| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Hledání 

Letní klášterní dílničky

Zveme do „klášterního skriptoria" všechny, kteří rádi tvoří nerozhoduje věk ani zkušenosti, jen chuť tvořit.
Kdy:18.7.2018
Kde:Sázavský klášter Sázava 72 285 06 Sázava
Region:Benešov
Popis:V klášterním skriptoriu u věže bude pro vás připraveno několik tvůrčích stanovišť. Jejich hlavním tématem bude kaligrafie (krasopis) a vitráže (malba na sklo) od 10 do 12 hodin.

Do dílničky můžete vstoupit kdykoliv, nejpozději půl hodiny před jejich ukončením. Pro maximální výtvarný zážitek však doporučujeme přijít na dílnu od začátku.

V kaligrafické části se seznámíte se středověkými písmy zvanými Unciála a Hlaholice. Procvičíte si některé znaky z abecedy a unciálou můžete opsat část legendy o životě sv. Prokopa, zakladatele kláštera v Sázavě. Rukopis tvoříme již čtvrtým rokem a v budoucnu by mohl být vystaven v expozici kláštera. Dospělí účastníci budou psát kaligrafickými pery, tuší či inkoustem. Pro maličké děti máme připravené šablony písma, mohou si vyzkoušet iluminovat vlastní iniciálu či nějaký zajímavý motiv ze středověkých rukopisů.


V části věnující se vitrážím se seznámíte s historií technologického postupu výroby vitráží. Malé děti si složí výukový model vitrážového okna a navrhnete si výtvarný motiv na své vitrážové okno a poté ho na sklo přenesete. Větší děti a dospělí na skutečnou vitráž, menší na malé broušené sklíčko, které si pak odnesou jako dárek s sebou domů.

Další tvůrčí stanoviště je určené pro ty z vás, kteří momentálně nenaleznete zalíbení v miniaturních výtvarných činnostech, jako je krasopis či malba na sklo. Budete moci například pracovat s modely křížové klenby, románského oblouku či stavět české hrady a zámky.

Dílny jsou vhodné pro každého, věk není nikterak omezen a mohou přijít i rodiny s malými dětmi včetně miminek. Jen je potřeba počítat s tím, že se na dílně může sejít miminek více a že děti musí mít s sebou alespoň jednu dospělou osobu.

Vzhledem ke kapacitě max. 15 osob a individuálnímu přístupu doporučujeme rezervaci (telefonicky: 725 875 946, mailem: sazava@npu.cz)

Dílničky vede Anička Svobodová, členka vzdělávacího projektu Národního památkového ústavu "Památky nás baví".

10:00 - 12:00
Mapa:
GPS:49°52'38.294”N, 14°53'51.979”E
WWW:https://www.klaster-sazava.cz/cs
Vložil: Admin
Názory k aktivitě (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

zpět

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

Fotky podle věku

Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.

ValinkaKubaADÉLKAADELINKAmiláček ADELINKAADÉLKA☺VikiBříško

Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.

Přihlásit k odběru

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.