| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Dnešní pečení aneb Katastrofa

 Celkem 83 názorů.
 Kivík 


Téma: Dnešní pečení aneb Katastrofa 

(5.5.2020 20:01:27)
Muž si dnes posteskl, že by si dal něco sladkého a jestli bych něco neupekla. A protože jsem měla ještě neuklizeno z vaření a taky plno energie, rozhodla jsem se, že něco udělám hned. Mám tu všechny suroviny na něco obyčejného a taky tvaroh, v receptu sice psali, že nemám používat vaničkový, ale to jsem shovívavě přehlédla (chyba č. 1). Řekla jsem si, že už jsem se něco napekla a mohu tedy improvizovat (chyba č. 2).

Těsto bylo klasické lité, něco jako na mřížkovou buchtu s tvarohem. Hned, jak jsem smíchala tvaroh s ostatním, bylo mi jasné, proč ne vaničkový. Teklo to. I tak jsem se rozhodla, že směs naliju na těsto. Nemám vysoký plech a tak jsem použila dortovou formu (chyba č. 3). Teklo to. Dala jsem teda do trouby ještě jako podložku nízký plech a na těsto nalila tvaroh, to už bylo jasné, že je průser. Těsto se zředilo a vytékalo ven z formy závratnou rychlostí. Zpanikařila jsem a spálila se o troubu.

Následně jsem vytáhla jedinou věc, do které se těsto mohlo vejít - formu na bábovku. Ještě jsem ji nepoužila, je nová a tak jsem si neuvědomila, že má uprostřed malý otvor. Těsto jsem zdárně přelila a vložila do trouby s tím, že to možná vůbec nebude k jídlu.

Při kontrole po půl hodině jsem zjistila, že těsto moc vylezlo a malým otvorem uprostřed formy vytéká ven, což už mi bylo fuk, protože v troubě byl stále plech jako podložka. Peklo se to dlouho. Tak dlouho, že se tahle vyteklá část totálně připálila a po otevření trouby to u nás vypadalo jako v tom večerníčku z mechu a kapradí, jak tam byla ta mlha, co se dala krájet~8~

Kuchyně vypadá jako po boji a já se tu uklidňuju kafem. Ale to nejdůležitější je, že "ta věc" je k jídlu ~:-D

A co vaše kuchyňské (nebo i jiné) kiksy? Co se vám pěkného povedlo, pochlubte se ~:-D
 Senedra 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:07:28)
Kdysi jsme tady zakládala diskuzi o tom, že nejsem schopna udělat španělské ptáčky. Drbu se s nimi celé dopoledne, mám fakt vymazlený postup, ale v 99% případů skončím u toho, že je prostě neumím zamotat. Přitom po každém mém pokusu ( cca jednou za půl roku, když mi otrne), se rodina odvalí od stolu se slovy:"Byly zase výborné, proč je nevaříš častěji?".


A poslední lapsus - pekla jsem do práce v době p.k. ( před koronavirem) bábovku, kterou peču fakt už přes 30 let, takže jí umím poslepu. Už se mi zdála hotová, zkusila jsem jí vyklopit, přetrhla se a začalo z ní vytékat syrové těsto. Nacpala jsem jí nazpátek a zkoušela péct ještě dál. Upekla se, já jí neměla čas ochutnat ( pekla jsem až večer a ráno jí nesla do práce). Takže ráno jsem vzbudila manžela a nutila ho kousek ochutnat - naštětsí se zadařilo a nikdo nic nepoznal...
 Senedra 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:09:23)
Jo a jednou jsem pekla ciabattu, ze směsi z Lidlu. Jen mi nedošlo, že směs máme doma už dlouho, takže se sice upekla, ale byla hodně tvrdá... Manžel šel ochutnat a skončilo to tím, že volal zubaři kvůli rozpadlému zubu. ~f~
 Kivík 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:28:19)
Taky dobrý ~:-D Manžel je odolný, koukám ~:-D
 Půlka psa 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:16:10)
" p.k." ~t~~t~~t~

Máš na ptáčky takový to stahovátko? Dáš tam na každý konec fógla jedno a je to hned.
 Senedra 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:20:03)
Stahovátka máme, připomínají něco jako mládě z Vetřelce... Stahuji nití a párátky...

