Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(17.1.2021 19:35:54) Jelikož se nedá nikam jezdit, vzala jsem zavděk chatou. Strávili jsme tam většinu léta. Živili jsme se grilováním. Je to letní sídlo, na zimu nevhodný, ale protože se stále nikam nedá jet, jezdíme tam i v zimě. Bereme to jako dobrodružství a stravu připravujeme v kamnech, naučila jsem se péct maso i palačinky na kamnech. Jsem městský člověk, je to pro mě exotika. Napadlo mě v té troubě zkusit upéct něco sladkýho, asi ve formě na biskupský chlebíček, protože trouba je úzká. Můžete mi, prosím, poradit jak na to? Jaká je v tý troubě asi teplota? Jak dlouho to péct a jaký těsto se tak nejlíp povede, když to nejde regulovat? Děkuji za všechny poznatky o pečení v kamnech.
|
Analfabeta |
|
(17.1.2021 20:06:23) Já bych tam dospodu dala cihlu nebo tašku. Ta když se vyhřeje, tak sálá a je schopná to teplo udržet. Jinak klobouk dolů před každým, kdo v troubě, která je vytápěná dřevem, dovede cokoli upéct. Ač umím kdeco, toto bych nedokázala. Teplotu v troubě měřily naše babičky vhozením kousku novin. Podle toho, jak rychle zhnědnul, odhadly teplotu trouby.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(17.1.2021 20:09:17) Maso nám jde báječně.
|
Okolík |
|
(17.1.2021 21:13:40) Tak jestli dobře peče maso, nebude to asi problém. Pamatuju si, že když jsme pekli v troubě na chalupě, tak si to vždycky šéfovala babička a střídavě přikládala "dozadu" k troubě a "dopředu" ke dvířkám. Nikdo jiný to s tou troubou tak neuměl ...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(17.1.2021 21:28:22) Tak já to asi zkusím.
|
|
|
|
|
Slonisko |
|
(17.1.2021 21:39:45) Já v troubě v kamnech pekla asi půl roku, určitě jsem dělala brownies a různý litý buchty jako třeba perník nebo makovec, mám takovej menší pekáček tak jsem to pekla v něm. A kynutý buchty myslím taky. Asi jediný s čím bych byla opatrná je piškot, jinak bych se toho nebála.
|
|
Cimbur |
|
(17.1.2021 22:59:15) Jde to. V kachlovych kamnech si posuneš v topeništi dřevo víc dozadu, abys troubu vyhřála, pak to zase stáhneš víc dopředu. V těch kovových malých prostě citlivě přikládáš a když to hicuje moc, troubu pootevřeš. Možná to dáš i napoprvé. Asi je lepší silný litinový nebo keramický pekáč.
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(17.1.2021 23:22:38) v kamnech bych čekala velký teplo, dost blbě se to reguluje, zato tam to teplo dlouho drží, dřív se v kamnech pekly kynutý buchty, asi bych zkusila právě ty, akorát jestli je úzký prostor, tak je otázka na čem to péct, do formy na biskupský chlebíček se moc buchet nevejde, v čem pečeš to maso? šlo by dát buchty do toho?
|
Monika |
|
(17.1.2021 23:23:53) Buchty jde dát do nádoby jakéhokoliv tvaru i velikosti. Třeba i do formy na bábovku
|
Yuki 00,03,07 |
|
(18.1.2021 2:04:58) buchty se samozřejmě dají dělat i v té formě na srnčí hřbet, ale jak jsem psala, moc se jich tam nevejde, stejně jako do formy na bábovku, já jsem včera pekla skoro ze dvou kilo mouky, to chce velký plechy, po takových srnčích hřbetech bych musela těsto chladit v ledničce a trvalo by to celý den
i když pokud by byla fakt krize a nebyla k dispozici jiná nádoba, dala by se zkusit srnčí obdoba kringelu, tenké vrstvy kynutého těsta promazávané směsí másla, cukru a skořice, potom to krájet na plátky
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(18.1.2021 2:06:57) a ještě jeden tip, právě v té formě na bábovku, kdysi jsem to zkusila jako zajímavost udělají se buchty, menší, několik různých náplní, a střídavě se dávají do té formy, po upečení to vypadá zajímavě
|
|
|
|
libik |
|
(17.1.2021 23:25:49) Tak trochu regulovat to jde, rozfajruješ, otevřeš dvířka, zavřeš dvířka
Kynutá těsta bych zkusila, buchty a koláče, nedělala bych bych brownies
|
|
magrata1 |
|
(18.1.2021 8:51:56) Chceš absolutní moučníkovou venkovskou klasiku? Pak udělej báleše. Z kynutého těsta udělej kolečka o síle 5-7 mm a průměru 6-8 cm. Tvaruj to na pomoučeném válu, aby to nelepilo. Cvilku nech vykynout (prostě si to předpřiprav a ber první ty, co jsi jako první vytvarovala). Peče se to na přímo na předem vydrhlé plotně. Prostě to dáš na plotnu, otočíš, až to zezlátne (mám ráda, když to má takové skoro spálené puchýřky). Pak se to potírá z horní strany rozpuštěným máslem, povidly a těmi povidly to plácneš do mletého máku s cukrem nebo můžeš jen máslo a mleté ořechy s cukrem, případně pod ořechy marmeládu. Je to starý recept ze Slovácka. Děcka to milují, musím to dělat na plynu na takové té železné plotýnce, protože bohužel nemám šporhelt
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(18.1.2021 9:13:44) To zní úžasně.
|
|
Peppa |
|
(18.1.2021 11:16:45) Ty dělávala moje prababička, přímo na těch plátech od kamen. Taky to mělo dvě trouby a tam pekla nejlepší kynuté rohlíčky plněné mákem.
|
|
takytakova |
|
(18.1.2021 12:18:36) Jejda ty my děláš chutě - pocházím ze slovácka :) Mamka na to taky má litinovou desku, já dělám normálně nasucho na pánvi - asi budou zítra na oběd :)
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(18.1.2021 9:12:41) Děkuju za rady a poznatky. Asi zkusím buď nějaký ten perník nebo něco kynutýho jako mazanec. Vál ani váleček tam nemám ani mouku a suroviny, musím si to připravit doma. Na plotně nic péct nejde, je zašlá s prasklinama. Trouba je mini a úzká musím něco nacpat do formy na srnčí hřbet.
|
magrata1 |
|
(18.1.2021 9:32:24) Že je zašlá, to nevadí. Ani ty praskliny. Normálně to za studena vydrhni buď jemným ocelovým kartáčkem nebo drátěnkou, normálně zasucha, omeť a je to, babička taky neměla novou plotnu. Odrhlo se to a pohoda. Bakterie na tom nejsou, prach a rez odrhneš. Až je to ometené, můžeš to přejet i mokrým hadrem, nějakým, co pak vyhodíš, protože bude totálně rezavý.
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(18.1.2021 12:22:13) když jsem na chatě chtěla válet tortilly a neměl váleček, stačila plechovka s pivem :)
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(22.1.2021 14:44:33) Hlásím, že jsem upekla biskupský chlebíček a povedl se. Forma pasovala do truby akorát.
|
|
|