Agniezska |
|
(5.1.2021 20:09:49) Poraďte, prosím, jak nejlépe uchovávat doma ovozel? Mam balkón, kde je zima, jinak krom ledničky, je všude celkem teplo (podkroví). Nechci chodit nakupovat denně ani obden a řeším, jak na to.🤔 Hlavně ta zelenina se kazí rychleji než bych ráda. Někde jsem četla, že je fajn ji nakrájet a uchovávat v ledničce ponořenou ve vodě. Funguje to? Nemáte někdo ten pytel na brambory, aby vydržely i v bytě bez sklepa? Tuším, že se prodávaly v Tchibu kdysi..
|
DaVinci |
|
(5.1.2021 20:23:22) Nakupují přes Tesco a zelenina cca týden v lednici vydrží. Jinak je to dost neřešitelná situace. Někdo řeší bednou odloženou polystyrenem na balkoně
|
|
Monika |
|
(5.1.2021 20:49:56) O skladování ve vodě jsem nikdy neslyšela. Zeleninu skladujeme buď v lednici (kupujeme jen, kolik se tam vejde, s častějším nakupováním nemám problém) nebo normálně v místnosti (rajčata např.), ovoce rovněž normálně v kuchyni, brambory, cibuli a česnek (případně i hlávku zelí, dýni a podobné trvanlivé) ve spíži (není moc chladná, ale 5 kg brambor spotřebujeme obvykle dřív, než se s nimi něco stane). Občas koupí manžel větší pytel brambor (na podzim, když jsou relativně levné) a ten pak bývá na balkoně (ovšem musíme myslet na to, aby nezmrzly). Máme sklep (sklepní kóji), celkem chladný, ale je plný kol a jiných krámů a pro brambory by se mi tam nechtělo chodit ... Bydlíme ve městě, tak prostě žádné extra zásoby neděláme, leda se naskytne fakt něco výhodného nebo dostaneme něco "domácího" v rodině, ale holt i to musíme celkem rychle nějak zpracovat.
|
Agniezska |
|
(5.1.2021 21:38:14) Tuším, že brambory se nemají skladovat vedle cibule, že pak rychleji klíčí.
|
|
|
Pole levandulové |
|
(5.1.2021 21:29:25) Tak to by mi taky zajímalo - sklep nemáme, tak mám zeleninu v mísách v kuchyni a ovoce na stole v jídelně, kupuji cca na týden dopředu a stíháme to spotřebovat do příštího nákupu tak akorát. Brambory a cibuli mám v komoře, ale opět jen v množství tak na ten týden, ne víc. Do lednice se mi to nevejde a ani by mi nějak nenapadlo to tam dávat, mám zafixováno, že lednice je vlhká a zelenina by dřív plesnivěla, ale třeba mi Angrešt, pokud sem bude psát, vyvede z omylu a já se ráda poučím.
|
Monika |
|
(5.1.2021 21:34:02) Lednice přeci mají speciální přihrádky na zeleninu (v dolním prostoru, kde by měla být trochu vyšší teplota a můžeš si obvykle nastavit vlhkost), takže počítám, že je normální tam zeleninu skladovat. Akorát co vím, se to právě nedoporučuje pro rajčata, že ztrácí chuť a možná i něco dalšího. Cibuli, česnek a brambory úplně nepovažuju za zeleninu
|
Pole levandulové |
|
(5.1.2021 21:39:01) Moniko, ano, místo tam na to je, ale my teda kupujem ze zeleniny převážně rajčata, papriky a okurky, pak nějaký ten květák, mrkev, salát a to mi přijde divný tam strkat. Ale jak říkám, bude to možná jen můj pocitový problém a dávat se to tam má.
|
Monika |
|
(5.1.2021 22:17:33) Strkám tam všechno kromě těch rajčat a přijde mi to O.K. Mrkev (a petržel a celer) se, pokud vím, ve velkém jinak má skladovat v chladném sklepě zahrabaná v písku (tuším, že vlhkém?), v lednici asi hlavně mrkvi víc hrozí plíseň, ale chuť mi přijde O.K. Kkvěták nějakou dobu určitě vydrží i "venku" (chlad by byl ale lepší), ale pro salát a salátové okurky mi přijde lednice jako zcela ideální. Papriky je možná lepší jíst, až se zase ohřejou na pokojovou teplotu, ale jinak se mi nezdá, že by jim skladování v lednici škodilo ...
|
|
Saamajna |
|
(5.1.2021 22:18:18) Rajcata a okurky ne do lednice, normalne v kuchyni. Ta zasuvka na zeleninu je chladnejsi, mam pocit 0°C? Tam nam to vydrzi neuveritelny dlouho.