Nejhorší je, že fakt rodině chutnají a jsou z nich nadšení, jen já tiše pěním... takže už dělám to, že schválně do omáčky házím kousky párků, okurek, míchaných vajíček, aby nebylo poznat, že něco z ptáčků vypadlo. A protože ptáčky umí moje mamka, tak si prostě nějak nedovolím udělat rozlítané ptáčky - měla bych klid a pohodu. A stejně příště zase zkusím zamotat - jo, každý máme nějakou svoji úchylku.
 Půlka psa 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 8:48:01)
Já to normálně nejím, páč to není žádnej skvost, ale teď jsem na ně dostala strašlivou chuť taky.
 Půlka psa 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 10:41:23)
Mám problém s teplou okurkou. Okurka v mých očích vůbec není určena k tepelné úpravě.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 10:58:19)
http://www.1000vecicomeserou.cz/?s=tepl%C3%A1+okurka

Tady je to popsaný.
 Stáňa * 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 9:11:36)
My to děláme (resp. vařím jen já, takže žádný plurál) bez té kyselé okurky. Do omáčky jen vajíčka a kousky uzeného.

Dělala jsem to zrovna minulou neděli, protože jsem najela na omáčky - abych to mohla udělat ráno, než začnu pracovat, a dalo se to jen ohřát. Na tohle jsou omáčky a guláše fajn. Jen už mně dochází nápady.

 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 10:26:29)
ptáčky vařím výhradně rozlítané (my říkáme vyvržené ~;)) - miluju chuť té omáčky, ale nechutná mi ten závitek, kdy se maso vlastně dusí s tou náplní... i táta, když je dělá, nechává mi jedno maso jako plátek :-)
a doma peču vždycky kus hovězího, kus uzeného a teprve do omáčky pak dávám vejce, okurku a to uzené na kostičky... to hovězí pak jíme s bramborem, zeleninou a tatarkou ~:-D
 K_at 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 10:28:15)
Já to znám jako rozstřelené ptáčky. Iracionálně je moc nemusím. Netuším proč. Ale to rozsypaný mi chutnají....
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 10:36:46)
kečupem??? ~8~ ptáčka? to ale jen ten závitek, že jo? bez omáčky? ale i tak... brrr ~t~~t~~t~
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 10:47:03)
no jo, greto, ale to je jen kus hovězí pečeně ~:-D
vezmu kus hovězího, orestuju, potřu hořčicí, podliju vývarem, zasypu cibulí, přidám koření a peču přes noc s kusem uzeného, hovězí pak odeberu a teprve pokračuje ptáčková omáčka... ~:-D
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 10:36:56)
Ptáčky nejím, vadí mi ta teplá okurka. Nemám ráda žádný závitky, když netuším co je uvnitř.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 10:40:41)
závitek sním jen pokud je tam max slanina, případně sýr... snědla bych asi plněný mletým...
ale žádné vejce, žádná zelenina... a nepozřu žádné závitky ve vinných, zelných ani jiných listech - prostě to dušené mi nechutná...
(jediná výjimka jsou plněné papriky, ale i tam se musí péct na másle, ne zalívat omáčkou)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 11:06:46)
Furt lepší mrkev než kyselá okurka.
 Půlka psa 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 11:09:54)
Teplá mrkev taky není žádná hitparáda. Divně to zesládne a tak, ale okurka má být křupavá, kyselá a STUDENÁ.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 11:20:07)
brrr... mrkev v závitku mi nahání husí kůži ~t~
hovězí a kečup chápu, vlastně je to jedno z mála jídel, kde mám kečup ráda - biftek, pokapat worcestrovkou, cibule na jemné plátky a trocha kečupu ~:-D a stejně tak i restovaná játra... ale trvám na tom, že to musí být ideálně kečup heinz ~:-D (v žádném případě kukuřičný ~t~)
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 11:26:17)
a jo, kečup v mc donalds mi taky chutnal... to se vždycky děti smály, že jedině v mekáči jsem ochotná jíst hranolky a kečup ~t~
(ale raději mám v mekáči hranolky a na namáčení vanilkový shake ~f~ - děti vždycky okázale znechuceně odvrací tvář ~t~)
 Půlka psa 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 11:28:42)
"ale raději mám v mekáči hranolky a na namáčení vanilkový shake"

