Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Cvičení pro líná miminka

Tohle je několik cviků co jsem použila na rozhýbání našeho miminka.

Autor: Zuzka4M , 22.3.2005
Tohle je několik cviků co jsem použila na rozhýbání našeho miminka. Všechno je konzultované s doktorem (některé mám přímo od něj) a nejde o rehabilitaci. Všechno je to pro zdravá miminka nelze tím napravit žádnou neurologickou poruchu. Nicméně všechna jsou z kategorie neškodných (jak říká náš Dr. miminku neuškodí a maminku zabaví :-)) ) a říká se tomu prý mimi-jóga. Cvičit by se mělo jen pokud to i miminko baví a není unavené. Já jsem se zabavila a náš Macík se z kategorie velmi líných miminek přesunul do kategorie mírně pohodlných miminek. Jsou to vesměs přepisy z chytrých knih + můj komentář a zkušenosti.

Nácvik přetáčení na bříško (vhodné od dvou měsíců)
Položte miminko na záda a podejte mu prst (popřípadě chytit za ručičku, když se odmítá chytit) tak aby mu ručička vedla přes bříško (levá doprava, pravá doleva). Zatáhněte tak aby se miminku začalo zvedat rameno a ono se postupně překulilo na bok až na bříško. Dejte mu čas a nechte jej aby udělalo co nejvíc bez vaší pomoci. Pokud mu zůstane pod bříškem ruka, lehce ho nadzdvihněte, miminko se bude samo snažit ruku vyndat. Otáčení procvičujte na obě strany zejména když si všimnete že mu jde snadněji jedna strana než druhá.

Nácvik přetáčení z bříška na záda
Pro tohle je nutné aby se miminko dokázalo vzepřít na natažených ručičkách, Macík je měl ze začátku slabý takže jsme nejdřív trošku posílili ručičky viz níže.
Položte miminko na bříško, snažte se voláním popřípadě oblíbenou hračkou která vydává zvuky, upoutat pozornost miminka tak aby zvedlo hlavičku. Hračku umístěte do výšky nad jeho rameno. Miminko se za hračkou bude dívat, vzepře se na ručičkách a vytáhne se do výšky aby se a hračkou dostalo. Snažte se upoutat jeho pozornost tak aby po hračce vztáhlo ručičku. Pohybujte hračkou přes jeho zádíčka, miminko ji bude sledovat a přetočí se na zádíčka.
K tomu musím říct, že mi to ze začátku přišlo trošku zcestný. Nicméně to fungovalo. Macík se natahoval za hračkou (většinou igeliťák, noviny, reklamy, můj mobil apod.) a prostě ztratil rovnováhu a překotil se. Chce to cvičit na něčem měkkém protože ze začátku tou hlavou dozadu hodil až to zadunělo (obrazně byl na posteli :-)). Pak to chvilku používal kdykoliv se chtěl dostat na zádíčka, vytáhl se na ručičky a hodil hlavou :-). Teď už se přetáčí způsobně pokrčí kolínko a nadzvedne se jen na jedné ručičce (no asi jako dospělí když se točí). Takže to vemte s rezervou.

Vstávání - posílení ručiček a bříška (vhodné od 4 měsíců)
Klekněte si na zem a mírně roztáhněte nohy. Položte miminko na záda a nabídněte mu k uchopení svůj ukazováček. Mělo by ležet tak aby se chodidly dotýkalo lehce vašich stehen. Pro případ, že by se dítě nečekaně pustilo, mu dejte palec přes jeho pěst. Měli byste také dát pozor na to, aby miminko nemělo zkřížené nožičky.
Pokud dítě nemá dobrý stisk, trochu ho vyzdvihněte nahoru a otočte na bok. Tak bude mít hlavičku ve stejné rovině s trupem. Rukama tahejte miminko směrem ke své hrudi. Dbejte na to aby se samo začalo snažit zdvihat se nahoru. Začne zvedat hlavu ohýbat nohy a pomalu se posazovat.
Pomalu přitahujte miminko do stoje. Miminko začne napínat nožičky. Bude mít snahu postavit se samo bez vaší pomoci. Mluvte na miminko aby se soustředilo na vaši tvář a jeho hlava byla vztyčená. Jakmile se děťátko postaví odměňte jej velkým úsměvem.
Jemně zatlačte miminko zpátky abyste mu pomohli sednout. Z této pozice ho pomalu položte na záda.
Tak tohle bylo opravdu těžké. Macík se nebyl z to ručičkama udržet ani na posazení, takže jsme začínali tak že jsem mu do dlaně dala palec a prstama ruky jsem mu objala předloktí a prostě ho pomalu vytahovala. Musí se ale snažit přitahovat i sám jakmile ho jenom táhnete je to špatně. Na to pomáhalo mu ručičky držet trošku pokrčený. Jinak zvedání do sedu ho obecně nebaví. Tenhle cvik ho začal bavit až když jsem ho zvedla do stoje. To pak během týdne zvládl i to držení za ukazováček. Při tom pokládání se většinou snažil zůstat stát na to pomohlo ho mírně zaklonit. Dovolit mu zatížit nožičky se dá až bude mít miminko vyvinutá jadýrka kyčlí (Macík už je má tak ho nechávám), jinak musí být váha tělíčka pořád na ručičkách (při pokládání hodně zaklánět aby se nemohlo na nožičkách šprajcnout :-) ). A hned dolů na hoře může být sotva vteřinku nejde o nácvik stání ale o posilování ručiček.

Nácvik plazení
1. jednodušší verze (vhodné od 4. měsíců)
Sednete si na zem a roztáhněte nohy. Položte miminko tak aby bylo obličejem směrem k podlaze a bříškem se opíralo o jednu vaši nohu. Tak budou mít jeho paže a ramena vetší prostor a volnost pohybu. Vezmete do ruky jeho oblíbenou hračku a nechte ho pozorovat hračku pohybující se ve vzduchu. Hračkou pohybujte pomalu nejdřív doprava, doleva nahoru, dolu. Podnítíte tim zvědavost dítěte a ono se bude nadšeně natahovat po hračce ( mnooo to jsem musela mít barevné šustivé reklamy, jinak Macík moc nadšení neprojevoval :-)).
Dejte hračku z dosahu miminka aby melo motivaci se pro ni natáhnout. Položte svoji ruku za nohu miminka aby se melo o co odrážet. Pokud je miminko zoufale z marné snahy chytit hračku dejte mu ji. Po krátké pauze zkuste znovu.

2. složitější (vhodné od 6. měsíců)
Sednete si s nataženýma nohama na podložku. Miminko položte obličejem k zemi tak aby jeho bříško spočívalo na vaší noze (myšleno stehno :-) ). Nožičky směřují k druhé noze hlavička mimo. V teto pozici může použít vaši druhou nohu jako základnu pro odrážení se a pohyb vpřed.
Vezmete hračku a položte ji před miminko. Povzbudíte ho tak k plazeni či lezeni. Miminko začne kopat a natahovat se za hračkou. Začne se pohybovat dopředu pres nohu. Jestliže při pohybu začne ztrácet rovnováhu chyťte ho za zadeček (já z Macika tu ruku skoro nesundám :-) ).
Když se mu podaří dostat k cíli dejte mu pusu, nechte ho chvilku pohrát a potom jej otočte na druhou stranu a zopakujte cvičení. Jestliže zvládne cvičení během krátké doby můžete zkusit těžší variantu. Výchozí pozice bude na vašem boku (to u nás zatím nehrozí :-).



Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 6653 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.