Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Dehydroepiandrosteron-sulfát

Autor: spravce* , 3.5.2006

Dehydroepiandrosteron-sulfát






Očekávané hodnotymuži (19-59 let): 35 - 44 mg/l

ženy před menopauzou: 10 - 333 mg/l

ženy po menopauze: 32 - 204 mg/l

DHEA sulfát je nevirilizující androgen produkovaný a vylučovaný nadledvinami. Jedná se o 17-ketosteroid.


DHEA sulfát je syntetizován hlavně jako ester sulfátu ze sulfátového esteru cholesterolu. Většina DHEA sulfátu je katabolizována a pouze 10% je vylučováno močí.


DHEA sulfát je uvolňován do krevního oběhu v množství 10 - 20 mg (35 - 70 mmol) za 24 h u mužů a 3,5 - 10 mg (12 - 35 mmol) za 24 h u žen.


Sekrece nevykazuje circadiánní rytmus. DHEA sulfát se též neváže na specifické transportní proteiny (SBG a CBG) a proto jeho hladina nazávisí na výkyvech v jejich koncentraci. Nelze ovšem opomenout jeho vazbu na sérový albumin.


Kromě DHEA sulfátu je v krvi přítomen i samotný DHEA. DHEA se tvoří zčásti v nadledvinách a v pohlavních žlázách. Poměr tvorby DHEA představuje u mužů 1/4 a u žen 1/2 množství DHEA sulfátu. Clearance DHEA je velmi rychlá a proto je jeho koncentrace v krvi přibližně 1000x nižší než koncentrace DHEA sulfátu.


Vzhledem k relativně vysoké koncentraci, dlouhému biologickému poločasu, stabilitě a faktu, že DHEA sulfát pochází převážně z nadledvin, je možné použít jeho koncentraci jako indikátoru androgenní sekrece nadledvin. Stanovení DHEA sulfátu je neocenitelnou pomocí při diagnostice metabolických abnormalit.


U žen je stanovení DHEAS důležité při diagnostice hyperandrogenizmu vycházejícího z kůry nadledvin a zvláště pak při diagnostice virilizujících tumorů nadledvin, kde je hladina DHEAS zvýšena 6 - 10x oproti obvyklým hodnotám. V případě syndromu polycystických ovárií je sekrece DHEA a DHEAS rovněž zvýšená, ale hodnoty jsou nižší než u virilizujících tumorů kůry nadledvin. Naproti tomu hladina DHEAS u nádorů ovárií nevybočuje z obvyklých mezí (výjimkou je luteom ovárií).


U žen v postmenopauze se stanovení DHEAS stále častěji používá jako významný ukazatel rizika osteoporózy.


U dětí je stanovení indikováno pro hodnocení adrenarché (adrenální puberty). Snížené hodnoty jsou nacházeny v případech insuficience nadledvin, opožděném nástupu puberty a defektní 17a-hydroxylázy.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1511 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.