Jestli to správně chápu, že namáčíš hranolku do shaku, tak je to taková čuňána, že mi není jasné, jak tě může pobuřovat mrkev v hovězím.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 11:31:22)
jo, chápeš to správně ~f~ ~t~
a nejlepší je, když jsou na těch hranolkách krystalky soli ~:-D
 Senedra 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 11:41:52)
mad, manžel by si taky dal kečup skoro ke všemu, já z něj lehce šílím, protože mi přijde, že přebije chuť vlastního jídla. A dcery to už začaly dělat také ~q~
I když, co se divím, tchýně udělá chlebíčky... a postříká je kučupem - jedno jaká kombinace oblohy.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:08:47)
můj úplně nejvíc nejhorší pekařský průšvih byl nakonec vlastně neopakovatelným úspěchem...
pekla jsem beránka na velikonoce, klasiku, jenže jsem jednak otevřela troubu moc brzo, pak mi forma i s upečeným beránkem vyjela z rukou a pořádně bouchla o podložku - nikdy bych nevěřila, že to je možné, ale beránek se scvrkl jako vyfouknutý balónek, zbyl v poloviční velikosti, kupodivu poměrně rovnoměrně... musela jsem upéct nového a nakonec jsme měli beránka a malinkého beránka - děti byly nadšené, že mají jehňátko a dokonce ho pak i snědly, vůbec jim nevadilo, že je to tuhý zdrclý bác ~t~ dodnes na to vzpomínáme a děti občas loudí, jestli jim zase upeču i jehňátko ~;)
 Kivík 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:33:31)
Tak ale to je roztomilý ~R^~:-D
 Senedra 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:45:14)
Mlha byla i v Křemílkovi a Vochomůrce. Ale ne pravidelně ~t~

Opravdu jsem milovala, když jsem vylezla z paneláku, nasála nakyslý pach inverzní mlhy ve městě s hustým provozem a moje astmatické dítě zájasalo:" Jé, maminko, rákosníčková mlha." ~q~
 Půlka psa 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:13:47)
Tak třeba beránek a zajíček. Každá forma je ze dvou dílů a musí se NEJDŘÍV za sucha spojit, a až pak vymazat a vysypat moukou. Když se nejdřív vymaže a POTOM spojí a vysype, tak teče. Přijdu na to každé už Velikonoce, když nám celý zajíc s beranem vytečou do trouby, zasmradí kouřem dům a musím je dělat znovu. Letos měl smrádek osmé nebo neváté výročí. Pamatuju si to jen proto, že Velikonoce byly před chvílí, ale napříště na to zapomenu a smrádek 2021 je zase náš.
 Senedra 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:17:02)
Mě jednou smrděla bábovka ( ano, moje oblíbená, třicet let pečená) a měla naprosto podivnou pachuť... dodnes nevím, čím to bylo, použila jsem všechny přísady stejné jako peču jindy... Takže bábovka skončila v kompostu, ani manžel s kachním žaludkem jí nepozřela já 20 minut před příjezdem tchýně ( jak jinak) honem dělala jablečný závin z kupovaného listového těsta ( které mě tedy také už x krát zachránilo).
 Koliha velká 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:18:53)
Jéje, kuchyňských kiksů mám, klidně z každého vaření jeden a další z toho, jak se snažím kiks zahladit ~t~

Sražená smetana je základ každého vaření :-)
Mám horkovzdušnou fritézu, ve které se dají dělat i různé směsi typu "smažená rýže se zeleninou", nemám ji dlouho a tak už jsem zjistila, že nelze užít každou zeleninu či houby, například Jidášovo ucho skončí jako chipsy, které pak pečlivě vybírám, aby nám nechrastily mezi zubama ~d~
U některých pokrmů či postupů pro absolutní začátečníky fatálně selhávám, dokážu udělat slepici v hrnci podle Jindřicha IV., ale nikdy se mi nepovedlo ztracené vejce. Výsledek připomíná jakousi špínu a dojídají ho potkani.
Oblíbený ovocný koláč "pod sklem" (se želatinou) jsme chystaly k uctění přízně a želatina neztuhla. Prostě ne. Otec vítal přicházející návštěvu rozverným "Budeme pít koláč!" ~:-D
 Kivík 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:50:48)
To jsi mi připomněla, jak jsem zjistila, že v rýžovaru se nedá vařit mléčná rýže, to bylo velký ~:-D Ale ztracené vejce zvládnu, pěkný návod měl na to Pohlreich i s videem:-)
 neznámá 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:57:53)
Fakt to nejde, proč?
Já jsem se na rýžovou kaši v rýžovaru chystala, jsem si říkala, že je to geniální nápad, ža nechápu proč to ještě nikoho nenapadlo.~:-D
 Kivík 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 6:07:44)
Nejde, no. Vypadalo to jako před výbuchem sopky, akce zahrnovala můj běh a tahání kabelu ze zásuvky ~:-D
 Vítr z hor 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:28:01)
Asi nejhorší bylo, když jsem měla jít do nějakého televizního pořadu a společensky přinést něco upečeného. Jak jsem to chtěla mít čerstvé, tak jsem kolem toho lítala a postupně se oblíkala a malovala. Na závěr jsem na to nakydala sníh a dala to zapéct do trouby. Takhle fáze nebyla vyzkoušená, ale usoudila jsem že to bude nejefektivnější způsob. No byl. Najednou sníh vzplanul a plameny nějak šlehaly i přes zavřená dvířka. Vyrvala jsem tu hořící věc z trouby a oškrábala zbytky sněhu. Byla jsem vynervovaná, neboť ochutnat se to mělo až před kamerou. No, bylo to trochu uzené ~f~~t~

