Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník EKOLOGICKÁ DOMÁCNOST
Co jíst, čím si umejt podlahu a nezničit rybičky, kytičky a naší miloučkou planetu


 Články 18 z 8 
 BioenzymyEKOLOGICKÁ DOMÁCNOST

Čističe odpadů, kočičích hajzlíků, likvidátor smrádku po hlodavcích, odplísňovače....

http://www.subio.cz/

http://www.bioclean.cz/

Čističe odpadů, odmašťovače na trouby a grily....

http://www.ekobak.cz/

Více ...
Vložil: inishkea dne 2.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Přírodní barvy na dřevo EKOLOGICKÁ DOMÁCNOST

http://www.kreidezeit.cz/index.php

Více ...
Vložil: inishkea dne 26.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Co nepoužívat, když to není nutnéEKOLOGICKÁ DOMÁCNOST

Kterých látek se tedy vyvarovat, či je co nejvíce omezit?

Čištění a desinfekce a mytí

Amoniak a borax
Obě tyto látky patří k velice účinným při čištění, ale zároveň patří k chemikáliím, které mohou poškodit naše zdraví, jedná se především o podráždění očí, nosu, krku a pokožky, bolesti hlavy. Pokud smícháme amoniak s prostředky obsahujícími chlor, může vzniknout i jedovatý plyn.

Chlornany a jiné tenzidy
Především v dezinfekčních a čistících prostředcích. Tenzidy obecně jsou velice těžko biologicky odbouratelné, takže velice dlouhou dobu zatěžují naše životní prostředí. Krom toho jsou toxické pro mikroorganismy, které se starají o vyčištění vody nejen v domovních čistírnách.

Chlornan sodný
se přidává i do bělících přídavků. Bělící efekt zde zajišťuje kyslík. Ale pozor, většina bělících přípravků vaše prádlo nevybělí, ale pouze rozzáří - upraví lom světla na látce. Bělidla jsou účinná většinou při praní nad 60 stupňů Celsia. Podobně jako například tenzidy je i chlornan sodný nebezpečný pro kulturu mikroorganismů bydlících ve vaší čističce odpadních vod a může snířit její účinnost.

Čím je nahradit
Lze ho nahradit výrobky s obsahem například kyseliny amidosírové nebo cetrimónium chloridem, které jsou stejně účinné co se týče desinfekce, ale nejsou tak agresivní pro mikroorganismy v čističkách a vodotečích (řekách, potocích...). V některých velmi účinných čistících prostředcích je použita místo chlornanu kyselina trihydrogen fosforečná a méně agresivní tenzidy (Fixinela). U všech těchto látek lze prokázat, že nemají zdaleka takový likvidační účinek pro organismy žijící ve vodě jako chlornan sodný. Zářivější bílé lze dosáhnout i sušením na přímém sluníčku. Další tentokráte ryze ekologickou možností je použít roztok octa a vody v poměru jedna ku jedné a několik lžic vody. Pokud necháte tento roztok působit přes noc, podaří se Vám odstranit i odolný vodní a močový kámen na wc.

Z dalších přírodních látek, kterými lze nahradit tenzidy je kromě octa (5% kyseliny octové) třeba i kukuřičný škrob. Ten je výborný na čištění koberců a mastných skvrn. Jako desinfekční prostředek nebo i osvěžovač vzduchu se dá dobře použít také eukalyptový olej.

 

Více ...
Vložil: inishkea dne 26.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Domácí bublinková koupelEKOLOGICKÁ DOMÁCNOST

Šumící koule do koupele

Výroba šumivých koulí je jednoduchá a já se u ní i docela dobře zabavila. Nebojte se experimentovat s vůněmi i barvami podle fantazie nebo nálady. Do směsi můžete přidat sušené lístky a květy bylin nebo třpytky. Pokud chcete mít koupel výživnější, přidejte do základní směsi med, sušenou syrovátku nebo rozmačkané plody jako např. avokádo, jahody, banán atd.

flowersSuroviny:

2 lžíce kyseliny citronové
2 lžíce kukuřičného škrobu
1/4 šálku jedlé sody
3 lžíce oleje (olivový, slunečnice aj.)
1/4 lžíce esenciálního oleje
trošku potravinářského barviva (prášek rozmíchaný v kapce vody)
-------------------------------------------

