Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Praní a ekologie II.

Autor: inishkea , 8.12.2008

Některé složky pracího prášku účinkují jen za specifických teplot. Např. enzymy, které odbourávají biologické nečistoty (skvrny od jídla, krve), fungují jen do 40°C. Nemají smysl při praní na vyšší teplotu.


Naopak čistá bělidla jsou účinná až od 60°C a nehodí se pro praní barevného prádla. Mimochodem - bělidla nedělají bílé prádlo čistější, ale jen zářivější - mění lom světla na látce. Pro vlastní praní nemají tedy význam. Zářivějšího efektu bílého prádla lze docílit i stoprocentně ekologicky - sušením na sluníčku.



Ekospotřebitel tedy nepoužívá univerzální prášky pro všechny teploty, ale používá různé prací prášky podle potřeby. Existují i tzv. stavebnicové prostředky, kdy se základní složka prostředku doplňuje podle typu prádla a prací teploty. Nabízeny jsou zatím zejména v síťovém prodeji.


Běžný prací prášek obsahuje až 14 různých složek, z nichž ne všechny jsou pro praní nezbytné. To se týká zejména tzv. plnidel, které neperou, ale zajišťují dobrou sypkost prášku. V neposlední řadě zvyšují jeho objem, takže spotřebitel má pocit, že si za své peníze odnáší z obchodu větší krabici. Plnidla, která zbytečně zasolují povrchové vody, nejsou obsažena v tzv. kompaktních pracích prášcích (na našem trhu jsou zásadně bezfosfátové). Protože jsou kompaktní prášky koncentrovanější (a dražší), je potřeba dávkovat je mnohem obezřetněji.



Prádlo nepředpíráme. Ušetříme tak vodu, energii i prací prášek (až 20 %), které se jinak spotřebují na předpírku. Silně zašpiněné prádlo namáčíme. K namáčení můžeme s výhodou použít starou dobrou sodu, neměli bychom ale zapomínat na ochranu rukou před účinky této silně zásadité látky.



Většina výrobců uvádí na obalech dávky, které vyperou i silně zašpiněné prádlo. Nebojte se trochu experimentovat. Podle naší zkušenosti lze při praní běžně zašpiněného prádla snížit dávkování asi o 20%. Nedostatečnou dávku poznáme podle šedých tukových skvrn na prádle, které nás upozorní, že jsme to s úsporou už trochu přehnali. Naopak dávky vyšší, než doporučuje výrobce, čistotu prádla nezlepší a zbytečně zatíží odpadní vody.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1640 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.