Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

SPINKANI a jak na to I.

Autor: Snehurka a 2 trpaslici , 17.10.2005
 

Postup jednání: Jak se Vaše dítě může naučit samo usnout a dobře spát


 


Náš postup spočívá na metodě, kterou vyvinul prof. Richard Ferber ve svém dětském centru spaní v Bostonu (USA). Úplně bez protestu nezmění ani při této metodě děti své zvyklosti. Ale jejich pláč je držen v mezích, neboť od svých rodičů dostanou pravidelnou pozornost. Ale nedostanou přesně to, co si prostřednictvím svého pláče chtějí vymoci. Proto také zapojují svůj křik.


Většina rodičů zvládne postup skutečně důsledně dodržet. Pak – a jedině pak – je pravděpodobné, že za několik dní dítě skutečně bude spát.


 


 


Zde je podrobný popis postupu jednání:


 


·         Předpoklad: Vašemu dítěti je minimálně 6 měsíců a je zdravé.


·         Nejprve zaveďte svému dítěti pevné smysluplné doby na spaní a na jídlo. V těchto pravidelných časech dávejte své dítě pokaždé do postýlky přes den i večer. Pevné časy jsou smysluplnou a účinnou pomocí při usínání. Plán postupu jednání může přinést úspěch jen tehdy, když Vaše dítě bude skutečně unavené v dobu svých „časů do postýlky“.


·         Všechny ostatní „pomůcky“, které jste až dosud svému dítěti bezprostředně přes usnutím poskytovali – jako např. chování, kojení, flaštička – nyní musejí být zřetelně od usínání oddělené a měly by se odehrávat minimálně půl hodiny před vlastním spaním.


·         Poslední minuty před odchodem do postýlky stravte pokud co možná nejintenzivnějším kontaktem s dítětem při harmonickém večerním rituálu. Bezprostředně nato položte své dítě bdělé a samotné do postýlky, rozlučte se (např. pusinkou na dobrou noc) a opusťte pokoj.


·         Ležet samo bdělé v postýlce je zcela neobvyklý pocit. Proto začne Vaše dítě pravděpodobně plakat. Očekává, že zavedete opět rychle ty obvyklé podmínky k usínání. Ale přesně to nesmíte udělat. Namísto toho postupujte přesně podle dopředu stanoveného časového plánu a vyčkejte nejprve několik minut, než opět půjdete ke svému dítěti (viz tabulka). Podle našich zkušeností je pro většinu rodičů únosná doba křiku dítěte asi 3 minuty. Proto začíná tento vyčkávací plán tříminutovou čekací dobou.


·         Podívejte se na hodinky. Podle pocitu Vám mohou i tyto tři minuty připadat velmi dlouhé. Dveře, za nimiž křičí Vaše dítě, pro Vás musí po tuto dobu zůstat zavřené.


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 903 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.