Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Alchemilka

Autor: UmelinkySk-správca , 28.9.2005

Každá žena má v sobě ukryté malé biologické hodiny, které řídí její život, její ženskost. Tu nejkrásnější věc, která ji dělá krásnou ženou, milující matkou i vášnivou milenkou! Někdy se ovšem naskytnou problémy, které tuto harmonii naruší. A proto nám matka příroda nechala vyrůst několik bylinek, které umí zklidnit naši rozčeřenou hladinu. Pár si jich představme.

Kontryhel (slov. alchemilka) Král ženských bylinek. Naše prabáby říkaly, že tato skromná a nenápadná bylinka má přímo ženské a mateřské poslání, a proto to byla magická bylinka k čarování pro lásku a krásu.
Kontryhel posiluje ženské pohlavní orgány, především dělohu. Zpevňuje podbřišek, a tím zlepšuje stav dělohy náchylné k potratům a zvyšuje pravděpodobnost početí . Je jedinečný při menstruačních poruchách, a to oslabené nebo slabě vyvinuté menstruaci. Tlumí menstruační bolesti. Upravuje nadměrné krvácení. Léčí všechna zánětlivá onemocnění v podbřišku, včetně zánětu vaječníků. Působí proti bělavému výtoku a svědění, kdy jsou dobré sedací koupele.
Jeho pití je vhodné jako prevence k ulehčení přechodu. Upravuje nepříjemné potíže při menopauze, a to včetně psychických.
Kontryhelový čaj se doporučuje pít i během těhotenství, zvyšuje záruku donošení miminka a snadného porodu. Pomáhá i při nervových potížích během těhotenství a po porodu, jako je deprese, strach. Jeho pití po porodu a v období šestinedělí stahuje dělohu. Kontryhel také podporuje sekreci mateřského mléka.
Zkrátka vrací naši ženskost do harmonie.
Působení kontryhelu ale nekončí. Používá se jako výplach při zánětech v dutině ústní nebo při vytržení zubu a na oční záněty. Při zevním použití (podpořit i vnitřně) svým svíravým účinkem hojí vředy, rány, včetně těch hnisavých a alergického původu. K vymývání ran a k obkladům se používá silnější odvar, ale studený.
Působí proti infekcím močových cest. Užívá se při nespecifických průjmech a onemocněním zažívacího traktu. Čistí krev a pomáhá při obezitě. Zlepšuje spánek a koupel z něj pomáhá při oslabení svalů, možno použít u dětí. Výluh změkčuje hrubou pokožku na těle.
Kontryhel nemá žádné vedlejší účinky. Je také netoxické sedativum. V případě ledvinových potíží se nedoporučuje pití dlouhodobé. Na zvířatech byla prokázána schopnost omezit rozvoj rakoviny prsu.
Čaj z kontryhelu
2-4 čajové lžičky bylinky přelijeme 1/4 litrem vroucí vody a necháme jen krátce přejít varem, poté necháme 10 minut luhovat. Pijeme 2 šálky denně.

ČAJ JE NEJLEPŠÍ SYPANÝ NE PORCOVANÝ


Jestliže existuje nějaká bylina pro ženy, pak je to kontryhel, protože jedinečně působí na většinu ženských chorob a potíží. Na prvním místě slouží ženám se slabou nebo vynechávající menstruací, zvyšuje pravděpodobnost početí a pomáhá udržet plod. Každá maminka, která chce donosit a snadno porodit zdravé dítě, by měla od třetího měsíce těhotenství, ale nejpozději poslední tři měsíce před porodem, vypít denně 1 - 2 šálky čaje z kontryhelu. I v případě, že začne žena v době těhotenství slabě krvácet, je třeba začít okamžitě pít kontryhelový čaj, navíc s troškou turanky, kokošky pastuší tobolky a přesličky. Kontryhel prospívá také dítěti, protože zlepšuje kvalitu mateřského mléka, podporuje jeho tvorbu a vylučování. A nejen budoucím maminkám lze doporučit tuto bylinku, ocení ho i ostatní ženy, neboť pomáhá při menstruačních poruchách a bolestech, zmírňuje výtoky, osvědčuje se i pří těžkostech
souvisejících s klimakteriem. Pro své hojivé účinky má kontryhel i jiné uplatnění. Léčí všechna zánětlivá onemocnění v podbřišku, například častý zánět vaječníků. V těchto případech je třeba používat kontryhel vnitřně ve formě nálevu i zevně jako sedací koupel. Jakékoli rány se hojí mnohem rychleji, když je častěji omýváme silným odvarem z kontryhelu. Výhodou kontryhelu je, že nemá nežádoucí účinky a že ho můžeme při běžném dávkování používat i delší dobu. Doporučuje se pít ho samostatně, třikrát denně šálek, někdy kombinovat podle druhu nemoci s jinými rostlinami.


Informovala som sa v špecializovanom bylinkovom obchode na alchemilku a predavačka mi nevedela ani potvrdiť ani vyvrátiť, či sa môže piť počas tehotenstva. Povedala ale, že robia zmes pre tehotné, v ktorej je aj alchemilka, no len v malom množstve. Tento čaj je možné objednať si aj telefonicky, pošlú ho (asi na dobierku). Tel. číslo 055/6255207.
Ohľadne pitia alchemilky počas cyklu tiež nebola príliš informovaná, povedala, že na úpravu menštruačného cyklu sa môže piť počas celého cyklu, v prípade plánovaného tehotenstva je asi naozaj lepšie piť ju len do ovulácie (ale nevedela vysvetliť, prečo).

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 6186 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.