Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Progesteron

Autor: spravce* , 3.5.2006

Progesteron






Očekávané hodnotymuži: 0,4 - 4,0 nmo/l

ženy (folikulární fáze): 0,2 - 4,0 nmol/l
ženy (ovulační pík): 0,25 - 3,8 nmol/l
ženy (luteální fáze): 8,0 - 78,0 nmol/l

ženy (menopauza): 0,2 - 5,0 nmol/l

Progesteron (Mr= 314,5) je jedním z hlavních steroidních hormonů. Vzniká z cholesterolu přes pregnenolon. Ovária secernují malé množství progesteronu během folikulární fáze menstruačního cyklu. Intenzita sekrece se mírně zvyšuje při píku sekrece gonadotropinů a velmi významně se zvyšuje po ovulaci. Společné působení progesteronu a estradiolu způsobuje přechod endometria z proliferativní do sekreční fáze, která umožňuje zachycení oplodněného vajíčka. Hladina progesteronu dosáhne svého maxima 5.-7. den po ovulaci. Jestliže nedojde k oplodnění, hladina progesteronu poklesne. Pokud se oplodněné vajíčko uchytí, corpus luteum secernuje značné množství progesteronu až do 12. týdne těhotenství. Poté se hlavním místem produkce hormonu stává placenta. Progesteron je v menší míře secernován kůrou nadledvin, testes a je meziproduktem při syntéze androgenů. V krvi se nachází volný progesteron a progesteron vázaný na proteiny (albumin, testosteron-estradiol-vázající globulin a transkortin). Biologický poločas hormonu je několik minut. Dvě třetiny jsou metabolizovány v játrech a secernovány do moče jako volný pregnandiol, pregnandiolglukuronid a pregnandiolsulfát.


Stanovení progesteronu je v mnoha situacích důležitým diagnostickým nástrojem.


U žen stanovení progesteronu dovoluje vyšetřit abnormální ovulaci, jednu z hlavních příčin neplodnosti. Může se jednat jak o chybění ovulace (může nebo nemusí být oligomenorrhea) tak o oligoovulaci nebo luteální nedostatečnost, které zahrnujeme pod ovariální dysfunkce.


Stanovení progesteronu je rovněž důležité při správném načasování ovulace u pacientek, u kterých se ovulace navozuje pomocí hMG (lidský menopauzální gonadotropin) nebo clomiphenem jak v přítomnosti, tak v nepřítomnosti hCG. V těchto případech se často nacházejí vyšší hladiny progesteronu.


Stanovení progesteronu v preovulační fázi má též význam pro načasování odběru ovocytů pro oplodnění in vitro. V kombinaci se stanovením estradiolu na začátku luteální fáze může sloužit k predikci neúspěchu implantace vajíčka oplodněného in vitro.


Stanovení je indikováno pro sledování těhotenství v případech, kdy v minulosti došlo ke spontánnímu abortu.


U mužů a dětí je vyšetření indikováno při podezření na enzymatický defekt biosyntézy steroidů. Porucha aktivity 20-22 desmolázy je spojena s nízkou hladinou progesteronu. Poruchy v aktivitě 17 a- hydroxylázy a 17-20 desmolázy vedou k vysokým hladinám progesteronu

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1225 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.