
 |
(17.4.2005 11:58:51) Holčinky, tak na pošestý, jako Pája :o))), ale mňam, mňam, mňam...
Pohankový chléb
400 g hladké pohankové mouky 400 ml vody 1 sušené droždí lžička soli lžíce cukru lžíce jablečného octa lžička kmínu lžíce oleje
Rozpustíme ve vlažné vodě cukr, sůl, ocet a droždí, přisypeme kmín. Elektrickým šlehačem umícháme po 2-3 minutách živé (dýchající) těsto. Nalijeme do formy na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet vyložené fólií na pečení. Necháme 30-40 minut kynou. Těsto je nutno po 25 minutách hlídat, vyskočí pak náhle nahoru a chléb překyne. Mezitím rozpálíme troubu na 225 °C a chléb pečeme na tuto teplotu 10 minut, pak dopékáme při 150-180-200°C zhruba 40-50 minut. Když už je zeshora chléb krásně tmavý, vyjmeme ho z formy, sejmeme igelit a položíme ho vrchem dolu a tak 10 minut dopečeme. Časy i teplotu je nutno vyzkoušet podle výhřevnosti trouby.
|