Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Plenky kalhotkové


 Články 18 z 8 
 Popolini pro začátečníky - co a jakPlenky kalhotkové

Nedávno jsem pro jednu kamarádku sepisovala, jaké pleny jsem pořídila. Pokud někdo máte v úmyslu koupit Popolini, možná to pro vás bude taky užitečné. Každému sice vyhovuje něco jiného, ale čím víc názorů si člověk přečte, tím líp dospěje k tomu vlastnímu.

Pořídili jsme pleny značky Popolini.

Doporučovaný počet je 18-24 plen a 2-3 svrchní kalhotky (to, co se dává přes plínku, aby to nepropouštělo na oblečení.) Pere se každý 2., později každý 3. den

Používání popolínek je fakt snadný, nejtěžší je vyznat se v těch jejich názvech, když to člověk objednává. Každý prodejce tomu říká jinak a tak je v tom trochu zmatek. Snad vám to ulehčím:

plínek existují 2 druhy:

UltraFit (ty máme my) – látková plínka se suchými zipy, která vypadá jako jednorázovka (přes ní se ještě musí obléknout svrchní kalhotky, aby to nepropouštělo na oblečení)

nebo

EasyFix – je to tzv. plenka 2 v 1. Je to plínka i kalhotky zároveň. Už se na ni nic dalšího nedává. Někdo si je pochvaluje, mně se zdály trochu moc tvrdé a umělohmotné.

Do obou typů plínek se ještě vkládá taková vložka (alias „vkládací plenka“) Je ze stejné látky jako plena, plínka tak víc saje, pojme víc moči, déle vydrží. S každou plínkou se prodává dohromady jedna vložka. Vložky se dají dokoupit i zvlášť. Když je potřeba, aby miminko dlouho vydrželo bez přebalení, můžou se do plínky dát třeba vložky dvě (to se dělává na noc).

Těch plínek UltraFit jsou 3 druhy (podle toho, z čeho jsou ušitý):

flanel (UltraFit Extra alias „flanelky“)

froté (UltraFit Soft alias „froťáčky“)

bio-bavlna (na omak jsou taky froté) (UltraFit Organic alias „biofroťáčky“)

každá má svoje výhody i nevýhody:

flanel:
- nejmíň saje, musí se častěji přebalovat
+ nejrychleji schne
+ je nejtenčí
+ mimino v něm má nejmenší zadek

froté:
- je tlustší, déle schne

flanel i froté:
- obsahují polyester

bio bavlna:
+ „nejpřírodnější“ – neobsahuje polyester, je to čistá bavlna
- je tlustší (jen o trošičku tenčí než froté plena)
- nejdéle schne

Nejlepší je to asi nějak nakombinovat: Já mám 8x flanel, 10x bio bavlna, 2x froté (omyl, chtěla jsem biobavlnu a nějak mi poslali místo dvou bavlněných tyhle, tak už jsem si je nechala). K tomu mám ještě 4 bio bavlněné vložky navíc.

Přes plínky je potřeba dát svrchní kalhotky (z neznámého důvodu je někdo označuje jako „svrchní pleny“). Dělají se dva druhy: „polyesterky“ (PopoWrap) a „vlněnky“ (WoolWrap).

polyesterky: - jsou zevnitř umělé (zvenku jsou jakoby látkové, dělají se bílé nebo s obrázky -nějaký zvířátka)
+ jsou tenké
+ neprovlhnou

vlněnky:

+ dýchají (pokud má dítě bio bavlněnou plínu a přes ní vlněnky, je to 100% přírodní a prodyšné)
- po pár hodinách provlhnou
- dítě má fakt obří zadek

Já mám 2x PopoWrap (ty dávám většinou, když jdeme ven) a 2x WoolWrap (dávala jsem je zezačátku jen doma, teď i na ven) (ale to je trochu luxus, stačily by mi celkem troje kalhotky; asi 1x PopoWrap a 2x WoolWrap)

Plenky Polpolini jsou jednovelikostní. Mají na sobě takový patentky, kterýma se dají zmenšit, aby miminku seděly. Jediné, co je potřeba postupně dokoupit jsou ty svrchní kalhotky (velikosti S, M, L, XL – jsou tam uvedena kila, tak to jde snadno odhadnout.). Já už mám rovnou velikost L, začali jsme s plínkama pozdě.

