Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Co nepoužívat, když to není nutné

Autor: inishkea , 26.3.2008

Kterých látek se tedy vyvarovat, či je co nejvíce omezit?

Čištění a desinfekce a mytí


Amoniak a borax
Obě tyto látky patří k velice účinným při čištění, ale zároveň patří k chemikáliím, které mohou poškodit naše zdraví, jedná se především o podráždění očí, nosu, krku a pokožky, bolesti hlavy. Pokud smícháme amoniak s prostředky obsahujícími chlor, může vzniknout i jedovatý plyn.

Chlornany a jiné tenzidy
Především v dezinfekčních a čistících prostředcích. Tenzidy obecně jsou velice těžko biologicky odbouratelné, takže velice dlouhou dobu zatěžují naše životní prostředí. Krom toho jsou toxické pro mikroorganismy, které se starají o vyčištění vody nejen v domovních čistírnách.

Chlornan sodný
se přidává i do bělících přídavků. Bělící efekt zde zajišťuje kyslík. Ale pozor, většina bělících přípravků vaše prádlo nevybělí, ale pouze rozzáří - upraví lom světla na látce. Bělidla jsou účinná většinou při praní nad 60 stupňů Celsia. Podobně jako například tenzidy je i chlornan sodný nebezpečný pro kulturu mikroorganismů bydlících ve vaší čističce odpadních vod a může snířit její účinnost.

Čím je nahradit
Lze ho nahradit výrobky s obsahem například kyseliny amidosírové nebo cetrimónium chloridem, které jsou stejně účinné co se týče desinfekce, ale nejsou tak agresivní pro mikroorganismy v čističkách a vodotečích (řekách, potocích...). V některých velmi účinných čistících prostředcích je použita místo chlornanu kyselina trihydrogen fosforečná a méně agresivní tenzidy (Fixinela). U všech těchto látek lze prokázat, že nemají zdaleka takový likvidační účinek pro organismy žijící ve vodě jako chlornan sodný. Zářivější bílé lze dosáhnout i sušením na přímém sluníčku. Další tentokráte ryze ekologickou možností je použít roztok octa a vody v poměru jedna ku jedné a několik lžic vody. Pokud necháte tento roztok působit přes noc, podaří se Vám odstranit i odolný vodní a močový kámen na wc.

Z dalších přírodních látek, kterými lze nahradit tenzidy je kromě octa (5% kyseliny octové) třeba i kukuřičný škrob. Ten je výborný na čištění koberců a mastných skvrn. Jako desinfekční prostředek nebo i osvěžovač vzduchu se dá dobře použít také eukalyptový olej.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1618 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.