| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí

 Celkem 41 názorů.
 Lefff 


Téma: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 18:14:10)
Plánuji zítra poslat krabičku cukroví kamarádovi do Rakouska. Je mi jasné, že vanilkové rohlíčky, sádlové koláčky, linecké, pařížské tyčky, kokosky a pusinky transport přežijí v pohodě, ale můžu poslat i plněné ořechy, šuhajdy a medovníkové kuličky, když v ořeších bude krém s máslem a kapkou rumu, čokoláda v šuhajdách obsahuje máslo a smetanu a v medovníkových kuličkách je salko? Přežije cukroví skladování na poště a v depu tak, aby konzumaci pak přežil ve zdraví i příjemce?
Děkuju ~x~
 angrešt 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 18:45:21)
Leff, tady jsem k trvanlivosti cukroví psala minulý týden článek.
http://celorocnikucharka.cz/2020/12/03/kdy-pect-na-vanoce/

Jinak loni jsme posílala poštou do Německa, takhle kolem Vánoc to slušně vázlo a šlo to dva týdny (a to jsem to dala doporučeně a běžně mi i obyčejné balíky chodí do Německa do pěti dnů max.) , ale počítala jsem s tím a byly tam jen věci sušší a trvanlivější.
 Lefff 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 18:58:42)
Angrešte,
děkuju moc! ~x~
Takže ořechy, šuhajdy a medovníkové koule radši vynechám, byť je tam spousta cukru. A budu se modlit, aby jim to nedošlo až na Silvestra. Ta dodací lhůta mě děsí ~n~
 La Pepa 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 19:17:08)
Posílala jsem balík přes PPL do Německa před 14 dny a šlo to týden.
Tedy nikoliv cukroví, ale rum, med, marmelády a knihy. Do Belgie to šlo 10 dní, ovšem ve finále jim to hodili z auta rovnou za plot, rozbil se med a marmeláda, rum byl naštěstí odolnější.
 *Kate* 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 19:39:01)
Tak to naštve:(
 Lefff 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 19:44:58)
To je děs ~q~
 angrešt 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 20:26:21)
Leff, hádám, že letos budou dodací lhůty ještě delší, vzhledem k covidovému přetížení všech přepravních služeb, včetně pošty :(
Možná bych to poslala až někdy mezi svátky, podle mě to dojde ve stejném termínu, jako když to pošleš teď, a stráví to míň času někde v depu.
 Lefff 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 20:49:34)
Angrešt, děkuju ~x~ Problém je v tom, že příjemce se bude o svátcích vyskytovat ve Štýrsku, kam mu to budu posílat, a těsně po svátcích se bude vracet domů do Tyrolska. Letos to bude hodně dobrodružné...
 Lefff 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 7:02:27)
~8~ Co, propána, na těch poštách dělají?!
 Lída+2 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 7:27:17)
Lefff, posílám doporučené dopisy: až do velikosti 45x35x4,5cm bez problémů jsou i ekonomicky druhý den na místě. Celou tu dobu září-vánoce.

Nevím proč ty za příplatek(mají tam být druhý den, tam nejsou) jdou 3 dny. Na poště mi to nikdo neumí vysvětlit. Takže vím, že ty takto poslat nemůžu.

Jedu v ekonomických RR-doporučený dopis.

A zásilkovna to je smutné čtení, každý druhý balík co posílám čtu toto:
Tuto pobočku nelze momentálně vybrat jako cíl vašich zásilek z důvodu plné kapacity
 byvala radka 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 12:41:51)
pošty jako pobočky jsou o.k.
nemají překladiště - prostory, třídící linky a lidi, minule někdo od nich ve zprávách říkal, že takové investice vybudovat by trvalo rok a že s kovidem nikdo nepočítal (online nákupy v době zavření)
 Hanka 75 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 19:43:06)
vznesla jsem dotaz ohledně skladovatelnosti vosí úlů v předchozí diskusi k cukroví-polevě, tak už to vím, díky
ještě jsem se ptala na další věci pokud bys měla čas a chut, hlavně asi jak s vajíčky syrovými v tradičním cukroví, čím je nahradit ? všude jsou uváděné, ale je to rizikové ne ? a klasický sníh-cukr na zdobení to nevadí, ten zaschne a salmonela či co jiného nepřežije nebo se pletu ? po jaké době to je příp. bezpečné je-li tedy ?
 angrešt 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 20:25:08)
s vejci je potíž.
Kdysi nebyla tak riziková, salmonela nebyla vůbec tak častá. Rozšířila se různě s masovými chovy slepic plus nedodržování čistoty.

