Bouřka |
|
(2.5.2021 10:00:05) Mám nějakou inspirační krizi. Mám kotel boršče, ve kterém stojí lžíce. Ale chtěla bych ještě něco nenáročného k tomu. Obvykle dělám pirohy, ale s těma se mi nechce dělat. Přemýšlím o vdolkách, ale kdyby měl někdo tip na něco jiného bez velkého crcání, ráda udělám něco zajímavějšího.
|
Okolík |
|
(2.5.2021 10:39:33) Boršč bych jedla s chlebem. Kdyby mi někdo ten boršč uvařil....
|
|
kysnutá knedla |
|
(2.5.2021 10:44:00) Bože, uvarte mi niekto kotol boršču! Čím vačší, tým lepší, tipujem, že by to mohlo pri správnom skladovaní vydržať aspoň 5 dní, to by som 5 dní nemusela riešiť jedlo pre seba, mňam!!!
|
Okolík |
|
(2.5.2021 10:51:23) Knedlo, taky bych chtěla 😉 Neznám asi osobně nikoho, kdo to umí uvařit a recepty na netu jsou zrádné...
|
Bouřka |
|
(2.5.2021 10:59:48) Vždyť to není nic těžkého , vývar s masem a hromadou zeleniny. Jen je to poněkud zdlouhavé, já si vývar dělám předem podle času, takže pak už jen naházím zeleninu. Dělám plus minus jako Maková panenka http://makova-panenka.cz/recepty/rusky-borsc-tak-jak-ma-byt-silny-vyvar-s-masem-zeleninou-a-cervenou-repou/
|
kysnutá knedla |
|
(2.5.2021 11:09:14) Díky za recept! Ja som naposledy šla na to tak, že som si opísala tie, ktoré sa mi zdali "ok" a z nich som potom robila výcuc, z každého niečo. Výsledok bol fajn, ale ten výcuc som si jaksik zabudla zapísať, či aspoň zapamatať...
|
|
Okolík |
|
(2.5.2021 11:10:22) Díky za recept!
|
|
Bouřka |
|
(2.5.2021 11:42:07) Jo řepu teda nevařím, ale peču.
|
Senedra |
|
(2.5.2021 11:45:32) Řepu ani nevařím, ani nepeču, ale do hrnce vyklopím velkou sklenici sterilované - už je připravená, nakrájená na kostičky...
Dělám si tedy vývar dopředu, zeleninu z vývaru vyhazuju a pak dávám další, osmahlou na másle.
|
Bouřka |
|
(2.5.2021 11:50:41) Já raději plátky než kostičky, upéct ji ve fritéze je raz dva, udělala jsem si nějakou navíc a dala si ji nastrouhanou s jogurtem a dochucenou česnekem
|
|
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(2.5.2021 11:08:12) Okolík, mám vážne podozrenie, že sa Bouřka len chcela pochváliť, že má hromadu boršču Veď predsa nie je možné, aby mal niekto problém "co k němu". Myslím, že 99,9% má problém "chci boršč, ale nechce se mi ho vařit".
Bouřka, nie, vážne, samozrejme že Ťa neupodozrievam z nekalých úmyslov, vlastne len obyčajne závidím
|
Bouřka |
|
(2.5.2021 11:39:25) knedlo, tak já mám jen touhu udělat k tomu něco zajímavého, ale nezdlouhavého, protože potřebuju čas a sílu na učení s dítětem Ale nemám nápad. Boršč je z pátku, ale k večeři se toho moc nesnědlo a včera zvítězili buřty. Jistí to ty vdolky, ale ráda bych vyzkoušela něco nového. Ale nějaké placky by mohly být třeba zajímavý.
|
Senedra |
|
(2.5.2021 11:43:52) Co palačinky?
Rychlé, chutné, zavděčíš se
Pětilitrový hrnec boršče míváme také, méně ho udělat neumím
Už mám v okolí dva zájemce, kterým hlásím :" Bude boršč, chceš zase? "
|
Bouřka |
|
(2.5.2021 11:47:39) Palačinky jsem zvažovala, taky lívance, ale nechce se mi moc smažit, raději něco do trouby. Asi půjdu zadělat na ty vdolky, udělam půlku obyč a druhou s vločkama a slunečnicí.
|
Jojona |
|
(2.5.2021 12:49:59) A das recept na vdolky na obe varianty? Ja bych nedelala uz nic, jen chleba k tomu, pokud je v nem dost masa. UZ MAM VARENI PLNE ZUBY!!!!
|
Bouřka |
|
(2.5.2021 13:55:33) No vdolky dělám nějak od oka, ale je to úplně běžný obyčejný recept, na půl kila mouky se dáva 200-250 ml tekutiny (většinou mléko, ale já často mísím s vodou nebo spotřebovávam zbytky jogurty, smetany...), 1 vejce, 100g másla, cukr podle toho jak sladký-nesladký je chci, sůl a droždí (já používám kolem 10g, nemám ráda, když je moct cítit a raději dýl kynu). No a když chci, tak do těsta vmísím ještě nějaký ovesný vločky v blíže neurčeném množství podle nálady, pak to chce trochu víc tekutiny nebo přidám něco opražené slunečnice. Peču v troubě, jdou i smažit, ale to je lepší bez semínek. Často zadělám víc těsta a kus strčím kynout do lednice a peču druhý den.