Dobrý vynález je tzv. separační plena. Je to tenký obdélníček z celulózy nebo viskózy, který se dává do plínky. Pustí moč od zadečku k plíně ale zpátky ne, takže je mimino v suchu.

Počůraná separačka se dá asi 3-4x vyprat, pokakaná se splachuje do záchoda (velká část hovínka se vyhodí a nemusí se před praním odstraňovat z pleny). Separační pleny jsou rozložitelné.

Celulóza: separačky mají velkou sací schopnost (např. při řídké stolici kojenců)
Viskóza: jsou pro větší děti

Já nejradši používám ty celulózové (v roli), dají se využít i jako ubrousky na utírání zadečku (místo těch komerčních chemických)

při přebalování to vypadá takhle: směrem od zadečku mimina:

separačka – vložka – plena – kalhotky

Když jedeme pryč na víc než 2 dny, používám ekologické jednorázovky – je to zn. Moltex. (Jsou rozložitelné, takže se dají bez černého svědomí vyhodit do směsného odpadu, na skládce se rozloží). Moltexky dávám často i na noc.

Pokud jde o praní a skladování špinavých plenek – existují různé způsoby. Každopádně je potřeba mít kyblík s víkem, který jde neprodyšně uzavřít. Prodává se i síťka na špinavé pleny – dá se do kyblíku a pak se i s plenama přemístí do pračky. Mám ji a chvilku jsem ji používala, ale jelikož mám pračku s vrchním plněním, přišlo mi jednodušší do ní plínky nasypat rovnou z kýble, tak už síťku nějak nepotřebuju.

Pokud jde o skladování:

Jde to dělat buď nasucho nebo napustit kýbl ze 2/3 vodou a do toho pleny házet. Do vody se přidává lžíce octa (jako dezodorant). Dobrý nápad je nakapat na víko kýble trošku olejíčku (tea tree, levandule), aby to vonělo, když člověk kbelík otevírá a přihazuje další plenu.

Já teď skladuju s vodou, pokaděný potřu jádrovým mýdlem a bleskově přeperu (to nejhorší se spláchne do záchoda na separačce), počůraný rovnou házím do kýble. Jednou za 2-3 dny kýbl i se špinavou vodou naleju do pračky, odstředím, přihodím další prádlo (pokud pračka není plná) a peru na 60. Nakonec většinou přidávám máchání.

Praní se doporučuje v nějakým šetrnějším prášku. Měla jsem nejdřív Ecover, ale po tom mi pleny i prádlo hrozně zhrublo, tak jsem přešla na český Don Gemini a jsem s ním spokojená. Pleny ale peru především v „mýdlovém slizu“

Každopádně se do praní nemá přidávat aviváž, plínky pak míň sajou. Místo aviváže přidávám ocet nebo máchadlo od Missivy.

Hodí se mít nějakou taštičku na špinavé pleny, když je člověk mimo domov. Prodává se speciální pytlík, nejdřív jsem ho nechtěla kupovat, ale nakonec ho pořídila a je moc fajn.

Látkovkám zdar!

Lola

Více ...
Vložil: .Lola. dne 1.2.2006| 3 komentáře | Přidej komentář | Poslat mailem
 Flanelové plenkyPlenky kalhotkové
+ rychlé schnutí

+ nižší cena

- nižší savost

PoPoLiNi

- Jednovelikostní flanelky v barvě přírodní a bílé obázkové s vkládací plenečkou. Plenka je ze 100% flanelu, savé jádro je ze směsy bavlny s polyesterem



Imse Vimse

- Jednovelikostní a newborn flanelky v přírodní barvě z flanelu z biobavlny, nemají suché zipy ani druky a jsou určeny pod Imse Vimse kalhotky, které je udrží.