Jinak umím ještě jeden bezva trik. Přijde návštěva, já dám ohřát polívku a vypravím se s návštěvou na zahradu. Když se vrátíme, polívka je připálená.
 Len 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:29:50)
No, ja zrovna vcera poprve pouzila mouku koupenou v nouzi na ebayi jako francouzskou chlebovku T650 na rohliky, testo krasne, nakynulo super, nicmene rohliky mi doslova taly v ruce, vubec to neslo vyvalet ani srolovat. Takze 25kg mouky budu pouzivat jen a pouze na peceni s praskem do peciva, nic kynuteho.

S tvarohem mam same vtipne pribehy, jiny nez vanickovy tu nemame a ja porad marne bojuji s pokusy o zahusteni. Dortovou formu na nej nepouzivam zasadne, protoze to proste protece, nez se to upece~t~
 A. Andrs 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:43:10)
Len, a nezkousela si ten vanickovy tvaroh nechat pres platno vykapat?
 Len 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:50:23)
ToAr, zkousela, akorat asi ne dost dlouho, nejak to tenkrat nezafungovalo. Ted jsem o vikendu pekla jemne tvarohove kousky, to se vyvali plat, potre tvarohem s rozinkami a zaroluje jako rolada, nakraji na kousky. Mela jsem poprve tvaroh z Tesca a kupodivu drzel dobre, nevytekl.
 K_at 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:14:00)
Len, to jsou jako sladké housky?
 Len 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 10:50:41)
Kat
https://www.vune-chleba.cz/2019/11/tvarohove-kousky-extra-jemne/

Jsou vyborne, to testo je paradni.
 Lei 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:47:47)
Len, a nechat ten tvaroh vykapat nepomůže? Jinak já jsem třeba v UK pekla tvarohový mazanec z mascarpone a byl teda vynikající.
 Len 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:55:30)
Lei, kdysi jsem taky pouzivala mascarpone, nez se tu quarck ujal tak, ze ho maji vsude. Ono taky je to beztucne, takze do toho je treba nalit 42% slehacku, jinak to neni k jidlu, takze to jeste ridne. S maslem mi nechutna, nejak ho tam vzdycky citim.
 ivaxx 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 23:12:14)
Len, jestliže mám jen vaničkový tvaroh, tak do něj přimíchám vanilkový pudink a on pak při pečení krásně ztuhne a nevyteče. Stačil by i obyčejný škrob.
 libik 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 23:46:37)
dobrej tip~R^, já ho tedy nechávám vykapat, ale to je škoda
 Len 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 10:49:23)
Ivax, puding samozrejme davam, nekdy to funguje, jindy ne, nevim, co to ovlivnuje. Pred mesicem mi uplne dokonale vytekly buchty pres vsechna opatreni, o vikendu naopak tvaroh zustal krasny.
 Vítr z hor 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:33:40)
Jo a mlha byla v Rákosníčkovi~:-D
 sovice 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:39:01)
Já už jsem měla v kuchyni mlhu hustou tak, že by se dala krájet, vícekrát, ale rybníček Brčálník jsem nenašla.
 Kivík 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:58:40)
Jejda, no to jsem trdlo ~:-D
 sovice 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:34:25)
Cca před měsícem, všichni doma, nějaké zbytky od masa, tak že udělám vývar. A pro jednou poctivý, dlouho ho vyovařím.
No, pokusila jsem se vyvařit i ten hrnec.
 Senedra 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:43:04)
Já si jednou vzpomněla uprostřed placení v obchodě, že jsem odešla z bytu a nechala brambory na plynovém sporáku... Tak rychlý přesun obchod-domov se zátěží ( kočár s dítětem a nákupem) jsem ještě nikdy před tím ani potom nezvládla. Brambory už byly pečené, ale naštěstí nezačalo hořet. Což by byl fakt problém, sedmipatrový panelák s umakartovými jádry není zrovna ideální místo.

