| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Hledání 

Výlov rybníka Kajetánka

Se začátkem podzimu nastává pro rybáře období, které je završením jejich celoroční práce, a tím je období výlovů.
Kdy:16.11.2018
Kde:Radimova ulice Rybník Kajetánka 160 00 Praha 6
Region:Praha 6
Popis:Se začátkem podzimu nastává pro rybáře období, které je završením jejich celoroční práce, a tím je období výlovů. Poslední rybí šupiny se v rybářských sítích zalesknou 16. listopadu na rybníce Kajetánka.

Rozsáhlá zahrada s vinicí se po prohrané bitvě na Bílé hoře a porážce stavovského povstání stala majetkem Martiniců. Roku 1666 zde nechal Bernard Martinic postavit menší klášter, který věnoval řádu theatinů, lidově kajetánů. Součástí kláštera byl i kostel, postavený podle bavorského kostela Panny Marie v Alt Oettingu. Za vlády císaře Josefa II. byl klášter Kajetánka v roce 1783 zrušen. Z něj se dochovala pouze kaple, která je dnes od objektu oddělena zástavbou. Koncem 18. století nechává Kajetánku její tehdejší majitel Jan Hennet přestavět na malý zámeček. V první čtvrtině 19. století se stává majetkem Kouniců, kteří zřizují rozlehlou anglickou zahradu. V té době mohl vzniknout i rybník. Na historických kresbách, a později i fotografiích, je rybník vyobrazován s ostrůvkem, lodičkou a dokonce i malým vodotryskem. Ve 30. letech 19. století byla v Kajetánce zřízena továrna na voskové plátno, která později vyhořela. V roce 1845 byla Oranžerie novým majitelem přestavěna na byty. V roce 1903 koupil Kajetánku zdejší starosta a podnikatel Jan Kolátor. Po roce 1989 rybník i usedlost již jen chátraly. Rekonstrukce se rybník dočkal až v roce 2011 v rámci developerského projektu, na základě kterého vzniklo na Kajetánce nové luxusní bydlení. Opravený rybník, zámeček a část parku pak developer přenechal městské části Praha 6. V roce 2013 pak rybník přešel pod Odbor ochrany prostředí MHMP, který se stará o většinu vodních ploch v Praze.
Mapa:
GPS:50°5'15.007”N, 14°22'23.153”E
WWW:http://www.praha-priroda.cz/vodni-plochy-a-potoky/vodni-plochy-dle-katastru/brevnov/kajetanka/
Vložil: Admin
Názory k aktivitě (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

zpět

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

Fotky podle věku

Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.

ValinkaKubaADÉLKAADELINKAmiláček ADELINKAADÉLKA☺VikiBříško

Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.

Přihlásit k odběru

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.