Zlatíčko

- Zlatíčko jsou jednovelikostní, dvojvelikostní a trojvelikostní plenky z flanelu v přírodní barvě. Plenka je ze 100% bavlněného flanelu, jádro je z 70% Viskoza a 30% z polyesteru.



Lotties

- Flanelky Lotties se prodávají ve 4 velikostech ze 100% bavlny



Baby Lucy

- Baby Lucy je sice firma ze slovenska, ale musím jí taky zařadit . Flanelky vyrábí jednovelikostní a trojvelikostní, barva přírodní a barevné. Plenka je ze 100% bavlněného flanelu, sací jádro je z 70% Vizkoza a 30% polyester

Více ...
Vložil: inishkea dne 16.6.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Imse VimsePlenky kalhotkové

Letošní rok (2006) je plný novinek :o), další z nich jsou plenky švédské firmy Imse Vimse



Plenky Imse Vimse, jednoho z nejznámějších světových výrobců látkových plen se proslavily štíhlým tvarem, promyšleným a při tom jednoduchým střihem, precizním vypracováním a krásnými materiály šetrnými k dětské pokožce i přírodě.

Firma Imse Vimse postupně převádí všechny své bavlněné výrobky na certifikovanou bavlnu pěstovanou organicky, tedy bez použití herbicidů a pesticidů.
Používáním biobavlny Imse Vimse chrání zdraví našich nejmenších a přispívá k ochraně životního prostředí již od samého počátku života látkové pleny.
Plenám byla propůjčena evropská ekoznačka The Flower. Při jejím udělování je hodnocen celý životní cyklus výrobku.
Nejpopulárnější z plen Imse Vimse plena Imse Diaper (Imse Bioflanel) získala švédský ekologický certifikát Bra Miljöval za rychlé schnutí a úspory energie. Použitý materiál splňuje podmínky německého certifikátu Ökotex Standard 100, který garantuje, že materiál neobsahuje pesticidy a jiné chemikálie. Všechna biobavlna používaná firmou Imse Vimse je kontrolována organizací Skal a je produkována organicky bez použití pesticidů a herbicidů. Skal je mezinárodní organizace kontrolující a certifikující organické a udržitelné produkční metody od roku 1985.



K dostání jsou kalhotkové plenky z Biofroté

Popis:
Plena je ušitá z jedné vrstvy silného tkaného oboustranného froté s delšími smyčkami. Mezi nožičkami je plena z vnitřní strany zesílená našitým obdélníkem stejného materiálu. K přednímu okraji pleny je přišitá obdélníková savá vložka ze dvou vrstev froté. Celkem 4 vrstvy silného froté. Použitý materiál je velmi trvanlivý a bez pozůstatků pesticidů, herbicidů a umělých hnojiv používaných při běžném pěstování bavlny. Obvod pleny je olemovaný měkkým bavlněným šikmým proužkem, jen kolem nožiček jsou lemy z bavlněného úpletového proužku, ve kterém je všitá guma. Savá vložka je obnitkovaná overlockovým stehem. Všechny lemy jsou v barvě pleny.

Plena je nejužší mezi nožičkami a vpředu a vzadu se hodně rozšiřuje, takže je možné ji ovinout kolem boků miminka a zajistit pouze svrchními kalhotkami.

a tvarované pleny z Bioflanelu

Popis:
Plena je ušitá ze dvou vrstev flanelu, mezi kterými je všité obdélníkové sací jádro z dalších dvou vrstev flanelu. K přednímu okraji pleny je přišitá obdélníková savá vložka ze čtyř vrstev flanelu. Celkem 8 vrstev flanelu. Použitý materiál je velmi trvanlivý a bez pozůstatků pesticidů, herbicidů a umělých hnojiv používaných při běžném pěstování bavlny. Obvod pleny a savé vložky je obnitkovaný overlockovým stehem v barvě pleny. Délka pleny se upravuje založením zadního okraje pleny. Plenu lze rozložit úplně do roviny. Je vytvarovaná tak, že ji není třeba skládat. Mezi nožičkami je nejužší a vpředu a vzadu se hodně rozšiřuje, takže je možné ji ovinout kolem boků miminka a zajistit pouze svrchními kalhotkami.

