| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Soutěžte s Bílým plus aneb Mléko a mléčné výrobky, velké plus pro vás

Přemýšlíte, co vašim miláčkům připravíte dobrého, ale zároveň prospěšného? Neměli byste vynechat mléko a mléčné výrobky. Nejenže jsou pro nás nepostradatelné, ale i chutné a je jich nepřeberné množství. Proč je ale mléko tak zázračné?

1) Mléko je vitamínová bomba

Mléko a mléčné výrobky jsou považovány za základní zdroje vitaminů a minerálních látek. Z minerálních látek se jedná o vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jód, z vitaminů to jsou jak vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), tak i vitaminy B skupiny.

2) Zlepšuje funkci štítné žlázy

Protože se do krmných směsí dojnic přidává jód, je obsažen i v mléce a mléčných výrobcích. Jeho nedostatek způsobuje poruchy funkce štítné žlázy, u dětí dokonce poruchy duševního vývoje.

3) Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek

Tuto funkci plní v mléce bílkoviny. Jsou také nezbytné pro růst a obnovu tkání.

4) Mlékem k prevenci osteoporózy

Osteoporóza je sice nemocí vyššího věku, nicméně její příčiny lze najít již v dětství. Proto je z hlediska její prevence nejdůležitější dětství a dospívání. Denně bychom měli sníst 2-3 porce mléka nebo mléčných výrobků.

5) Zlepšuje proces krvetvorby

Další z minerálních látek, které bychom v mléce nalezli, je železo, bez něhož by nemohl fungovat proces tvorby a obnovy krve.

6) Správný vývoj kostry

Mléko má ideální poměr vápníku, fosfátů a hořčíku, což je potřebné pro správný vývoj kostry.

7) Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí

Jedná se především zakysané mléčné výrobky (kefíry, podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje apod.). Vyrábějí se prostřednictvím kysání za pomoci probiotické kultury, která je nezbytná pro správné složení mikroflóry zažívacího ústrojí, což je centrum imunity.

8) Kakao nejen pro "malé" sportovce

Je vědecky dokázáno, že kakao díky vyváženému poměru bílkovin a sacharidů napomáhá regeneraci svalů Zároveň vysoký obsah vody v mléce nahradí tekutiny a zabraňuje tak dehydrataci po výkonu.

Zkuste odpovědět správně na soutěžní otázku. 3 výherci se mohou těšit na knihu Poklady klasické české kuchyně.

Probíhá od 1.9.2014 do 14.9.2014.
Pravidla soutěží naleznete zde.
Před vložením odpovědí se musíte nejdříve přihlásit.

Jak se jmenuje "foodfestival", jehož stěžejní surovinou v pokrmech jsou mléko a mléčné výrobky? Nápovědu naleznete www.bileplus.eu

 
Soutěž již skončila a není možné odpovídat.

Vyhledávání článků podle věku

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.