A pravidelně, když má přijet návštěva typu tchýně, tak se něco nepovede. Naopak to, co spáchám jen tak mimochodem a navíc, to zmizí jako první.
 Len 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:53:09)
Hm, ja takhle pred nekolika lety o Vanocich vzplala u nasich na plotne vejce. Varila jsem je pod poklickou, jaksi jsem zapomnela, prisla do kuchyne asi po hodine, zdvihla poklicku a plameny slehaly do vyse dvou metru~f~ Nastesti byla kuchyne pred rekonstrukci.
 Senedra 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:00:29)
Jednou jsem někam odjela, byla u nás moje mamka, manžel ten den přijel pozdě... A mamka mi volala, že se jí při dělání palačinek povedlo spálit digestoř. Kapku blafl olej na pánvičce. Chudák, byla z toho hodně nešťastná
 Půlka psa 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:02:18)
Kdysi jsem nechala na plotně ovesnou kaši a odjela autobusem do Brna. Vystoupila jsem s miminem v ruce na prvním odpočívadle na D1 kus za Prahou a vysvětlila situaci policejní hlídce. Ti mi řekli, že co ví, tak nikde nehoří, a že mě hodí domů. Tam jsem zjistila, že plotna byla vypnutá, ale v tom autobuse zůstal můj kočárek a mobil, a tak jsem musela složitě bez telefonu organizovat, aby mi to tam někdo vyzvednul. ~f~

Zpětně se za to tak stydím, že nevím, jestli to nesmazat.
 Senedra 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:04:15)
Nemaž~t~
 Půlka psa 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:06:18)
Tak teď už nemůžu ~t~
 Půlka psa 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:06:45)
Tímto ještě jednou děkuji policii ČR. ~s~ Pánové mě asi zachránili před infarktem.
 K_at 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:12:04)
Půlko! Boží historka! Hlavně že to dobře dopadlo.
 Kivík 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:16:18)
Myslím, že jsi zareagovala dost duchapřítomně~R^
 Kivík 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:14:36)
To s bramborami se mi stalo taky a taky v paneláku. Já stáhla plyn na minimum, vařila jsem celé ve slupce a prostě jsem odešla na procházku a nevšimla si, že brambory se ještě vaří. Byla jsem pryč 2 hodiny a těch posledních 20 minut se pěkně proběhla ~:-D Kupodivu brambory ani nepopraskaly~:-D
 Půlka psa 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:16:50)
My tahkle letos vařřili vejce na barvení. Cca dvě hodiny, ale nepopraskaly a obarvené vypadaly dobřře.
 Kivík 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:17:31)
A jak chutnaly? ~:-D
 Půlka psa 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:19:04)
Nevím, postály si dva týdny na stole jako dekorace a pak jsme je vyhodili. Nejdřív vlastně měly být k jídlu, ale když se vařily tak dlouho, tak jsme je jen obarvili a už nejedli.
 K_at 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:32:36)
Kiviku, já takhle redukovala vývar přes noc na plynovém sporáku. Ráno jsem se hrůzou opotila. V hrnci byl extra výživný extrakt ve výšce cca 1cm nad dno. Uf.
 jak 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:44:03)
Teda holky, z vanickovyho tvarohu pecu stale a dobry. Bez nehod.
 Zasjaj. 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 20:53:20)
Ja delavam fakt vybornou vanocku, teda mne dycky chutna ze vsech nejvic, akorat posledni Vanoce jsem mela black out a neprepocitala celsia na farhenheity, takze se prvni pulhodiny v troube jen vyhrivala a roztejkala. Kdyz jsem si toho konecne vsimla, byla z ni uz placka pres cely plech. Uplne tvrda, ale desne dobra, samy mandle a rozinky, ceske skoro jako cantuccini ke kave. Nakonec jsem vetsinu stejne s tezkym srdcem vyhodila.
 KoproFka 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 0:56:38)
jééé, teď jsi mi připomněla - posledních pár let se snažím na Vánoce upéct nějaký nový druh cukroví a když je všeobecně kladně přijat, tak ho zařazuji do repertoáru.

