Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Prolaktin

Autor: spravce* , 3.5.2006

Prolaktin






Očekávané hodnotymuži: 2,6 - 7,2 ng/ml

ženy (folikulární fáze): 3,3 - 13,4 ng/ml
ženy (luteální fáze): 2,8 - 12,3 ng/ml

Hydrofóbní molekula lidského prolaktinu (PRL) je tvořena jednoduchým polypeptidickým řetězcem se 198 aminokyselinami a se třemi disulfidickými můstky o molekulové hmotnosti přibližně 23 kDa. Tři hormony, prolaktin, růstový hormon a placentární laktogen, jsou strukturálně i fylogeneticky podobné. Prolaktin hraje roli v řízení řady biologických funkcí, avšak jeho hlavní funkcí je iniciace a stimulace laktace a vývoje mléčné žlázy. Prolaktin je secernován hlavně speciálními acidofilními buňkami předního laloku hypofýzy. Je přítomen v plazmě, plodové vodě, mléčném séru, v hlenu děložního krčku a mozkomíšním moku. Řízení sekrece prolaktinu představuje zvláštní komplex zahrnující různé mediátory (dopamin, TRH, GABA, VIP) a hormony (estrogeny, tyroxin atd.). Sekrece prolaktinu je rovněž ovlivňována dalšími okolnostmi. Rychlost sekrece se mění v průběhu dne (denní rytmus), sekrece vzrůstá při ovulaci, v průběhu těhotenství, v průběhu kojení a v některých dalších situacích, např. ve stresu.


Zvýšení hladiny prolaktinu (hyperprolaktinemie)



  • hypofyzární adenomy a mikroadenomy produkující prolaktin (prolaktinomy)
  • funkční a organické poruchy hypofyzární regulace
  • podávání léčiv (např. chlorpromazinu, perphenazinu, metoclopramidu, domperionu, pimozidu, a-metyldopaminu, reserpinu, cimetidinu a estrogenů)
  • hypotalamická stimulace při hypotyreoze (endogenní TRH)
  • renální nedostatečnost
  • jiné vzácnější příčiny (herpes zoster, ektopická produkce prolaktinu při nádorech, např. plic)

Snížené hladiny prolaktinu (hypoprolaktinemie)



  • adenoktomie
  • hypofyzektomie
  • Sheehanův syndrom

Stanovení hladin prolaktinu má značný význam v diagnostice a sledování různých klinických stavů. Nejčastěji je využíváno v diagnostice poruch reprodukce u žen, zejména při stanovení příčin amenorrhei. Zvýšená hladina prolaktinu je její poměrně častou příčinou. Pro odhalení epizodické hyperprolaktinemie (v důsledku pulzního charakteru sekrece) se používají stimulační testy (např. s metoclopramidem).

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1331 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.