Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Ekologické praní
V čem perete ? Máte nějaké odkazy na ekologické prací prostředky, vyrábíte si sami doma něco na praní? Používáte místo aviváže ocet? Pište vše, co vás napadne k tomuto tématu .


 Články 13 z 3 
 Jak šetrně prát ?Ekologické praní

Jak šetrně prát ?:


+++  Pereme jen skutečně nečisté věci a automatickou pračku spouštíme, když máme plný buben prádla.

 
+++  Používámeprací prostředky bez fosfátů, aby naše povrchové vody neobsahovaly nadbytek živin (fosforu) a aby rok co rok nepokrýval vodní plochy zelený povlak sinic, vyvolávající alergické reakce. Nebo kompaktní prací prostředky, které mají nižší dávkování a neobsahují fosfáty a pomocné látky (sole, jež nemají pro praní žádný význam a zbytečně zasolují povrchové vody). Pokud se ve Vašem obchodě tyto prostředky neprodávají, žádejte prodejce o nápravu.


+++  Pro ruční praní jsou vhodné mýdlové prací prostředky. Mýdlo se ve vodním prostředí velmi rychle a úplně biologicky rozkládá na látky v přírodě běžné.

 
+++  Správně dávkujeme. Dávkování prášku závisí na tvrdosti vody, kterou vám sdělí správce vodovodu (Praha, tel. 840 111 112, www.pkv.cz ? rubrika: Veřejnost, tabulka: Tvrdost vody). V naší republice je ve vodovodech obvykle voda měkká, pro kterou stačí nejnižší doporučovaná dávka. Vždy použijte odměrku. Většina výrobců uvádí dávkování v mililitrech, běžná dávka je 200?220 ml, tj. cca 100g. Pamatujte: Je zbytečné prádlu přilepšovat?! vyšší dávkou prostředku. Prášek, který je v pračce navíc, stejně už nic nevypere. Vhodné je dávkovat prášek přímo do bubnu, například v jemném kapesníku. Tehdy je možno dávku snížit o třetinu.

 +++  Vyhýbáme se avivážním prostředkům, které čistotu prádla neovlivní (stejně jako bělidla) a z odpadních vod se těžce odbourávají. Aviváž lze nahradit octem ? je dobře odbouratelný a neutralizuje zbytky tenzidů. Je použitelný zejména pro kojenecké prádlo.


+++  Nepředepíráme. Chceme-li dobře vyprat silněji zašpiněné prádlo, předem jej namočíme,než abychom zvyšovali dávky pracích prášků. Rovněž skvrny předem odstraníme např. citronem či žlučovým mýdlem, které lze koupit v drogeriích Doporučujeme*používat např. prací prášky Palmex color síla, Palmex modrá síla, Persil color power, Persil green power, Perwoll color magic, Rex blue power, Rex color, Permon - kompaktní prací prostředek (dealerský prodej), Sensa (český výrobek, firma Dedra ( navíc netestovaný na zvířatech).

+++  V čem prát ?  Při nákupu pračky vybírejte přístroj s nízkou spotřebou elektřiny a vody. Nejlepší spotřebiče mají třídu A


Více ...
Vložil: ekodomov dne 30.1.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 ECOVEREkologické praní

http://www.ecover.cz/     nebo      http://www.ecover.com/

Ekologická drogerie ECOVER

ECOVER je synonymem pro ekologickou drogerii vyráběnou ohleduplně a s péčí. Znamená to, že veškeré čistící a úklidové prostředky ECOVER jsou vyráběny ekologicky, ekonomicky a sociálně odpovědným způsobem v unikátní ekologické továrně. S laskavostí a otevřeností je maximální respekt věnován lidem i životnímu prostředí. To je zřejmě jediná cesta k trvale udržitelné budoucnosti

Více ...
Vložil: ekodomov dne 14.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Mýdlový sliz nebo gelEkologické praní

1 kostku mýdla na praní (jádrové, jemné, kokosové nebo teď jsem koupila Marseilské m. Usmívající ) nastrouháš, zaleješ vodou (asi tak 1-1,5l, může být teplá) a necháš rozpustit. Pak přileješ horkou vodu (dávám to do 10l kbelíku) a přidáš kelímek krystalické sody (dávám ten velký od jogurtu) a mícháš (alespoň tak dlouho než se rozpustí ta soda) no a ono to do rána (teda, když to dělám večer Mr. Green ) má to takovou gelovou konzistenci ( někdy je to tužší když se mi usype ruka se sodou Mrkající )

uchovávám ho v 10l kbelíku, je plný z jednoho mýdla.

Protože tam nejsou ty optický zjasňovače tak něco časem trochu zešedne, mě např. zešedly bílý lemy u bílých triček malého, i když když tričko zůstalo bílé, Koulející očima Mrkající Popletený , ale jsem s ním jinak spokojená, skvrny přetírám žlučovým mýdlem.


Návod je od Lalwen z Emimina
Více ...
Vložil: ekodomov dne 14.1.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 13 z 3 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.