| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Otázka Odpověď

Re:Společné koupání s rodiči

30.5.2000   MUDr. Magdaléna Paulová, CSc
1. Koupání společně se zdravým dospělým nevadí. Dítě v rodině má společné bakteriální osídlení a matka, která je součástí tohoto společenství dítě kojí a tím mu dodává protilátky právě proti těm kmenům, kterými jsou všichni osídleni. Ani voda v uších malému dítěti nevadí, vadila by, kdyby byla zároveň infikovaná určitými bakteriemi, které se ve vlhkém prostředí množí lépe. Hygiena je nezbytná, to předpokládám děláte, t.j., že se dopělý nejdřív umyje, vymění pak vodu včetně omytí vany. Celkově to rozhodně vadí méně, než když se s dítětem do půl roku chodí plavat do veřejného bazénu, což je ostatně metodickým doporučením pro plavání kojenců zakázáno.

2. Dítěti dejte napít kdykoliv chce, samo ví nejlíp, proč to chce, třeba proto, že má v bříšku nepříjemný pocit a tím, že je přiloženo k prsu a napije se, střívka se pohnou a dítěti je lépe a ono to instinktivně cítí a žádá.

3. Sedačky a nosítka jsou v tomto věku určeny pro krátkodobé přenesení dítěte. Zásadně musí mít opěrku hlavy a dítě nesmí v sedačce sedět tak, aby váha spočívala na dolní páteři. Musí se přenášet na plochu, třeba na
hrudník a bříško, přitisknuté k tělu matky, která dítě nese.
Názory k dotazu (1 názorů)
Re: Koupání, kojení, škodlivost autosed... Radka Wallerová, dva synové (dva a půl roku, šest týdnů) 4.6.2000 0:0

Tato poradna již není aktivní - nelze vkládat nové dotazy.

Poslední komentované ze všech poraden


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.