1. V misce smíchejte suché suroviny (kys. citronová, soda, škrob).
2. V menší misce promíchejte tekuté suroviny (olej, vůni, barvivo).
3. Opatrně přilijte tekutou směs do suché.
4. Důkladně promíchejte.
Protože je množství surovin jen přibližné, musíte sami zvážit, jestli je konzistence směsi vyhovující. Neměla by být moc suchá ani mokrá (rozpadá se a nejde tvarovat). V případě potřeby přilejte olej nebo přisypte sodu.
5. Vytvořte ze směsi koule a rozložte je na voskový papír (ideální je si kus papíru rozprostřít např. na větší kuchyňské prkénko nebo na plech - líp se pak s nimi manipuluje).
Tvary můžete tvořit od ruky. Nebo použít formičky na linecké košíčky - spojit k sobě vždy jednu a jednu, takže z toho vznikla koule. Možná by to šlo i z prackových formiček, pokud netrváte na kulatém tvaru.
6. Koule tvrdnou přibližně tři hodiny, ale úplně suché jsou až po dvou dnech. Větší tvary schnou déle, menší rychleji (logicky).
7. Uložte do uzavřené nádoby a uchovávejte v suchu.

honeyPři výrobě šumivek si přijde na své fantazie a tvořivost. Zkuste rostlinné barvivo z červené řepy. Zkuste dát větší množství oleje. Nic z toho není úplně špatně...



* levandule (fialové barvivo: šťáva z řepy, levandulová silice, květy levandule)
* eukalypt se solí (modré barvivo, eukalyptová silice, mořská sůl)
* citronová tráva (oranžové barvivo: žlutá a červená, lemongrass silice, okvětní lístky růže)


Návod k použití:

Napusťte plnou vanu vody, vlezte do ní, vhoďte šumivku a užívejte bublinky

Převzato z http://prirodnikosmetika.blog.cz/rubriky/diy-kosmetika 

Více ...
Vložil: inishkea dne 26.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak na skvrny... EKOLOGICKÁ DOMÁCNOST

Skvrny obsahující bílkoviny (krev, kakao atd.)

Při jejich odstraňování nepoužívejte nikdy horkou vodu, ta totiž mění strukturu bílkovin a skvrny byste již neodstranili nikdy. Vyzkoušejte nejprve studenou vodu. Pokud použití vody nestačí, namočte oděv či jeho znečištěnou část do slané vody a nakonec použijte mýdlo na skvrny.

Mastné skvrny (např. máslo)

Dají se celkem snadno odstranit horkou vodou a lehkým vymnutím mýdlem na skvrny.

Skvrny od trávy, značkovačů a fixů

Většinou jsou velmi dobře odstranitelné mýdlem na skvrny, případně zkuste použít čistý alkohol.

Skvrny od kávy

Odstraníte nejlépe ve vlažné vodě s mýdlovým roztokem.

Skvrny od kakaa

Kakaové skvrny patří mezi skvrny bílkovinné (viz výše), odstraňujte je proto pouze studenou vodou.

Žvýkačky

Žvýkačky se dají po ochlazení (nejlépe v chladničce či mrazáku) a ztvrdnutí velmi snadno odlámat a odstranit kartáčkem.

Skvrny od ovoce

Na jejich odstranění stačí většinou bez problémů mýdlo na skvrny, případně čistý alkohol. Ovocné skvrny na bílém textilu je také možno vybělit v pračce pomocí Eko bělícího prostředku. U silných barevných skvrn (např. od borůvek, mrkve) doporučujeme namočit znečištěnou část oděvu přes noc do podmáslí se špetkou citrónové šťávy.

Skvrny od rzi

Tyto skvrny se dají bohužel jen velmi těžko odstranit úplně. Opakované pokapávání citrónovou šťávou pomůže skvrny částečně odstranit.

Skvrny od červeného vína

Skvrny okamžitě posypte kuchyňskou solí a vymáchejte ve vodě. Sůl nasaje částečně červené víno do sebe. Z bílých textilií odstraníte tyto skvrny jednoduše vypráním v eko bělícího prostředku.

Skvrny od špenátu

Na skvrny od špenátu se doporučuje použít syrovou bramboru, kterou skvrnu potíráme. Nakonec vyperte v horké mýdlové vodě.

Plíseň

Plísňové skvrny se z oděvů odstraňují velmi špatně. Namočte nejprve do kyselého mléka a poté vyperte obvyklým způsobem.

Skvrny od čaje

Většinou se dají snadno odstranit pomocí horké vody a mýdla na odstraňování skvrn. V případě bílého oděvu použijte eko bělící prostředek.

Inkoustové skvrny a skvrny od kuličkového pera

Tyto skvrny jsou velmi snadno odstranitelné pomocí mýdla na odstraňování skvrn. Dále můžete zkusit potřít znečištěné místo směsí octa a alkoholu.

