Saamajna |
|
(3.10.2022 14:48:07) Na kynuty buchty. Plneny tvarohem. Byl by nekdo, kdo ji doma ma, tak zlatej a napsal mi ho?
|
libik |
|
(3.10.2022 14:50:28) Jdu se po ní podívat, moc mě to zaujalo. Ale neslibuji, mám dům po výměně oken a před malováním, takže nic není tam, kde má být.
|
Saamajna |
|
(3.10.2022 15:00:53) 😅 Ted zijeme taky na stavenisti, soucitim!
Konecne delame detskou koupelnu v 1.patre: Coz znamenalo vybourat tu starou, sundat kachliky, zjistit, ze ti pitomci predmajitele tam naplacali spoustu sadrovych omitek a vseho moznyho, takze omlatit zdi az na cihly. Tu sut spustet po kyblikach z okna, 3 naplneny stredne velky privesny voziky (remelsnik nahore, ja dole, manzel furt v praci). Pak zjistit, ze tam neni jedinej (!) pravej uhel, takze omitat nekolima vrstvama aby se to dorovnalo. 25 pytlu à 25kg omitky nakoupit a nanosit nahoru... A tak dal...
|
Monika |
|
(3.10.2022 17:35:55) Samaanjo, to je vtipné,s těmi " blbci predmajiteli"
|
Saamajna |
|
(3.10.2022 17:58:19) Moniko, No ono se to neda vyjadrit jinak. Ja sice rekla "pitomci", to mi prijde trochu jemnejsi nez "blbci" ale popisuje je to stejne.
Holt mame starej dum, z dob, kdy se nejaky presny uhly moc neresily, pac vse se delalo rucne primo na miste, tak to urizli "pasujicne".
A taky jsme ctvrti majitele - a kazdej si to predelal podle svyho. Ti pred nama resili "aby to dobre VYPADALO a pritom ta renovace/ prestavba moc nestala". Podobnych chutovek jsme uz odkryli vic, uz jsme zvykli...
Treba polozena drevena podlaha v celym 1. patre NA STARYM KOBERCI! To jsme bohuzel zjistili az po par letech, pri prorazeni stropu na komin. Ted jdu do sebe, jestli mam jeste nervy na delani novych podlah. U mladsi dcery je v pokoji divnej zapach, co ho nedostanu pryc nicim - no a tak me napadlo, jestli to neni ten koberec pod drevem a USB deskama...
|
Monika |
|
(3.10.2022 18:32:43) Aha, tak já myslela, že jste nakonec museli pochopit, proč tam bylo tolik vrstev cementu pod dlaždičkami, když jste následně sami byli nuceni udělat totéž, abyste si zajistili pravé úhly
|
Saamajna |
|
(3.10.2022 19:39:02) Moniko, Neslo o vrstvy ale o SADRU! Ta nema v mistnostech s vlhkosti co pohledavat, ledaze touzis po plisnive zdi. Ale holt je levna, snadno se s ni pracuje a rychle schne. Tzv ROTBAND - je to nazev jednoho produktu ale uz je to u nas synonymem pro vsechny tyhle sadrovy omitky.
My tam ted delali omitku specialne pro koupelny - extra propustna, protiplisnova..(vapeno-cementova). Ale schne tempem 1mm tloustky za 1 den.
|
|
|
|
|
|
|
Pole levandulové |
|
(3.10.2022 14:54:40) Celou kucharku v pohode zdarma stahnes na ulozto.
|
Saamajna |
|
(3.10.2022 15:01:23) Je, diky, jdu hledat.
|
|
Saamajna |
|
(3.10.2022 15:03:15) Tady mi ulozto nefunguje, je to pro Nemecko blokly.
|
|
Saamajna |
|
(3.10.2022 15:04:22) Pole, Neslo by mi to poslat jako soubor mailem?