No a letos jsem zkusila minimarokánky s tím, že to bude rychlovka a aspoň půjdu brzy spát. Asi 2 hodiny jsem, po uspání mrňavky strávila hledáním nej receptu - nakonec vybrala nějaký superzdravý z pohankové mouky.
Vymazila jsem ho 2 druhy lískáčů a vlašáků od mého taťky - takže superbio oříšky, mandličkama, do toho zlaté a obyč. rozinky, taky nakrájela brusinky - ty já miluju, třtinový cukr, vytvořila jsem kopečky, zplacatila je na plechu a šoupla to trouby.... no a když jsem se na to po chvíli podívala, myslela jsem, že mě trefí - na pečícím papíře bublala rozteklá placka přes celý plech...~e~...
v šoku jsem ten plech vyrvala z trouby a nevěřícně zírala, co se to stalo.... nedalo se na to vůbec sáhnout - jak tam karamelizoval ten cukr, bylo to úplně vřelé.. takže jsem milý plech vrazila na lodžii vychladnout a horečně přemýšlela, jak to zachránit.

Vymyslela jsem, že bych ty marokánky z toho třeba vykrájela, ovšem poté, co jsem to po zchladnutí ochutnala, bylo to divné a měkké, ovšem po krajích už to začínalo být křupavé a překvapivě chuťově zajímavé .... takže jsem to vrazila zas do trouby... a pekla dál s tím, že to přece hernajs nevyhodím, páč takových dobrých surovin, žeano.... po dopečení a vychladnutí jsem ale zjistila, že vykrájet to tedy nepůjde ani náhodou...takže jsem milý plát nalámala na kousky, které jsem polila rozpuštěnou tmavou čokoládou - o nejaké zdobení vlnkami vidličkou jsem si mohla nechat jenom zdát...
v tu chvíli už výroba mých "rychlých marokánek" trvala víc jak 4 hodiny~8~, bylo skoro půl druhé ráno~d~~e~ (když druhý den byl samo pracovní)....
zbylé malé úlomky (a tedy i větší) jsem v naprostém znechucení a naštvání sama na sebe naládovala do formy na biskupský chlebíček, polila zbylou čokoládou a vrazila do lednice....

Druhý den jsem měla na návštěvě kamarádku s dcerkami, takže jsem jí hned zatepla vyprávěla mou marokánkovou anabázi a předložila jí a holčickám ke kafi a čaji můj noční výsledek - do té doby jsem to neochutnala - no, byly naprosto luxusní, pominu-li ten tvar
a všechny jsem se olizovaly až za ušima - do vánoc jsem je dělala ještě 3x (i podle jiných receptů), z toho 1x do práce, vždycky se po nich jen zaprášilo~R^
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:08:13)
vývar - koupila jsem uzené ocásky, že budou šunkofleky a z vývaru z uzeného bude luxusní boršč... vařila jsem ocásky, koření, pak pěkně přecedila, vývar na jedničku jsem nechala chladnout v hrnci na plotně - a přišla dcerunka a vývar vylila, v domnění, že jen odmáčím hrnec ~t~
 K_at 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:12:41)
Rose 😂
 libik 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:38:49)
jsem ve fázi "veganské pečení", tak jsem vyrobila veganskou bábovku, kam jsem v zamyšlení dala 2x dávku oleje, to, co vylezlo jsem nakrájela a nazvala brownies, opticky to připomínalo spíš hnědé odporné slimáčky. Nicméně vegani sežerou všechno, v čem není stopa živočišného produktu~t~

Kdysi dávno si MM získal mé srdce tím, že jsem v polovině 90 let opojena novým zbožím koupila mraženou exotickou zeleninu s těstovinami, kterou jsem tepelně upravovala dle návodu 5-6 minut, zelenina byla křupavá a těstoviny taktéž "Moc dobré, broučku"~s~ (i když , kdoví, jestli ze mě neměl strach)

A další a další alegorické vozy.., vařím ráda, někdy mi to jde.., někdy je to sranda

Jo a jednou jsem dělala pro Monty rodinu buchtu, kterou jsme pro větší efekt posypala nějakým hroznovým vínem, které se skládalo z pecky a slupky, taky docela trapas~f~
 Půlka psa 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 21:43:50)
Tak já jednou předložila svým rodičům svíčkovou, kde bylo maso v troubě cca třetinu času než bylo třeba, ale zato bylo v omáčce třikrát víc citronu a v knedlících pětkrát víc vajec než by to chtělo. Od té doby u nás odmítají obědvat.

Jinak jsem fakt celkem zdatná kuchařka, ale tehdy se nějak nedařilo.
 libik 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 22:24:26)
Svíčková je zakletý pokrm, moje máma (a ta svých 5 tradičních jídel, kam svíčková patří, fakt ovládá) dělala svíčkovou pro příbuzenstvo, které dojíždí 1x, max 2x za 10 let.