Vosk

Vosk nejprve seškrábejte, co nejvíce je to možné. Poté vyžehlete přes sací papír či papírový ubrus.

Mastné skvrny

Potřete tekutým žlučovým mýdlem, nebo předeperte kostkou.

Více ...
Vložil: inishkea dne 21.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Chytré rady pro zelené "mušky"EKOLOGICKÁ DOMÁCNOST

Znáte další využití lanolínu?

 Usazuje se Vám vodní kámen na bateriích,obkladech,bílé keramice...zlobí Vás,že umyjete okna a po prvním dešti to můžete dělat znovu...nezoufejte.Doporučuji několik lanolín do vody + trochu šamponu, aby se udělala emulze a vše touto vodou omyjte-voda pak jen steče a netvoří cestičky.Tímto způsobem jde krásně očistit i auto( do odstřikovače a mouchy také sklouznou).Lanolín je výborný při praní záclon-nemusíte použít prášek ani aviváž ,prach se na ně nebude tolik chytat a budou bílé.jako sníh.

 

Aby lépe stékala voda ze skla například u auta se používá i jablko.Stačí rozkrojeným jablkem potřít sklo a voda lépe stéká

Více ...
Vložil: inishkea dne 21.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pro zelené "mušky"EKOLOGICKÁ DOMÁCNOST

MNOHOÚČELOVÝ ČISTÍCÍ PROSTŘEDEK

- 1 hrnek (125 ml) přírodního mýdla
- 4 litry horké vody
- Pro vůni čistoty a pro lepší odmašťovací vlastnosti přilijte 1 hrnek (60ml) citronové štávy. Tímto roztokem můžete čistit všechny druhy povrchů, nezapomeňte je však po aplikaci opláchnout vodou. Prostředek je určen pro mnoho druhů čištění a je velmi účinný. Pro silnější roztok zdvojnásobte dávku mýdla a citronové štávy.

PRÁŠEK NA MYTÍ

Smíchejte přírodní mýdlo a sůl nebo jedlou sodu a za pomoci kartáče s pevnými štětinami drhněte nečistoty. Nasypte trochu jedlé sody na vlhkou houbičku, je to též velmi účinný čistící prostředek pro mnoho typů povrchů. Prášek na mytí si můžete upravit podle své potřeby např. přidáním aromatických bylinek nebo květin. Smíchejte všechny přísady tak, aby byl prášek provoněn aromatem květin.
Špíny a nánosů v troubě se zbavíte drhnutím jedlou sodou nebo směsí jedlé sody a silnějšího mnohoúčelového čistícího prostředku. Nezapomeňte si před drhnutím navléknout gumové rukavice.

PROSTŘEDEK NA MYTÍ NÁDOBÍ

Nastrouhejte tabulku přírodního mýdla do pánve. Pokryjte vodou a povařte na mírném ohni, dokud se mýdlo nerozpustí. Proti mastnotám a k odstranění skvrn nalijte do směsi ocet. Přelijte do láhve a používejte jako normální prostředek k mytí nádobí.

ZRCADLA, SKLA A OKNA

Myjte je přírodním mýdlem a vodou. Opláchněte roztokem z 1 dílu octa na 4 dílů vody. Namísto papírových ubrousků použijte hadřík na více použití.

KOBERCE

Pro kompletní vyčištění a osvěžení vašeho koberce jej nejprve vyluxujte, pak jej posypte kukuřičným škrobem nebo jedlou sodou, po dobu jedné hodiny nechte působit a pak znovu koberec vyluxujte. V případě nepoddajných skvrn vyzkoušejte chlazenou sodovku nebo opakovaně čistěte mýdlovou vodou s octem.

ODTOK, VÝLEVKA

Vaše výlevka může být neucpaná, čistá a bez zápachu i bez použití ničivých čističů. Řiďte se dvěma pravidly: nikdy nevylévejte mastnou tekutinu do výlevky a vždy používejte sítko k pokrytí výlevky.
-Jednou týdně využijte těchto preventivních metod : smíchejte jeden hrnek (125ml) jedlé sody s jedním hrnkem (250ml) soli. Nalijte čtvrt hrnku (60ml) této směsi do výlevky. Poté do odtoku nalijte nádobu vařící vody a na závěr vše spláchněte studenou vodou. Pokud tuto metodu opakujete jednou týdně, tak se váš odtok neucpe a zůstane bez zápachu.
-V případě, že se potrubí ucpe: nalijte do výlevky čtvrt hrnku (60ml) jedlé sody a pak do ní nalijte ještě půl hrnku octa(125ml). Výlevku uzavřete do chvíle, kdy přestane syčení a pak přelijte vařící vodou.