|
Jojona |
|
(2.5.2021 14:45:10) Nikdy jsem vdolky nedelala, jen takove tvarohove bez kynuti. A jak se pecou v troube? To se vyvali placka a hrnkem se vykrajuji kolecka. To jsem nekde videla. A asi jestou kynou a co dal?
|
Jojona |
|
(2.5.2021 14:47:11) A mouka hladka?
|
|
Bouřka |
|
(2.5.2021 14:56:36) Jo, přesně, nechá se vykynout těsto, pak placka, spíš tenčí a něčím vykrájet, nechat ještě cca 15 minut kynout a do trouby cca na 200. Můžou se něčím pomašlovat před vsazením, ale já je většinou nechávám jen tak, pokud už, tak spíš potřu jen mlékem než vajíčkem, pak mi to moc přimínalo žemle. Mouka hladká. Pečou se krátce, podle trouby kolem 10-15 minut, ne moc do hněda, pak jsou poněkud vysušené. Cukru se dává kolem 2 lžic na spíše neutrální variantu, ale moc to s ním nepřehánět, mají být maximálně mírně nasládlé. Soli o něco méně než do vysloveně slaného pečiva - tam dávám 2 lžičky na 0,5 kg mouky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
holkamodroočka |
|
(3.5.2021 9:23:22) Já mám tento recept: 250 - 500g hovězího žebra s kostí/hovězí přední 250 - 500g vepřového ramínka Uvařit s kořením, sůl, pepř
250g uzené plece nebo moravského uzeného - uvařit s kořením 500g červené řepy – uvařit ve slupce zvlášť do měkka 250g hlávkového zelí – nakrájet na nudličky, krátce povařit, scedit, nechat vodu 1 velká cibule – zpěnit 1 petržel ½ celeru 2 mrkve
Zeleninu nastrouhat na hrubo a orestovat s cibulí, zarestovat protlak 4 brambory – na kostičky, uvařit se zeleninou do měkka
1 protlak Bobkový list, pepř 150ml smetany 150ml zakysané smetany
Měkké maso obrat, nakrájet na kousky. Vše smíchat dohromady, přilít smetanu, vybrat koření, osolit dle potřeby Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou.
|
|
|
|
Černá kronika |
|
(2.5.2021 10:44:37) Dala bych boršč s chlebem a možná bych udělala jen nějakou rychlou sladkou tečku. Třeba puding.
|
mamoch |
|
(2.5.2021 13:08:30) Ano, puding bych si dala, boršč néééééé :)))
|
kysnutá knedla |
|
(2.5.2021 13:09:51) No, idem aspoň ten puding uvariť. Tam sa dá tiež vyřádit, a to za minimum námahy.
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(2.5.2021 14:22:08) já bych šla do pudingů - teda těch anglických, dělají se v troubě, a já je pak podávám buď na sladko s marmeládou, tvarohem, šlehačkou (jako vdolky) nebo na slano s kečupem (pro mne zakysankou), sýrem a česnekem
|
Bouřka |
|
(2.5.2021 14:29:42) Rose, tak hoď recept, já viděla akorát na vánoční a yorkshirský. Dnes jsou ty vdolky, ale třeba příště.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(2.5.2021 14:42:33) zkoušela jsem poměrně úspěšně tenhle recept https://www.apetitonline.cz/recepty/7809-yorkshirsky-pudink-a-pomazanka-z-uzene-ryby.html (teda bez pomazánky ) ale daleko častěji sáhnu po hotových z icelandu - taková oblíbená bleskovka k večeři
|
Bouřka |
|
(2.5.2021 15:28:52) Jo ten znám, kdysi jsem se inspirovala ve stylu Babica Plech na muffiny nemám, takže jsem udělala odpalované větrníky, přišlo mi to podobné. Místo uzeného pstruha makrela, křen jsem vynechala. Mělo to úspěch Iceland je předaleko, tak zůstaneme u vdolků
|
qéčko |
|
(2.5.2021 21:02:15) K boršči bych udělala pampušky s troškou koprovo-česnekového přelivu . Kdysi jsem to takto jedla v Kyjevě, je to pro mě naprosto luxusní a nezapomenutelná chuť.
|
Bouřka |
|
(2.5.2021 21:15:33) Pampušky jsem neznala, určitě někdy vyzkouším
|
|
|
|
|
|
|
Vážný2 |
|
(3.5.2021 18:38:48) Miluju boršč.
|
|
Tante Bante |
|
(3.5.2021 19:54:19) Přišla jsem v poslední době na dobré řešení otázky: NIC. Hustá polévka je víc než dostatečná. Pokud nemáte doma někoho podvyživeného a s velkým apetitem, je boršč kompletní jídlo.
|
Bouřka |
|
(3.5.2021 20:04:14) No ve všední den k večeři klidně, ale na nedělní oběd mám poněkud vyšší nároky
|
|
|
byvala radka |
|
(5.5.2021 13:13:34) se Ti divím, občas tu píšeš, jak jsi v chaosu, vyčerpaná, s děckama náročnýma a místo abys dala chleba a nazdar šla odpočívat, tak si vymýšlíš další pečení a vaření...leda bys tím relaxovala
|
|
|