Mazlila jí, takže nakládala, pekla nevímjakdlouho, brusinky měla, šlehačka od farmáře, knedlíky domácí jak dech. No a když byla před cílem, zdálo se jí, že je třeba ještě malinko podlít-zředit, teď už jen vodou, kapka - tak decka. I použila vodu z rychlovarky. Potíž byla, že 20 minut před tím do ní její manža (aby taky přispěl k obecnému blahu) nalil silný roztok kyseliny citronové, aby ji zbavil vodního kamene~t~
 rišulka 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 22:36:32)
ajaj, chudák mamka

Libik, prosím tě, co je těch pět "tradičních jídel"? Jen tak pro inspiraci, když dojdou nápady, klasika se hodí vždy.
 libik 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 22:47:34)
Tak myslela jsem tím asi víc jídel, šlo spíš o to, že mamka velmi zřídka (a vždy rozpačitě) rozšiřuje. (většinou tvrdé maso nebo nevýrazná chuť, když chce něco nového)

Ale má excelentní knedlo- vepřo- zelo, brsalát a řízek, svíčkovou omáčku (a všechny české) , španělské ptáčky a tak, z "jídel na sobotu" miluju její zapékané brambory (nematlá tam zeleninu), šunkafleky, čočku na kyselo a z dezertů samozřejmě kynuté koláče (velké, mazané)
Taky umí vizuálně zdařilé krémové dorty ála "Vyprávěj", ale to docení všichni (peče i po sousedech) kromě rodiny, pro nás je to za trest.

Taková normální maminka~s~

Já její trpělivost nemám, takže v dortech nejedu, neumím pořádné vánoční cukroví a ty slavné knedle, které tak obhajuji stran výživové hodnoty oproti těstovinám, už mi nikdo doma nejí~d~
 sovice 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 22:54:31)
libiku,
než jsi napsala, přemýšlela jsem nad těmi pěti jídly u svého táty a ty 4 nedělní jsem trefila stejně ~t~
Pátý u nás byl králík na smetaně.
To jsou takové ty klasiky, podávané návštěvě.
Jinak teda tatínek vařil širokou paletu různých českých klasik. A skvěle zvěřinu.
 libik 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 23:40:41)
Ovšem Sovice, vařící tatínek v generaci našich rodičů, to je jiná liga~R^

Já tedy měla vařícího dědečka, on měl záhy mozkovou příhodu (44 let) a rok se z toho veltlil, nemohl pracovat, tak aby se zabavil, šel na to po chlapsku s manuálem a začínal od krupicové kaše. Posléze se vypracoval na šéfkuchaře a zásadní kuchyňské úkony (maso a dochucování) mu zůstaly dávno po uzdravení, dožil 80 let..
 TaJ 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 23:51:00)
Libiku, můj táta taky hodně vařil...a i pekl...uměl skvělé španělské ptáčky, různá masa, svíčkovou...pekl vánočky, jablečný štrůdl...a můj dědeček (ale z mamčiny strany) byl šéfkuchař v hotelu...a i můj manžel hodně vaří:-)
 libik 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 0:27:25)
To je pěkné, já jsem holt z kraje, kde vařívaly mámy a tátové leželi pod autem a vyráběli z něj letadlo či co.

Jinak můj první manžel se tvářil jako kuchař, ale neuměl a postupně přešel k různým lektvárům (z části se věnuje bylinkářství), můj MM tedy měl zásadní grif na vajíčka na měkko a tím končil.:-).a můj současný partner je schopný objet 2 okresy, aby sehnal ingredienci, které se má dle receptu dát špetka~t~