PRACÍ PROSTŘEDKY

V průběhu plnění pračky přidejte do vody 1/3 hrnku (80ml) sody na praní. Pak pračku naplňte špinavým prádlem. Poté přidejte 1 a 1/2 hrnku (375ml) mýdla. Pokud je voda tvrdá, tak během prvního vypláchnutí nalijte do pračky 1 hrnku (60ml) sody nebo 1/4 hrnku (60ml) octa. Velmi špinavé prádlo nechte předem namočit na 30 minut v teplé vodě, ve které je rozpuštěno 1 hrnku (125 ml) sody na praní. Velmi špinavé oblasti drhněte s pomocí tekutého mýdla nebo roztoku 1 hrnku (250ml) teplé vody a 2 polévkových lžící (30ml) sody na praní.

ZMĚKČOVÁNÍ LÁTEK ( I VLNY): Přidejte 1 hrnku (60ml) bílého octa do máchání.
NATAHOVÁNÍ SRAŽENÉ VLNY: Rozpusťte 2 hrnky (500ml) soli v horké vodě a počkejte, než voda zchladne. Po 3 hodiny nechte namáčet látku v roztoku.
HEDVÁBÍ: Namočte do roztoku z 1 hrnku (250ml) přírodního mýdla a 2-3 polévkových lžic (30-45ml) jedlé sody. Jemně pak látku vyždímejte a důkladně propláchněte.
BĚLENÍ: Pro to, aby byla bílá bělejší a barvy zářivější, přidejte do každé várky praní 1 hrnku (125ml) sody na praní nebo do programu máchání přidejte citronovou štávu.
Pak, pokud je to možné, nechte prádlo volně usušit na vzduchu. Nejenže tak šetříte energií, ale slunce také působí jako přírodní bělící prostřerek pro vaše prádlo.

SKVRNY

První pravidlo týkající se skvrn je, že čím dříve je ošetříte, tím vyšší je šance, že se jich zbavíte. Dalším pravidlem je vyzkoušet si nejprve na malém kousku látky všechny druhy odstraňovačů skvrn. Začne-li se testované místo odbarvovat, mužete to zastavit tím, že čistící prostředek zneutralizujete. Například působení octa či citronové šťávy zneutralizujete přidáním zásady, jakou je např. jedlá soda, a naopak. Nezapomeňte po testu oděv vyprat.

ŠPINAVÉ PLENKY: předeperte žlučovým mýdlem, nechte působit .

OVOCE A VÍNO: Na skvrnu ihned nasypte sůl nebo na ni nalijte studenou sodovku a před praním ji ještě namočte na nějakou dobu v mléce. Je užitečné mít pro urgentní případy v ledničce chlazenou sodovku.

MASTNOTA: Přelijte vařící vodu přes bílou bavlněnou látku, poté posypte suchou jedlou sodou či promněte v sodě na praní, rozpuštěné ve vodě. U jiných druhů látek překryjte ručníkem,navlhčete skvrnu vodou a třete mýdlem a jedlou sodou. Poté vyperte v co nejteplejší vodě s mýdlem. Před použitím vařící či horké vody si ale pečlivě přečtěte návod na praní.

INKOUST: Namočte v mléce nebo odstraňte peroxidem vodíku.

KREV: Okamžitě skvrnu posypte solí nebo namočte ve studené sodovce. Před praním vymáchejte ve studené vodě. Pro zažranější skvrny namočte do roztoku kukuřičného škrobu s kosmetickým zásypem rozpuštěným ve vodě. Nechte zaschnout a oprašte.

Více ...
Vložil: inishkea dne 20.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Mravenci v kredenci.. jak na škůdce.EKOLOGICKÁ DOMÁCNOST

MRAVENCI: Najděte místa, kudy vstupují dovnitř, vymačkejte tam citron a nechte tam slupku. Mravence odpuzuje i pudr, křída, uhelný prach a kayenský pepř.

ŠVÁBI: Nechte vyplnit všechny skulinky a otvory kolem podlahových lišt, polic, kuchyňských skříní, potrubí, výlevek a koupelnových zařízení. Jako návnady lze použít láhev od mléka. Hrdlo vymažte zevnitř trochou tuku a nalijte trochu piva či vlozte kousek syrové brambory.