|
magrata1 |
|
(6.1.2021 8:28:46) Zásuvka na zeleninu je teplejší. Neústí do ní otvory přivádějící studený vzduch. Chladnější je zásuvka na maso. My bydlíme v domě se sklepem. Sklep nemá být suchý ani moc vlhký. V suchém by zelenina a brambory seschly. Cibuli a česnek skladujeme v teplejší části sklepa spolu se zavařeninami. Kořenovou zeleninu, když dojde naše vypěstovaná a začnu kupovat nebo když naší načistím víc, dávám běžně do zásuvky na zeleninu. Kazí se až za dost dlouho. V kuchyni by z toho byly zvadlé ocásky. Týden až dva to vydrží v pohodě. Problém vidím u brambor, které v chladu přemění polysacharidy v oligosacharidy, proto jsou sladké. Na světle zelenají, což je úplně znehodnotí. Takže to je celkem oříšek. Nevím, jak bych to v bytě dělala, jsem zvyklá mít brambor větší zásobu v tom sklepě.
|
|
|
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(6.1.2021 9:51:55) Kořenová zelenina vydrží v lednici v pohodě 3 týdny. Citrusy také. Nemám balkon ani spižírnu, malý byt. Přesto kupuji ovoce a zeleninu minimálně na týden, spíš déle. Kromě banánů. Ty vydrží jen pár dnů. Brambory mám v košíčku překryté utěrkou v ložnici. Tam netopíme. Chystám se ušít si na ně pytlík. Ty v Tchibu mají strašně blbý rozměr. Uvažovala jsem o nich. Ten malý je tak na pár cibulí, ten větší tak 2 Kg brambor. To se ani nevyplatí skladovat
|
|
Fern |
|
(6.1.2021 12:34:19) Při těch možnostech cos nastínila,moc jinou možnost nemáš než častěji nakupovat.
U nás trrvanlivost zeleniny i ovoce pomohla hodně vyřešit nová velká kombilednice - šířka 70 cm see dvěma spec. příhrádkami v dolní části lednice na ovozel a maso,do které klidně strčím pytel s bramborama,když tam není maso nebo jen málo.Mrkev či brambory mi tam takto vydrží i několik měsíců, koupím 10kg pytel brambor z farmy,rozdělím je do několika menších pytlů a dám do ledničky a mám vystaaráno. Zrovna tak jabka,mrkev, červ.řepu atp.Ale máme nyn už výhodu,že jsme jen 2,takže ovozel se v lednici může roztahovat trochu na úkor ost. potravin. Jinak máme sice RD,ale záměrně bez sklepa,takže s tím prostorem je to podobné jako u vás. nemožno skladovat např. v garáži,bo by to požraly myši,totéž i zahr.domek,např.
Ale nám to takto vyhovuje,budovat sklep pro běžnou rodinu jen kvůli uskladnování ovozel se opravdu fin.nevyplatí dnes a nevyplatilo by se nám to ani při stavbě domu před 15 lety.
|
|
angrešt |
|
(8.1.2021 13:27:30) nakrájením dochází k oxidaci toho ovoce a zeleniny, tj. k úbytku křehčích vitamínů. Ponoření do vody to brzdí, ale ne úplně, navíc se tam pak můžou množit nějaké věci, které člověk nechce. Pokud nakrájené ponořovat, tak do kyselého nálevu. Ten chrání mikrobiologicky a zároveň zvyšuje stabilitu vitamínu C.
Brambory mám ve spíži, ale když jsme bydlela v bytě, měla jsem je v polystyrenové krabici na terase. Bramborám vadí velmi nízké, mění se v nich pak polysacharidy na kratší a sládnou. Navíc jim vadí navlhnutí, rychle plesnivějí. Tj. v lednici by brambory být neměly, to už je lepší i pokojová teplota, za týden nenaklíčí. Je potřeba je dobře chránit před světlem, jinak se v nich tvoří solanin.
V lednici (lednice mají uvedeno, co je zásuvka na zeleninu, mají to různé lednice různě) by mělo být to, co obvykle i obchody mají v ovozelovém oddělení v chlaďáku :) tj. by měl být salát, bylinky a vůbec vše lupenaté. A tady přijde ke slovu ta voda - pokud lze, je dobré to tam mít jako "ve váze" s malým množstvím vody, pak to neusychá. Salát třeba uříznutým košťálem na talířku s troškou vody. A vodu pravidelně měnit, jinak to začne hnít.
Ovoce povětšinou do lednice nemusí, tam jen to, co mají v chlaďáku i v obchodě, tím se dá snadno řídit. Tj. borůvky, maliny...
To, co je balené v plastu (okurky) by při pokojové teplotě plesnivělo. Takže buď s plastem do lednice, nebo mimo lednici vyndat z plastu. Pak to tedy zas rychleji vysychá.
|
|
|