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(3.10.2022 15:08:47) "Kuchařku naší vesnice“ moje babička dostala, když se vdávala a vařila podle ní celá léta. A později z ním čerpala máma i já, když jsem začínala s vařením. Recepty, kde všechny ingredience naházíte do kuchyňského robota a za ideální teploty vám je vypracuje, si určitě dokážete najít. Jaký je ale původní recept? V babiččině kuchařce na straně 380 je to recept na „kynuté těsto tužší“ a hospodyňka má na výběr, zda zvolí těsto jednoduché nebo jemné. Postup a zpracování jsou stejné. Dnes bychom spíš řekli „dražší nebo levnější“. Posuďte sami. Na jednoduché těsto budete potřebovat: 1 kg polohrubé mouky nebo na polovinu smíchaná hladká a hrubá, 10 dkg tuku, 8 dkg cukru, 1 až 2 žloutky, 4 dkg droždí, necelé ¾ l mléka, citronová kůra, lžička soli. Těsto jemné, tedy dražší má všeho víc a seznam ingrediencí vypadá takto: 1 kg polohrubé mouky nebo na polovinu smíchané, 15 dkg cukru, 3 až 4 žloutky, 5 g droždí, více než ½ l mléka, citronová kůra, vanilka, lžička soli. A navrch na promaštění buchet do pekáče 10 až 15 dkg tuku. I když někteří tvrdí, že rukama a s láskou vypracované těsto je lepší než to bez práce připravené kuchyňským robotem, uznávám, že kvalitní ruční vypracování je zdlouhavé, potřebujete na něj dobrou mísu i vařečku a na konci budete cítit ruce. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, držte se postupu. Začněte tím, že si ohřejete trochu mléka a rozmícháte v něm část cukru s rozdrobeným droždím. Pod utěrkou nechejte na teplém místě vzejít a až potom se pusťte do pečení. Mouku prosejte do mísy a udělejte uprostřed důlek. Do důlku napřed vložte žloutky a tenkým pramínkem přilévejte kvásek, který hned vtírejte vařečkou do žloutků. Poté přidejte ostatní ingredience včetně rozpuštěného másla. Zapracujte vše do mouky tak, že budete vařečkou od škrabávat těsto z krajů mísy a pomaličku ji otáčet. Vznikne vám bochníček vláčného těsta, který už se nebude lepit. Nechejte jej na teplém místě vykynout až do zdvojnásobení velikosti. Čím je budete plnit, je na vás. Tradičně to bývají povidla, maková nebo tvarohová nádivka. V okamžiku, kdy je těsto nakynuté, můžete začít s odkrajováním pomoučněnou lžicí. Z 1 kg mouky budete mít dva velké pekáče buchet, což je 40 až 50 kusů. Každý kousek naplňte a dobře uzavřete. Na vymazaný pekáč se pokládají stisknutými okraji dolů a buchty je potřeba promazávat i mezi sebou, aby se nespojili v celistvou hmotu. Nelepte je jednu na druhou, nechejte jim prostor, protože ještě opět nakynou během pečení. Pečeme na 170 stupňů Celsia, půl až třičtvrtě hodiny.
|
Saamajna |
|
(3.10.2022 15:12:23) Martino, Diky!!!
|
Martina, 2 kluci |
|
(3.10.2022 15:13:54) Není zač, rodinné soutěže "kdo první vygooglí" mě vycvičily 🙂
|
Saamajna |
|
(3.10.2022 15:37:01) Hele ale v tom "jemnejsim" teste fakt neni zadnej tuk? Neni to chyba tiskarskych sotku?
Husa to pise stejne...
|
Stará husa |
|
(3.10.2022 15:41:53) Je tam 15 dkg tuku, jsem se asi přehlídla, promiň. Já holt nejsem žádná kuchařka, tak mi to nedocvaklo.
|
Saamajna |
|
(3.10.2022 15:49:24) Huso, I u toho jemnyho?
|
Stará husa |
|
(3.10.2022 15:52:07) Jo, právě u toho jemnýho.
|
|
|
|
|
|
|
|
Stará husa |
|
(3.10.2022 15:15:08) Mám Kuchařku naší vesnice z r. 1970. Podle ní je kynuté těsto na buchty: 1 kg polohrubé mouky 15 dkg cukru 3 až 4 žloutky 5 dkg droždí více než 1/2 l mléka citronová kůra vanilka lžička soli Tvarohová nádivka do buchet: 50 dkg tvarohu 10 až 15 dkg cukru 2 žloutky sníh ze dvou bílků citronová kůra rozinky vanilka Z těsta vykrajujeme v míse pomoucenou lžíci kousky, které klademe na pomouceny vál, prsty rozprostřeme a naplníme. Klademe je do pekáče vymazaného rozpuštěným tukem spojenou části dolů a přitom je mezi sebou promazeme tukem. Do pekáče je klademe volně, aby mohly ještě nabývat. Necháme je ještě 15-20 minut nakynout a dáme do dobře vyhřáté trouby péči. Po chvíli plamen zmirnime. Pečeme asi 1/2 až 3)4 hodiny. Z 1kg mouky je asi 40-50 ks buchet.
|
holkamodroočka |
|
(3.10.2022 16:25:00) Já jsem našla toto:
jednoduché těsto - 100g tuku jemné těsto: 150g tuku
|
|
|
Saamajna |
|
(3.10.2022 19:48:41) Tak jeden plech buchet (33 kousku) je v troube. Zbylej kus testa v lednici (0°C), zitra delam dal, dneska uz nemuzu.
Ale zatim ty v troube vypadaji uzasne.
|
|
Saamajna |
|
(3.10.2022 20:22:26) Jsou UZASNY!! Diky!
|
|
|