Takže to bych byla celý život o hladu~:-D
 TaJ 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 0:32:15)
Libiku, moje babička s dědou bydleli v bytě v centru Prahy, auto ani chatu neměli...a děda tedy doma nevařil, jenom v práci...a s našima jsme bydleli v paneláku, taky bez auta a bez chaty, jen malý balkón, kde teda táta pěstoval kytky, kaktusy, rajčata...
 sovice 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 9:54:12)
Libíku,
můj tatínek se naučil vařit od svého tchána ~t~ Jeho maminka z toho byla poněkud nervózní, ji by nikdy ve snu nenapadlo povolat syna do kuchyně.
Jeho tchán nevařil denně, ale obvykle o víkendech a hlavně pekl maso.
Tatínek to dělal taky tak, občas teda vařil i jednoduchá jídla přes týden.
Maminka vařila taky, ale většinou rychlejší věci přes týden, nedělní oběd býval skoro výhradně na tátovi. On vařil fakt rád, když už bydlel sám, vyvařoval vždycky víc a nosil osamělým kamarádům, případně zval lidi na oběd. On byl ten typ, co dává lásku najevo péčí o jídlo ~s~
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 10:19:52)
můj dědeček vařil skvěle (a babička zrovna tak)... dokonce v důchodu začal i péct a jeho kynuté buchty, to byl zážitek - heboučké, měkoučké, nadýchané - nikdy potom jsem už tak výborné nejedla... ale dědeček byl absolutně neuvěřitelný člověk, uměl na co sáhl, všechno opravit, šít, žehlit, vařit, nakládal maso, udil, dělával klobásy... dodnes vzpomínám, jak jsem s ním byla na procházce už s kočárem s nejstarší dcerou a upadlo mi kolo - dědeček chvilku koukal po zemi, pak sebral kovovou podložku, o kus dál kousek drátku, nějaký šroubeček, zaklekl a než jsem se nadála, kolečko zase drželo ~:-D doma mi pak zkontroloval i ta zbylá a všechny upevnil - a držely pak i když jsem v tom kočáru vozila tu nejmladší ~s~
jinak táta vaří taky výborně, vlastně dneska už máma vaří minimálně...
naopak můj muž vaří tak akorát čaj ~;)
 libik 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(5.5.2020 23:42:46)
Jo a králík na smetaně, jéé, jak dlouho jsem to neměla, i když se objevoval taky mezi 5 jídly.:-) Asi došli králíci rp. jsou dražší než prase~d~
 sovice 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 9:56:34)
libiku, no jo, bylo to hlavně v době, kdy babička chovala králíky ~:-D
 Persepolis 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 11:38:53)
Libiku, moje máma to samé. Excelentně vaří, ale nesmí se pouštět do experimentů, to pak většinou dopadá neslavně.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Dnešní pečení aneb katastrofa 

(6.5.2020 9:39:47)
Taky mám jeden pěknej. Chtěla jsem dělat bezé roládu. Do bílků mi spadnul kousek žloutku, to už se prý nevyšlehá. Nevěřila jsem tomu, nevyšlehalo. Jak jsem byla vzteklá, ty tekutý bílky se mi vylily na linku, smetla jsem je zpátky do mísy, přidala k nim ty žloutky a trochu mouky a místo bezé byla piškotová. Takže to nakonec dopadlo dobře.
 Blanče 


Re: Dnešní pečení aneb Katastrofa 

(8.5.2020 22:34:50)
Kdysi jsem pekla bábovku, po stopadesáté asi tak. Občas do ní přidávám místo části mouky trochu kokosu nebo ořechů. Tehdy to byl kokos. Co jsem s ní provedla jinak nevím, ale po vyklopení jsem doslova vysypala kopeček drobků. Ani kousek nezůstal pohromadě, vůbec se to nespojilo. Vajíčka v ní podle skořápek byla.
Jinak při vaření spíš způsobuju katastrofy, téměř doslova. Dvakrát jsem v předrychlovarkové době připálila vodu na čaj. Jednou z konvice na plynovém soráku odtekly plastové části, podruhé se utavil i hliník. Kuchyně byla málem na omlácení omítek, ten smrad byl všude.
V remosce jsem dělala cibuli jako základ pod rýži, zazvonil telefon. věděla jsem, že nesmím víko vrátit na remosku, že už by se cibule připálila. Tak jsem ho s přehledem položila na umakartovou desku stolu a i když jsem telefon vyřídila rychle, propálila jsem kolo do linky.
Když se na trhu objevil popcorn do mikrovlnky s dobou trvání 15 vteřin nějak jsem si piktogram přeložila jako 15 minut. Strčila jsem popcorn do mikrovlny, nastavila 15 minut a odešla k sousedům. Požár byl pouze lokální, ale opět jsme museli vymalovat.
Jo a ještě podle nějakého rodinného zvyku se zhruba kolem Mikuláše u nás v rodině dělá zkušební vánočka. Ta je vždy jak do pekařské soutěže a ta "nacvičená" vánoční se buď rozjede, nebo je moc tmavá, nebo...naštěstí na Štědrý den peču tři, tak alespoň jedna bývá použitelná i k dekorativním účelům, ale nikdy není tak dobrá jako ta první. Už na to kašlu a neroním slzy, za 30 let jsem to pojala jako tradici:-).

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.