Více ...
Vložil: inishkea dne 14.9.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 pleny Baby LucyPlenky kalhotkové

www.plienka.sk

Plenky Baby Lucy vyrábí na Slovensku firma, která se více než 10 let zabývá výrobou dětských plenek a doplňků. Plenky jsou k v ČR dostání pod značkou Zlatičko.cz

Její hlavní náplní je výroba nebarvených plenek z flanelu. Tento flanel má certifikát EKO TEX STANDART 100.

Produktem letošního roku budou plenky organického flanelu, který je z BIO bavlny.

Savé jádro je vyrobeno z flanelu, froté nebo netkaná textilie Netex. Froté jádro je ze 3 vrstev froté + 1 vrstva flanelu. Flanelové jádro má 7 vrstev flanelu a jádro z netkané textilie Netex má 2 vrstvy a tento materiál má nejvyšší savost. Plenky je možno prát při 90 °C, svrchní kalhotky při max.60°C.

Plenky se vyrábí v 5 velikostech ( XS; S; M; L; XL) plenky 2v1(nemají integrované gaťky jen jsou to 2 vel. v jedné - pozn. K) jsou dvou velikostní S (SX-S) a L (M+L). Svrchní klahotky jsou tři druhy (UNI; FIX; SLIP) velikostí je také 5.

Výrobní cena plenek bez DPH a bez poštovného:

Plenka s jádrem z Netexu
XS - 105 Sk S - 115 Sk M - 120 Sk L - 125 Sk XL - 130 Sk

Plenka s jádrem z flanelu
XS - 110 Sk S - 120 Sk M - 125 Sk L - 130 Sk XL - 140 Sk

Plenka s jádrem z froté
XS - 120 Sk S - 130 Sk M - 135 Sk L - 140 Sk XL - 150 Sk

Bíla plena + 8 Sk

Barevná plenka + 12 Sk

2v1 XS-S + 32 Sk
2v1 M+L + 32 Sk

Svrchní kalhotky UNI 105-140 Sk

Svrchní kalhotky FIX 135-175 Sk

Svrchní kalhotky SLIP 160-230 Sk

Dále mají také vložky do plenek ve 3 velikostech cena je 20-42 Sk

a mají také dámské hygienické vložky

Single 12 Sk

Double 25 Sk

Night 40 Sk

Outher 50 Sk

Pocket 85 Sk

Více ...
Vložil: inishkea dne 14.9.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Plenky Tots BotsPlenky kalhotkové

Plenky Tots Bots


Nedávno jsem se díky Martině :o) dostala k anglické plence Tots Bots, stránky výrobce www.totsbots.com a k nám se už dováží :o) najdete je na www.latkovky.cz. Chtěla jsem se, ale s vámi podělit o zkušenosti s nimi.

Plenky nemají suché zipy ani druky , zapínají se na Snappi sponku.




takhle v nich Miška vypadá

plenka nemá na rozdíl od Popolin savé jádro uvnitř plenky,

jádro je přišito k plence z venku k vnitřní straně plenky a může fungovat i jako vložka ( ve smyslu dobrého uchycení separační plenky). Plenka není příliš objemná, takže mimi nevypadá jako ferda mravenec :o). Vyrábí se ve třech velikostech, vel. 1 (8-18 lb cca 4-9 kg), vel. 2 (18-40 lb cca 9- 20 kg) vel. 3 ( 40 lb+ cca 20kg). Mám velikost 2 , je možnost dávat jí už od novorozence tady je animace o přebalování s plenkou velikosti 2. pro novorozence

Více ...
Vložil: inishkea dne 14.9.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zkušenosti s plenkami Imse VimsePlenky kalhotkové
Od Jahody z Emimina