Takže kdysi byla syrová vejce menší problém. Navíc když se použila fakt čerstvě snesená, bez skladování (při němž můžou navlhnout a salmonela pak přes skořápku snáz pronikne...), tak taky bylo riziko menší.
Další věc je možná změna virulentnosti salmonel. Údajně (ale tady nedodám solidní zdroj, je to jen podle ústního sdělení:) ) kdysi býval průběh salmonelóz mírnější a začal se postupně zhoršovat a zatímco ubývalo pravého tyfu, tak průběh salmonelóz se zhoršoval a někdy začal skoro až připomínat tyfus. Znovu upozorňuju, že jsem k tomu nedohledávala žádné validní zdroje.

Salmonela v běžných úpravách typu sníh, bílková poleva... v klidu přežije. Ničí ji var (resp. teploty někde kolem těch 80 st.) a nízké pH, tj. existujou triky na domácí pasterizaci žloutků v mikrovlnce s citronovou šťávou... nezkoušela jsem. Bílková poleva se taky dá doplnit trochou citronové šťávy, to salmonely nerady.

Tj. je potřeba se postarat o to, aby nebyla v těch vejcích, které člověk použije.
tady bohužel - nejbezpečnější jsou klecová vejce, nejrizikovější domácí, mezi tím riziko stoupá s různou měrou kontaktu slepic v chovech.
Vejce v obchodech v ČR na tom nejsou tak špatně, díky očkování slepic proti salmonelóze.

Existují i různé varianty, jak vejce salmonel zbavit, než jdou do obchodů, různé formy ionizujího záření a tak, ale nevím, jeslti se vůbec teď něco z toho v ČR používá, při pokusech to tu zavést před lety to vedlo k velkým protestům a nevím ani, jak to dopadlo.
 Sněhulka a sněhuláčci 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 22:22:35)
Angrešt, a máš nějaký tip, jak syrové vejce v krémech do vánočního cukroví nahradit? Nebo ho jde prostě jen vynechat?

A "bezvaječný" sníh či něco na zdobení perníčků asi nejde, co?:-)
 angrešt 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 22:29:46)
Sněhulko, já vejce do krémů dávám výjimečně (do cukroví vůbec), ale když, tak je taky šlehám v páře s cukrem.

Ona je to taky otázka dávky, i když ta je u salmonel vcelku malá, ale.. prostě té polevy na perníčku je fakt málo. A jak už jsem psala výš, pomůže do té polevy přidat citronovou šťávu. Kyselé prostředí salmonely ničí.

A pak se taky dají koupit pasterované žloutky a snad i bílky, v takové krabičce, vypadá to jak smetana:)

Proto třeba bez obav a běžně dělám doma holandskou omáčku :) V té je tolik citronu, že ani neprovařené žloutky nejsou problém.
 petluše 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 6:50:26)
A stává se že má někdo salmonelu z perníčků? Vím že můj strýc mluvil o tom, že velkochiv je bezpečnější kvůli přenosu ptačí tuberkulózy na člověka (byl veterinář do důchodu šel v roce 1990).On tvrdil že t domácího volného chovu se mohlo chytit kde co, dneska že to kontrolují.
 Sněhulka a sněhuláčci 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 9:43:08)
Angrešt, tak prosím poraď pár (ale snadných, pro běžné smrtelníky~:-D) receptů na krém bez vajíčka!

Nikdy jsem krémem neslepovala, pouze marmeládou. Ale strávníci si žádají... Jakou to má prosím s krémem trvanlivost? Musí to být v lednici? Kdy to můžu dělat, když potřebuju, aby to vydrželo do 27mého?

A kdyby to byl třeba krém z másla a šlehačky, pouze vyšlehané, fungovalo by to? Že by to bylo lehčí, než pouze máslový. Vydrželo by to týden? A "nespadlo" by to, nerozteklo by se to?
 angrešt 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 9:54:59)
Sněhulko, trvanlivost s krémy jsem popsala v článku :) Já sama to dávám všechno hned po dohotovení do mrazáku a odtud si průběžně odeberu třeba na tři dny. Tím mám vyřešeno, že mám spolehlivě dobré nezkažené cukroví do cca Silvestra a nestydím se ho nosit blízkým v krabičkách až do té doby.

