Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Reprodukčná imunológia - interview s MUDr. Madarom - pokračovanie 2

Autor: UmelinkySk-správca , 27.9.2005

Jak probíhá imunologické vyšetření ?
Dostaví se celý pár, který si nejprve vyzpovídáme - zjistíme anamnézu. Následně muž odevzdá vzorek spermatu a žena vzorek krve. Dělá se běžný spermiogram a spermie se zkoumají, zda nejsou blokovány protilátkami. Z krve ženy izolujeme především bílé krvinky a měříme imunitu proti spermatu a proti buňkám trofoblastu (vrchní obal embrya vyživující zárodek). Dále zjišťujeme obecné markery imunity ze séra, markery chronického zánětu. Mezi partnery může být individuální nesnášenlivost, takže se zjišťují speciální antigeny. Některým ženám děláme tzv. postkoitální test, kterým lze odhalit lokální imunitu hlenu proti spermiím. Tyto testy ale lze provést běžně na gynekologii. Vyšetření je dle anamnézy spousta a jsou individuální. Někdy vyšetření ukáže systémovou poruchu imunity, pak je žena odeslána k léčení na klinickou imunologii.
Jak probíhá léčba zjištěných imunologických problémů?
Jsou dvě možnosti: Imunitu vyléčit nebo ji obejít. V případě lokální imunity proti spermiím je nejjednodušší ji obejít a použít např. IUI, IVF, ICSI. Tam, kde imunita brání usazení embrya v děloze, nepomůže asistovaná reprodukce. V tomto případě musíme imunitu uklidnit. Nejprve kondomový styk tak, aby došlo k přerušení kontaktu organismu ženy s cizorodými antigeny (spermiemi partnera). Alespoň na tři měsíce. Za tu dobu organismus většinou zapomene na to, že nějaké takové antigeny existují. Abychom vše urychlili, podáváme tzv. imunomodulátory, nejčastěji Prednison, který lze velmi přesně a minimálně dávkovat. Většinou se to do tří měsíců upraví. Pak je možno pokusit se o otěhotnění: ať už přirozenou cestou, nebo pomocí IVF. Abychom se jistili, je ženě podáván Prednison i v raných stádiích těhotenství a zároveň ještě v těchto stádiích doporučujeme kondomový styk.
Kortikoidy těhotenství nevadí?
V malých dávkách ne. Je chybou, které se dopouštěla i některá IVF centra, že „pro jistotu“ aplikovali ženě před přenosem embrya jednorázovou, poměrně velkou dávku kortikoidů. Velká dávka totiž naopak brání implantaci, a to tím, že v děloze při otěhotnění de facto dochází k přirozenému fyziologickému zánětu, který je nutný pro uhnízdění embrya. Když podáme vysokou dávku kortiokoidů - protizánětlivých léků - zánět potlačíme.
Za jak dlouho se pacienti dozvědí výsledek vyšetření?
Asi za měsíc. Je to dáno tím, že testy jsou dost náročné a některé musíme posílat i do jiných laboratoří.


Je vyšetření hrazeno pojišťovnou?
Ano, pokud k němu má žena doporučení od lékaře. Je však také možné se k vyšetření objednat bez tohoto doporučení. Pak si ho pacienti hradí sami.
V poslední době jsou velmi populární tzv. systémové enzymoterapie. Jak se na to díváte?
Tyto enzymoterapie rozhodně nemohou uškodit. Jedině snad člověku s otevřenými žaludečními vředy. Pokud jde o úspěšnost v léčbě sterility, názory odborníků se různí. Osobně mám několik párů, které jsem léčil kombinovaně, tj. prednizonem a enzymoterapií a léčba byla velmi úspěšná. Bohužel jsou enzymoterapie velmi drahé, takže je těžké udělat nějakou plošnou studii. Snad se to časem změní ...
Prý jsou v republice jen dvě centra, která se zabývají reprodukční imunologií?
Ano, my a MUDr. Ulčová-Gallová, DrSc. v Plzni. My se specializujeme spíše na buněčnou imunitu - časné potraty a selhání IVF, zatímco MUDr. Ulčová - Gallová na autoimunitu - pozdní potraty. Často si pacientky přeposíláme nebo konzultujeme - máme velmi dobrou spolupráci.
Proč je vás tak málo?
Reprodukční imunologie je poměrně mladý obor, který se teprve dostává do povědomí odborné i laické veřejnosti. Teprve 5 - 6 let přednášíme na před- atestačních kurzech pro gynekology. Přesto se musíme pochlubit, že česká reprodukční imunologie má ve světě dosti vysoký kredit. Hodně se o to zasloužil prof. Dr. Radslav Kinský, světově významný reprodukční imunolog, který po dobu svého mnohaletého pobytu v Paříži a nyní i po návratu do vlasti zásadně stimuluje rozvoj oboru u nás. Výmluvná je i skutečnost, že v červnu budeme v Plzni na pracovišti MUDr. Ulčové-Gallové pořádat Evropský kongres reprodukční imunologie, kam se sjedou odborníci z celého světa.

Děkujeme za rozhovor...

interview www.avicena.cz
Ing. Šárka Hinnerová

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1727 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.