MUŠKY: Do misky o velkém průměru nalijte malé množství piva. Přes hrdlo misky natáhněte kus igelitu a upevněte gumičkou. Do igelitu udělejte malou dírku. Mušky tak otvorem vletí do misky, ale už tam i zůstanou. Podle potřeby pak pivo vyměňte.

MOUCHY: Slunné okenice jsou nejčastějším lákadlem much. Za slunečných dnů okna proto preventivně zavírejte. Ideální pro nezvané hosty jsou též standardní lepkavé mucholapky. Můžete si také vyrobit vlastní mucholapku z medu a žlutého papíru.

MOLI: Vaše oblečení udržujte v čistém, suchém a dobře větraném prostoru. Moli jsou přitahováni k olejům vašeho těla zachyceném na oblečení. Doporučujeme použití kafru, který tvoří hlavní součást protimolových kuliček a není toxický. K chycení molů smíchejte 1 díl melasy s 2 díly octa a nalijte směs do prázdného kelímku od jogurtu. Pravidelně uklízejte. Mezi zcela přírodní odpuzovače molů patří cedrové hobliny a černý pepř. Cedrové hobliny nasypte do látkového pytlíku a pověste do skříně nebo vložte mezi prádlo.

ŠKŮDCI POKOJOVÝCH ROSTLIN: 2 polévkové lžíce (30ml) tekutého mýdla nebo 5 gramů suchého mýdla smíchejte s 1 litrem vody a nalijte směs do rozprašovače. Nezapoměňte o pár dní později květiny přestříkat čerstvou vodou nebo je osprchovat.

RYBĚNKY: Vyrobte pastičky ze směsi 1 dílu melasy a 2 dílů octa. Přiložte ke škvírám a děrám, kde tito škůdci žijí. Ošetření směsí z boraxu a cukru či medu postižených oblastí jako jsou podlahy, nohy od stolu a škvíry ve skřínkách vám spolehlivě pomůže ryběnky vypudit.

PAVOUCI: V ideálním případě pavouky nezabíjejte, protože ti vám pomohou při zbavování se jiných škůdců.

ŠKŮDCI VE SKLADOVANÝCH POTRAVINÁCH: Sušením jídla v teplé troubě po dobu jedné hodiny nebo jeho mražením po dobu 2-3 dnů zabráníte roztočům a molům v přístupu k vašemu skladovanému jídlu. Vždy skladujte jídlo ve vzduchotěsných nádobách. Oblíbenou lahůdkou škůdců jsou luštěniny a obilí. K zapuzení zavěste látkový sáček s černým pepřem do skladovacího prostoru. Pár mýdlových kuliček také poslouží jako výborná ochrana.

KLÍŠŤATA A BLECHY: Pokud jsou vaši domácí miláčci napadeni klíšťaty nebo blechami, důkladně je umyjte mýdlem a teplou vodou, vysušte je a ošetřete tímto bylinným výplachem: přidejte 1 hrnku (125ml) čerstvého nebo sušeného rozmarýnu do 1 litru vařící vody. Nechte 20 minut vylouhovat a pak sceďte a nechte vychladnout na tělní teplotu. Svého domácího mazlíčka pak tímto odvarem postříkejte nebo potřete a nechte uschnout. Nesušte ručníkem, zmenšili byste tak účinek. Počkejte než uschnou, než je necháte jít ven.

BIOPESTICIDY

Tabáková voda: nasypte velkou hrst tabáku do 4 1 litru teplé vody. Nechte vylouhovat po celých 24 hodin. Nalijte směs do rozprašovače. Tabáková voda je jedovatá i pro člověka, proto s ní nakládejte opatrně.

Pálivé papričky: smíchejte 2 až 3 chilli pálivé papričky, 1 cibule a 1 stroužek česneku se 4 1 litru vody. Pak směs přiveďte k varu, nechte dva dny odstát a poté jí sceďte. Pro další použití ji můžete nechat zmrazit.

Česnek: Smíchejte 4 1 litru vody se 2 polévkovými lžícemi (30ml) česnekové štávy (nepoužívejte česnekový prášek-ten rostliny spaluje), (30 gramů) a 1 polévkovou lžíci (5ml) lihu. Pro další použití nechte směs zmrazit.

Mýdlo: Používejte pouze přírodní mýdlo, protože čistící prostředky vaše rostliny poškozují. Pro výrobu tekutého mýdla použijte 2 polévkové lžíce (30ml) na 1 litru vody. Pro výrobu suchého mýdla použijte 5 gramů na 1 litrů vody. Pokud po několika dnech nezapršelo, nezapomeňte rostliny opláchnout vodou.

Více ...
Vložil: inishkea dne 20.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 18 z 8 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.