Tak třeba teď jsem plnila išlské dortíčky - dělám klasické rakouské, tj. ty se plní čokoládovým krémem s trochou třtinového rumu. Recept jsem psala do článku:

Pak plním máslovým krémem makronky, letos je dělám s yuzu, tj. rozmixuju máslo s nakládaným yuzu (kupovaným hotovým). Když dělám z jiného ovoce, tak krátce rozvařím ovoce s cukrem a pak to po vychladnutí rozmixuju s máslem a plním takovými ovocnmi krémy - minulý týden mangovým:)
Stejným způsobem jde i jen rozmixovat máslo s marmeládou, když není příslušné čerstvé ovoce, akorát to pak má takovou míň svěží chuť.

Krém jen z másla a šlehačky se týden neudrží, navíc obsahuje opravdu moc tekutiny, tj. trvanlivost odpovídá dortu :) Kdybych chtěla krém bílý, tak bych udělala z másla s bílou čokoládou. Tím jsem občas plnila schwarzwaldské košíčky (z pracnového těsta, s višňovým džemem a tímhle krémem a polité čokoládou)
 angrešt 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 10:29:10)
nevložila jsem ten odkaz:)
https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/islske-dorticky-cukrovi-oblibene-i-na-cisarskem-stole.html
 Stáňa * 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 14:14:59)
Ty moje mají náplň úplně jinou - marmeláda + ořechy + piškotové drobečky + rum (hodně ~:-D)
 angrešt 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 14:36:21)
No, to je to, co koluje po Čechách a vlastně to jen používá název :)
Dělala jsem kvůli tomu článku tehdy docela pečlivou rešerši a ačkoli se rakouské recepty maličko vzájemně odlišují, tak s českými "išlskými" nemají společného skoro nic:)

Mně chutnají teda moc i ty české, jen je to jiné cukroví :D
 angrešt 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 14:43:14)
Mimochodem, zrovna jsem išlské dodělala, tuhnou venku, aby mohly do mrazáku :D A je s tím patlání, jak je musím v mezikrocích předchlazovat, aby ztuhl krém, pak aby ztuhlo to potření džeme, pak ta poleva, aby se na ni daly kreslit ty čáry... piplačka ~t~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 14:51:38)
To máš na to cukroví zvlaštní mrazák ? Krabice s cuktovím by se mi tam nevešly ani kdyby byl úplně prazdný. A to teď není, naopak je narvaný i bez cukroví. Zní to hezky, ale prakticky si to nedovedu představit.
 angrešt 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 15:03:18)
Inko, ne, nemám, ale dělám cukroví vlastně vcelku málo, není to pro mě nic vánočně důležitého :) Takže dělám celkem malé dávky, každý druh se vejde do vcelku malé krabičky a zabere mi to možná tak půl šuplíku celkem:)

Jako vánoční pečivo dělám anglický Christmas cake (ten se napájí alkoholem ve spíži a mrazák nezabírá), tvarohové štoly, vánočky... a když nesu někomu dárkové vánoční pečivo, tak mu upeču většinou francouzské buche (tohle bylo zrovna pro kamarády:) ).


