Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Testosteron

Autor: spravce* , 3.5.2006

Testosteron






Očekávané hodnotymuži (18-81 let): 3,00 - 12,00 ng/ml

ženy (18-64 let): 0,07 - 0,65 ng/ml

Testosteron (Mr= 288,4) je steroidní hormon syntetizovaný hlavně Leydigovými buňkami v testes mužů. U žen pochází testosteron z kůry nadledvin a ovárií a je vedlejším produktem metabolizmu. Produkce tohoto hormonu je řízena tropními hormony předního laloku hypofýzy. Testosteron jako hlavní androgen se v krvi vyskytuje jako volný nebo vázaný na proteiny (albumin, SBG).


Tento mužský hormon je odpovědný za vznik primárních a sekundárních pohlavních znaků.
Stanovení testosteronu se rutinně provádí v následujících případech:


U žen v případě podezření na hirsutismus. Další příčiny zvýšené koncentrace testosteronu představují polycystická ovária (Stein- Leventhalův syndrom), ovariální tumory, tumory nadledvin a hyperplazie nadledvin.


U mužů stanovení dovoluje hodnotit hypogonadizmus. Hlavními příčinami snížení testosteronu zahrnuje hypogonadizmus, orchidektomii, terapii estrogeny, Klinefelterův syndrom, hypopituitarizmus, testikulární feminizaci a jaterní cirhózu.


U adolescentů slouží ke sledování stavů jako je opožděná puberta nebo eunuchoidizmus, které mohou být zapříčiněny nedostatkem androgenů.


V případě kryptorchizmu nebo mikrogenitalizmu může stanovení testosteronu po podání choriového gonadotropinu sloužit k potvrzení přítomnosti funkčních testes

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1091 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.