S plenkama jsem moc spokojená. Potrpím si na kvalitu a to plenky splňují. Jsou perfektně ušité, krásný materiál, bioflanel po x vyprání vypadá pořád dobře, nežmolkuje. Tím, že tyto plenky nemají patentky ani suché zipy, jsou velmi štíhlé, ale pro někoho může být problém s balením. Ale jde to vcelku rychle nacvičit. Mám k nim i originální svrchní kalhotky Bumpy Day, které plenku krásně drží. Bumpy Day jsou měkoučké a nikde neškrábou a netlačí. Do kalhotek dávám i obyčejné čtvercovky. Co se týká plen Imse, tak asi nenapíšu nic nového - flanel schne rychleji než froté, froté víc nasaje. Savost plenek moc neřeším, jelikož přebaluju docela často, takže během dne na doma dávám buď obyčejné čtvercové, flanelku popo nebo bioflanelku Imse, na spaní, na ven, na noc dávám biofroté nebo onesize. Ještě k tomu schnutí: biofroté Imse schnou o malinko rychleji než onesize od popo, jsou i štíhlejší než onesize.

mám oboje a taky spokojenost. Ale ty flanelky mám radši, i když nejsou tak savé, ale jsou jemnější.

Jinak máme ty vlněné Imse a jsem nadšená. Dobře sedí, udrží i čtvercovku a pleny Imse. Váhala jsem, jestli objednat velikost L nebo XL. Malý váží 9 kg, takže by mohl mít L, ale nakonec mám XL a jsem ráda, protože mu jsou dobře, díky suchým zipům se to dá utáhnout, tato velikost mu dlouho vydrží. Taky jsem chtěla, aby se do nich vešly onesize. Když mu do nich dám čtvercovku nebo flanelku Imse, tak je to super štíhlé. Ale já je stejně dávám spíše na spaní, takže je to jedno. Jsou hodně podobné woolwrap, ale nejsou tak objemné. Taky jsou vzadu lépe řešené - je tam nařasený tunýlek s širší plochou gumou, takže to netlačí. A pod suchým zipem jsou patentky, to aby si děti nemohly sucháč rozepnout.

Ještě dodám, že vlněné kalhotky Imse velikost XL jsou stejně velké jako vlněné woolwrap velikost L.

Více ...
Vložil: inishkea dne 14.9.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Popolini Bravo a KoalaPlenky kalhotkové

Kopíruji sem odpověďod paní Novákové z www.mamina.cz na mou prosbu o porovnání plenek Tots Bots a plenek Bravo od Popolini. (Fotky plenek dám do deníku)

Posílám Vám plenku Bravo vyfocenou rozbalenou. Posílám i obrázek rozbalené plenky Koala. Za sebe musím říci, že plenky Bravo jsou podle mne nejméně kvalitním výrobkem formy Poponini. Kdybych se rozhodovala mezi jimi a plenkami Koala, volila bych Koala, které jsou ze stejného materiálu. Plenky Bravo totiž nemají savé jádro všité uvnitř plenky. To má samozřejmě i své výhody, ale podle mne to především komplikuje přebalování, jádro není tak pevné ani dlouhé jak jsme zvyklí z vkládacích plenek Poponini a bude se podle mne krčit a hrnout.

Doporučuji Vám objednat si jednu na vyzkoušení, dříve, než se pro ně rozhodnete. Jednu plenku vždy užijete, i kdybyste se pro ně nakonec nerozhodla.

Máte pravdu, jsou skoro stejné jako plenky Tots Bots (jak mají tyto plenky řešené savé jádro, nevím). Na ty jsme zatím nesehnali dodavatele, ale budeme to zkoušet.

Ráda Vám zodpovím jakékoli Vaše dotazy, budu-li vědět.

Pěkný večer.

M. Nováková

Více ...
Vložil: inishkea dne 20.5.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Praktické zkušenosti s PopoliniPlenky kalhotkové
Hlavní důvod pořízení plenek Popolini bylo pravidelně pokakané oblečení - ve 2M jsme někdy převlékali i 4x za den.
Po prezentaci Popolinek jsem se dívala na Internetu na Popolini a Bambino Mio a zalíbili se mi víc Popolini, už ale nevím proč.

