Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Éčka co s nimi?

Autor: inishkea , 20.3.2008

Citliví lidé mohou mít na některá éčka alergické reakce, projevující se v široké škále zdravotních problémů, jako jsou ekzémy, kopřivka, astma, migrény, poruchy vidění, hyperaktivita, zažívací problémy atd., přičemž onen člověk ani jeho lékař nemusí mít vůbec potuchy o původu oněch zdravotních problémů.
Někdy se možná vyplatí utratit o něco víc peněz za potraviny "BIO," tedy potraviny vyrobené z produktů ekologického zemědělství, při jejichž dalším zpracování bylo použito pouze přírodních cest, a neměly by proto obsahovat přidané chemické příměsi. Další možností je uvědoměle eliminovat potraviny obsahující vytypované "podezřelé" látky, to znamená vzít si k nákupu jejich seznam a strávit v obchodě 3 hodiny studiem složení výrobků.. trochu otročina, ale třeba si ty největší drijaky rychle zapamatujeme a půjde nám to za chvíli samo. :o)


Nerada bych u někoho vzbudila paniku či snad nastartovala fobii z potravin zakoupených v našich mini-, super-, hyper- a mega- marketech.. nicméně nakupovat s uvědoměním a sledovat, co že to za látky posílám svému tělu, může mít někdy zásadní dopad zdraví mnohých z nás..


Éčka, na které se nejčastěji vyskytují alergie http://www.uzpi.cz/adresar/pris-Alergie.htm


Některá aditiva jsou zcela neškodá - např. E 100 je přírodní žluté barvivo kurkumin; ani emulgátor E 471 není škodlivý. Horší je E 223, což je disiřičitan sodný, který se přidává do bramborové kaše nejen kvůli konzervaci, ale aby brambory nehnědly. Tato látka rozhodně neškodná není - stejně jako oxid siřičitý, který se s oblibou přidává do sušeného ovoce či vína (do červeného 160 - 210 mg SO2 na litr, do bílého 210 až 260 mg). Někteří lidé kvůli tomu mají alergii na víno či trpí bolestmi hlavy (hlavně z nekvalitních, silně sířených vín). Kyselina benzoová a sorbová jsou další konzervační látky, které moc neprospívají zdraví. Konzervují se jimi nealkoholické nápoje, džemy, chléb s delší trvanlivostí, kečupy, hořčice. Naštěstí máme možnost koupit si výrobky, které je neobsahují. Místo běžného džemu s kyselinou benzoovou se prodává Extra džem, konzervovaný pouze cukrem a vyšším podílem ovoce. Pochopitelně je dražší, ale zato chutnější. Potraviny obsahující kyselinu benzoovou by rozhodně neměly konzumovat děti do tří let. A ani pro dospělé to není to pravé ořechové, protože tato kyselina je totiž podezřelá z rakovinotvorných účinků. Většina takovýchto konzervantů se dá nahradit sterilizací.


U nás jsou různé chemikálie v potravě dovoleny. V jiných státech tomu tak být nemusí. Hodně zavádějící je to, že výrobci ani členové týmu, který látky povoluje, nepočítají s tím, že za den sníte pouze jeden výrobek ve kterém jsou tyto látky obsaženy. Jenomže normální člověk většinou nesní jen jednu potravinu denně, a tak své tělo zásobujeme škodlivými látkami a ani o tom nevíme. Výzkum také nebere v potaz, že osoby s hodně atypickými stravovacími návyky mohou být zasaženy více. Průměrný spotřebitel se nemusí obávat nadměrné konzumace škodlivých látek, ale například velký milovník uzeného, který nakupuje pouze u výrobce, jenž používá maximální povolené dávky přísad, už ohrožen být může.


Celý článek http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=368


Další.. http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2005022301


http://www.ordinace.cz/serialy/ecka-v-potravinach/


Ne všechna éčka (přídatné látky) v potravinách jsou škodlivá. Některá z éček jsou neškodná. Jiná naopak mohou mít nepříznivý vliv na zdraví člověka, který je konzumuje. Mohou být příčinou nejrůznějších zdravotních potíží od alergie až po vznik rakoviny.


Při stanovení bezpečného množství přídatné látky v potravině je toto množství určeno pro jednu dávku přídatné látky na den, málokdo z nás však jí pouze jedno jídlo denně, takže ve skutečnosti může člověk toto množství v několika jídlech překročit.


Dalším nebezpečím je skutečnost, že v různých potravinách jsou různé přídatné látky. Testy jaký mají jejich kombinace vliv na lidské zdraví se neprovádějí.


Dalším závažným nedostatkem testů, při kterých jsou zkoumány účinky éček na lidský organismus je fakt, že zatímco člověk je vystaven účinkům éček v potravě celý život, testy, jak působí éčka na lidský organismus dlouhodobě se neprovádějí.


Na závěr... používejte hlavu, studujte etikety a věřte, že děláte co můžete.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1171 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.