A pak spíš během Vánoc dělám různé čerstvé dezerty, ovocná želé, čokoládové a alkoholové pěny a tak:) Moc na pečivo, které není nejmladší (i když ten mrazák samozřejmě stárnutí hodně zpomalí), prostě nejsem :)
 Rodinová 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 15:04:48)
Angreste, to zni a vypada bajecne, jsem fakt rada, ze nejsem tvuj manzel ~:-D
 angrešt 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 15:06:15)
Rodinova, manžel toho zase tolik nevyfásne ~t~
Velká část lahůdek plynule opouští naši domácnost ~t~
 Rodinová 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 15:08:51)
A kterym smerem tak zhruba ... kdybych nahodou mela cestu ~t~~t~
 angrešt 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 15:10:42)
no na Prahu, na Prahu... ~t~
 jak 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 15:23:12)
Angrešte,jsi teda pro mě kuchařský démon:).
 angrešt 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 19:33:26)
jak, nojo, jedna z mála činností, která se dá snadno provozovat s dětmi doma ~t~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 19:39:49)
Jé, poleno jsme vloni taky dělala. I s houbama.
Ale všichni chtěj cukroví, rozdávám asi deseti lidem.
 Sněhulka a sněhuláčci 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 14:00:09)
Angrešt dík, jdu mixovat máslo s čokoládou:). Ale asi teda až v pondělí, abych to nedělala moc dopředu...
Tip s mrazákem je super, ale já nemám v mrazáku vůbec místo, ale fakt vůbec:(.
Dám to pak teda za okno v nějaké dóze, kam nemůže vlhkost zvenku...
 Senedra 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 6:36:53)
Sněhulko, na perníčky dávám bílkovou polevu a doufám. Do vosích hnízd dám místo žloutku vaječňák nebo salko, někdo mi radil, ať hodně najemno nastrouhám vařený žloutek ( nevyzkoušela jsem).
 KoproFka 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 19:37:40)
Snehulko, na pernicky staci jen cukr a citronova stava vejce vubec neni potreba.... a je to chutove mnohem lepsi, jen s tim citonem~R^
 Hanka 75 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(19.12.2020 5:56:40)
Ano to je dobré, ale to jsou takové ty měkké perníčky ne ? Já v původním dotaze na Angrešt ohledně sněhu-cukru na perníčky, myslela takový ten na zdobení, co se dá do kornoutu a dělají - kreslí se s ním na perníčky (často "tvrdé") různé obrazce, zdobení, obrysy... není to jako poleva. Ty asi myslíš tu polevu cukrovoucitronovou na "měkké" perníčky, ne ?
 Hanka 75 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(19.12.2020 5:54:12)
Angrešte díky, přečetla jsem zde všechny tvé příspěvky, tak jsem zase chytřejší :-)
Ještě jeden dotaz bych měla a to jak dlouho lze uchovávat v chladničce linecké ořechové, linecké klasické, linecké kokosové (pakliže se to s nebo bez ořechů, kokosu.. liší). Totiž v receptech se píše udělat těsto a nechat v chladu min 2 hodiny odležet. Tak já takto dělám a ten den pak upeču z těsta cukroví. Ale někdy se mi to nehodí ten den, něco do toho přijde a čas pak mám třeba až o víkendu, navíc pak by to šlo s dětmi., které rády pomůžou vykrajovat... . takže, můj dotaz zní, jak dlouho mohu těsto nechat bezpečně v chladničce (třeba zabalené do potrav. folie) než z něj upeču cukroví (dám do trouby). Díky
 Sněhulka a sněhuláčci 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 20:05:01)
Lefff, bohužel neporadím, ale medovníkové kuličky zní skvěle, nepodělila by ses o recept? Je to nějaká náročná patlárna (to bych to rovnou vzdala...)? Dík! :)
 Lefff 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 20:47:43)
Sněhulko, dělám pár let tyto jednoduché medovníkové kuličky a děti je milují.
 Sněhulka a sněhuláčci 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(16.12.2020 22:18:58)
To zní dobře, dík za tip!
 Lefff 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 7:00:50)
Taodvedle,
letos jsem je dělala poprvé, a to jsem si ještě upravovala recept, protože jsem neměla BB pudink a chtěla jsem vyzkoušet i jinou náplň. Takže z původního receptu nezůstalo skoro nic, jen podstata čokoládového košíčku s ořechovo-rumovo-nějakou náplní.
Máma dělávala kdysi šuhajdy podobné těmto
 Lefff 


Re: Trvanlivost cukroví - zaslání do zahraničí 

(17.12.2020 11:15:45)
Já tentokrát dala jen čokoládu, tuk a cukr. Náplň mě napadla namočené švestky rozmixované s rumem, cukrem, hřebíčkem, skořicí a citrónovou šťávou. Takové nešuhajdy, co vypadají na pohled jako šuhajdy :-) S mandlí nahoře se to dá jíst. Ale příště už je taky dělat nebudu. To jen každý rok k tomu, co dělám obvykle, vždy přihodím nějaký experiment.
Základ máme vždy vanilkové rohlíčky, linecké, marokánky, plněné ořechy, pařížské tyčky, sádlové koláčky, medovníkové kuličky, karamelové špičky, vosí hnízda, pusinky, kokosky - a zbytek experimenty. Někdy se to uchytí, jindy ne. Co už ~:-D

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.