Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Chemie vs. přírodní prostředky

Autor: inishkea , 8.12.2008

Čističe usazenin na WC X Ocet a sůl


Zcela zbytečné "dryáky", které bychom doma mít vůbec neměli. Dráždí pokožku a svými výpary i dýchací sliznice. navíc mohou být velmi nebezpečné malým dětem.


Roztok z jednoho dílu octa, jednoho dílu vody a několika lžic soli nalijte do mísy a nechte působit přes noc. Hadříkem, namočeným do octa, odstraníte i vodní kámen, usazený kolem vodovodních kohoutků.


Na čištění vodního kamene, třeba na bateriích, je dobré ocet smíchat s moukou a tu kaši tam nechat chvíli působit. - lepší než ten ocet tam lít furt.



Čističe na trouby X Kuchyňská sůl


Tyto přípravky patří k těm nejagresivnějším chemikáliím, s jakými se vůbec můžeme setkat. Co myslíte - jestliže rozpustí několikaletou spečenou mastnotu, co asi udělají s lidskou pokožkou?


Zašpiněný pekáč, gril nebo troubu posypte solí. Pomalu zahřívejte, dokud sůl nezhnědne. Pak ji vysypte nebo vymeťte, vytřete papírem a umyjte obvyklým způsobem.



Osvěžovače vzduchu X Kapka parfému na žárovce


Tyto umělé vůně obsahují chemicky vyrobené pižmo, které se ukládá v našich tukových tkáních. Kromě toho může dráždit sliznice dýchacího ústrojí. Výběr vůní je značně omezený.


Jemně se rozvoní pokaždé, když na toaletě, v předsíni nebo kdekoliv jinde rozsvítíme. K tomuto účelu nepoužívejte vaši osobní vůni, spíš vzoreček z parfumerie.



Leštěnky na nábytek X Teplé pivo


Některé z těchto přípravků obsahují těkavé organické látky (VOC), které mohou způsobit bolesti hlavy, podráždění očí a dýchací potíže, podobně jako barvy, laky a izolační materiály.


Tato osvědčená metoda našich babiček byla téměř zapomenuta: dubový a mahagonový nábytek skvěle vyleštíme měkkým hadříkem, namočeným do vlažného piva.


Leštěný nábytek získá lesk, když na lněný hadřík nakapeme lněný nebo olivový olej s dvěma kapkami lihu a povrch nábytku přetřeme.



Ucpané výlevky čistíme raději gumovým zvonem, perem (drátem), popř. sodou, ale rozhodně ne louhem. Snažíme se ucpaným výlevkám přecházet používáním sítka a občasným prolitím vařící vodou.


Kožený nábytek ošetříme měkkým flanelem se směsí jedné lžičky octa a jedné lžičky oleje.


Proutěný nábytek omýváme slanou vodou.


Pomocí utěrek z mikrovláken můžeme pouze teplou vodou čistit vany, umyvadla apod.



Při veškerém čištění se osvědčuje i použití mýdla (tuhé, mleté, tekuté i mazlavé). Moderní chemické prostředky jsou většinou nejen drahé, ale také znečišťují vodu už při své výrobě. Pokud přece jen je chceme používat, doporučujeme výrobky se značkou Ekologický šetrný výrobek (EŠV). Označení EŠV nese Lena natur (na mytí nádobí), od Missivy Jasněnka - přípravek na běžnou údržbu oken, Leontina - koncentrovaný univerzální mycí přípravek, Lili - koncentrovaný mycí prostředek na podlahové krytiny, Rubín - tekuté mýdlo.


Při úklidu a praní je dobré si uvědomit, že snaha o zcela sterilní prostředí je stejně zbytečná. Bakterie totiž žijí úplně všude: na pokožce, ve střevech, na stole, na stromě, vznášejí se v ovzduší... Kdyby se někde vůbec nevyskytovaly, byl by to signál, že není něco v pořádku.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1586 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.