ovoce (většinou strouhané jablko nebo banán). Do roka jsem Ondrovi vůbec nedávala pribináčky, kupované pudingy a různé jiné smetanové krémy (vše je dost sladké a tučné a většinou je tam i spousta různých chem. přísad), ostatně vyhýbám se jim ještě dnes (a Ondrovi to nijak nechybí). Pro děti do jednoho roku se moc nedoporučuje ani tvaroh (příliš mnoho bílkovin - velká zátěž pro ledviny), takže jsme s nimi začali taky po roce a spíš jen ojediněle. z ovoce se doporučuje být opatrná s pomeranči, mandarinkami, kiwi, jahodami - možnost kopřivky. Nejlepší jsou jablka, banán, broskev, nektarinka, meruňky, ze začátku je možné je i spařit. Dobré je i hroznové víno, ale s tím je dost práce (odstraňovala jsem slupku i zrníčka). Když si zalištuješ touto rubrikou zpět, jsou tu i odkazy na literaturu (Momčilová+Horan, Fořt), kde bys načerpala inspiraci. Nějaké recepty pro miminka vyšly i v časopise Dítě (duben) a před časem vycházelo něco i v časopise Nejlepší recepty - možná by to taky šlo použít jako inspirace (já jsem to moc podrobně nesledovala, protože to pro mne nebylo aktuální). Budeš-li chtít, můžeš se ozvat, něco bych Ti mohla příp. ofotit a poslat.
|
|
|