| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Otázka Odpověď

Re:Zavinovačka a pobyt venku v mraze

15.1.2001   MUDr. Magdaléna Paulová, CSc
Milá maminko,
otázek je několik, proto postupně.
Balení do zavinovačky doporučují neurologové asi do 1-2 měsíců.
V porodnici vám řeknou, jestli není právě vaše dítě specielně kandidát na "zavinovačku". Máme zkušenosti, že některé děti jsou neklidnější a uklidní se nejlépe v tzv. fetální poloze, znamená to v poloze, v jaké bylo v děloze po dobu těhotenství, resp. koncem těhotenství. Hlavně hlava nesmí být hodně zakloněná a tělíčko dítěte má být v " klubíčku". Opět vám to prakticky předvedou v porodnici, podle toho kam půjdete a když je požádáte. Vlastně každá kultura po staletí měla pro uklidnění dítěte něco takového jako zavinovačka, často velmi rafinovaného.
Dítě má dupačky, ale je lehce staženo dečkou nebo zavinovačkou. Možnost náhlého úmrtí balení do zavinovačky naprosto neovlivňuje. Vztah k frekvenci syndromu náhlého úmrtí má pouze poloha na břiše pro dlouhodobý spánek, proto ji Americká pediatrická akademie nedopoporučuje.
Ven lze chodit se zcela malým dítětem /novorozencem/ do 0 stupňů Celsia a se starším do minus 5 stupňů Celsia, ale záleží na oblečení dítěte a na čem leží.. Dítě nesmí být mazáno krémem, obsahuje totiž vodu a dítě je pak vlastně jakoby namočené a může omrznout i při teplotě do minus 5 stupňů.
Stav prsou není rozhodující, vložky do podprsenky nosit nemusíte. Podstatný pro kojení je pouze stav bradavek, jestli jsou vytažitelné nebo jestli nejsou vpáčené. To by měl zkontrolovat gynekolog, ale musí být poučený, což se zdaleka nedá o všech řict. Mohla by to být i dětská sestra nebo lékařka, o míře znalostí to však platí stejně.
Na závěr bych řekla, že by pro vás byl vhodný nějaký kurs předporodní přípravy, kapitola " péče o novorozence". Nevím odkud píšete, u nás v Krči se takový kurs pořádá a přihlasit se na něj ještě můžete. Vede ho paní Šimánková.
zdraví Paulová
Názory k dotazu (1 názorů)
Re: Zavinovačka a pobyt venku v mraze jaroslava, kojila jsem třikrát 23.1.2009 17:32

Tato poradna již není aktivní - nelze vkládat nové dotazy.

Poslední komentované ze všech poraden


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.