Používáme:
10 ks flanelky
11 ks biofroťáčky
4 ks bio vložky navíc
2 ks polyester Vento
1 ks vlňáčky WoolWrap
separační pleny

Flanelky a biofroté jsem koupila po celém balení (flanel 10 ks, bio 8 ks), k tomu jsem pak ještě dokoupila testovací balení bio (3 ks) ve kterém jsem vzala větší velikost vlňáčků.

Svrchní kalhotky - vyzkoušela jsem PopoWrap i Vento a jednoznačně preferuji Vento - ze začátku se mi sice zdáli moc volné, ale naučili jsme se je oblékat a je to v pohodě. U PopoWrap se mi zdálo, že syna ten suchý zip odírá na bříšku, tak jsem PopoWrap přestala používat a dávám jenom Vento.
Přes den používám polyesterky, které pravidelně střídám, takže stačí do dalšího přebalení proschnout. Na noc dávám vlňáčky, syn má v nich sice objemný zadek, ale nevadí to, krásně se provětrávají a neprovlhnou, přebalujeme až ráno. Jelikož jsem už vlňáčky na cestu zapomněla doma a balila jsem na noc do polyesterek, tak vím, co znamená, že vlňáčky provětrávají - ty polyesterky byly ráno hrozně vlhké, připadalo mi, že se syn v tom musel pořádně zapařit, i když v pohodě spal do rána.
Polyesterky občas vyperu s plenami v pračce, na vlňáčky používám jednou za čas lanolinovou kůru.

Separační pleny jsem používala celulózu na řídkou kojeneckou, teď používám viskózu. Pokakané hodím do záchoda, počurané peru. Ta viskóza je teď šikovnější, syn už je tak pohyblivý, že se mu ta separační plena shrnuje, ještě jak jsem dobírala tu celulózu, tak z ní občas byla jenom kulička uprostřed a většina stolice byla na plence, viskóza se hned tak nesmotá a když, tak ne tolik.

Na skladování mám doma uzavírací kbelík, zkoušela jsem na cestách obyčejnou igelitku, ale ta je cítit, mám i pytlík na pleny od Popolini, ten je super, ale vejde se do něj tak 5 plenek.

Nejhorší období na sušení je podzim a jaro, kdy nejde plenky pověsit ven (nebo jde ale jenom na chvilku) a doma se ještě netopí, to peru co 2 dny, aby to stačilo schnout. V létě jsem ráno pověsila a večer byly plenky suché (i biofroté), to stačilo prát co 3 dny a v zimě je dávám na topení, to jsou taky za těch 24 hod. suché (biofroté možná o něco déle). Flanelky jsou rychleji počůrané a bývají dost mokré, ale rychle schnou. Biofroté vydrží déle a nejsou tak mokré, ale schnou dlouho. Přes den dávám, co mi padne do ruky, ale rovnoměrně a na noc dávám jenom biofroté. Peru na 60 bez aviváže, občas dám do přihrádky na aviváž 1-2 lžice octa. Nežehlím.
Občas se stává, že i počůraná plínka dost smrdí a někdy se mu oprudí zadeček - připisuju to růstu zoubků, četla jsem, že při něm mívají děti "agresivní" moč.

Stolice maximálně výjimečně trošičku ušpinila i polyesterky, ale nikdy se neušpinilo oblečení - teď na dovolené nám opět stolice v jednorázovce vytekla, naštěstí jsem syna měla na výletě do čeho převléct, tušila jsem, že to tak dopadne.

Popolini jsme začali používat po prezentaci, když měl syn skoro 3 měsíce. Sice se můžou používat od narození, ale nedovedu si v nich novorozeně představit kvůli té objemnosti. Mně to od těch 2-3 měsíců připadalo tak akorát. V motorickém vývoji ho někdy ty plenky trochu brzdili (zejména mi to přišlo při přetáčení na bříško a na záda), ale vždy jsme nakonec všechno stihli v limitu (syn má 1 rok).

Sivlik
Více ...
Vložil: Muminnek dne 5.10.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 18 z 8 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.