magrata1 |
|
(27.3.2021 10:36:31) Mám si koupit k narozeninám zavařovací hrnec. No, a včil, babo raď! Projíždím internet a nevím, co vybrat. Pocitově mi je nesympatický vypouštěcí kohoutek, mám pocit, že to je prvek navíc, který není nijak důležitý, ale mohl by se pokazit (začít téct). Pak je mi nesympatický plastový dekl. Důvod k tomu asi nemám. Zkušenost nemám. A ještě dotaz k zavařování. Dají se v tom zavařovat dvě patra sklenic? Prosí, poraďte.
|
Lída+4 |
|
(27.3.2021 11:39:47) Vypouštěcí kohoutek je věc dost praktická, nemusíš pak ten hrnec plný vody tahat, abys ho vylila.
|
|
Analfabeta |
|
(27.3.2021 17:24:55) Magrato, nekupuj to, je to další krám do baráku! Kup si něco praktičtějšího, třeba tyčový vysavač se světýlkem ne na konci tunelu, ale na hubici (třeba toto: https://eshop.eta.cz/tycovy-vysavac-eta-milio-444690000-sedy-eta444690000/p561735/#detail
Proč? A proč s kohoutkem nebo bez něj? Takže: prošlo mi rukama xx hrnců, nakonec jsem je vyházela všechny, tolik místa zase doma nemáme. V čem je princip zavařování? V ohřívání spousty litrů vody, následného chlazení, vypuštění, naleješ další, zase ohřeješ...? To asi ne, že. Proboha, šetři si kapsu a nervy! Dneska naprosto s přehledem naskládám sklenice na plech, podleju přiměřeným množstvím vody, frknu do trouby, troubu zapnu na požadovanou teplotu, mimochodem na vyšší, než bych dosáhla v zavařovacím hrnci na plotně, napíšu si, v kolik hodin jsem to tam dala a kdy jsem dosáhla požadované teploty. NIKDY se mi nestalo, že by se něco zkazilo! Když se várka zavaří, vyndám, nechám zchladit a frknu tam další. Do hrnce naskládáš míň sklenic a zbytečně hřeješ spousty vody. Mimochodem, on to není ZAVAŘOVACÍ hrnec, ale kdysi se to jmenovalo PAŘÁK (obvykle na brambory pro dobytek. Taky se v tom teda ještě v 70.letech vyvařovaly plenky pro nemluvňata, to bylo ještě před nástupem automatických praček). Princip je v tom, že nezavařuješ ponořením do horké vody, ale v páře. Která má taky vyšší teplotu než horká voda. Akorát si musíš hlídat, aby se ti voda nevypařila, abys to nedělala nasucho. Ale neboj, tak žhavý to zase taky není. Magrato, šetři prachy a za ušetřený peníz jeď třeba na dovolenou!
|
magrata1 |
|
(27.3.2021 18:26:37) No, mně to v troubě nejde, zavařuju celkem hodně, občas vařím šunku, kde je důležité udržovat teplotu na 80°C, což jinak nezvládnu. Místa v baráku máme dost, hrnec odnesu do sklepa a ani o něm nevím, dokud ho znovu nepotřebuju. A navíc nenávidím vysávání. Vysavač jsem koupila dětem loni před Vánoci. Rozhodně nekupuju každý krám, třeba pomalý hrnec, rýžovar, friťák... Bez toho se obejdu. Hrnec chci a využiju.
|
neznámá |
|
(27.3.2021 18:46:53) Pařák a zavařovací hrnec je něco jiného. Vzala bych i s kouhoutem, přijde mi praktičtější a máme dost rodinných akcí, uplně v něm vidím třeba svařené víno.
|
|
|
Lída+4 |
|
(27.3.2021 18:38:01) Vidíš, Analfabeto, z mýho pohledu je tyčovej vysavač zbytečnej otravnej krám - kdo to má celý tahat. Zatímco zavařovací hrnec moje máma v sezóně užívá hojně a je moc ráda, že ho má. BTW, tu vodu přece nevylejváš po každý várce - vytaháš kleštěma a nasázíš další sklenice.
|
Analfabeta |
|
(28.3.2021 9:59:42) Lído, já nad tím "krámem" zase jásám. On totiž jak svítí těma ledkama, tak osvítí prach a tzv. mšinu, prostě drobné chuchvalečky prachu, které normálně nevidím. Já si myslím, že je doma čisto, ale když na to ten tyčák posvítí, je to úplně jiný kafe. Navíc je to hned po ruce, nemusí se to složitě montovat. Zase se u toho musí čistit Hepa-filtr. Ale sací výkon by to mohlo mít vyšší, to je fakt.
|
|
|
Bouřka |
|
(27.3.2021 18:41:11) Tak já zavařuju taky v troubě, ale fakt je, že leda tak marmelády, tam je jedno, jestli tu teplotu přesně dosáhnu. Leckdo je ani nezavařuje. Navíc po zakoupení externího teploměru jsem zjistila, že to co praví čudl a hlásí teploměr se teda výrazně liší. Magrata by asi navíc nejspíš pořizovala elektrický, kde si jeden tu teplotu nastaví a víc se nestará. Já bych to nevyužila, vystačím si s nastavitelným multifunkčním, ale pokud se hodně zavařuje
|
|
|
|